صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۱۸ آذر ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

آیا طرح حذف زندان برای مهریه، طلاق را آسان می‌کند؟/ عضو کمیسیون قضائی مجلس: حضور 240 هزار نفر در زندان‌ها لکه ننگ است

کارشناسان معتقدند اجرای طرح ممنوعیت زندان برای مهریه همانند شمشیر دولبه‌ای است که هم آثار مثبت بسیاری به دنبال دارد و هم می‌تواند شرایط را برای طلاق آسان تسهیل کند.
کد خبر : 546321

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- فرشته صائمی؛ ماه‌های پایانی عمر مجلس دهم بود که سخنگوی کمیسیون قضائی و حقوقی از طرح ممنوعیت زندان برای مهریه خبر داد. حسن نوروزی با اعلام این خبر تأکید کرد که  دیگر بدهکاران مهریه زندان نخواهند رفت.


عضو کمیسیون حقوقی و قضائی در شرایطی از حذف مجازات زندان در قبال عدم پرداخت مهریه اطلاع داد که پیش از این نیز قائم مقام ستاد دیه کشور اعلام کرده بود ۲ هزار و ۸۵۲ به دلیل عدم پرداخت مهریه در زندان هستند. علی مهربان در ادامه خاطرنشان کرد که به دلیل غیرمعوض بودن تعهدات مالی نظیر مهریه باید تدبیری اندیشیده شود تا مجازات آن افرادی که ناتوان از پرداخت دیون مهریه هستند یا حتی استنکاف می‌کنند، حبس نباشد.


علاوه بر حسن نوروزی یک عضو دیگر کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس دهم نیز به اهمیت طرح ممنوعیت زندان برای مهریه پرداخت. محمد کاظمی در آن زمان اظهار کرد که طرح مذکور در کمیسیون در حال بررسی است.


با انتشار اخبار مربوط به حضور بیش از 2هزار نفر در زندان‎ها به دلیل عدم پرداخت مهریه و از طرفی عزم کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی جهت کاهش تعداد زندانی‌ها از طریق حذف مجازات زندان در برابر ادعاهای مربوط به مهریه، این انتظار می‌رفت که طرح ممنوعیت زندان برای مهریه در مجلس دهم تصویب شود اما این مهم صورت نگرفت و تصمیم‌گیری در مورد سرنوشت این طرح دور بعدی مجلس موکول شد.


حال با گذشت بیش از 7ماه از شروع به کار مجلس یازدهم این سوال مطرح می‌شود که آیا این مجلس طرح حذف زندان برای مهریه را پیگیری خواهد کرد؟


در همین رابطه عضو هیئت رئیسه کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا ضمن اشاره به سرانجام طرح مذکور گفت: 50درصد از امور مربوط به این طرح انجام شده است و کمیسیون قضائی به آن رأی داد سپس مابقی این طرح به کمیته منتقل شد، بعد از انجام بررسی‌ها در کمیته، 50درصد باقی مانده در کمیسیون به رأی گذاشته می‌شود و در نهایت به صحن مجلس ارائه می‌شود.


حسن نوروزی در ادامه این گفتگو به اهمیت تصویب طرح ممنوعیت زندان برای مهریه پرداخت و افزود: این طرح برای زنان و مردان صد در صد مفید است.


وی در واکنش به اینکه طرح مذکور از چه نظر برای زنان مفید است؟ تصریح کرد: زنان با هدف گرفتن طلاق، مهریه را به اجرا می‌گذراند و همسر را به زندان می‌اندازند. بر همین اساس در این طرح راه طلاق آسان را باز کردیم. در حقیقت 50درصد باقیمانده در این طرح مربوط به طلاق آسان است.


این نماینده مجلس شورای اسلامی با تأکید براینکه در طرح ممنوعیت زندان برای مهریه راه برای طلاق آسان هموار شده است، اظهار کرد: در این طرح ماده 1130 قانون مدنی که مربوط به عسروحرج است و 6 بند دارد را به 9 بند افزایش دادیم و به عبارتی راه‌های اخذ طلاق را افزایش می‌دهیم.


نوروزی ادامه داد: براساس این طرح وقتی زوج عسروحرج و جراحات شدید دارد و یا زن مهریه خود را بذل می‌کند، حاکم شرع می‌تواند حکم طلاق را بدهد و نیاز به طلاق مرد نیست. به عبارت دیگر وقتی زن می‌گوید مهرم حلال جانم آزاد، آن وقت حق طلاق دارد البته پیش از این هم چنین رویه‌ای بوده اما به این سبک نبوده است.


عضو کمیسیون قضائی مجلس در توضیح آثار و نتایج طرح ممنوعیت زندان برای مهریه خاطرنشان کرد: برآیند این طرح ترویج مهریه نقدی است به این ترتیب که در این صورت مرد بلافاصله بعد از جاری شدن خطبه عقد مهریه را می‌دهد. تاکنون ازدواج‌ها براساس مهریه نبوده بلکه براساس حکم دادگاه بوده به این ترتیب که برای نمونه 200 سکه به عنوان مهریه تعیین می‌کردند و اگر مرد پرداخت نمی‌کرد با حکم دادگاه به زندان می‌رفت اما وقتی مهریه به حالت نقد تبدیل می‌شود، در این شرایط مرد هر چه دارد را می‎دهد.


 وی ازدواج معقولانه را یکی از نتایج طرح ممنوعیت زندان برای مهریه قلمداد کرد و افزود: پسری که از سربازی آمده و کارگری می‎کند سکه ندارد که پرداخت کند. اما وقتی مهریه نقدی شود ازدواج‌ها معقولانه می‌شود. در اسلام اصلی به نام ازدواج هم کفویت وجود دارد به این ترتیب که زن و مرد باید هم‌تراز باشند و به این صورت نباشد بچه کارگری که هیچی ندارد،  دختر مهندسی را به همسری انتخاب کند و هزار سکه را به عنوان مهریه قید کند.


نوروزی به کاهش تعداد زندانی‌ها از طریق اجرایی شدن طرح ممنوعیت زندان برای مهریه اشاره کرد و ادامه داد: در ابتدای انقلاب کشور 30 میلیون جمعیت داشت و  16 هزار زندانی اما در حال حاضر 85 میلیون جمعیت داریم و 240 هزار زندانی که این یک ننگ و عار  برای کشور است.در شرایط فعلی افراد زیادی بابت چک، بدهی، دیه و مهریه داخل زندان هستند در صورتی که هیچ‌کدام از این موارد مجازات زندان ندارند، لذا مجازات زندان را برای همه این موارد حذف می‌کنیم.


عضو هیئت رئیسه کمیسیون قضائی مجلس در پاسخ به اینکه پرداخت مهریه به صورت نقدی در این طرح درنظر گرفته شده است؟ یادآور شد: خیر، اما وقتی زنان مشاهده کنند که پشتوانه اجرایی مهریه حذف شده به سمت مهریه نقدی می‌روند و راه نقد گرفتن هم این است که براساس کفویت ازدواج کنند. در این شرایط  یک خانم به یک جوان معتاد بله نمی‌گوید و یار خود را پیدا می‌کند.


هر چند براساس گفته‌های حسن نوروزی در صورت اجرایی شدن طرح ممنوعیت زندان برای مهریه همه زنان در همان ابتدای ازدواج مهریه را دریافت می‎کنند و ضرب المثل «چه کسی مهریه را داده و چه کسی گرفته» نیز کاربرد خود را از دست می‌دهد و در بلندمدت به دلیل زندانی نشدن بدهکاران مهریه، آمار زندانی‌ها نیز سیر نزولی می‌گیرد اما در مقابل این طرح راه طلاق را هم هموار کرده چنانکه براساس طرح مذکور زنان با گفتن عباراتی نظیر « مهرم حلال جانم آزاد» حق طلاق دارند، لذا این طرح به ازای کاهش آمار زندانی‌ها در کشور ، از هموار کردن راه طلاق برای زنان منجر به افزایش آمار طلاق می‌شود.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

برچسب ها: حسن نوروزی طلاق
ارسال نظر