فرار مالیاتی به سبک بیهویتی اقتصادی/ چند دستگاه پز بی شناسنامه در کشور فعال است؟
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، مالیات وجوهی است که دولتها براساس قانون از اشخاص و بنگاههای اقتصادی در جهت تامین هزینههای عمومی کشور استفاده میکنند و منبع دریافت مالیات نیز عموما شامل مالیات بر درآمد، مالیات بر واردات، مالیات بر کالاها و خدمات، مالیات بر ارث، حق تمبر، مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمدهای اتفاقی و مالیات بر ارزش افزوده است.
بنابراین شناسایی مودیان مالیاتی و وصول مالیات توسط سازمان امور مالیاتی میتواند در پایداری درآمدهای مالیاتی دولت موثر باشد اما «فرار مالیاتی» این مهم را به چالش کشانده است به طوریکه محمد رضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی میگوید به همان میزانی که مالیات در کشور اخذ میشود، فرار مالیاتی وجود دارد.
امیدعلی پارسا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور نیز از تحقق 100 درصدی درآمدهای مالیاتی پیش بینی شده در هفت ماهه امسال، تحقق 102 درصدی درآمدهای مالیاتی سال 98 و تحقق 97 درصدی درآمدهای مالیاتی سال 97 خبر داده است.
بنابراین با هم افزایی اظهارنظر 2 مسئول فوق به راحتی میتوانیم میزان فرار مالیاتی را در کشور متصور شویم.
در این گزارش به بررسی یکی از راههای جلوگیری از فرار مالیاتی میپردازیم.
فعالیت 4 میلیون و 250 هزار دستگاه پز بیهویت در اقتصاد
فرار مالیاتی دقیقا از آنجایی آغاز میشود که هویت فعال اقتصادی نامشخص بوده و یا نادرست است پس شفافیت اطلاعات میتواند نقطه آغازین مبارزه با فرار مالیاتی باشد.
محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره نبود شفافیت در زمینه اطلاعات مربوط به فعالان اقتصادی میگوید باید در اطلاعات مربوط به دارندگان دستگاههای پز که اصولا در دست تمامی فعالان اقتصادی وجود دارد نام و مشخصات فعال اقتصادی، نوع فعالیت، مکان فعالیت و کد مربوط به دستگاه پزی که بابت فعالیت خود از بانک مرکزی مجوز آن را گرفته است، در یک شناسه یکتا تعریف شود.
وی با اشاره به وجود 8 میلیون و 500 هزار دستگاه پز در کشو ر که فعالیت اقتصادی جامعه از طریق آنها صورت میگیرد، میافزاید طبق گزارش سازمان امور مالیاتی حدود 50 درصد از صاحبان دستگاههای پز، هویت اقتصادی خود را در سازمان مالیاتی افشا نکردهاند، یعنی هویت صحیحی در سازمان مالیاتی نداشته و مشخص نیست که مشغول به چه فعالیتی است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی باید هویت دارندگان دستگاههای پز را شناسایی کرده و تدابیری اتخاذ کنند تا هیچ دستگاه پزی بدون هویت شفاف دارنده اش قادر به انجام تراکنش بانکی نباشد.
به گفته پورابراهیمی صاحب 35 هزار دستگاه پز فعال در عرصه اقتصادی در قید حیات نیستند و این موضوع یکی از راههای فرار مالیاتی است.
اصلاح نظام مالیاتی و افزایش درآمدهای دولت از این محل میتواند باعث ایجاد درآمد پایدار شود.
البته افزایش درآمدهای مالیاتی به معنای افزایش اخذ مالیات از اصناف، کارمندان و امثال آنها نیست بلکه منظور جلوگیری از فرار مالیاتی و اخذ مالیات از تمام فعالانی است که به رغم فعالیت در عرصه اقتصادی هیچ هویت اقتصادی نداشته و تاکنون حتی یک ریال مالیات پرداخت نکردهاند.
اگر نظام مالیاتی کشور اصلاح شود دیگر لازم نیست دولت استقراض از بانک مرکزی و نهادهای بین المللی یا کشورهای دیگر را برای تامین مالی در پیش بگیرد چرا که استقراض از بانک مرکزی منجر به چاپ پول و رشد تورم شده و دریافت وام از نهادهای بین المللی در شرایط تحریم ممکن نیست.
انتهای پیام/4133
انتهای پیام/