دادگاه آنلاین حقوق طرفین دعوا را تضییع میکند/ برای برگزاری دادگاههای آنلاین نباید شتاب زده عمل کرد
کامبیز نوروزی در گفتگو با خبرنگار قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در واکنش به برگزاری دادگاههای آنلاین به علت شیوع بیماری کووید ۱۹ و امکان دفاع متهمان از خود در فضای آنلاین، گفت: در خصوص برگزاری دادگاه آنلاین باید با دقت نظر بیشتری صحبت کرد. در یک دادگاه آنلاین طرفهای مختلف پرونده از جمله شاکی، متهم و وکلا از یک سو و رئیس دادگاه از سوی دیگر در یکی از بسترهای پیش بینی شده در فضای وب، گِرد هم میآیند.
این حقوقدان افزود: معمولاً در برگزاری چنین جلساتی طرفین دعوا نمیتوانند به طور کامل صحبت کنند و حتی این احتمال وجود دارد که حق یکی از طرفین نیز ضایع شود. در یک دادگاه همواره طرفین دعوا اسناد و یا سخنانی را در راستای پرونده موردنظر مطرح میکنند که شاید بستر وب چنین قابلیتی را برای ارائه نداشته باشد.
وی با اشاره به شیوع بیماری کرونا و درگیر شدن کشور با این ویروس، تصریح کرد: در شرایط شیوع بیماری کرونا، با رعایت پروتکلهای بهداشتی این امکان وجود دارد که در فضای فیزیکی دادگاه، جلسات رسیدگی به پروندههای قضایی را برگزار کرد همچنان که شاهد هستیم ادارات دولتی در شرایط فعلی نیز با رعایت پروتکلهای بهداشتی به فعالیت خود ادامه میدهند.
نوروزی در مواجهه با این استدلال که مدافعان برگزاری دادگاههای آنلاین دو موضوع حفظ سلامت زندانی و متهم در کاهش رفت و آمد به دادگاه و همچنین کمتر دیده شدن فرد با لباس زندان در جامعه را یک مزیت میدانند، اظهار کرد: فرد متهمی که در بازداشت به سر میبرد، بهتر است به صورت حضوری و در محل دادگاه محاکمه شود. در کنار این موضوع با رعایت برخی از نکات بهداشتی میتوان از ابتلای به بیماری فرد محاکمه شونده از محل بازداشتگاه و یا زندان به داخل دادگاه، جلوگیری کرد.
این کارشناس مسائل حقوقی با تأکید بر دادگاههای آنلاین در سطح محدود اظهار کرد: برگزاری دادگاههای آنلاین یک تجربه جدید است و حتی وکلا، قضات و مسئولان محاکم قضایی نیز آشنایی کامل با این نحوه برگزاری جلسات ندارند و هنوز جای کار دارد. به همین دلیل بهتر است این موضوع به صورت آزمایشی و ترجیاً برای جرائم کوچک و در مناطقی محدود تجربه شود و سپس توسعه پیدا کند.
نوروزی ادامه داد: برای برگزاری دادگاههای آنلاین نباید شتاب زده عمل کرد و لازم است زیرساختهای این موضوع فراهم و پس از برگزاری جلسات آزمایشی، آن را در سطح وسیع دنبال کرد. در کنار این موضوع باید قضات، وکلا و حتی مردم عادی نیز برای حضور در دادگاهی که در بستر وب برگزار میشود، آمادگی ذهنی پیدا کنند.
این حقوقدان در پاسخ به این پرسش که اگر وضعیت اینترنت در یک جلسه دادگاه آنلاین مطلوب باشد، آیا این امکان وجود دارد که فرد متهم و سایر طرفین دعوا از خود بهتر دفاع کنند؟ خاطرنشان کرد: کیفیت اینترنت تنها بخشی از الزامات دادگاه آنلاین است. گاهی در یک جلسه دادگاه زبان بدن نیز اهمیت پیدا میکند به همین دلیل شکل ارتباط طرفین پرونده با محیط دادگاه موضوعی است که نباید از آن غافل شد.
وی در پایان یادآور شد: مواجهه چهره به چهره طرفین دعوا برای دادستان و قاضی گاهی اهمیت زیادی دارد که از طریق آن میتوان به شخصیت طرفین دعوا پی برد. در حقیقت نکات بسیار ظریفی در یک روند دادرسی وجود دارد که امکان دستیابی به آن در یک جلسه دادگاه در فضای وب، بسیار سخت است.
انتهای پیام/4076/
انتهای پیام/