آینده ناتو در سایه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، رهبران سازمان نظامی جهان هم تمام نگاهشان به ایالات متحده و اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبرخواهد بود.
ناتو، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، پس از ۴ سال حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید، با بحرانهای کم سابقه روبرو شد. این در حالی است که همزمان در چهارسال گذشته دو ابرقدرت نظامی جهان و رقیب ناتو، چین و روسیه پیشرفتهای چشمگیری در زمینه نظامی داشتهاند. به این ترتیب چه جو بایدن و یا دونالد ترامپ، هرکدام که به قدرت برسند کار دشواری برای تحمیل سیاستهای آمریکا بر سازمان ناتو خواهند داشت.
دونالد ترامپ و رابطه «موش و گربهای» او با ناتو
ترامپ از زمانی که به قدرت رسید تمرکز خود را روی کاهش کمک مالی ایالات متحده به ناتو گذاشت. در یکی از مهمترین سخنرانیهایش گفت که بقیه کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، از «حمایتهای مالی آمریکا سوءاستفاده میکنند.» رئیس جمهوری آمریکا از رهبران دیگر کشورهای عضو خواست تا دست کم دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را تا سال ۲۰۲۴ به بودجه ناتو اختصاص دهند و تاکید کرد که «در صورتی که این کار عملی نشود، آمریکا از ناتو خارج خواهد شد.»
آیا امکان دارد که ترامپ در صورت انتخاب مجدد از ناتو خارج شود؟
ربکا لیسنر، استاد دانشگاه جورج تاون، می گوید« امکان این خروج وجود دارد».البته وی معتقد است همه چیز بسته به این است که در دور دوم دونالد ترامپ کماکان با همان «هیئت قبلی» کابینه را تشکیل دهد.
ربکا لیسنر می گوید: « شانس زیادی هست که ترامپ با افراد مشابه دور اول ریاست جمهوری، در دور دوم، همکاری نکند. به این ترتیب در صورت تعویض مشاوران و استراتژیستها تنها میتوان گفت که همه چیز به حس و تشخیص خود رئیس جمهوری برمیگردد.» به گفته خانم لیسنر، در دو سال اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اکثر افراد کابینه وی را «بنوعی جمهوریخواهان معتقد و سنتی» حامی «ثبات و سیاستهای تاریخی» آمریکا تشکیل میدادند و امکان دارد، ترامپ با پیروزی در سوم نوامبر ترکیب کابینه را همانگونه که در دوسال پایانی نشان داد، کاملا تغییر دهد. از یاد نبریم که رکس تیلرسون، اولین وزیر خارجه و جیمز ماتیس، اولین وزیر دفاع دونالد ترامپ در زمره جمهوریخواهان سنتی و معتقد به ساختار تاریخی سیاست خارجی آمریکا هستند.
جو بایدن و استراتژی بازگشت به آغوش متحدان تاریخی
خانم لیسنر معتقد است که در صورت پیروزی جو بایدن، کابینه وی بیتردید سیاستهای پیش از دونالد ترامپ در رابطه با سیاست خارجی و نقش آمریکا در سازمان ناتو را در پیش میگیرد.
همچنین این استاد دانشگاه براین باور است که جو بایدن در مقام رئیس جمهوری سعی خواهدکرد ناتو را مدرنتر و مجهز به آخرین فناوریها کند. جو بایدن پیشتر گفته است که در اولین سال ریاست جمهوری خود، ««نشست دموکراسیها» را با دعوت از متحدان تاریخی ایالات متحده برگزارخواهد کرد. به گفته ربکا لیسنر برگزاری چنین نشستی بدین معنی است که آقای بایدن، برخلاف دونالد ترامپ، قصد دارد تعهدات ایالات متحده با متحدان تاریخیاش را احیا کند. سیاستهای ترامپ در چهار سال اخیر در زمینه سیاست خارجی باعث دوری بین آمریکا و متحدان این کشور برای اولین بار پس از جنگ دوم جهانی شده است.
خروج سربازان آمریکایی از آلمان
ترامپ
تصمیم دفاعی مهم دیگری هم که در چهارسال گذشته از سوی دونالد ترامپ اتخاذ شد خروج ۱۲ هزار نظامی آمریکایی از آلمان بود. به گفته ربکا لیسنر در صورت پیروزی دونالد ترامپ، بخش مهمی از این نظامیان به کره جنوبی اعزام خواهند شد و این موضوع به معنای لغو بخشی از پیمان مشترک نظامی بین آلمان و ایالات متحده هفت دهه پس از جنگ جهانی دوم خواهدبود.
بایدن
به گفته ربکا لیسنر اما جوبایدن، برخلاف ترامپ، تلاش خواهدکرد تا نظامیان آمریکایی در آلمان بمانند. به گفته این استاد دانشگاه مهم ترین بهانه رئیس جمهوری احتمالی دموکرات «هزینه گزاف و بالای اعزام نیروهای ارتش به مناطق دیگر جهان خواهدبود.»
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/