صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۰۸ آبان ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

روزهای سیاه کرونایی همچنان ادامه‌ خواهد داشت؟/ اگر آن یک میلیارد یورو پرداخت می‌شد!

با گذشت چندین ماه از موافقت رهبر معظم انقلاب با درخواست وزیر بهداشت در خصوص برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع کرونا در کشور، هنوز خبری از پرداخت کامل این مبلغ توسط دولت نیست.
کد خبر : 526545

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا،‌ روز گذشته ایران سیاه‌ترین روز کرونایی را با 415 فوتی بر اثر ابتلا به بیماری کووید-19 به خود دید، هشدارهایی که بارها توسط مسئولان بهداشتی و کارشناسان نسبت به آن داده شده بود؛ جدا از این موضوع، مسئله‌ای که از همان روزهای نخستین شیوع کرونا در کشور اهمیت ویژه‌ای پیدا کرد کمبود منابع مالی برای مقابله با کرونا بود که در ابتدای سال جاری و پس از تعطیلان نوروزی صدای وزیر  بهداشت را درآورد.


سعید نمکی به دنبال اوج‌گیری آمار مبتلایان به کرونا از کمبود امکانات مالی گلایه کرد که به دنبال همین گلایه‌ها و در روز ۱۸ فروردین، رهبر معظم انقلاب موافقت کردند تا مبلغ یک میلیارد یورو از منابع صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور به وزارت بهداشت اختصاص یابد موضوعی که اجرای آن می‌توانست کمک شایانی به نظام سلامت کشور در مقابل ویروس کرونا بکند.



ابلاغ به دولت


به دنبال موافقت رهبر انقلاب با تخصیص این یک میلیارد یورو به وزارت بهداشت، رئیس دفتر رئیس جمهوری نیز در نامه‌ای به محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور پی‌نوشت رئیس جمهوری به نامه دفتر مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) را به وی ابلاغ کرد. روحانی در آن نامه پی‌نوشت کرده بود: «نیازهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از این منبع تأمین و حتی‌الامکان از تولیدات داخلی و با استفاده از شرکت‌های دانش بنیان اقدام شود. همچنین کمک‌های لازم به صندوق بیمه بیکاری ظرف هفته آینده انجام و جزئیات طرح در ستاد اقتصادی دولت مطرح شود.»


وزیر بهداشت هم در پی موافقت رهبر انقلاب با برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از کرونا، در صفحه شخصی خود نوشت:


«دلا چو غنچه شکایت ز کار بسته مکن
که باد صبح نسیم گره‌گشا آورد


پس از مدت‌ها که همکاران ایثارگرم با وجود مضیقه شدید مالی شبانه‌روز در خدمت بیماران مبتلا به کرونا بودند، مژده رسید که با موافقت محبت‌آمیز مقام معظم رهبری و پیگیری‌های دلسوزانه رئیس‌جمهور محترم، گشایشی حاصل می‌شود، خدا را شکرگزاریم.»



ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت نیز ۲۹ فروردین ۹۹ در همین رابطه گفته بود: با پیشنهاد دولت و موافقت مقام معظم رهبری رقمی افزون بر ۱۳۰ هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی برای مقابله و کنترل بیماری کرونا اختصاص یافت.


تنها یک‌سوم پرداخت شد!


اما با گذشت چند ماه از دستور مقام معظم رهبری تنها یک‌سوم مبلغ به صورت کامل پرداخت شد که این موضوع بارها مورد انتقاد شخص وزیر و دیگر معاونان و مدیران وزارت بهداشت قرار گرفت.



در همین زمینه کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در گفتگوی تفصیلی که با خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا داشت در این مورد گفته بود که بعد از موافقت مقام معظم رهبری فکر می‌کنم کمتر از یک‌سوم آن تا الان وصول شده باشد.


در ادامه نیز سعید نمکی با انتقاد از بی‌توجهی‌ها نسبت به تخصیص کامل یک میلیارد یورو به وزارت بهداشت در قالب دل‌نوشته‌ای احساسی خطاب به قاسم سلیمانی، در اینستاگرام خود نوشت: «از یک میلیارد دلاری که رهبری از صندوق توسعه موافقت کردند، ماه‌هاست به‌جز سهم کوچکی نگرفته‌ام و نمی‌دانم [این بودجه را] برای کدام کار مهم‌تر گذاشته‌اند؟»


میزان مبلغ تخصیص یافته به وزارت بهداشت چقدر است؟


روز هشتم مهرماه سید کامل تقوی نژاد معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت بهداشت در گفتگویی درباره رقم تخصیصی از یک میلیارد یورو به وزارت بهداشت بیان کرد که از این مبلغ حدود ۳۵۰ میلیون یورو (حدود ۵ هزار میلیارد تومان) با نرخ تسهیل روز در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفت و با توجه به نیاز جدی برای لوازم حفاظت فردی برای کادر بهداشت و درمان، تجهیز تخت‌های ویژه، نیاز به ونتیلاتور و کاهش جدی درآمد دانشگاه‌ها که بخش عمومی از حقوق پرسنل غیررسمی از آن محل پرداخت می‌شود بخشی از نیازها با این رقم تامین شد.



این در حالی است که ربیعی در مورد تعیین تکلیف یک میلیارد یورو در نشست خود با اصحاب رسانه اینطور ادعا کرد که میزان پول تخصیصی به وزارت بهداشت را تاکنون ۵۰۰ میلیون یورو بوده و گفته بر اساس گزارش دریافتی از بانک مرکزی در پنج مرحله از اردیبهشت، ۵۰۰ میلیون یورو را در اختیار سازمان برنامه و بودجه قرار دادیم. ۴۴۰ میلیون یورو پرداخت و هفته گذشته نیز ۶۰ میلیون یوروی دیگر در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است.



با صحبت‌های ضد و نقیض دو مسئول در مورد میزان مبلغ تخصیص یافته به وزارت بهداشت این سؤال به وجود می‌آید که ادعای کدام مقام مسئول درست است؟ در این شرایطی که کادر درمان خسته از کار مستمر هستند و وضعیت اغلب شهرها هم قرمز اعلام شده این طور حرف‌های ضد و نقیض تنها دولت را از کار واقعی به حاشیه می‌برد و مشکلات مردم روز به روز نه تنها حل‌نشده باقی می‌ماند بلکه بر حجم مشکلات مردم افزوده می‌شود.


علت ناکامی در برابر کرونا


 همچنین با توجه به عدم پرداخت مبلغ مورد نظر به وزارت بهداشت  خیلی از کارشناسان حوزه سلامت شکست اصلی در برابر کرونا را این موضوع می‌دانند،  سعید نمکی وزیر بهداشت یکی از این کارشناسان است که در این زمینه می‌گوید: یکی از دلال ناکارآمدی در برابر کرونا، تزریق ناکافی منابع در حوزه سلامت و وزارت بهداشت بود. طرح بیماریابی گسترده با استفاده از ظرفیت تست زیاد و ده‌ها طرح دیگر، در ماه‌های گذشته هم وجود داشت و مطرح شده بود، اما به دلیل کمبود منابع، اجرای آن‌ها به مشکل خورد و به سراغ افراد با علائم و افراد نزدیک با آن‌ها رفتیم. کمبود منابع به ما لطمه قابل توجهی زد و موجب شرمساری ما در مقابل نیرو‌های خدوم بهداشتی و درمانی شد.



وی با اشاره به جلسه اخیر ستاد ملی کرونا که با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی، خاطرنشان کرد: ایشان توصیه‌های زیادی کردند که یکی از مهمترین آنها، نقش محوری وزارت بهداشت در شرایط کنونی و دوم حل و فصل مشکلات اقتصادی این بخش بود و ایشان فرمودند به همان میزانی که اولویت بخش سلامت بر اقتصاد و امنیت در شرایط کنونی اپیدمی کرونا واجب است، پرداخت منابع مورد نیاز برای مقابله با این بیماری نیز واجب است.
وزیر بهداشت تصریح کرد: الان وارد مرحله جدیدی شده‌ایم که در این مرحله غیر از تأمین منابع، نیازمند ایستادگی بر رعایت پروتکل‌ها هستیم. در وزارت بهداشت عاملی برای اجرای پروتکل‌ها نداریم و فقط مأمور اعلام پروتکل‌ها هستیم نه مأمور اقدام. اگر یک نفر از نیرو‌های ما در بیمارستان‌ها مورد هجمه قرار بگیرد باید از نیروی انتظامی و سایر مراجع کمک بگیریم.



اگر آن مبلغ زودتر می‌رسید...


به نظر می‌رسید اگر مبلغ در نظر گرفته شده از صندوق ذخیره ارزی زودتر و به طور کامل در اختیار وزارت بهداشت قرار می‌گرفت،  امکان اضافه کردن تجهیزات پزشکی و تامین دارو بسیار بهتر می‌شد،  همچنین با توجه به فرسایشی شدن ویروس کرونا در کشور و خستگی کادر درمان وزارت بهداشت،  درمان و آموزش پزشکی می‌توانست نیروهای جدید تری به بدنه نظام سلامت کشور اضافه کند تا شاهد مشکلات امروز نباشیم.


انتهای پیام/4148/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر