بایدن در برجام با متحدانش در منطقه مشورت کند/ بیتأثیر بودن اقدامات عربستان بدون مهر تأیید آمریکا
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، نشریه «نشنال اینترست» در گزارشی نوشت: جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا در چند هفته آینده نهتنها در داخل کشور، بلکه در خاورمیانه و سراسر جهان با موضوعات مهم زیادی مواجه میشود.
این گزارش میافزاید: یكی از مواردی كه درباره آن تذکر داده میشود، گزارش هفته گذشته آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که اعلام كرد ایران قصد دارد صدها سانتریفیوژ دیگر را برای غنیسازی اورانیوم در یکی از تأسیسات زیرزمینی خود نصب كند؛ اقدامی که نقض آشكار توافق هستهای است. گرچه میتوان درک کرد بایدن علاقه بیشتری دارد به امور داخلی بپردازد، اما به تعویق انداختن اقداماتش نسبت به پروندههای متعدد مربوط به ایران، ازجمله برنامه هستهای و سایر فعالیتهای منطقهای، با هدف ایجاد بیثباتی بیشتر انجام میشود.
در گزارش با بیان اینکه اقدام کوتاهمدت دولت بایدن تهدید به بیثباتی بیشتر منطقه است، آمده: عربستان که از نزدیکترین متحدان واشنگتن در خلیج(فارس) است، پس از مدتها تنش در رابطه با دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، مشتاق همکاری با دولت جدید ایالات متحده است تا بتواند نقشی گذشته خود را در منطقه بازیابد.
نشنال اینترست در تلاش است عربستان را متحد دلسوز واشنگتن و عامل برقراری ثبات در منطقه جلوه دهد و لذا مینویسد: گرچه اقدامات عربستان برای حل تنش در خلیج(فارس) به کشورهای منطقه کمک خواهد کرد تا موضعی واحد نسبت به تهدیدات فزاینده، واقعی و وخیمی که از سوی ایران منعکس میشود، داشته باشند؛ ولی بدون اتخاذ موضع از سوی آمریکا در برابر نفوذ ایران و نیز تداوم برنامه تسلیحات هستهای و سایر فعالیتهایی که به منطقه آسیب میرساند، تلاشهای عربستان تأثیر چندانی نخواهد داشت.
محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان
به نوشته این نشریه، موضوع مذکور یکی از مجموعه موضوعات سیاست خارجی ایالات متحده است که بایدن باید با آنها مواجه شود. ترمیم روابط با اتحادیه اروپا، بحران فزاینده اقتصادی با چین، روابط گرهخورده مسکو و واشنگتن و نیز معاهده آبوهوایی پاریس که ترامپ از آن خارج شده، جزو مواردی هستند که رئیسجمهور جدید آمریکا باید حلوفصل کند. علاوه بر اینها، جو بایدن نیازمند تعامل با موضوعات قدیمی ولی بینهایت مهم در غرب آسیاست.
بیشتر بخوانید:
آمریکا بهدنبال مشارکت عربستان و طرح موضوعات موشکی در چارچوب توافق هستهای است
نشنال اینترست نوشت: بهطور کلی میتوان موضوعاتی که بایدن با آنها مواجه هستند را در چهار بخش دستهبندی کرد؛ موضوع فلسطین، مبارزه با تروریسم، بحران یمن و پرونده ایران. طبعاً این موضوعات برای بایدن تازگی ندارد و با آنها در زمانی که معاون باراک اوباما، رئیسجمهور سابق آمریکا بود، آشنا شده است.
این گزارش با تکرار ادعای مقامهای آمریکایی در زمینه حمایت ایران از تروریسم، افزود: در هر صورت واقعیت میدانی نشان میدهد که در میان پروندههای مذکور، موضوع ایران مهمتر و حساستر است و میتواند برای واشنگتن حلقه وصل حل دیگر موضوعات خاورمیانه باشد. ایران از حوثیها (جنبش انصارالله) یمن حمایت میکند و روابط گستردهای با گروههای شبهنظامی منطقه دارد. ایران همچنین میتواند منافع آمریکا را در عراق، لبنان، سوریه یا مناطق دوردست تهدید کند.
حساسیت موضوع ایران برای دولت بایدن به اندازهای است که میتواند حلقه وصل حل دیگر موضوعات غرب آسیا باشد.
در بخش دیگری از گزارش با این ادعا که گروههایی در ایران بهدنبال حمایت از بایدن بودند تا با پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری گامی در راستای بازگشت آمریکا به برجام برداشته شود، آمده است: این گروهها خواهان این هستند که تا پیش از پایان دوره ریاست جمهوری حسن روحانی و برگزاری انتخابات در ایران تکلیف توافق هستهای و بازگشت آمریکا به برجام مشخص شود تا برگ برنده برای پیروزی در انتخابات و در مرحله بعد، ادامه مذاکره بر سر پرونده هستهای یا دیگر موضوعات داشته باشند.
این گزارش میافزاید: کشورهای عربی خوب میدانند مذاکره با ایران بر سر تنها یک موضوع و چشمپوشی از سایر موضوعات اشتباه است. مقامهای عربی معتقدند برای تضمین امنیت منطقه و جلوگیری از نفوذ ایران باید علاوه بر بحث هستهای، موضوعات دیگری نیز همچون پرونده موشکی و سایر موضوعات بررسی شود و یکی از علتهای نگرانیشان از احتمال بازگشت آمریکا به توافق هستهای همین موضوع است.
در پایان گزارش نشنال اینترست آمده است: به دولت بایدن توصیه میکنیم برای هرگونه تعامل با ایران و بررسی پرونده هستهای در خاورمیانه با متحدان خود در منطقه مشورت کند. آنها باید در هرگونه مسیر تعامل با پرونده هستهای و موضوع ایران مشارکت داده شوند و نمایندگانی از اعراب در میز مذاکرات حاضر باشند. به نظر میآید با در نظر گرفتن این موارد میتوان سلامت هرگونه توافق و جلوگیری از بروز هرگونه اشتباه که در دولت اوباما رخ داده بود، تضمین کرد.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/