عالیترین نهاد قضایی آمریکا دست رد به سینه ترامپ زد/ نقش دیوان عالی در ساختار قضایی- سیاسی آمریکا
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، دیوان عالی آمریکا روز جمعه شکوائیه ایالت تگزاس را که مورد حمایت دونالد ترامپ رئیسجمهور برای ابطال پیروزی جو بایدن بود، رد کرد و حتی حمایت ۱۷ ایالت دیگر جمهوریخواه و شماری از اعضای جمهوریخواه مجلس نمایندگان نیز نتوانست دیوان عالی آمریکا را مجاب کند که نتایج رأیگیری در ایالات جورجیا، میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین را ابطال کند. حال که مرحله تنش بین دموکراتها و جمهوریخواهان در انتخابات 2020 به رجوع به دیوان عالی رسیده بررسی وظایف این دیوان برای درک بیشتر از ساختار قضایی ایالاتمتحده مهم به نظر میرسد.
از ۱۳ آبان ماه، روز انتخابات ریاست جمهوری، که جو بایدن توانست با تأیید رسانهها بهعنوان رئیسجمهور منتخب معرفی شود تاکنون، دونالد ترامپ با طرح دهها شکوائیه در دادگاههای محلی و ایالتی به همگان القا کرده است که قصد پذیرش شکست در انتخابات را ندارد. وی پس از شکایت در دادگاههای محلی و ایالتی روی به دیوان عالی آورده است و امیدوار است که بتواند رأی این دیوان مهم را به نفع خود داشته باشد.
نظارت دیوان عالی بر مصوبات کنگره و مجالس ایالتی
بر اساس قانون اساسی ایالاتمتحدهٔ آمریکا، دیوان عالی در سیستم حقوقی آمریکا مسئول رسیدگی به درخواستهای تجدیدنظر چه از دادگاههای ایالتی و چه فدرال است. احکام دیوان عالی قطعی و لازمالاجرا هستند. ذات این دیوان از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا مرحلهٔ پایانی رسیدگیهای قضایی و نقطه مشترک دو سازمان قضایی ایالتی و فدرال به حساب میآید و نوعی وحدت را در آئین دادرسی کشور ایجاد میکند.
دیوان عالی همچنین مرجع رسیدگی شکایات ایالات مختلف در آمریکا علیه یکدیگر است. بنیانگذاران آمریکا این نهاد را برای حلوفصل اختلافات میان اعضاء فدراسیون به وجود آورند.
دیگر وظیفه دیوان عالی نظارت بر مصوبات کنگره ایالاتمتحده آمریکا و مجالس قانونگذاری در ایالتهاست. این دیوان، نقش دادگاه قانون اساسی را ایفا میکند تا از نقض قانون اساسی توسط مقامات فدرال یا مقامات ایالتی جلوگیری کند. این وظیفه بیش از دو وظیفه پیشین، سیاسی تلقی میشود و تأثیر زیادی بر تحولات سیاسی و اجتماعی ایالاتمتحده دارد.
قضات دیوان عالی آمریکا، پس از انتخاب از طرف رئیسجمهور کشور و دریافت رأی اعتماد از سوی سنا، بهطور مادامالعمر در این سمت خدمت میکنند. به همین علت، ترکیب قضات دیوان عالی ازنظر سیاسی و عقیدتی از اهمیت زیادی در تعیین روند اجتماعی آمریکا برخوردار است.
دیوان عالی از ۹ عضو تشکیلشده است که عالیترین قاضی تحت عنوان قاضی ارشد ریاست این نهاد مهم را بر عهده میگیرد. هشت قاضی دیگر سمت دستیاری دارند، اما از حق برابر با قاضی ارشد، برخوردار هستند. پروندهها در دیوان عالی با حضور ۹ عضو مورد رسیدگی قرار میگیرد و حداقل پنج رأی برای تصویب یا رد تصمیمات دیوان لازم است.
هماکنون جان رابرتس (قاضی ارشد) ریاست دیوان را بر عهده دارد و کلارنس توماس، استیون برایر، ساموئل آلیتو، سونیا سوتومایور، الینا کیگن، نیل گرساچ، برت کاوانا و ایمی کنی برت دستیاران وی هستند.
از ۱۷۹۰ تا ۱۹۹۰، ۱۳۲ قانون تصویبشده توسط کنگرهٔ آمریکا و ۱۱۲۷ قانون تصویبشده توسط مجالس قانونگذاری ایالتی از سوی دیوان عالی فدرال مغایر قانون اساسی شناخته و رد شده است.
رئیسجمهور آمریکا شنبه در پیامی که در صفحه توییتر خود منتشر کرد، دیوان عالی آمریکا را به دلیل رد درخواست ابطال نتیجه انتخابات چهار ایالت آمریکا فاقد خرد و شجاعت خواند.
ترامپ در پیامی در این خصوص نوشت: دیوان عالی واقعاً ما را ناامید کرد. هیچ خردی ندارد، هیچ شجاعتی ندارد! وی در پیام دیگری بار دیگر خود را پیروز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا دانست.
ترامپ سپس حکم دیوان عالی در خصوص ایالت تگزاس را یک بیآبرویی خواند و گفت: ما به هیچ دادگاهی نرسیدهایم که این (رأی) را به شایستگی قضاوت کند.
لازم به ذکر است که دیوان عالی با سرعتی غیرمعمول، درخواست دادستان کل ایالت تگزاس برای ابطال میلیونها رأی در ایالتهای مورد مناقشه در انتخابات اخیر ریاست جمهوری را رد کرد.
یکی از سخنگویان جو بایدن، تصمیم دیوان عالی را ستود و شکایت ایالت تگزاس را «بیاساس» خواند.
بیشتر بخوانید:
مهم نیست شکایت ما در پنسیلوانیا رد شده است/ ارجاع پرونده شکایت به دیوان عالی آمریکا
به گزارش رادیوی ملی آمریکا، تصمیم تکصفحهای دیوان عالی حاکی از این است که شکایت دادستان کل تگزاس به دلیل «فقدان اعتبار» رد شده است.
در واکنش به حمایت بخشی از نمایندگان جمهوریخواه در مجلس نمایندگان از شکوائیه تگزاس و کمپین ترامپ و ارسال آن به دیوان عالی، «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای با اشاره به رأی دیوان عالی این کشور، اعلام کرد: دیوان عالی بهدرستی شکوائیه افراطی، غیرقانونی و غیر دموکراتیک حزب جمهوریخواه برای لغو اراده میلیونها رأیدهنده آمریکایی را رد کرد.
نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا
به نوشته وی، ۱۲۶ عضو جمهوریخواهی که این شکوائیه را امضا کردند، مایه ننگ مجلس نمایندگان شدند. آنها بهجای پایبندی به سوگند خود برای حمایت و دفاع از قانون اساسی، تلاش کردند تا قانون اساسی را زیر سؤال برده و اعتماد عمومی به نهادهای مقدس دموکراتیک ما را تضعیف کنند.
رودی جولیانی رئیس تیم حقوقی دونالد ترامپ با تشکر از دادگاههای ایالت پنسیلوانیا به خاطر به دست آوردن فرصت دادخواهی در دیوان عالی گفت: هدف ما از اول، رسیدن به دیوان عالی آمریکا بود
ایالتهای (میسوری، آلاباما، آرکانزاس، فلوریدا، ایندیانا، کانزاس، لوئیزیانا، مونتانا، میسیسیپی، نبراسکا، داکوتای شمالی، اوکلاهوما، کارولینای جنوبی، داکوتای جنوبی، تنسی، یوتا و ویرجینیای غرب) که از این دادخواست حمایت کردند همگی دادستانهای کل جمهوریخواه را در رأس امور دارند.
طبق قانون اساسی آمریکا، رئیسجمهور روز ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) باید توسط مجمع گزینندگان (الکترال کالج) تعیین شود. درخواست تگزاس از دادگاه عالی آمریکا این بود که یا تعیین رئیسجمهور تا زمان به نتیجه رسیدن پرونده شکایات به تعویق بیفتد، یا اینکه با توجه به مناقشه پیشآمده بر سر آرا، هیئت گزینندگان این چهار ایالت توسط مجالس ایالتیشان تعیین شوند؛ یعنی آرای عمومی تعیینکننده این هیئتها نباشد.
رودی جولیانی، رئیس تیم حقوقی دونالد ترامپ با تشکر از دادگاههای ایالت پنسیلوانیا به خاطر به دست آوردن فرصت دادخواهی در دیوان عالی گفت: هدف ما از اول، رسیدن به دیوان عالی آمریکا بود.
در تاریخ آمریکا چنین انشقاقی بر سر نتایج انتخابات ریاستجمهوری بیسابقه است
این نکته مهم است که یکی از دلایل انتخاب ایالت پنسیلوانیا برای طرح این دعوا، مقام «ماریان ترامپ»، خواهر ترامپ، بهعنوان قاضی دادگاه استیناف فدرال بود که پارسال بعد از ۲۰ سال قضاوت بازنشسته شد.
لازم به ذکر است که ترکیب عقیدتی دیوان عالی پس از مرگ «روت بیدر گینزبرگ»، قاضی لیبرال و انتصاب قاضی «امی بارت» محافظهکار بهجای وی و نیز توازن دیوان عالی با شش قاضی محافظهکار در مقابل سه قاضی لیبرال برهم خورده است و رسیدگی به چنین پرونده حساسی در شرایط امروزی ممکن است نه به صلاح دیوان عالی و نه به صلاح جامعه آمریکا باشد.
نمایندگان جمهوریخواه در کنگره در روزهای اخیر بیشازپیش ابراز تمایل کردهاند که ششم ژانویه، یعنی روزی که مجلس نمایندگان نتایج انتخابات ریاستجمهوری را تأیید میکند، رئیسجمهور جدید را به رسمیت بشناسند.
این در حالی است که میچ مککانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه در سنا، گفته است تاریخ دقیق به رسمیت شناخته شدن رئیسجمهور جدید باید بیستم ژانویه باشد. ازآنرو که در این روز کشور رئیسجمهور آینده و سوگندخورده خود را خواهد شناخت.
تاکنون هیچگاه در تاریخ آمریکا انشقاقی اینچنین بر سر نتایج انتخابات ریاستجمهوری به وجود نیامده است.
بههرحال نتایج رسمی انتخابات در ۵۰ ایالت و پایتخت ایالاتمتحده آمریکا نشاندهنده آن است که جو بایدن با بیشتر از ۷ میلیون رأی مردمی بیشتر نسبت به دونالد ترامپ بیش از ۵۱.۳ درصد آرا را به خود اختصاص داده است. بدین ترتیب جو بایدن را باید حائز ۳۰۶ رأی الکترال دانست. این در حالی است که دونالد ترامپ تنها ۲۳۲ رأی الکترال کسب کرده است که تا ۲۷۰ رأی لازم برای فاصله زیادی دارد.
انتهای پیام/4155/پ
انتهای پیام/