بازگشت یا عدم بازگشت ایران به تعهدات برجامی؛ کدام به مصلحت نظام است؟
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، چندی پیش محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگویی با یکی از روزنامههای داخلی به تشریح رویداد انتخاباتی آمریکا پرداخته و از شناخت دیرینهاش از جو بایدن، رئیس جمهور منتخب این کشور صحبت کرد که این اظهارات واکنشهای متعددی به همراه داشته است.
ظریف با تفاوت قائل شدن بین ترامپ و بایدن چشمانداز رویکرد احتمالی دولت جدید آمریکا بهویژه در زمینه بازگشت به پیمانهای بینالمللی از جمله اجرای برجام را با مثبتاندیشی ترسیم میکند.
در این رابطه محمدجواد لاریجانی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به اظهارات اخیر وزیر خارجه کشورمان مبنی بر اینکه کسانی که میگویند ترامپ و بایدن با یکدیگر تفاوت ندارند مشکل ادراکی دارند، میگوید: در ابتدا باید بگویم که این دو با یکدیگر تفاوتهای عدیدهای حتی در قیافه، وزن و صحبت کردن دارند و ما به دنبال منافع خود هستیم و میخواهیم ببینیم سیاست آنها راجع به ایران، تبدیل کردن کشور ما به یک گاو شیرده است یا نه که این سؤال خیلی مهمی است.
ترامپ و بایدن در ضدیت علیه ایران یکسان هستند
وی معتقد است باید سیاست آمریکاییها در قبال ایران مشخص شود و با درک این موضوع معلوم میشود که ترامپ و بایدن یکی هستند و مذاکره با دولت جدید نیز خطرناک است زیرا خروج از برجام تخلف بوده و اکنون نیز اگر خواهان بازگشت به توافقات هستند، باید به تعهدات خود عمل کنند.
وی مکانیزم ماشه را یکی از نقاط آسیبپذیر مذاکره خوانده و ادامه میدهد این سؤال پیش میآید که چطور یک مذاکرهکننده مکانیزم ماشه را داخل توافقات گنجانده تا به مثابه یک شمشیر بالای سر ما باشد و هر زمان تحریمها را برگردانند.
آمریکاییها غلط کردند از برجام خارج شدند
لاریجانی همچنین با اشاره به بخش دیگری از اظهارات ظرفیت مبنی بر اینکه گفته شده هر وقت آقایان به برجام برگردند ما هم برمیگردیم! میگوید: مثل اینکه ما اینجا خیلی معطل هستیم، یعنی ما را ۶ الی ٧ سال معطل کردند ما هم چند قدم در این مسیر برداشتهایم و اکنون هر وقت آنها برگردند ما هم برمیگردیم! مگر ما مسخره آنها هستیم؟ غلط کردند که بیرون رفتند ما هرگز نباید برگردیم چون چیزی وجود ندارد و ما باید موضع خود را قاطع اعلام کرده و تمام تعهدات را تعلیق کنیم.
وی تاکید میکند: برجام برای این بود که دندان اتمی ایران را بکشند، کاری که با بمباران هم نمیتوانستند انجام دهند توقف فعالیت رآکتور اراک، خسارت بدی برای ایران بود و وعدهها هم واهی بودند.
حال با وجود بدعهدیهای پیدرپی طرفهای مذاکره انتظار برای انجام تعهدات از سوی آمریکاییها یا غربیها امید واهی است در این رابطه نیز مقام معظم رهبری در فرمایش اخیر خود در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی با بیان اینکه موضوع تحریمها به عنوان یک واقعیت تلخ و جنایت آمریکا و شرکای اروپایی بر ضد ملت ایران است میگویند: این جنایت سالها است که بر ضد ملت ایران انجام میشود اما در سه سال اخیر شدت یافته است.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه برای علاج تحریمها دو مسیر «خنثیسازی تحریمها و غلبه بر آنها» و «رفع تحریم» وجود دارد، ادامه میدهند: البته ما مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم اما به نتیجهای نرسید.
تلاش برای بی اثر کردن تحریمها در ابتدا سختیهایی به همراه دارد
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به مسیر غلبه بر تحریمها و بیاثر کردن آنها فرمودند: این مسیر ممکن است در ابتدای کار، سختیها و مشکلاتی داشته باشد اما خوشعاقبت است.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: اگر با تلاش و ابتکار و با سینه سپر کردن در مقابل مشکلات بتوانیم بر تحریمها غلبه کنیم و طرف مقابل بیاثر شدن تحریمها را ببیند، بهتدریج دست از تحریم بر خواهد داشت.
با توجه به ظرفیتها و تواناییهای فراوانی که در کشور وجود دارد مسیر بیاثر کردن تحریمها بسیار آسان بوده به شرط اینکه همت کافی وجود داشته و مسئولان معطوف به ظرفیتهای داخلی شوند.
انتهای پیام/۴١۵١/پ
انتهای پیام/