نقش مؤثر دانشجویان در تولید صنایع خلاق فرهنگی/ هنوز جوایز مسابقات را به ما ندادهاند!
به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فرهنگ یکی از موضوعهای مهمی است که در جوامع مختلف وجود دارد و باورها، عادات و ویژگیهای ملی را که ترسیمکننده ذهنیت افراد و رفتار جامعه است، شامل میشود.
همه کشورها دارای فرهنگ هستند اما پشتوانه فرهنگی مردم آن با یکدیگر بسیار تفاوت دارد. در ایران اسلامی، این فرهنگ برخاسته از قرآن و عترت است و مردم با فرهنگ ایرانی-اسلامی انس دارند و سبک زندگی خود بر پایه قرآن شکل دادهاند.
یکی از مراکزی که میتواند به رشد فرهنگی جامعه یاری دهد، دانشگاههاست و دانشجویان در این زمینه نقش مؤثری دارند. این قشر دانشگاهی با حضور در جشنوارههای ملی و افتخارآفرینی در حوزه فرهنگ و هنر میتوانند به ارتقا و ترویج فرهنگ اسلامی-ایرانی در جامعه کمک کنند.
در همین راستا خبرگزاری آنا با فاطمه فرخوند، رتبه دوم سیوپنجمین جشنواره سراسری قرآن و عترت در رشته تذهیب و دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه الزهرا (س) به گفتگو نشسته است که در ادامه میخوانید.
نقش مؤثر دانشجویان در تولید صنایع خلاق فرهنگی
آنا: دانشجویان چگونه میتوانند به تولید صنایع خلاق فرهنگی کمک کنند؟
فرخوند: دانشجویان قشر با انگیزه و فعال جامعه هستند که در صورت مدیریت درست و حمایت از آنها بیشک سهم بسیاری در نوآوری چه در موضوعهای فرهنگی و هنری چه سایر بخشها خواهند داشت.
دانشجویان باید اطلاعات و دانش خود را در زمینه رشته مورد علاقه خود بالا ببرند و با بهروز کردن آن و آگاهی از نیازهای روز جامعه به دنبال ایدهای نو باشند. این قشر دانشگاهی از تجربیات جدید نترسند و در عملی کردن ایدههای خود پشتکار داشته باشند. همچنین استفاده از تجربه کسانی که در این زمینه موفقیتی حاصل کردهاند، برای آنان بسیار مفید است.
لزوم برگزاری برنامههای فرهنگی اثرگذار برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنوارههای ملی
آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنوارههای فرهنگی و هنری در سطح ملی و بینالمللی چه راهکارهایی وجود دارد؟
فرخوند: جشنوارهها معمولاً با اهدای جوایز به پایان میرسند و تا دوره بعدی جشنواره، موضوعهای داخل جشنواره تداوم نمییابد. اگر چه موفقیت در این مسابقات برای دانشجو تشویق و ترغیب مضاعفی است و برای او ایجاد انگیزه میکند، اما صرفاً نباید به همین اکتفا کرد.
برگزاری برنامههای آموزشی و فرهنگی اثرگذار، ورکشاپها، نشستها، جلسات نقد و فراهم کردن شرایط تحقیق و پژوهش در قالب موضوعهای جشنواره میتواند در تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنوارههای علمی و فرهنگی بسیار مفید واقع شود و حتی از اهدای جوایز نیز تأثیرگذارتر باشد.
هنوز جوایز مسابقات را به ما ندادهاند!
آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی میکنید؟
فرخوند: بنده اولین تجربه حضور در مسابقات وزرات علوم را داشتهام و نمیتوانم نظر درست و منصفانهای بدهم. اما هنوز خبری از جوایز نیست و هیچگونه اطلاعرسانی نیز در مورد میزان جوایز و زمان اهدای آن نشده است! این مسئله میتواند از دلایلی باشد که سطح یک جشنواره را پایین بیاورد. زمانبندی درست و اطلاعرسانی و تعهد نسبت به شرکتکنندگان از نکات مهم برگزاری یک جشنواره بوده که بسیار مهم است.
تشویق دانشجویان برای شرکت در مسابقات توسط مسئولان و اساتید دانشگاه
آنا: دانشگاه الزهرا (س) چه حمایتی از شما کرده است؟ آیا بستر لازم برای شرکت دانشجویان در مسابقات و همایشهای فرهنگی و قرآنی و انگیزه دادن به آنان از سوی مسئولان دانشگاه وجود دارد؟
فرخوند: از جمله حمایتی که دانشگاه الزهرا (س) و دانشکده هنر از بنده در دوران تحصیل کردهاند، میتوان به در اختیار گذاشتن سالن برای برگزاری نمایشگاه هنری در داخل دانشگاه و ایجاد ارتباط با گالریهای تهران برای سهولت در برگزاری نمایشگاه، فراهم کردن سالن و امکانات برای برگزاری ورکشاپ و... اشاره کرد.
تشویق و حمایت به شرکت در مسابقات و جشنوارهها از سوی مسئولان و اساتید وجود دارد. همچنین دانشگاه، وامهای دانشجویی برای کسانی که در مسابقات حائز رتبه شدهاند در نظر گرفته است که میتواند کمکی برای آنها باشد. همچنین جوایز نقدی برای برگزیدگان مسابقات قرآن و عترت مدنظر مسئولان دانشگاه است ولی میزان آن قابل توجه نیست و انتظار میرود که دانشگاه بودجه بیشتری به این امر اختصاص دهد.
استفاده انسانها از علم «نقاشی» برای رفع نیازهای خود
آنا: با توجه به اینکه دانشجوی کارشناسی ارشد نقاشی هستید، درباره کاربردهای این علم در زندگی بشر توضیح دهید. چطور میشود دانشجویان را به این رشته علاقهمند کرد؟
فرخوند: نقاشی، یکی از عملکردهای مهم و دیرینه بشر بوده که در ابتدا نه تنها برای جنبه زیبایی و تزیینی بلکه جنبه کاربردی نیز داشته است. همچنین دلیل حک کردن تصاویر حیوانات بر روی دیدار غارها توسط گذشتگان، تمرین تیراندازی و شکار بود، چرا که تنها راه زنده ماندن آنان شکار بوده است.
این موضوع نشان میدهد که نقاشی از دیرباز مورد استفاده بشر بوده و به او برای رفع نیازهایش کمک کرده است. امروزه جدای از حس لذتی که از دیدن یک اثر هنری به بیننده منتقل میشود، کاربردهای نقاشی بسیار گسترده شده است. برای مثال از طراحی یک لباس تا یک خودرو، یک بازی کامپیوتری و... را میتوان از زیرمجموعههای نقاشی-طراحی دانست.
اینکه چطور میشود دانشجویان را به رشته دانشگاهی نقاشی علاقهمند کرد، موضوع بسیار گستردهای است و باید در دستور کار متولیان و دستاندرکاران فرهنگ و هنر قرار بگیرد. برگزاری نمایشگاه هنری در فضاهای عمومی و باز و فراهم کردن شرایط «خلق زنده اثر هنری» در محیطها میتواند بسیار جذاب و تأثیرگذارتر از تابلوی نقاشی باشد. همچنین مسئولان امکان تجربه اجرای کارهای هنری هرچند کوتاه و کم را در اختیار دانشجویان قرار دهند.
آنا: در پایان اگر نکتهای دارید بفرمایید.
فرخوند: امیدوارم جشنوارههایی مانند قرآن و عترت که مختص به دانشجویان است، بیشتر و بهتر از سالهای گذشته برگزار شود. دانشجویان سرمایه اصلی فرهنگی یک جامعه هستند و میتوان با بسترسازی مناسب جهت فعالیت و حمایت از آنان، آینده روشنتری را برای ایران عزیز رقم زد.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/