صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۱ - ۰۹ آذر ۱۳۹۹

جزئیات طرح اجبار همراه داشتن كارت ملی برای ورود به ادارات و استفاده از حمل و نقل عمومی

286 روز بعد از شیوع كرونا در كشور، بعد از 9 ماه جنگ با این بیماری و ماندن بیش از 47 هزار قربانی روی دست ملت،‌ تلاش‌ها برای مهار ویروس در كشورمان همچنان ادامه دارد.
کد خبر : 544416

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، از اول آذر شهرهای قرمز به حالت نیمه‌تعطیل درآمدند،‌ از دیروز هم كه ادارات دولتی لااقل برای یك هفته تعطیل شدند، مقررات منع تردد شبانه كه از اول آذر شروع شده نیز تا اطلاع ثانوی اجرا می‌شود،‌ سفر با خودروی شخصی هم كه همچنان ممنوع است ولی با این حال نه شهری همچون تهران آن‌طور كه انتظار می‌رفت خلوت است و نه گشت و گذارهای مردم در شهرهای قرمز و نارنجی و زرد تمام شده است.


تازه باید به همه اینها ایستادن در صف‌های طولانی مرغ دولتی را هم اضافه كرد كه بزم دولت است برای ویروس كرونا. در این اوضاع و احوال كه عده‌ای ممنوعیت ترددهای شبانه را می‌شكنند، عده‌ای با پلاك‌های مخدوش در شهر تردد می‌كنند، برخی یواشكی همچنان مشغول كسب و كارند و بخش خصوصی نیز هنوز دل به دل مصوبات ستاد ملی مقابله با كرونا نداده و حاضر به اعمال دوركاری نشده،‌ این ستاد مصوبه‌ای تازه داده است.


خلاصه مصوبه این است: از این به بعد افراد برای دریافت خدمت در ادارات و همچنین استفاده از حمل و نقل عمومی باید كارت ملی به همراه داشته باشند. آن‌طور كه علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با كرونا اعلام كرده، این مصوبه تلاشی است برای كنترل افراد كرونامثبت، به این نحو كه از حضور این افراد در حمل و نقل عمومی و ادارات جلوگیری شود.


مكانیسم كار با كارت ملی

 

 تا به حال درباره كارت ملی و كارایی آن در طرح‌های مختلف زیادی صحبت شده، مثلا در طرح جریمه عابران پیاده متخلف یا در ماجرای كرونا به خاطر جریمه كسانی كه از ماسك استفاده نمی‌كنند. طرح جریمه عابران پیاده البته به دلیل نواقص بسیار به طور كلی منتفی شد و به بایگانی طرح‌های مشابه پیوست، جریمه شهروندان فاقد ماسك از طریق شناسایی با كدملی هم كه حتی یك بار اجرایی نشد تا لااقل طعمش را زیر دندان مزه مزه كنیم و نتیجه‌ای بگیریم.


البته زمانی كه این بحث جدی بود و رئیس‌جمهوری مكرر از لزوم جریمه‌شدن شهروندان خاطی فاقد ماسك در ستاد ملی مقابله با کرونا و به شخص وزیر كشور تذكر می‌داد، حرف از امكانپذیر بودن جریمه این افراد در میان بود، ولی هرچه كه بود هیچ‌كس به خاطر نداشتن ماسك جریمه نشد، مگر برای مدتی كوتاه این طرح برای سرنشینان خودروها اجرا شد.

 با این سابقه ذهنی، خوشبین‌نبودن به مصوبه جدید ستاد چندان غیرعادی نیست، ولی ما فرض را بر جدی بودن ماجرا گذاشته و حرف‌های دیروز علیرضا رئیسی را كه در مورد نحوه شناسایی كرونامثبت‌ها در حمل و نقل عمومی و ادارات است، عینا بازنشر می‌دهیم.


به گفته او، روال كار این‌چنین است كه یك سامانه یكپارچه رصد آزمایش‌ها در كشور ایجاد شده و همه آزمایش‌های مثبت كرونا در یك بانك اطلاعاتی جمع‌آوری می‌شود، به طوری كه دقیقا مشخص است چه افرادی، با چه شماره ملی، در چه تاریخی مثبت شده‌اند و تا چه زمانی باید در قرنطینه بمانند.

 بنابراین یكی از این كرونامثبت‌ها اگر قصد سفر كند یا برای انجام امور اداری پا به اداره‌ای بگذارد، به محض ارائه كارت ملی، شناسایی شده و به سمت قرنطینه هدایت می‌شود.


علیرضا رئیسی برای این‌كه خیال مردم را از كارایی این سیستم جمع كند، گفته است در چهار روز گذشته یعنی از سه‌شنبه هفته قبل از سفر 1748 كرونامثبت كه قصد خرید بلیت و مسافرت با اتوبوس، هواپیما و قطار را داشته‌اند، جلوگیری شده است.

 البته این‌كه این سامانه از چه زمانی فعال شده و تا چه اندازه همه بخش‌ها را به هم متصل كرده، روشن نیست. چون اگر این سامانه از اواخر آبان در كشور فعال بوده، مثال نقضی موجود است كه می‌تواند كارایی این سیستم رصد را زیر سوال ببرد.


این مثال نقض مربوط است به مسافر یكی از خطوط هوایی كشور كه تست پی‌سی‌آر او مثبت بوده، ولی در یكی از روزهای واپسین آبان، در حالی كه همچنان ناقل بیماری بوده، موفق شده بلیت هواپیما بخرد و اتفاقا به سفر هم برود. او در گفت‌و‌گو با ما این موضوع را تایید می‌كند و حدس می‌زند علت موفقیتش برای سفر این بوده كه آزمایش حلق را در یكی از آزمایشگاه‌های بخش خصوصی انجام داده كه دفترچه بیمه را نمی‌پذیرفتند، در نتیجه كدملی از او نخواسته‌اند و ثبت نشدن کدملی همانا و باز شدن راه سفر برای این كرونامثبت همانا.

 

 منظورتان كدام سیستم حمل و نقل است؟


 با مصوبه جدید ستاد ملی مقابله با كرونا همه ما باید از این به بعد كارت ملی‌مان در جیب‌مان باشد تا اگر كرونا نداریم، در ادارات و پایانه‌های مسافری هوایی، دریایی، زمینی و ریلی ثابت شود كه ناقل ویروس نیستیم و اگر بیمار هستیم، شناسایی شویم و برای حفظ سلامت جامعه راهی قرنطینه شویم. اما آیا منظور از سیستم حمل و نقل عمومی فقط همین‌هاست كه نامش را بردیم؟ آیا بسیاری از مردم كشور با مترو، اتوبوس و تاكسی‌های درون شهری جابه‌جا نمی‌شوند؟


 در متروی تهران كه دیروز بعد از تعطیلی ادارات دولتی بازهم واگن‌ها شلوغ بود و هیچ صندلی خالی برای نشستن پیدا نمی‌شد، یا در اتوبوس‌های بی‌آرتی كه هنوز در برخی ساعات،‌ مسافران صورت به صورت می‌ایستند یا حتی در تاكسی‌ها كه اغلب‌شان شیشه را از ترس سرما تا ته می‌كشند بالا،‌ یك یا چند كرونامثبت حضور داشته باشد، كارت ملی به چه كاری می‌آید؟


دیروز ما با زنی آشنا شدیم كه می‌گفت مبتلا به كرونا شده و چند روزی هم در خانه مانده، ولی چون دست تنها بوده، برای خرید مایحتاجش درحالی كه تب داشته و سرفه می‌كرده،‌ سوار چند اتوبوس و تاكسی شده و در چند مغازه نیز چرخیده. چرا برای رصد چنین افرادی كه احتمالا كم هم نیستند، كاری صورت نمی‌گیرد. مگر قرار نبود موبایل‌ها رصد شود و جلوی چنین ترددهای خطرناكی گرفته شود؟

 البته شاید این زن جزو كسانی بوده كه موبایل را در خانه گذاشته و به سبك خودش قانون را دور زده، زنی كه آدم‌های مشابه او كه چنین فكری به سرشان می‌زند نیز كم نیستند. ولی به هر حال منظور این است كه دلخوش بودن به رصد با موبایل یا الزام همراه داشتن كارت ملی، گرچه تلاشی است برای مهار كرونا، ولی مبارزه‌ای است با راه‌های فرار بسیار.


زیر ذره‌بین فناوران


مصوبه دیروز ستادملی مقابله با كرونا از دید محمدمراد بیات، كارشناس فضای مجازی و توسعه فناوری، گامی رو به جلو و اقدامی باارزش است. او حتی به ما می‌گوید زیرساخت‌های مربوط به این كار نیز در كشور مهیاست،‌ گرچه ممكن است نقص‌هایی هم موجود باشد، ولی همین كه كار شروع شود، نقص‌ها نیز شناسایی شده و برای خلأها راه‌حل‌هایی پیدا خواهد شد.


میلاد نوری، دیگر كارشناس فضای مجازی نیز به ما می‌گوید استفاده از كارت ‌ملی برای شناسایی كرونا مثبت‌ها كار پیچیده‌ای نیست كه كشور نتواند از عهده‌اش برآید، فقط كافی است دستگاه‌های مختلف به بانك اطلاعاتی مربوط به بیماران وصل بوده و داده‌های مربوط به افراد در سامانه‌ای به اشتراك گذاشته شود.

 از سوی دیگر وحید ادیب، كارشناس فناوری اطلاعات به دست‌افزارها كه لازمه استفاده از كارت ملی در این طرح است، اشاره می‌كند و به ما می‌گوید این دستگاه‌ها كه كارت ملی را اسكن می‌كنند، فناوری پیچیده‌ای ندارند و حتی می‌توانند روی تلفن همراه سوار شوند، پس آنچه مهم است، وجود پایگاه‌های داده‌ای گسترده و استفاده همه نهادهای مرتبط از اطلاعات بیماران است.


با این حال سجاد شیروانی، كارشناس پدافند غیرعامل به ما می‌گوید رصد بیماران از طریق گوشی‌های تلفن همراه و سیمكارت، بهتر و كاراتر از كارت ملی است و مثال می‌زند كشورهایی مثل كره‌جنوبی و ژاپن، دقیقا با استفاده از آنتن‌های موبایل توانستند بیماران را شناسایی كنند. به طوری كه اگر بیماران مثلا قصد استفاده از اتوبوس‌های درون‌شهری را داشتند، در ورودی ایستگاه‌ها، آلارم‌هایی به صدا در می‌آمد و همه هوشیار می‌شدند.

 البته در مورد مصوبه دیروز ستاد نباید از دو موضوع غافل شد؛ اول موضوع مربوط به كارت‌های ملی در كشور كه طبق آخرین آمارها حدود 12 میلیون نفر از ایرانیان هنوز یا برای دریافت كارت ملی هوشمند اقدام نكرده‌ یا اگر اقدام كرده‌اند به جای كارت، رسید كاغذی دفاتر خدمات الكترونیك دولت را دارند.


دیروز قصد داشتیم این آمارها را به‌روز كنیم كه بعد از بارها تماس، سخنگوی ثبت‌احوال كشور پاسخگوی ما نبود. ولی به‌هرحال محروم بودن عده‌ای از كارت ملی هوشمند در كشورمان نقصی است كه حالا در جریان مبارزه با كرونا به چشم آمده و نمی‌توان از آن چشم‌پوشی كرد.

 اما موضوعی كه از این هم مهم‌تر است، این‌كه مصوبه دیروز ستاد در مورد الزام به داشتن كارت ملی تایید می‌كند كه رصد كرونا مثبت‌ها و نگهداشت آنها در قرنطینه با مشكل مواجه است، چراكه این افراد به دلیل رصدهایی كه حتما ناقص است، آزادانه به جاهای مختلف از جمله ادارات و انواع و اقسام سفر می‌روند و چون مسؤولان از این موضوع آگاه هستند، بحث كارت ملی را پیش كشیده‌اند.


شاید این تلخ‌ترین بخش ماجرای مهار كرونا و شكستن زنجیره انتقال ویروس در كشورمان باشد.

 

 12 میلیون ایرانی بدون کارت ملی 


 حسین قاسمی، دبیر کمیته اجتماعی انتظامی ستاد ملی مدیریت کرونا به ایسنا گفت: ازنظر این‌که چه تعداد از افراد در حال حاضر کارت ملی دارند و چه تعداد ندارند، باید تأکید کنیم اگر مبنای ۱۵ سال سن را در نظر بگیریم ۶۲میلیون ایرانی واجد شرایط گرفتن کارت ملی هستند، یعنی ۶۲میلیون از ۸۵ میلیون جمعیت ایران واجد گرفتن این کارت هستند، اما از این ۶۲میلیون نفر ۵۰ میلیون نفر کارت ملی گرفته‌اند.


قاسمی ادامه داد: بیش ۸۰ درصد جمعیتی که شامل اخذ کارت ملی می‌شوند، کارت خود را دریافت کرده‌اند و ۱۲ میلیون نفر هم یا اقدام نکرده‌اند یا اقدام کرده‌اند و قبضی را که کد ملی روی آن درج‌شده دارند، اما هنوز کارت خود را دریافت نکرده‌اند. وی افزود: پیشنهاد کرده‌ایم با استفاده از کارت ملی علاوه بر سیستم حمل‌ونقل ریلی، جاده‌ای و هوایی در حوزه‌های شهری نیز این موضوع عملیاتی شود، فقط این موضوع به‌صورت مرحله‌به‌مرحله در شهرها اجرایی می‌شود.

 قاسمی عنوان کرد: این کار از طریق استعلام لحظه‌ای انجام می‌شود که QR کدی در سامانه اپلیکیشن ماسک طراحی‌شده که هرکسی که گوشی هوشمند داشته باشد با داشتن کارت ملی می‌تواند کارت ملی را اسکن کند و سابقه سبز یا قرمز بودن فرد قابل‌مشاهده خواهد بود.


به گفته وی، سبز بودن به معنای این است که فرد سابقه‌ای ازلحاظ کرونا نداشته و سالم است و قرمز نیز به معنای این است که فرد یا قبلاً آزمایش داده و کرونا مثبت بوده و دوره ۱۴ روزه را طی نکرده یا بستری بوده و دوره ۲۰روزه بعد از بستری را طی نکرده است.
لطفا نگویید اوضاع خوب است

 

 تلخ بود و تكرار تلخی، وقتی دیروز بازهم اعلام شد طی یك شبانه‌روز 391 هموطن دیگر را به خاطر كرونا از دست دادیم و جمع قربانیان‌مان به عدد ۴۷ هزار و۴۸۶ نفر رسید. این كه حال ۵۸۶۵ بیمار كرونایی در بیمارستان‌های سراسر كشور نیز وخیم است، جرعه‌ای شوكران بود بر جرعه‌های دیگر. این آمارها دارند فریاد می‌زنند كه كرونا در كشورمان همچنان در حال تاخت و تاز است، برای همین سخنان دیروز سخنگوی ستاد مقابله با كرونا به دل‌مان نچسبید.


منبع: روزنامه جام‌جم 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر