صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۳ - ۲۰ آذر ۱۳۹۹

مقایسه انواع عایق رطوبتی؛ آسفالت، قیرگونی و ایزوگام

عایق کاری یکی از مهم‌ترین مباحث در ساختمان برای ممانعت از نفوذ نم و رطوبت است. هر گونه ساخت‌و‌ساز بدون توجه به عایق‌کاری منجر به ایجاد خسارت‌های بعدی و کاهش عمر مفید ساختمان می‌شود. اما انواع عایق‌ رطوبتی چیست؟
کد خبر : 547376

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، عایق کاری یکی از مهم‌ترین مباحث در ساختمان برای ممانعت از نفوذ نم و رطوبت است. هر گونه ساخت‌و‌ساز بدون توجه به عایق‌کاری منجر به ایجاد خسارت‌های بعدی و کاهش عمر مفید ساختمان می‌شود. اما انواع عایق‌ رطوبتی چیست؟ چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟ کدام بهتر است؟


کاربردهای عایق رطوبتی
 


عایق‌کاری در بیشتر بخش‌های ساختمان کاربرد دارد. امروزه بسیاری از ساختمان‌ها حتی دیوارهای خود را نیز عایق می‌کنند تا از ورود هر گونه نم به ساختمان جلوگیری کنند. البته کاربرد عایق‌های تنها مختص نم و آب نیست، بلکه یک عایق خوب در برابر بسیاری از شرایط دیگر هم از ساختمان حفاظت می‌کند.


اگر بخواهیم مهم‌ترین بخش‌هایی که به عایق کاری احتیاج دارد را برشماریم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:



  • پی ساختمان: حتی در خشک‌ترین مناطق کشور هم خاک در تمام سال خشک نیست. نم موجود در خاک می‌تواند کم کم به سوی دیوارهای خشک ساختمان کشیده شود و آنجا را هم تر و زشت نماید. عایق کاری پی ساختمان باعث می‌شود تا ارتباط نم ساختمان با نم موجود در خاک از بین برود و بتوان بدون هیچ دغدغه‌ای نسبت به ساخت‌و‌ساز اقدام کرد.

  • کف سرویس‌های بهداشتی و آشپزخانه: از جمله خیس‌ترین نقاط هر خانه‌ای کف دستشویی، حمام و آشپزخانه است. این بخش‌ها از یک سو نیازمند مصرف آب با توجه به عملکرد این فضاها هستند و از سوی دیگر بیش از بقیه نقاط خانه شستشو می‌شوند.

  • پشت بام ساختمان: پشت بام ساختمان نقطه اصلی برخورد نزولات جوی با ساختمان است. گرچه ممکن است یک ساختمان به گونه‌ای باشد که باران و برف به دیوارهای آن هم اصابت کند و بنابراین عایق رطوبتی دیوار هم یک ضرورت باشد، اما قطعاً مهم‌ترین نقطه بارش بر ساختمان سقف آن است؛ به‌ویژه که معمولاً بارش برف روی دیوارها ماندگار نیست، اما سقف نقطه مناسبی برای نشستن و روی هم ماندن قطرات برف است و ممکن است پس از یک بارش شدید، برف زیادی روی سقف بماند و به تدریج آب شود. نکته‌ای که باعث می‌شود انواع عایق رطوبتی پشت بام ساختمان بسیار مهم باشد.


انواع عایق رطوبتی چیست؟
 


در ادامه متن ابتدا به معرفی انواع عایق های رطوبتی، خواهیم پرداخت. ایزوگام، آسفالت و قیرگونی سه مورد از پرکاربردترین عایق‌های رطوبتی در ایران هستند.



  • این عایق‌های رطوبتی هر یک چه ویژگی‌هایی دارند؟

  • ایزوگام، آسفالت و قیرگونی چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟



ایزوگام


ایزوگام را به نوعی می‌توان یک محصول ایرانی در نظر گرفت. محصولی که توسط متخصصان ایرانی و برای شرایط خاص کشور ما طراحی شده است. این صنعت حدود 50 سالی است که در کشور پا گرفته و در ده بیست سال اخیر رشد فراوانی داشته است. شهر دلیجان به عنوان پایگاه اصلی صنعت ایزوگام کارخانه‌های متعددی را در خود جای داده است و به توسعه این محصول در کشور کمک فراوانی کرده است.


اگر بخواهیم به ساختار ایزوگام نگاه ساده‌ای داشته باشیم، این محصول از یک لایه پارچه‌ای که درون ظرف قیر فرو برده شده، ساخته شده است. در هنگام نصب، ایزوگام حرارت داده شده و با ذوب شدن قیر موجود در آن به سطح مورد نظر می‌چسبد.


آسفالت


آسفالت؛ نوعی روکش سطح است که نقش عایق‌کننده نیز دارد. این ماده معمولاً ترکیبی از شن، ماسه و قیر است. ماده چسباننده (که در بیشتر موارد قیر است) نقش نگهدارنده دانه‌ها را برعهده دارد. آسفالت را می‌توان از جنبه‌های مختلفی تقسیم‌بندی کرد. یک دسته‌بندی مهم، آسفالت را به سه دسته گرم، سرد و حفاظتی تقسیم‌بندی می‌کند.


آسفالت گرم: همان‌طور که از نامش پیداست، به صورت گرم با قیر مخلوط می‌شود و در زمان اجرا نیز به همان حالت گرم روی سطح پخش و متراکم می‌شود. آسفالت گرم از ترکیب چند ماده اصلی شامل شن، ماسه و قیر تولید می‌شود. در زمان تولید این نوع آسفالت، قیر در دمایی بین 105 تا 160 درجه حرارت می‌گیرد و با همان حالت داغ برای اجرا ارسال می‌شود. این نوع آسفالت پس از سرد شدن به حالتی محکم و سفت درمی‌آید. آسفالت رویه، آسفالت آستر، اساس قیری و ماسه آسفالت لایه‌های مختلف آسفالت هستند.


نوعی از آسفالت گرم با نام بتن آسفالتی شناخته می‌شود. این نوع آسفالت بسیار مرغوب بوده و از ترکیب سنگ‌های مرغوب شکسته و قیر خالص ساخته می‌شود.


آسفالت حفاظتی: این آسفالت هم از مخلوط کردن سنگ‌ خردشده با قیر به دست می‌آید. تفاوت این آسفالت با نوع گرم این است که در آسفالت حفاظتی، سنگ‌ها بسیار کوچک‌تر هستند. این محصول را در پشت‌بام برای حفاظت و گاه به عنوان روکش ایزوگام استفاده می‌کنند تا از آسیب به ایزوگام جلوگیری کند. درصد قیر در این محصول بسیار بالا است و مقاومت زیادی هم ندارد.


آسفالت‌ سرد: این محصول در واقع امولسیون قیر است و از ترکیب مصالح سنگی و قیر در دمای محیط ایجاد می‌شود. البته گاهی در آسفالت سرد هم قیر گرم می‌شود اما سایر مصالح بدون گرم شدن با قیر مخلوط می‌شوند. آسفالت سرد (Cold Mix) به مخلوطی از مصالح سنگی و قیر مخلوط و یا امولسیون قیر گفته می‌شود که مواد اولیه آن در دمای محیط مخلوط شوند. در برخی انواع آسفالت سرد، ممکن است قیر بر حسب ضرورت گرم شود، اما سایر مصالح بدون گرم شدن با قیر مخلوط می‌شوند.


این نوع آسفالت در روسازی کاربرد دارد و از مهم‌ترین ویژگی‌های آن می‌توان به امکان حمل در مسافت‌های طولانی و امکان انبار کردن و استفاده در زمانی دیگر اشاره کرد.


قطعاً مهم‌ترین کاربرد آسفالت در جاده‌سازی است که محصولی بی‌رقیب به حساب می‌آید. بیشتر جاده‌ها در سراسر جهان از آسفالت استفاده می‌کنند و روش‌های دیگری نظیر سنگ‌فرش تنها در برخی کشورهای خاص و آن هم بیشتر برای خیابان‌های درون شهر کاربرد دارند.


قیرگونی


قیرگونی یکی از روش‌های نسبتاً قدیمی عایق‌سازی است که هنوز هم در برخی بخش‌های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این نوع عایق، گونی نقش تثبیت‌کننده قیر را برعهده دارد.


این محصول در گذشته برای عایق‌سازی پشت‌بام ها به کار برده می‌شد، اما نتوانست در رقابت با ایزوگام دوام بیاورد و امروزه بیشتر برای عایق سازی کف سرویس‌های بهداشتی و کف آشپزخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.


مقایسه ایزوگام، قیرگونی و آسفالت
 


اگر نیازی به عایق‌سازی بخشی از ساختمان خود داشته باشید، قطعاً اولین سؤالی که باید به آن پاسخ دهید این است که کدام محصول برای کار من مناسب‌تر است؟ قطعاً می‌توان پاسخی طولانی و جامع به این سؤال داد، اما اگر بخواهیم خیلی جمع‌و‌جور و کاربردی به مقایسه این سه محصول بپردازیم باید بگوییم:



  • راه‌سازی: اگر قصد دارید برای بخشی از خانه خود و یا شهرکی که در آن زندگی می‌کنید مسیری را ایجاد کنید، اولین و بهترین پیشنهاد ما آسفالت است.

  • پشت‌بام: گرچه هر سه این محصول‌ها در زمینه عایق‌کاری پشت‌بام مدعی هستند، اما پیشنهاد ما ایزوگام است. با ایزوگام شما حتی نیازی نیست به فکر پارو کردن برف‌های خود باشید!

  • کف سرویس‌های بهداشتی و آشپزخانه: برای این حالت اصلاً آسفالت را توصیه نمی‌کنیم. در این زمینه قیرگونی و ایزوگام می‌توانند شانه‌به‌شانه هم حرکت کنند اما باز هم توصیه ما ایزوگام است. نصب ایزوگام بسیار تروتمیز و ساده است و نیازی ندارد که بخواهید قیر را روی شعله حرارت داده و دود به پا کنید!


بنابراین اگر بخواهیم به طور خلاصه انواع عایق رطوبتی را بر اساس کاربرد مقایسه کنیم، می‌توانیم به جدول زیر مراجعه کنیم:






















کاربرد



نوع عایق



راهسازی



آسفالت



پشت‌بام



ایزوگام



کف سرویس‌های بهداشتی و آشپزخانه



قیرگونی و ایزوگام



 



انتهای پیام/ر


انتهای پیام/

برچسب ها: آسفالت
ارسال نظر