صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۴ - ۰۲ دی ۱۳۹۹
یادداشت وارده؛

نرخ‌های سه‌گانه تورمی ابزاری برای مقابله دولتی‌ها با فشار افکار عمومی

نرخ‌های تورمی سه‌گانه گاهی در یک ماه هر سه کاهش می‌یابند که در این حالت متولیان اقتصادی کشور جلوی افکار عمومی ژست قهرمانانه می‌گیرند.
کد خبر : 550511

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ صرف‌نظر از قلمرو مکانی (کل کشور، شهری و روستایی) و گروه‌های اقلام (شاخص کل، گروه خوراکی‌ها و گروه خدمات) نرخ‌های تورمی معمولاً به‌صورت ماهانه، نقطه‌به‌نقطه و دوازده‌ماهه (سالانه) گزارش می‌شوند.
به‌دلیل شکل محاسبه، شرایط و سیاست‌های کنترلی تورم، روند و شدت افزایش یا کاهش نرخ‌های محاسبه‌شده ماهانه، نقطه‌به‌نقطه و دوازده‌ماهه لزوماً از وضعیت یکسانی برخوردار نیستند.
گاهی نرخ‌های تورمی سه‌گانه در یک ماه (مانند مهرماه ۱۳۹۹) هر سه افزایش می‌یابند. در این حالت متولیان اقتصادی کشور معمولاً در مقابل فشار افکار عمومی سکوت می‌کنند.
گاهی نرخ‌های تورمی سه‌گانه در یک ماه هر سه کاهش می‌یابند (مانند دی‌ماه ۱۳۹۸). در این حالت متولیان اقتصادی کشور جلوی افکار عمومی ژست قهرمانانه می‌گیرند.
گاهی نرخ‌های تورمی ماهانه و نقطه‌به‌نقطه در یک ماه کاهش می‌یابند، لیکن نرخ تورم دوازده‌ماهه افزایش می‌یابد. (مانند آذرماه ۱۳۹۹). در این حالت برخی رسانه‌ها در زمین دولتی‌ها بازی می‌کنند و با چشم‌پوشی از تورم سالانه صحبت از رام شدن اژدهای تورم می‌کنند.
گاهی نرخ تورم دوازده‌ماهه کاهش می‌باید، لیکن نرخ‌های تورمی ماهانه و نقطه‌به‌نقطه در یک ماه افزایش می‌یابند (مانند تیرماه ۱۳۹۹). در این حالت متولیان اقتصادی کشور مبنا را تورم دوازده‌ماهه قرار داده و روی کاهش آن مانور می‌دهند.
تفاوت‌های افزایشی یا کاهشی بودن نرخ‌های تورمی به‌ویژه نرخ دوازده‌ماهه(سالانه) با نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه دلیل فنی در محاسبه داشته و به علت حافظه میان‌مدت و بلندمدت نرخ تورم سالانه رخ می‌دهد. این موضوعی نیست که عموم مردم به آن اشراف داشته باشند و امری کاملاً طبیعی است.
کنترل نرخ‌های تورمی فزاینده و مخرب مسئله‌ای بوده که سال‌ها قبل در اکثر ملل مختلف دنیا حل شده است. آنچه متولیان اقتصادی کشور باید به افکار عمومی پاسخ دهند، علت دائمی بودن محیط تورمی اقتصاد ایران است نه بازی با ارقام نرخ‌های تورمی سه‌گانه.


عباس علوی‌راد عضو انجمن اقتصاددانان ایران و هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه


انتهای پیام/4121/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر