صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۰۱ - ۱۶ آذر ۱۳۹۴
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خبر داد

رشد سریع همکاری‌های علمی بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) اعلام کرد: دیپلماسی علمی و فناوری ذاتا امکان تبدیل علم به قدرت را فراهم می‌آورد. سند سیاست‌های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری تاکید ویژه‌ای بر دپیلماسی علم و فناوری دار
کد خبر : 54311

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دکتر محمد جواد دهقانی گفت: «گسترش همکاری و تعامل فعال، سازنده و الهام بخش در حوزه علم و فناوری با سایر کشورها و مراکز علمی و فنی معتبر منطقه‌ای و جهانی بویژه جهان اسلام همراه با تحکیم استقلال کشور، استفاده از ظرفیت‌های علمی و فنی ایرانیان مقیم خارج و جذب متخصصان و محققان برجسته سایر کشورها بویژه کشورهای اسلامی حسب نیاز، توسعه و تقویت شبکه‌های ارتباطات ملی و فراملی میان دانشگاه‌ها، مراکز علمی، دانشمندان و پژوهشگران و بنگاه‌های توسعه فناوری و نوآوری داخلی و خارجی و گسترش همکاری‌ها در سطوح دولتی و نهادهای مردمی با اولویت کشورهای اسلامی همگی در این سند به صورت بندهای جداگانه مورد تاکید قرار گرفته‌اند. بنابراین توسعه دیپلماسی علمی و فناوری یکی از اولویت ها و وظایف نظام آموزش عالی کشور است.»


او افزود: «متداول‌ترین روش سنجش دیپلماسی علمی شمارش تعداد پژوهش‌هایی است که با مشارکت بیش از یک کشور انجام شده باشد. همانند کمیت تولید علم و انتشار مقالات، در محاسبه میزان فعالیت کشورها در حوزه دیپلماسی علمی نیز پایگاه‌های استنادی مبنا قرار می‌گیرند.»


دهقانی خاطر نشان کرد: «بررسی میزان انتشارات علمی کشور در معتبرترین مجلات بین‌المللی در پایگاه استنادی آی.اس.آی (تامسون رویترز) در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ نشان می‌دهد که دیپلماسی علمی کشور علیرغم تحریم‌های بین‌المللی رشد سریعی را تجربه کرده است.»


او همچنین بیان کرد: «براساس داده‌های مجلات پایگاه استنادی آی.اس.آی، در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱ میزان ۱۹٪ از کل تولید علم کشور با مشارکت حداقل یک کشور دیگر صورت پذیرفته است. از سال ۲۰۱۲ مجددا شاهد افزایش تعاملات علمی پژوهشگران کشور با محققان سایر کشورها بوده و در سال ۲۰۱۳ به رقم ٪۲۲ رسیده است. روند رشد دیپلماسی علمی کشور در سال ۲۰۱۴ نیز مجددا با یک افزایش یک درصدی به ۲۳٪ رسید.»


رئیس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌‌رسانی علوم و فناوری در ادامه گفت: «داده‌های پایگاه استنادی اسکوپوس نیز نشان از افزایش همکاری‌های علمی بین‌المللی کشور دارند. در سال ۲۰۱۰ پژوهش‌های مشترک بین‌المللی ۱۸٪ از تولید علم کشور را در بر گرفته بودند. این رقم در سال ۲۰۱۱ به حدود ۱۷٪ کاهش یافت، اما مجددا در سال ۲۰۱۲ به ۱۸٪ رسید. روند رشد همکاری علمی ایران با سایر کشورهای جهان در سال ۲۰۱۳ به ۲۰٪ و سپس در سال ۲۰۱۴ به ۲۱٪ رسید.»


او در ادامه تصریح کرد: «مهم‌ترین رکن توسعه دیپلماسی علمی پژوهشگران کشورند، از همین رو تشویق و حمایت پژوهشگران برای گسترش تعاملات علمی برون مرزی از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از راه‌های افزایش ارتباطات علمی استفاده از متخصصان و دانشمندان ایرانی غیر مقیم به منظور افزایش همکاری‌های علمی مشترک و بهره‌مندی از دانش و تجارب ارزشمند این عزیزان به صورت‌های مختلف است. ایجاد شبکه و گسترش تعاملات علمی در میان متخصصان و دانشمندان ایرانی سراسر دنیا باعث ایجاد شبکه تعاملات مستحکمی خواهد شد.»


دهقانی در پایان اظهار کرد: «سیاستگذاران علمی کشور لازم است با تعیین کشورهای هدف در رشته‌های مختلف اعم از کشورهای منطقه، جهان اسلام یا کشورهای پیشرفته تر علمی و مسئله فعال‌سازی دپیلماسی علم و فناوری کشور را شتاب بخشند. برای دستیابی به این هدف باید هیئت امنای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور این مسئله را به عنوان یک هدف اساسی در برنامه‌های استراتژیک و راهبردی دانشگاه‌ها در نظر بگیرند.»


انتهای پیام/

برچسب ها: رشد علمی
ارسال نظر