صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۵ - ۲۴ آبان ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

تحول حوزه درمان با فناوری روباتیک/ از روبات‌های جراح تا آندوسکوپی کپسولی

امروزه فناوری روباتیک خدمات مختلفی را به بشر ارائه می‌دهد؛ از کشاورزی گرفته تا اداره انبار کالا و یا سرو غذا در رستوران. اما یکی از مهم‌ترین کاربردهای این فناوری در حوزه پزشکی است، جایی که روباتیک می‌تواند با کمک به عمل جراحی خدمات این حوزه را متحول کند.
کد خبر : 540285

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، فناوری روباتیک سال‌هاست که در حوزه پزشکی استفاده می‌شود. معرفی آن به بخش درمان، به‌ویژه در جراحی‌ها، با شگفتی‌های بسیاری همراه بوده و با گذشت زمان تکامل یافته است. علاوه بر این پزشکان برای درمان بیماری‌هایی که امروزه درمان‌ناپذیر هستند، از فناوری روباتیک استفاده می‌کنند.


استفاده از روباتیک با توسعه «محرک‌های خطی» همراه است، درواقع این محرک‌ها دقت حرکتیِ فوق‌العاده‌ای را برای اهداف جراحی فراهم می‌کنند. از این محرک‌ها برای جراحی، تخت‌های بیمارستانی، صندلی‌های دندانپزشکی، تجهیزات توان‌بخشی و غیره استفاده می‌شود.


منشأ روباتیک در جراحی


شاید شما فکر کنید که اختراع روبات‌ها اخیراً صورت گرفته یا به‌تازگی در حوزه درمان استفاده می‌شود، درصورتی‌که این‌طور نیست. «سیستم داوینچی»، اولین روباتی است که برای چندین دهه در این حوزه استفاده می‌شود. این سیستم با مکانیسم‌ها و ابزارهای بسیار پیشرفت‌های ساخته شده است که امکان انجام جراحی و همچنین کنترل تمام علائم حیاتی بیمار را فراهم می‌کند.



سیستم داوینچی شامل موارد زیر است:


کنسول جراح: یک جراح از این دستگاه برای کنترل روند جراحی استفاده می‌کند.


ارابه بیمار: این دستگاه شامل مانیتوری است که جراح را قادر می‌سازد روند کار و ابزارهایی را که برای جراحی استفاده می‌شود کنترل کند.


ارابه بینایی: این دستگاه امکان برقراری ارتباط بین همه سیستم‌ها را فراهم می‌کند. همچنین امکان تصویربرداری سه‌بعدی را ارائه می‌دهد.


سیستم داوینچی به‌طور مداوم در حال ارتقاست تا به بالاترین سطح دقت برسد و خطرات مربوط به جراحی را کاهش دهد.


روباتیک برای ساخت اندام مصنوعی (پروتز)



یکی از آخرین پیشرفت‌های روباتیک برای ساخت اندام مصنوعی است. اکنون می‌توان به کمک روباتیک اندام‌ها و اعضایی ساخت که حتی عملکرد بهتری از اندام خود انسان داشته باشند. اندام‌های روباتیک می‌توانند موقعیت و جایگاه خود را به‌صورت سه‌بعدی ردیابی کنند و نیز قادرند مفاصل خود تا 700 بار در ثانیه تنظیم هستند.


برای این اندام‌ها همچنین پوست بیونیک ساخته شده و سیستم عصبی نیز برای آنها اعمال می‌شود. اگرچه همه این پیشرفت‌ها کاربرد کاملی در زندگی روزمره بیماران پیدا نکرده است، اما به‌تدریج به‌طور گسترده اجرا خواهند شد. این امر یک موفقیت برجسته در زمینه پزشکی خواهد بود.


روبات‌های آندوسکوپی



با به‌کارگیری گسترده روبات‌های کوچک آندوسکوپی، فرم سنتی آندوسکوپی برای همیشه از بین می‌رود. در این روش دستگاه‌های بسیار کوچکی برای جمع‌آوری تمام اطلاعات موردنیاز در روده بیمار پیمایش می‌کنند و داده‌ها مستقیماً به مانیتور سیستم تحویل داده می‌شوند.


این دستگاه‌ها تشخیص بیماری‌های مختلف را در مراحل اولیه امکان‌پذیر می‌کنند. بنابراین در برخی موارد می‌توانند نقشی پیشگیرانه داشته باشند.


پیشرفت دیگر آندوسکوپی کپسولی است. در این روش یک کپسول کوچک می‌تواند دارویی خاص را به قسمت خاصی از بدن حمل کند. این روش بسیاری از عوارض جانبی را از بین می‌برد و اجازه می‌دهد تا درمان بهتری صورت بگیرد.



پرستاران و دستیاران روباتیک


باید قبول کنیم که بدون پزشکان و کادر مراقبت‌های بهداشتی، درمان وجود نخواهد داشت. فعالیت پرستاران بیشتر خدمت به بیماران است، البته فعالیت آنها کمتر از کار یک پزشک نیست. درواقع نمی‌توان انکار کرد که پرستاران اغلب بیش‌ازحد کار می‌کنند.


به همین دلیل است که روبات‌ها می‌توانند گزینه مناسبی برای کاهش کار و فعالیت پرستاران باشند. بیشتر رویه‌ها بر اساس حرکات تکراری و الگوریتم‌های خاص است. یک روبات پرستار در صورت برنامه‌ریزی و بررسی، قادر است تمام عملکردها را به‌صورت بی‌نقص انجام دهد. این کار اجازه می‌دهد تا آنها روی بیمارانی که نیاز به مراقبت ویژه و رویکردهای غیراستاندارد دارند تمرکز کنند. علاوه بر این، این پرستار روباتیک به‌صورت 24ساعته و بدون هیچ نشانه‌ای از خستگی یا درد در دسترس خواهد بود. آنها همچنین می‌توانند داروها را با دقت بالاتری تهیه کنند. اگرچه پرستاران روباتیک نمی‌توانند به‌طور کامل جایگزین پرستاران انسانی شوند، اما آنها می‌توانند کارهای روزمره را به‌طور قابل‌توجهی ساده و آسان کنند.



کاربردهای پزشکی روبات‌ها، به‌ویژه در هنگام شیوع جهانی ویروس کرونا، برای انسان نمایان شد. بسیاری از مراکز درمانی برای جلوگیری از گسترش کرونا و کاهش تماس کادر درمان با بیماران کرونایی از روبات‌ها استفاده می‌کنند. روبات‌ها به ما اجازه می‌دهند کارهای زیادی را انجام دهیم که قبلاً در دسترس نبودند.



 پیشرفت‌های روباتیک در حوزه بهداشت و درمان باورنکردنی است حال آنکه چند سال قبل کسی هرگز فکر نمی‌کرد بشر به چنین پیشرفت‌هایی دست پیدا کند.


انتهای پیام/4112/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر