صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

مقصر گرانی فرآورده‌های لبنی چه کسی است؟/ نرخ‌های جدید محصولات لبنی در سال 99 + جزئیات

درحالی‌که قیمت محصولات لبنی در ابتدای تیرماه امسال طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار شاهد افزایش 22 تا 28 درصدی بود، روز گذشته مجدداً با تصمیم این ستاد افزایش قیمت داشت.
کد خبر : 542486

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی و امور دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، روز گذشته با تصمیم ستاد تنظیم بازار دوباره قیمت شیر خام به ازای هر کیلوگرم در دامداری به ۴,۵۰۰ تومان افزایش یافت.


قیمت محصولات لبنی برای سومین بار از ابتدای سال تا کنون، شاهد افزایش قیمت‌ها بوده است. 


در حالی که هفته گذشته اعلام شد طی توافق صورت‌گرفته میان دو تشکل لبنی، سازمان حمایت، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی و معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی قیمت شیر خام ۴,۱۵۰ تومان تعیین شد ولی ستاد تنظیم بازار مجدداً قیمت شیر خام را به ازای هر کیلوگرم در دامداری به ۴,۵۰۰ تومان افزایش داده است.


هفته قبل، سخنگوی انجمن لبنی ایران گفته بود که قیمت شیر خام در دامداری ۴,۱۵۰ تومان و به ازای هر دهم چربی بالاتر از ٢. ٣ درصد ۶۰ تومان اضافه می‌شود و درصورتی‌که کمتر از ٢. ٣ درصد چربی باشد ۶۰ تومان کسر می‌شود.


اما آن‌گونه که مصوبه امروز ستاد تنظیم بازار نشان می‌دهد، رقم ۴,۵۰۰ تومان برای شیر خام در دامداری مصوب شده است.


افزایش چندین باره قیمت محصولات لبنی در حالی صورت می‌گیرد که در ابتدای سال دبیر انجمن صنایع لبنی از عدم افزایش قیمت محصولات لبنی در سال‌ جاری خبر داده بود.


با این حال محصولات لبنی از جمله مواد غذایی است که پایه سلامت انسان را تامین می‌کند، و حذف آن از سبد غذایی خانوار موجب آسیب‌های فراوان دیگری خواهد شد از این رو توصیه می‌شود که محصولات مختلف لبنی همواره مورد استفاده خانواده‌ها قرار گیرد.


علی احسان ظفری، مدیر عامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی  درخصوص گرانی قیمت لبنیات در بازار می‌گوید با توجه به افزایش قیمت نهاده‌های دامی، شیر خام، حمل و نقل و سایر مواد اولیه قیمت محصولات لبنی به ناچار ۲۵ درصد افزایش یافته است.


وی با اشاره به تأثیرات سوء افزایش قیمت لبنیات در بازار می‌افزاید هرچه قدر قیمت لبنیات افزایش یابد، تقاضا برای خرید در بازار کاهش می‌یابد که این امر آسیب جدی به صنعت وارد می‌کند. گرچه با افزایش هزینه‌های تولید، دولت نمی‌تواند به دنبال مهار قیمت‌ها باشد، اما برای قشر آسیب‌پذیر سه قلم کالا نظیر شیر، ماست و پنیر را با قیمت مناسب در تمامی فروشگاه‌ها باید عرضه شود تا اقشار ضعیف از جامعه لبنیات دور نشوند.


به گفته ظفری، با وجود افزایش مجدد قیمت لبنیات، دولت به منظور حمایت از اقشار ضعیف جامعه اختلاف ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز آزاد را باید به سه قلم شیر، ماست و پنیر اختصاص دهند و قیمت سایر محصولات لبنی را آزاد کنند چرا که عمده نیاز دهک‌های پایین جامعه این سه قلم‌ محصول لبنی است که متأسفانه دولت وارد نمی‌شود.


مدیر عامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی می‌گوید با افزایش قیمت لبنیات این پیشنهاد را به دولت دادیم که اگر بستر را به گونه‌ای فراهم کنند که افراد ۳۰ درصد قیمت تمام شده را بابت سه قلم اصلی شیر، پنیر و ماست پرداخت کنند، تغییری در میزان مصرف نخواهیم داشت که علت مقابله با این موضوع را دولتی‌ها باید پاسخ دهند.


مقصر گرانی محصولات لبنی چه کسی است؟
درحالی‌که قیمت محصولات لبنی در ابتدای تیرماه امسال طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار شاهد افزایش 22 تا 28 درصدی بود، روز گذشته مجددا با تصمیم این ستاد افزایش قیمت داشت. این افزایش قیمت‌هایی که بدون حساب و کتاب و توجه به اقشار متوسط و ضعبف جامعه صورت می‌گیرد در سال‌های‌ اخیر سرانه مصرف شیر در کشور را با چالش‌ جدی روبرو کرده است تا جایی که درآمدهای اندک مردم جوابگوی رشد افسارگسیخته قیمت کالاهای اساسی نبوده و روز به روز سفره مردم کوچک‌تر می‌شود.


اگرچه مسئولان افزایش هزینه‌های تولید و کمبود نهاده‌های دامی در بازار را از جمله عوامل گرانی محصولات لبنی می‌دانند اما در شرایط فعلی انتظار می‌رود که قیمت پنیر، شیر و ماست با نرخ مناسب‌تری در بازار عرضه شده تا 4 دهک پایین جامعه توانایی تامین این محصول را در سبد غذایی خانوار خود داشته باشند.


محمدرضا بنی‌طبا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی می‌گوید دولتمردان، صنایع لبنی و مصرف‌کنندگان از افزایش هزینه‌های تولید مطلع هستند چرا که هزینه‌های تولید تابعی از شرایط اقتصاد کلان کشور و تصمیم‌گیری در سطح کلان است که طی ۱۵ سال اخیر تصمیمات اتخاذ شده، افزایش هزینه‌های تولید در تمامی صنایع را تحمیل کرده است که این افزایش هزینه‌های تمام شده تولید و به طبع آن نرخ کالا و خدمات، کاهش قدرت خرید خانوار را به همراه داشته است‌.


وی با تاکید بر حذف قیمت‌گذاری دستوری معتقد است در سطح کلان تصمیماتی باید اتخاذ شود که نهاده‌های دامی، شیر خام، مواد پتروشیمی، خدمات، حمل و نقل و بسته‌بندی گران نشود و تورم ثابت بماند، همچنین حمایت دولت در قیمت‌گذاری حذف شود چرا که این امر بر هم زدن بازار و فساد را در بردارد و مصرف‌کننده از آن سودی نمی‌برد.


سخنگوی انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه یارانه نهاده دامی در ابتدای زنجیره تولید باید حذف شود، می‌افزاید حذف یارانه نهاده‌های دامی و پرداخت مابه‌التفاوت آن رقمی بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد تومان است که با انتقال به مصرف‌کننده نفری ۲۰۰ هزار تومان امکان پرداخت یارانه به ۸۰ میلیون نفر جمعیت وجود دارد یا دولت طرح‌هایی در نظر بگیرد که مصرف‌کننده از آن سود برد چرا که با پرداخت یارانه سیاه به نهاده دامی، سودی عاید مصرف‌کننده نمی‌شود. به عنوان مثال سال گذشته به دولت پیشنهاد کردیم که اگر دخالتی در سطح بازار نشود، شرکت‌های لبنی یک سوم کل میزان شیر خامی که دریافت می‌کنند، پس از تبدیل به فرآورده‌های لبنی با ۳ درصد سود یا به طور رایگان برای ۴ دهک محروم جامعه در اختیار دولت قرار می‌دهند.


به گفته بنی‌طبا علی‌رغم تغییر قیمت محصولات لبنی، مخالف هر گونه دخالت دولت در بازار هستیم چرا که به اعتقاد ما حمایت دولت از مصرف کننده به جای پرداخت یارانه در ابتدای زنجیره باید از مصرف کننده باشد، چنانچه بنا به هر دلیلی دولت این کار را نمی‌کند، در تمامی زنجیره اعم از نهاده، شیر خام و محصولات لبنی باید نظارت کند تا با نرخ مصوب عرضه شود چرا که با تغییر قیمت در هر یک از بخش‌های تولید، قیمت در کل زنجیره باید تغییر کند.


با این حال با افزایش دوباره نرخ شیر خام از ۴ هزار و ۱۵۰ تومان به ۴ هزار و ۵۰۰ تومان، مجددا شاهد افزایش قیمت‌های فرآورده‌های لبنی خواهیم بود که در نهایت منجر به کوچک‌تر شدن سفره مردم و کاهش مصرف محصولات لبنی در سفره خانوارها را درپی خواهد داشت.


سعید پیرزاده


انتهای پیام/4133/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر