پرهیز از شهرتطلبی و دنیاخواهی در پژوهش/ تحقیق و پژوهش با انگیزه ثروت و قدرت چه آفاتی دارد؟
حجتالاسلام سید محمدعلی آلهاشم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در تبریز به مناسبت هفته پژوهش و فناوری اظهار کرد: خداوند متعال با نخستین نعمت خود یعنی دانش و بینش بر آدم ابوالبشر منت نهاد و وجود پیامبر اکرم صلیالله و علیه و آله و سلم را با تأکید بر ارزش دانش، به مقام رسالت برگزید.
وی اضافه کرد: بیشتر توانمندیهای انسان به دانایی او برمیگردد و دانایی نیز جز با دانشپژوهی به دست نمیآید، به همین دلیل جوامعی که علوم و معارفشان در رشتهها و زمینههای مورد نیاز رشد نکرده باشد؛ نمیتوانند به شکوفایی برسند.
نماینده ولیفقیه در استان آذربایجانشرقی با بیان اینکه اهداف مکتب انسانساز و جامعپرداز اسلام جز در پرتو گسترش علوم و معارف دینی و بشری محقق نمیشود، عنوان کرد: اخلاقمداری در اسلام در جایگاه بسیار بالایی قرار دارد و برای هر کار پیوستهای میتوان پیوست اخلاقی را مطرح کرد.
آموزههای اخلاقی اسلام درباره پژوهش و فناوری
آلهاشم به آموزههای اخلاقی اسلام درباره پژوهش و فناوری اشاره کرد و یادآور شد: پژوهش حتماً باید دارای انگیزه الهی باشد، یعنی اگر انگیزه الهی در تحقیق و پژوهش نباشد، پایان و نتیجهاش آن تحقیق مشخص نیست.
وی افزود: اگر تحقیق و پژوهش با انگیزه ثروت و قدرت صورت پذیرد، هرچند ممکن است دنیای ما و دیگران را آباد کند؛ اما از آنجایی که در راستای زندگی حقیقی ما نیست، فاقد ارزش حقیقی همهجانبه خواهد بود و سود معنوی برای پژوهشگر نخواهد داشت.
نماینده ولیفقیه در استان آذربایجانشرقی با بیان اینکه دومین نکته توکل بر خداست، تبیین کرد: توکل به معنای آن نیست که از کار و تلاش دست بردارد، بلکه انسان تا آنجا که در توان دارد باید تلاش کند و منزلگاهها را یکی پس از دیگری بپیماید.
آلهاشم مطرح کرد: پژوهشگران باید به بزرگان و پیشکسوتان خود احترام بگذارند و از دانشمندان و علمای گذشته به نیکی یاد کنند و تلاشهای گذشتگان را فراموش نکنند و به تعبیر دیگر مراتب استادان خود را رعایت کنند.
شجاعت و شهامت نکته مهم در باب اخلاقی پژوهش
وی، شجاعت و شهامت را نکته دیگری از باب اخلاقی پژوهش دانست و تبیین کرد: محققگر باید شجاعانه بهدنبال حق و حقیقت باشد.
نماینده ولیفقیه در استان آذربایجانشرقی بر ضرورت امانتداری در پژوهش تأکید کرد و گفت: اگر پژوهشگری از مطلب دیگران در پژوهش خود استفاده کند، ذکر منبع آن اهمیت دارد.
آلهاشم تأکید کرد: پژوهش گروهی و استفاده از مشاوران نتیجه خوبی میدهد و از اخلاق پژوهشی این است که تحقیقات علمی تا جایی که امکان دارد بهصورت گروهی انجام شود.
وی با بیان اینکه پژوهشهای فردی هرچند در جای خودش مفید است؛ اما اتقان پژوهشهای گروهی با پژوهشهای فردی غیرقابل مقایسه است، توضیح داد: در تحقیق و پژوهش نقطهای که باید رعایت کنیم، پرهیز از شهرتطلبیها و دنیاخواهی است.
نماینده ولیفقیه در آذربایجانشرقی یادآور شد: پژوهشگر و محقق باید در تحقیقات علمی خود از شهرتزدگی و دنیاطلبی بپرهیزد، بهدلیل اینکه این موضوع موجب دورشدن انسان از حقیقت و سعادت ابدی میشود.
آلهاشم خاطرنشان کرد: از آفات پژوهشهای علمی شتابزدگی و عجله بیمورد است و کمترین آفت عجله آن است که مانع درک صحیح موضوع میشود.
وی متذکر شد: محقق واقعی از سرقت علمی پرهیز میکند و با اخلاق هیچگاه مطالب دیگران را به اسم خود منتشر نمیکند و حقوق فکر و معنوی افراد را محترم میشمارد.
نماینده ولیفقیه در آذربایجانشرقی ادامه داد: در تحقیق و پژوهش باید اولویتها و نیازهای خود و جامعه را در نظر بگیریم و به مسائل مهمتر بیشتر اهمیت بدهیم.
آلهاشم گفت: نکته دیگر در پژوهش توازن و فروتنی است و باید محققان خود را با این صفت بیارایند و از تکبر و فخرفروشی بپرهیزند و روحیه انتقادپذیری داشته باشند.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/