حل اختلافات دوحه و ریاض دستاورد تاریخی است
به گزارش گروه بینالمللی خبرگزاری آنا از شبکه خبری الجزیره قطر، «الجابر الصباح»، افزود: نسبت به این رویداد تاریخی که در آن تمام طرفها تمایل خود را بر همبستگی و ثبات در میان کشورهای حاشیه خلیج [فارس] و کشورهای عربی ابراز داشتهاند، ابراز خوشحالی و شعف میکنم.
وی رسیدن به توافق نهایی در خصوص پایان دادن به بحران کشورهای حاشیه خلیج فارس را به رهبران این کشورها تبریک گفت.
الجابر الصباح همچنین گفت که این دستاورد تاریخی با تلاشهای مستمر و سازندهای محقق شده است.
امیر کویت همچنین از زحمات «شیخ صباح الأحمد الجابر الصباح»، امیر پیشین کویت نیز قدردانی کرد که به گفته وی از روز نخست این اختلاف، مدیریت این تلاشها برای حل اختلافات را به عهده گرفت و پایههای آن را بنا نهاد تا تلاشهای او در صفحات تاریخ کشورهای عربی جاودانه شود.
شیخ صباح الحمد الصباح امیر پیشین کویت بارها از وضعیت بحران کشورهای عربی و اختلافات آنها ابراز تأسف کرده و گفته بود که از اختلاف در جمع کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس احساس اندوه و ناراحتی شدیدی میکند.
از آغاز بحران قطر که موجب تحریم این کشور از سوی عربستان، امارات، بحرین و مصر شده بود، کویت نقش میانجی برای حل اختلافات را بازی کرده است.
کویت پیش از این نیز بسیار تلاش کرده بود که این بحران را فیصله دهد، در سالهای گذشته نیز این کشور میزبان شروط کشورهای چهارگانه عربستان، امارات، بحرین و مصر برای عادیسازی روابط با قطر بوده است.
این کشورها که ۱۵ خرداد ۹۶ با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم روابط خود با این کشور را قطع کردند و مرزهای زمینی، دریایی و هوایی را هم به روی دوحه بستند. ۱۳ شرط برای از سرگیری روابط با قطر گذاشتند که دوحه شروط تعیین شده را ناقض حق حاکمیت خود دانسته و با آن مخالفت کرده بود.
مشخص نیست که آیا قطر با شروط عربستان موافقت کرده یا کشورهای چهارگانه از موضع خود در قبال دوحه کوتاه آمدهاند.
«خالد جارالله»، معاون وزیر امورخارجه کویت شنبه شب اعلام کرد که بحران روابط قطر و عربستان پایان یافت و توافق نهایی صورت گرفت.
اعلام پایان نهایی اختلافات میان عربستان و قطر ساعاتی پس از آن مطرح میشود که فیصل بن فرحان آل سعود وزیر امورخارجه سعودی جمعه شب گفت: برای حل اختلافات میان کشورهای شورای همکاری خلیج [فارس] بسیار نزدیک شدهایم.
«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، وزیر خارجه قطر نیز روز جمعه با ابراز خوشبینی نسبت به حل بحران میان کشورش با عربستان و متحدانش گفت: حل این بحران باید فراگیر باشد و اتحاد خلیج فارس را حفظ کند.
سلطان نشین عمان نیز در این باره از بیانیه کویت در خصوص نتایج مثبت برای آشتی میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس استقبال کرد.
پیشتر روز پنجشنبه خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منابعی، خبر داد که عربستان و قطر برای پایان دادن به بحران میان خود به زودی به توافق اولیه خواهند رسید.
به گفته یکی از این منابع، این توافق شامل سه کشور دیگر یعنی مصر، بحرین و امارات متحده عربی که روابط خود را با قطر قطع کرده اند، نخواهد شد.
این منبع تأکید کرد با توجه به برخی مسائل مهم اختلافی از جمله روابط قطر با ایران، توافق گسترده تر همچنان غیرممکن خواهد بود.
بلومبرگ افزود که این اقدام ها پس از ماه ها کوشش دیپلماتیک و میانجی گری کویت و «جرد کوشنر»، داماد و مشاور «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا که به تازگی به خاورمیانه سفر کرده بود، انجام خواهد شد.
بر پایه اعلام دو مقام آگاه به این خبرگزاری احتمالاً توافق اولیه عربستان و قطر شامل بازگشایی حریم هوایی و مرزهای زمینی، پایان جنگ رسانه ای و دیگر گام ها برای کسب اعتماد و از سرگیری تدریجی روابط باشد.
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا نیز روز پنجشنبه به نقل از یک دیپلمات گفت که جرد کوشنر، مشاور ارشد و داماد ترامپ و مسئولان دیگر کاخ سفید روز چهارشنبه در دیدار با رهبران قطری در دوحه، مسئله تغییر مسیر عبور خطوط هوایی قطر از آسمان ایران به عربستان را بررسی کردند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/