الزام شهرکهای صنعتی به طرح پاسخ اضطراری/ عملیات پیشگیرانه پدافند سایبری در صنایع اجرا میشود
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری آنا از سازمان پدافند غیرعامل کشور، با حضور سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، اصغر مصاحب عضو هيأت مديره و سرپرست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، فتحعلی محمد زاده معاون فنی و دبیر کمیته پدافند غیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و جمعی از مسئولان سازمان پدافند غیرعامل کشور، نشست گرامیداشت پدافند غیرعامل در شهرکها و نواحی صنعتی سراسر کشور با رعایت اصول و ضوابط بهداشتی و به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
در ابتدای این مراسم اصغر مصاحب عضو هيأت مديره و سرپرست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و فتحعلی محمدزاده معاون فنی و دبیر کمیته پدافند غیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در زمینه اجرای الزامات و ضوابط پدافند غیرعامل در شهرکهای صنعتی پرداختند.
در ادامه این نشست، سردار جلالی با تقدیر از تلاشهای صورت گرفته در زمینه پیادهسازی و اجرای ضوابط و الزامات پدافند غیرعامل در صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی کشور در زمینه اهمیت بهکارگیری این اصول اظهار داشت: در تحلیل تهدیدات کنونی کشور با راهبرد فشار حداکثری از سوی آمریکا علیه کشور مواجه هستیم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ادامه داد: این راهبرد زمانی آغاز شد که آمریکا با توجه به آمادگی و توان بازدارندگی کشور، استفاده از گزینه نظامی علیه کشورمان را منتفی دانست و استراتژی مادون جنگ را بهکار گرفت. یعنی از تمام نقاط قوت خود علیه نقاط ضعف ایران استفاده میکند.
به گفته وی در برابر تحریم و فشارهای همه جانبه هنر این است که از تحریم به عنوان یک فرصت برای رشد صنعت بومی و خودکفایی استفاده کنیم.
میزان اثرگذاری فشارها به مردم شاخص دشمن برای کارآمدی و تاثیر تهدیدات
سردار جلالی میزان اثرگذاری فشارها به مردم را بهعنوان شاخص دشمن برای کارآمدی و موثر بودن نوع تهدیدات دانست و تصریح کرد: با این رویکرد، دشمن در تلاش است زیرساختهای حیاتی را هدف حملات خود قرار دهد تا با از کارافتادن آنها و اختلال در خدمت رسانی به مردم، زمینه نارضایتی فراهم شود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور حفظ کارکردها و تداوم کار شهرکهای صنعتی مواقع بحران را یکی از اهداف مهم پدافند غیرعامل دانست و تصریح کرد: نمونه بارز این تداوم کارکرد را در بحران کرونا شاهد بودیم که فعالیتهای صنعتی کشور ادامه یافت و خدمت رسانی به مردم متوقف نشد. این نشان داد که زیرساختهای بهداشت فردی، حرفهای و کارگاهی در بخش صنعت عملکرد موفقی داشتند. این رویکرد بهداشت محور با توجه به اینکه کرونا فعلاً واکسن و دارو ندارد باید به عنوان راهبرد پیشگیرانه تقویت شود.
اضافه شدن وظیفه پدافند زیستی به ضوابط HSE
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین مصوبات کمیته دائمی پدافند غیرعامل، اضافه شدن وظیفه پدافند زیستی به ضوابط HSE همه شرکتها بود، تصریح کرد: تثبیت، تجهیز، آموزش، تمرین، کنترل و ارتقای آمادگی و برطرف کردن نقاط ضعف از جمله مواردی است که در اجرای طرحهای پدافند غیرعامل همواره باید در نظر گرفته شود. از همین رو دستورالعملی با عنوان «نظام آمادگی و رزمایش دستگاههای اجرایی کشور» در شورای عالی پدافند غیرعامل کشور تهیه و به تصویب رسید. در این نظامنامه تکالیف و آمادگیهای همه دستگاههای اجرایی کشور مشخص شده است. یکی از مهمترین بندهای این نظامنامه این است که براساس آن مسئولیت کامل تأمین حفاظت و امنیت تمام مراکز هر دستگاه به عهده رئیس آن است.
به گفته سردار جلالی براساس این نظامنامه، همه دستگاهها حداقل در سال باید یک مانور پدافند غیرعامل برگزار کنند که نوع و زمان و نحوه برگزاری آن در تعامل آن دستگاه با سازمان پدافند غیرعامل مشخص میشود. بنابراین لازم است تقویمی برای برگزاری سالانه رزمایش دستگاههای اجرایی تهیه شود تا به تدریج با برگزاری این مانورها، نقاط ضعف برطرف شود.
اجرای عملیات پیشگیرانه پدافند سایبری در صنایع
وی با بیان اینکه برای عملیات پیشگیرانه پدافند سایبری در صنایعی که وابسته به فضای سایبری هستند نیز طرحی در سازمان پدافند غیرعامل تهیه شد و به مرکز ملی فضای مجازی ارائه شد ادامه داد: در بازه زمانی این طرح قریب به 150 مرکز مورد پایش سایبری قرار خواهد گرفت.
نیازمند یک نظام و مرکز ایمنی شیمیایی واحد در کشور هستیم
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به لزوم توجه به عملیات پیشگیرانه در مقوله پدافند شیمیایی در صنایع تصریح کرد: این اقدام به ویژه در شهرکها صنعتی و صنایعی که با مواد شیمیایی سروکار دارند باید مورد توجه قرار گیرد. برخی از سازمانها در این زمینه با ضعفهایی مواجهند. برای مثال نیازمند یک نظام و مرکز ایمنی شیمیایی واحد در کشور هستیم تا نظامات، ضوابط و پروتکلها در صنایع شیمیایی را تدوین کرده و در اختیار ما قرار دهد.
وی با بیان اینکه راهبرد سازمان پدافند غیرعامل کشور در حوزه شهرکهای صنعتی در درجه اول ساختارسازی پدافند غیرعامل است، تصریح کرد: اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده ولی نیازمند تکمیل و توسعه است. همچنین باید متولی این امر در شهرکهای صنعتی مشخص و کمیته پدافند غیرعامل متشکل از شرکتهایی که در یک شهرک صنعتی حضور دارند تشکیل شود تا در زمینه اقدامات پدافند غیرعامل هم فکری و هم افزایی صورت گیرد و اشکال و نقاط ضعف در اجرای ضوابط با تشریک مساعی برطرف گردد.
هیچ شهرک صنعتی نباید فاقد طرح پاسخ اضطراری باشد
رئیس سازمان پدافند غیرعامل تصریح کرد: راهبرد دیگر این است که هیچ شهرک صنعتی نباید فاقد طرح پاسخ اضطراری باشد و فرمانده آن نیز مشخص شود و تجهیزات لازم نیز تامین شود تا در هنگام حادثه، یک عملکرد هماهنگ و کارآمد را شاهد باشیم.
وی با اشاره به اهمیت آموزش در زمینه الزامات پدافند غیرعامل نیز تصریح کرد: تمرینات منظم دورهای و رزمایشها نیز از جمله اقداماتی است که ضمن حفظ آمادگیها به ما در احصای نقاط ضعف و اشکالات و برطرف کردن آن در برنامههای بعدی کمک میکند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با تاکید بر لزوم در نظر گرفتن ملاحظات ایمنی، امنیتی و پدافندی در زیرساختهای حیاتی تصریح کرد: در حوزه مصونسازی زیرساختها نیز باید قبل از هر اقدام، طبقهبندی زیرساختها از نظر پدافند غیرعامل انجام شود. این اقدام بیش از هر چیز خود را در خروج مراکز پرخطر در شهرها نشان میدهد. چرا که یکی از اساسیترین اقدامات در بحث پدافند شهری خروج مراکز صنعتی پرخطر از مراکز جمعیت است. با اقدامات مشترکی که با وزارت صمت در حال پیگیری است، زیرساختهای پرخطر در حریم شهرها باید به مراکز صنعتی منتقل شوند. البته در این شهرکها نیز باید حداکثر اقدامات زیرساختی و ضوابط و اصول پدافند غیرعامل بهکار گرفته شود.
اصغر مصاحب عضو هيأت مديره و سرپرست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران افزود: بیش از 900 شهرک و ناحیه صنعتی مصوب در استانهای کشور، نقاط کلیدی بهشمار میروند که الزامات پدافند غیرعامل باید در آنها مورد توجه قرار گیرد.
وی با تأکید بر ضرورت انجام برنامهریزی مناسب برای تحقق اهداف پدافند غیرعامل در شهرکها و نواحی صنعتی، اضافه کرد: سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و 31 شرکت استانی تابعه آن اقدامات خوبی را در حوزه اجرای برنامهها، مانورها و دورههای آموزشی پدافند غيرعامل انجام دادهاند که در شش ماهه دوم سال جاری و سال 1400 نیز تداوم خواهد داشت.
عضو هيأت مديره و سرپرست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران تأكيد مقام معظم رهبری مبنی بر اينكه «پدافند غیرعامل یک اصل برای همیشه است و نبايد با هیچ بهانه و توجیهی متوقف شود» را سرلوحه اقدامات و نشانگر اهمیت اين موضوع دانست.
مصاحب ادامه داد: تکلیف این است که بر اساس سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و ماده (58) قانون احکام دائمی در این راستا اقدامات ویژهای را بهعمل آوريم و بر اساس همین موضوع، طرحهای توسعهای که در شهرکها و نواحی صنعتی درحال اجرا هستند را نیز مبتنی بر رعايت قواعد و ضوابط پدافند غیرعامل تعريف كردهایم.
وی با اعلام اینکه طراحی و مکان یابی برای ایجاد شهرکهای صنعتی جدید را نیز با درنظر گرفتن الزامات پدافند غیرعامل انجام میدهیم، تصريح كرد: سطحبندی شهرکها و نواحی صنعتی برای مقابله با تهدیدات احتمالی در دستور کار است.
عضو هيأت مديره و سرپرست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اظهار داشت: زیرساختهای ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی در شهرکها و نواحی صنعتی را مورد بازنگری قرار داده و در این راستا برنامههایی تدوین نمودهایم که در دست اقدام است.
مصاحب همچنین اعلام کرد: شناسایی واحدهای تولیدی ریسک پذیر بهصورت متناوب در دستور کار است و اطلاعات مربوطه بهصورت منظم بهروزرسانی میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پدافند غیرعامل با استفاده از فرآیندها و ابزارها با تهدیدات پیرامونی مقابله میکند و در این مسیر منابع انسانی كمتری با مخاطرات احتمالی مواجه میشود.
عضو هيأت مديره و سرپرست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با بیان اینکه دو نوع نگرش پدافندی در شهرکها و نواحی صنعتی وجود دارد، افزود: یک نگرش به واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی و نگرش دیگر به مجموعه زیرساختهای شهرکها و نواحی صنعتی برمیگردد.
مصاحب با تأکید بر اینکه برای دستيابی به اهداف پدافند غیرعامل و امنيت سرمايه گذاری در كشور باید هزینه شود، اضافه كرد: برای رفع دغدغه سرمایه گذاران و صنعتگران، آمادگی همکاری با سازمان پدافند غیرعامل برای اجرای آیین نامهها و دستورالعملهای ویژه به منظور انطباق هرچه بيشتر با ضوابط مربوطه را داریم.
وي در پايان همكاری دو سازمان درخصوص انجام طرحهای پژوهشی و حمايت از پايان نامههای تحصيلات تكميلی در حوزه استقرار نظام پدافند غيرعامل در سطح واحدهای توليدی و زيرساختهای شهرکها و نواحی صنعتی را نيز خواستار شد.
ساماندهی و ایجاد حریم برای مراکز پرخطر در 7 شهرک صنعتی بزرگ کشور
در ادامه اين نشست، معاون فنی سازمان صنايع كوچك و شهركهای صنعتی ايران از ساماندهی و ایجاد حریم برای مراکز پرخطر در 7 شهرک صنعتی بزرگ کشور خبر داد و گفت: مکان یابی 3 شهرک و ناحیه صنعتی جدید نيز مطابق دستورالعملها و ضوابط اعلامی سازمان پدافند غیرعامل انجام شد.
فتحعلی محمدزاده افزود: کشورمان جزو 10 کشور حادثه خیز دنیاست که از جمله مخاطرات آن میتوان به سیل، زلزله و مخاطرات انسانی اشاره کرد.
وی با اعلام اینکه یکی از راههای مقابله با تهدیدات، اعمال سیاستها و دستورالعملهای پدافند غیرعامل است، اضافه کرد: شهرکها و نواحی صنعتی کشور یکی از نقاط حائز اهمیت در رویکرد پدافند غیرعامل است.
معاون فنی سازمان صنايع كوچك و شهرکهای صنعتي ايران با بیان اینکه فعالیتهای تولیدی و انسانی توأمان در شهرکها و نواحي صنعتي متمرکز است، ادامه داد: در 841 شهرک و ناحیه صنعتی درحال ارائه خدمات هستیم و گستردگی حوزه شهرکها و نواحی صنعتی مستلزم انجام تدابیر لازم از نگاه پدافند غیرعامل است.
محمدزاده تصريح كرد: در راستای تفاهم نامهای که میان سازمان پدافند غیرعامل و سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ايران منعقد شد، برنامههای پدافند غیرعامل را در قالب دستورالعملهای ارائه شده در شهرکها و نواحی صنعتی سراسر کشور عملیاتی نمودیم.
وی اظهار داشت: در چارچوب برنامههای 19 گانه اعلامی به شرکت شهرکهای صنعتی استانها، از 43 مرکز حساس و مهم بازدید، ارزیابی و بهروزرسانیهای لازم انجام شده است.
معاون فني سازمان صنايع كوچک و شهرکهای صنعتی ايران افزود: سطح بندی شهرکها و نواحی صنعتی شامل پستهای برق، مخابرات، شبکههای آب، گاز، ایستگاه آتش نشانی و TBS را در دستور کار داریم و مصونسازی زیرساختهای حیاتی شامل محوطه چاههای آب، دریچههای مخازن، دیوارها و هدایت آبهای سطحی نيز انجام شده است.
محمدزاده با اعلام اینکه 4 رزمایش در شهرکها و نواحی صنعتی با مشارکت و هماهنگی سازمان پدافند غيرعامل انجام گرفته است، اضافه کرد: این رزمایشها با هدف دستیابی به آمادگی عملیاتی در زیرساختهای حیاتی برگزار شد.
وی با یادآوری اینکه ساماندهی و ایجاد حریم برای مراکز پرخطر در شهرکها و نواحی صنعتی در 7 شهرک صنعتی انجام شده است، ادامه داد: مکان یابی 3 شهرک و ناحیه صنعتی جدید شامل شهرک صنعتی جم، ناحیه صنعتی پایین دستی پتروشیمی و شهرک صنعتی سامان 1 نيز مطابق دستورالعملها و ضوابط اعلامی سازمان پدافند غیرعامل انجام شده است.
معاون فني سازمان صنايع كوچک و شهرکهای صنعتی ايران تصريح كرد: شناسایی و کاهش آسیب پذیری زیرساختهای صنایع، مراکز و اولويتهای حساس و مهم در 6 شهرک در استانهای بوشهر، کرمان و مرکزی به انجام رسيده است.
محمدزاده تدوین طرحهای پژوهشی و برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی برای بررسی مسائل نوین پدافندی در حوزه صنعت را از دیگر اقدامات اين سازمان در حوزه پدافند غیرعامل عنوان كرد.
در اين نشست گزارشی از اقدامات پدافندي در برخي از شهرکهای صنعتی كشور بهصورت ويدئو كنفرانسی ارائه شد و در پايان از معاون فني و مدير هماهنگی شهرکها و نواحی صنعتي سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، مديران عامل شركت شهركهای صنعتی استانهای البرز، چهارمحال و بختياری و همدان و همچنين مديران عامل شركت خدماتی شهركهای صنعتی توس مشهد و بزرگ شيراز با اهداء لوح تقدير شد.
انتهای پیام/4144/
انتهای پیام/