آخرین وضعیت تشکیل دولت در لبنان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، درحالیکه چهارشنبهشب گذشته منابع خبری اعلام کرده بودند «سعد الحریری»، مأمور تشکیل کابینه لبنان نام وزیران پیشنهادی خود را به «میشل عون»، رئیسجمهور تقدیم کرده، روزنامه «الجمهوریه» گزارش کرد کابینه پیشنهادی «سعد الحریری» که شامل ۱۸ وزیر از گروهها و مذاهب مختلف این کشور میشود، مورد پذیرش «میشل عون» واقع نشده است.
سعد حریری و میشل عون
این روزنامه لبنانی درباره علت رد وزیران پیشنهادی حریری نوشت که او با رهبران هیچ یک از احزاب دوگانه شیعی (حزبالله و امل) و همچنین حزب «سوسیالیست ترقیخواه» هماهنگی قبلی انجام نداده است.
همچنین انتخاب وزیران مسیحی پیشنهادی بدون رایزنی با «التیار الوطنی الحر» (جریان آزاد ملی)، حزب «الطاشناق» و «المرده» انجام شده است. عون در بسیاری از دیدارهای خود با حریری بر این موضوع تأکید کرده بود که انتخاب وزیران باید با هماهنگی احزاب مختلف انجام شود.
پس از تصمیم عون، حریری روز دوشنبه در بیانیهای مسئولیت تأخیر در تشکیل دولت جدید را متوجه رئیسجمهور لبنان کرد. عون نیز در مقابل، حریری را مسئول همه مشکلات معرفی کرد.
همزمانی این اقدامات با اعلام رأی دادگاه «رفیق حریری» و محکومیت «سلیم عیاش»، از اعضای حزبالله و اعلام جرم دادستانی علیه «حسان دیاب» در زمینه انفجار بیروت حاکی از برنامهریزی دقیق برای انفجار اوضاع سیاسی لبنان است.
در این راستا سعد حریری از مقامهای امنیتی و قضائی لبنان خواست وظیفه خود را درباره فرد محکومشده در پرونده ترور پدرش بهدرستی انجام دهند. «نبیه بری»، رئیس مجلس لبنان نیز در مصاحبهای گفت: لبنان وارد تونلی تاریک و وضعیت اسفباری شده است و نمیدانیم چگونه باید از آن خارج شویم، همه چیز بهطور کامل قفل شده است.
وی نخستوزیر مأمور به تشکیل کابینه را مسئول این وضعیت معرفی کرد و افزود: امیدوارم «امانوئل مکرون»، رئیسجمهور فرانسه در سفر آیندهاش به لبنان بتواند اقدامی کند، اکنون به جز انتظار کاری از دستمان بر نمیآید.
بیشتر بخوانید:
تکرویهای حریری فایدهای برای لبنان ندارد
مکرون قرار است ماه جاری میلادی (دسامبر) برای انجام سومین سفر پس از انفجار بندر بیروت در مرداد گذشته به لبنان برود. تلاشهای رئیسجمهور فرانسه پس از انفجار بیروت برای متقاعد کردن نیروهای سیاسی لبنان به تشکیل دولتی که قادر به انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی باشد، تاکنون بینتیجه بوده است. همچنین «ژان ایو لودریان»، وزیر امور خارجه فرانسه اوضاع جاری لبنان را به کشتی در حال غرق تایتانیک تشبیه کرده است.
تداوم خلاء سیاسی لبنان در حالی است که با آمدن دموکراتها و تغییر اجباری برخی سیاستهای منطقهای آنها، عربستان که پشتوانه مهمی همچون ترامپ را از دست رفته میبیند، شعلهور کردن آتش فتنههای داخلی را در دستور کار قرار داده است.
انگیزه اصلی جریان غربی-عربی از تلاش برای سرنگونی مجلس لبنان که ماههاست در این کشور دنبال میشود، دامن زدن به خلاء سیاسی و برگزاری انتخابات زودهنگام است تا مانع از انتخاب رئیسجمهور بعدی بهوسیله مجلس کنونی شود.
عون امیدوار است کابینهای قدرتمند و کارآمد که از حمایت گروههای سیاسی و مردم برخوردار است، تشکیل شود.
طبق قانون اساسی لبنان، نخستوزیر مکلف موظف است ابتدا با فراکسیونهای پارلمانی رایزنی و سپس کابینه پیشنهادی خود را برای مشاوره و رایزنی به رئیسجمهور معرفی کند و نتیجه منوط به این رایزنی است.
ناظران بینالمللی معتقدند مشکلی که پیش آمده ناشی از این است که حریری کابینه خود را بدون رایزنی با رئیسجمهور، کسب موافقت او و سپس طرح موضوع در مجلس معرفی کرد. همچنین طرح میشل عون در زمینه طرح کابینهای دیگر به کابینه حریری، به این معناست که اقدام حریری نقض صریح قانون اساسی لبنان و نادیده گرفتن اختیارات رئیسجمهور و البته میزان و محدوده اختیارات نخستوزیر است.
ناظران تأکید میکنند اقدام عون به طرح ساختاری متفاوت به این معناست که صبر رئیسجمهور بهدلیل اوضاع مالی و اقتصادی وخیم و فشارهای خارجی سر آمده است.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/