صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۰۲ - ۱۷ آذر ۱۳۹۹

دکتر مرندی

/
کد خبر : 546585

 


دولت جدید آمریکا که احتمالاً بایدن بعد از گرفتن رأی الکترال بخواهد به برجام برگردد یا یک اصلاحیه به برجام بزنند با یک صورت قرارداد دیگر، سؤال من این است که این اظهارنظرهای مقامات کشورهای عربی منطقه که خواسته‌اند اصلاحات عمیقی در این قرارداد جدید باشد، مثلاً وزیر امور خارجه عربستان خواسته که ایران اصلاً غنی‌سازی را انجام ندهد، اولاً شما بازگشت را چطور می‌بینید؟ قرارداد جدید را چطور می‌بینید؟ و اینکه این مقامات تا چه حد می‌توانند روی آن قراردادی که در موردش صحبت می‌شود، تأثیرگذار باشند؟


- ایران که هیچ تغییری حتی کوچک را هم نمی‌پذیرد و تصور اینکه بایدن هم بخواهد برجام را کامل اجرا کند، یک تصور ساده‌لوحانه است چون اوباما هرگز برجام را کامل اجرا نکرده چه برسد به اینکه بایدن بخواهد این کار را کند ولی در هر حال ایران به حکومت آمریکا این فرصت را می‌دهد که برجام را اجرا کند اما تصور اینکه دولت آمریکا همه تحریم‌ها را بردارد و برجام را کامل اجرا کند، بسیار دور از ذهن است.


بنابراین و با توجه به اینکه دیگر حرف‌های اضافی در مورد اصلاحات در برجام بی‌مورد و بیخودی است چون اصلاحات کوچک هم پذیرفته نمی‌شود. ایران به ترامپ باج نداده، حالا که بایدن در شرایط خیلی ضعیف‌تری قرار گرفته تا ترامپ، دلیل نمی‌شود که ایران به بایدن باج دهد.


مذاکرات صورت گرفته، انجام شده، سال‌ها شده، برجام هم برای بسیاری از ایرانیان دارای ضعف‌های زیادی است ولی به هر حال ایران پذیرفته و چیزی 0302 یا برجام هست یا هیچی نیست.


وزیر امور خارجه ما قبل از انتخابات گفتند در صورتی که تحریم‌ها برداشته شود و بعداً آقای تخت روانچی هم گفتند اگر ضمانت گرفته شود که آمریکا یک بار دیگر از این قراردادی که چه برجام باشد یا یک قراردادی که ایران هم به آن اعتقاد و اعتماد داشته باشد، در صورتی که این التزامات را بدهند چطور؟


- من نمی‌دانم آقای تخت روانچی گفته. آنچه که شروط ایران است و تغییرناپذیر است این است که آمریکایی‌ها بایستی برجام را کامل اجرا کنند نه اینکه تحریم‌هایی که ترامپ وضع کرده را بردارد. نه! چون در زمان اوباما هم آمریکا برجام را اجرا نکرد. آمریکا باید برجام را کامل اجرا کند. بعد از اینکه آمریکا برجام را کامل اجرا کرد، آن موقع بایستی آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها به خاطر خسارتی که در این چهار سال به ما زدند باید به ما اختیاز دهند تا اجازه داده شود آمریکا برگردد به داخل برجام یعنی به داخل 1+5؛ بنابراین اول هیچ مذاکره‌ای نخواهد بود. تا برجام اجرای کامل نشود که تا به حال چنین اتفاقی رخ نداده، بعد اگر کامل اجرا شد، آن‌موقع تازه باید نشست و دید که آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها چه امتیازی را می‌دهند که ما اجازه دهیم آمریکایی‌ها به داخل برجام برگردند.


تا چه حد دولت جدید بایدن را تحت تأثیر نظرات و خواسته‌های مقامات کشورهای عربی منطقه می‌دانید؟


- کشورهای عربی منطقه که کاره‌ای نیستند که در تصمیم‌گیری‌های آمریکا نقشی ایفا کنند. آمریکایی‌ها خودشان تصمیم‌گیرنده‌اند و خودشان هم به این کشورها خط می‌دهند. بنابراین حرف‌های این کشورها را خیلی نباید جدی گرفت. آمریکایی‌ها اگر اینها را مطرح می‌کنند برای این است که بهانه‌تراشی کنند و به تعهدات خودشان عمل نکنند و ایران هم باج نمی‌‌دهد. به هیچ وجه ایران برجام را دوباره مذاکره نخواهد کرد و به نظر من مصوبه مجلس بسیار مصوبه خوبی بود از باب اینکه به آمریکا و اروپایی‌ها نشان داد که باج‌خواهی از ایران فایده ندارد و نباید توجه کنند به صداهای خاصی که در کشور هست که همه‌اش به دنبال این هستند که استقلال کشور را تضعیف کنیم برای رضایت آمریکا.


انتهای پیام/

ارسال نظر