صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۴ - ۲۲ آذر ۱۳۹۹

روح الله زم مدیر آمد نیوز کیست و چه کرد؟ + جزئیات پرونده

یکی از جنجالی‌ترین چهره‌های ضد ایرانی امروز بازداشت شد. روح‌الله زم که بیشتر به نام کانال تلگرامی‌اش یعنی «آمدنیوز» شناخته می‌شود، کیست؟
کد خبر : 547235

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، روح‌الله زم مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز و یکی از جنجالی‌ترین چهره‌های معاند، در عملیاتی پیچیده توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دستگیر شد. روح‌الله زم نقش مهمی در فتنه‌های چند سال اخیر داشت و با انتشار اطلاعات دروغین و بدون منبع توانسته بود قشری از نوجوانان را فریب داده و آن‌ها را به آشوب‌طلبی تحریک کند. در ادامه با روح‌الله زم و ماجرای دستگیری او آشنا می‌شویم.


بیوگرافی روح‌الله زم


روح‌الله زم «مشهور بـه نیما» متولد ۵ مرداد ۱۳۵۷ در تهران و فرزند حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدعلی زم از سیاست‌مداران کشور اسـت؛ محمدعلی زم در کارنامه سوابق خود، ریاست حوزه هنری، ریاست سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، ریاست هیئت‌مدیره باشگاه پرسپولیس و مسئولیت معاونت فرهنگی- اجتماعی مناطق آزاد را دارد.



در کارنامه فعالیت‌های هنری وی علاوه بر انتشار چندین جلد کتاب، تهیه‌کنندگی فیلم سینمایی نیز مشاهده می‌شود. روح‌الله زم کـه در دفتر فیلم‌سازی پدرش، فعالیت‌های هنری خود را به‌عنوان فیلم‌بردار آغاز کرد، در جریان اتفاقات سال ۱۳۸۸ بازداشت شد. او کـه در حال سپری کردن دوران محکومیت خود بود، پس از خروج از زندان در قالب مرخصی چند روزه، از کشور متواری شد.



زم ابتدا بـه مالزی رفت و پس از اخذ اقامت کشور فرانسه، در پاریس ساکن شد. نیما زم بعد از خروج از کشور، پس از برقراری ارتباط با منافقین، سازمان‌ها و سرویس‌هاي اطلاعاتی برخی کشورهای اروپایی و منطقه، فعالیت‌های خود را در زمینه تبلیغ علیه نظام در شبکه‌های اجتماعی آغاز کرد.



او در سال ۱۳۹۴ هم‌زمان با فراگیرشدن استفاده از نرم‌افزارهای ارتباط جمعی در ایران و فراهم شدن امکان تأسیس صفحات دارای مخاطب در این نرم‌افزارها، با کمک و همراهی عده‌ای از عناصر نامطلوب، با تأسیس کانالی بنام «آمد نیوز» در نرم‌افزار تلگرام، فعالیت تبلیغی علیه نظام را در دستور کار خود قرار داد.


زم با انتشار مطالبی بی‌اساس و طرح ادعاهایی درباره سران و مقامات عالی‌رتبه کشور در کانال تلگرامی و سایت خود، در تلاش بود تا با ایجاد بی‌اعتمادی در مردم نسبت بـه سران کشور، نارضایتی و نافرمانی از قوانین را ترویج کند. در همین راستا، بـه دنبال برخی اعتراضات مردمی در داخل کشور نسبت بـه مسائل اقتصادی در دی‌ماه ۹۶، فعالیت‌هاي تخریبی کانال آمدنیوز علیه نظام وارد فاز جدید شد.


این کانال کـه توانسته بود با انتشار مطالب جعلی، بیش از یک میلیون مخاطب جذب کند، با انتشار اطلاعیه‌هایي با بهره‌گیری از تکنیک‌هاي روانی، با برانگیختن احساسات مردم، آنها را به اغتشاش و خرابکاری در نقاط مختلف کشور ترغیب و تشویق کرد؛ آمد نیوز در این ایام، ویدئوهایی آموزشی برای ساخت بمب‌هاي دستی «کوکتل مولوتف» منتشر کرد.


این کانال در تلاش بود تا با دعوت مردم بـه شورش مسلحانه و بلوای اجتماعی، امنیت کشور را با چالش‌هایي مواجه کند. در پی افزایش نفرت‌پراکنی‌هاي روح‌الله زم در کانال تلگرامی خود، مقامات جمهوری اسلامی ایران با برقراری ارتباط با مدیرعامل شبکه پیام‌رسان تلگرام خواستار متوقف شدن فعالیت‌های آمدنیوز شدند؛ تلگرام نیز به دلیل «تشویق بـه خشونت» این کانال را مسدود کرد.


اما تیم رسانه‌ای زم با تغییر رویه صوری و با استفاده از عناوین جدید مجدداً بـه تلگرام بازگشت. پس از مسدودشدن کانال تلگرامی آمد نیوز، روح‌الله زم فصل جدیدی از فعالیت‌هاي تخریبی خود را آغاز کرد، اما این بار مخاطبان کانال تلگرامی جدیدش، اعتمادشان بـه او بسیار کمتر از گذشته شده بود؛ این بی‌اعتمادی بـه‌ویژه بعد از پخش مستندی تلویزیونی از پشت پرده فعالیت‌های روح‌الله زم بـه حداکثر خود رسید.



اوایل ماه اسفند ۹۷ دستگاه اطلاعاتی کشور با انتشار مستندی بنام «ایستگاه پایانی دروغ» روایتی از نفوذ دستگاه اطلاعاتی ایران بـه مراکز اطلاعاتی دشمن و چگونگی قرار گفتن عناصر آنها در رصد اطلاعاتی مطرح کرد. در «ایستگاه پایانی دروغ» چگونگی فریب روح‌الله زم توسط عوامل دستگاه‌هاي اطلاعاتی ایران بـه نمایش گذاشته شد.


در «ایستگاه پایانی دروغ» عمق نفوذ و بازرسی سیستم اطلاعاتی کشورمان بـه شخصی‌ترین ارتباطات روح‌الله زم بـه نمایش گذاشته شد؛ بر اساس آنچه در این ویدئو بـه نمایش گذاشته شد، «منبع مطلع»‌اي کـه زم بارها در مطالب تولیدی در کانال تلگرامی خود بـه آن استناد می‌کرد، سناریوی نفوذ سیستم اطلاعاتی ایران و اخبار کذب و سرکاری بوده اسـت.


پس از انتشار این مستند، اگرچه نیما زم بارها با زبانی الکن هر گونه فریب‌خوردگی توسط دستگاه اطلاعاتی کشورمان را رد کرد، اما همان‌گونه کـه مورد نفرت مخاطبان خود قرار داشت، در پوشش چتر اطلاعاتی دستگاه‌هاي اطلاعاتی ایران نیز قرار داشت و سربازان گمنام امام زمان«عج» روز بـه روز بـه او نزدیک‌تر شدند.



روح‌الله زم با کانال آمد نیوز، با ادعای اتصال بـه مراکز امنیتی ایران و نفوذ سیستماتیک در وزارت اطلاعات و مراکز نظامی و قضایی کشور، اسنادی را منتشر می‌کرد تا اعتماد و خاطرجمعی کاربرانش را کسب کند. در جدیدترین مورد، نامه منتسب بـه وزارت بهداشت ایران درباره جنجال ویروس HIV‌ در لردگان چهارمحال و بختیاری را منتشر کرد کـه این بار هم با تکذیب دولت همراه شد.


روح الله زم چگونه توسط سپاه پاسداران دستگیر شد؟


روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه‌ای با اعلام خبر عملیات دستگیری “روح الله زم” سرشبکه سایت ضد انقلاب موسوم بـه “آمد نیوز” طی عملیات پیچیده و حرفه‌ای سازمان اطلاعات سپاه، بر شکست و جا ماندن سرویس‌های اطلاعاتی دشمن از قدرت اطلاعاتی سپاه تأکید شده اسـت.


در بیانیه سپاه آمده است:


نامبرده علی رغم این کـه تحت هدایت سرویس اطلاعاتی فرانسه و حمایت و پشتیبانی سرویس هاي اطلاعاتی کشور آمریکا و رژیم صهیونیستی و مرتبط با سایر سرویس هاي اطلاعاتی قرار داشت و بـه صورت شبانه روزی با روشهای پیدا و پنهان ودر پوشش های گوناگون و چند لایه‌ای مورد حفاظت قرار میگرفت، در دام فرزندان ملت ایران در سازمان اطلاعات سپاه افتاد.



چگونگی دستگیری روح الله زم


این کـه او چگونه بازداشت شده اسـت، سوال کاربران زیادی در شبکه‌هاي اجتماعی اسـت. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه خود صراحتاً آورده اسـت: سازمان اطلاعات سپاه، دراین عملیات حرفه‌ای، هوشمندانه و چند وجهی با بـه کارگیری روش‌‌های نوین اطلاعاتی و شگرد‌های ابتکاری، سرویس‌های بیگانه را مدیریت و فریب داد و روح الله زم سرشبکه سایت ضدانقلاب و معاند آمدنیوز رابه داخل کشور هدایت و بازداشت کند.


برگزاری دادگاه


سومین جلسهٔ دادگاه روح‌الله زم در دادگاه انقلاب


در ۲۱ بهمن ماه ۱۳۹۸ نخستین دادگاه وی برگزار شد. بنابر گزارش‌ها، این دادگاه از ساعت ۸ صبح در شعبهٔ ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی آغاز شد و در ابتدا متن کیفرخواست، شامل ۱۷ بند اتهامی، توسط نمایندهٔ دادستان قرائت شد. همچنین برخی منابع گزارش کردند که این جلسهٔ دادگاه «بیش از سه ساعت» و در دو نوبت برگزار شده‌است.


۱۷ بند اتهام شامل این موارد هستند:


۱. «تحریک مؤثر نیروهای رزمنده و اشخاصی که به نحوی در خدمت نیروهای مسلح هستند به عصیان، فرار، تسلیم یا عدم اجرای وظایف نظامی»


۲. «افساد فی الارض»


۳. «تشکیل و ادارهٔ کانال آمدنیوز و صدای مردم»


۴. «جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی اسرائیل به واسطهٔ سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه»


۵. «جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی کشور فرانسه»


۶. «همکاری با دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران»


۷. «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور»


۸. «مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و به نفع گروه‌ها و سازمان‌های مخالف نظام به‌طور گسترده»


۹. «عضویت و مدیریت پایگاه خبری سحام‌نیوز»


۱۰. «مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار به قصد برهم زدن امنیت کشور»


۱۱. «مشارکت در جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی شده به قصد ارائه به دیگران با هدف برهم‌زدن امنیت کشور»


۱۲. «مشارکت در نشر اکاذیب به‌طور گسترده»


۱۳. «توهین به مقدسات اسلام»


۱۴. «توهین به سیدروح‌الله خمینی و سیدعلی خامنه‌ای»


۱۵. «توهین به مقامات و مأموران در حال انجام وظیفه یا به سبب آن»


۱۶. «تحصیل مال از طریق نامشروع جمعاً به میزان نود و هفت هزار و پانصد و پنجاه یورو»


۱۷. «شکایت برخی اشخاص حقوقی و حقیقی»


همچنین غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوهٔ قضائیه، گفته بود: «در این پرونده غیر از متهم اصلی، ۵ نفر هم بازداشت شده و تعدادی هم احضار شدند اما پروندهٔ روح‌الله زم از بقیه تفکیک شده‌است».


دومین دادگاه


روح‌الله زم، در دومین دادگاهش با رد کردن اتهام افساد فی الارض و دیگر اتهام‌ها علیه خود، دربارهٔ پرسش رئیس دادگاه در ارتباط با «مسئول بودن» در اعتراض‌های دی‌ماه ۹۶ نیز گفت که «این موضوع ارتباطی با من ندارد.» او همچنین گفت که پیش از بروز ناآرامی‌های دی ۹۶ در ایران، با کانال تلگرامی آمدنیوز به‌طور موقت قطع ارتباط کرده و از اواسط سال ۹۷ کنترل این کانال تلگرامی را در اختیار داشته‌است.


در این جلسه همچنین شکایت نهاد ریاست‌جمهوری از روح‌الله زم مطرح شد و معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری، زم را متهم کرد که نامه‌ای جعلی مبنی بر موافقت حسن روحانی با ورود زنان به ورزشگاه منتشر کرده‌است.زم در واکنش به این شکایت گفت: «این نامه با امضای آقای واعظی بود، نامه را ما تهیه نکرده بودیم بلکه برای ما ارسال شده بود». او همچنین دربارهٔ اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» گفت: «آمریکا دولت متخاصم نیست».


قاضی دادگاه در این جلسه همچنین خبر داد که پس از بازداشت برادر ناتنی روح‌الله زم، پدر زم نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی داده و با موافقت علی خامنه‌ای، برادر ناتنی روح‌الله زم آزاد شده‌است. او به زمان وقوع این رویدادها اشاره نکرد.


چهارمین دادگاه


چهارمین دادگاه روح‌الله زم، روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ در شعبهٔ ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد. او اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» را رد کرد و گفت که نوشته‌های او در راستای فعالیت مطبوعاتی‌اش بوده‌است. زم در پاسخ به سؤال صلواتی که پرسید آیا اتهام اقدام علیه امنیت داخلی و خارجی جمهوری اسلامی ایران را می‌پذیرد، گفت: «خیر، من کار مطبوعاتی می‌کردم».


برخی منابع در گزارشی از این جلسهٔ دادگاه نوشته که صلواتی به مواردی چون «آموزش ساخت کوکتل مولوتوف، ماسک ضد اشک‌آور» و راه‌های «زمین انداختن موتورسوارهای» امنیتی اشاره کرده و آن‌ها را به روح‌الله زم و کانال تلگرام «آمدنیوز» نسبت داده‌است. اما زم در پاسخ گفت: «این‌ها مربوط به من نیست و یکسری مطالب کپی بود و یکسری نیز تحت‌القائات بود». زم تأکید کرد که او «خبرنگار» بوده و «کار خبری» می‌کرده‌است.


ششمین دادگاه


ششمین و آخرین جلسهٔ دادگاه زم در ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ برگزار شد. به نوشتهٔ خبرگزاری‌های داخل ایران، زم در این جلسه اتهام «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی» و «توهین به مقدسات» را رد کرده اما اتهاماتی چون «توهین به مأموران دولتی و تحریک مردم به اغتشاش»، «نشر اکاذیب» و «حمایت از «محکومان امنیتی و خانوادهٔ پهلوی» را پذیرفته‌است.


محکومیت به اعدام


غلامحسین اسماعیلی، در نشست روز سه‌شنبه، دهم تیر ۱۳۹۹ از صدور حکم اعدام برای روح‌الله زم خبر داد و تأکید کرد که این حکم «غیرقطعی و قابل فرجام‌خواهی» است و چنانچه زم به آن اعتراض کند، «پرونده به دیوان عالی ارسال می‌شود». او گفت دادگاه «۱۳ مورد از عناوین ریزِ او را از مصادیق افساد فی‌الارض دانسته و حکم اعدام صادر کرده‌است» و جاسوسی برای دو کشور فرانسه و اسرائیل نیز از جمله اتهامات زم شمرده شده‌است؛ و در مورد چند مورد اتهامی که «افساد فی‌الارض نبوده»، زم به مجازات حبس محکوم شده‌است.


اعتراض به حکم دادگاه


روز چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۹ دبیر دریابیگی بلوردی وکیل مدافع روح‌الله زم گفت که «ما نسبت به رأی دادگاه {اعدام} اعتراض کرده‌ایم و در حال حاضر اطلاعی از اینکه پرونده به دیوان عالی کشور رفته است یا خیر ندارم». به گفته وکیل روح‌الله زم، دادگاه باید پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال کند.


تایید فرجام‌خواهی


روز سه‌شنبه ۷ مرداد ۱۳۹۹، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، گفت نسبت به رأی صادرشده فرجام‌خواهی شده و این درخواست به دیوان عالی کشور رفته است. او گفت دیوان عالی کشور هنوز درباره این فرجام‌خواهی اظهارنظر نهایی نکرده است.


تایید اعدام توسط دیوان عالی


روز سه‌شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۹، غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی اعلام کرد که حکم اعدام روح‌الله زم توسط دیوان عالی کشور تایید شده است.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر