صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۳۳ - ۲۹ مهر ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

عاقبت نافرجام برق امید/ افزایش درآمد وزارت نیرو در پوشش برق رایگان

طرح توانیر برای کاهش مصرف برق تنها به افزایش درآمدهای وزارت نیرو خواهد انجامید زیرا درحال حاضر بیش از دو میلیون مشترک پرمصرف وجود دارد که با افزایش 10 درصدی تعرفه آن‌ها درآمدهای این وزارتخانه افزایش خواهد یافت.
کد خبر : 524520

به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، افزایش مصرف برق در ایام پیک بار و روزهای گرم سال باعث افزایش معضل کمبود تأمین برق موردنیاز کشور شده که نتیجه آن خاموشی‌های ایجادشده در فصل تابستان بوده است.


وزارت نیرو نیز برای کاهش تبعات افزایش مصرف برق در ایام پیک بار راهکارهایی را اجرا کرده که عموماً مربوط به افزایش ظرفیت نیروگاه‌ها یا اصلاح مشکلات آن‌ها بوده است اما تجربه نشان داده که تنها افزایش ظرفیت تولید نیرو  نمی‌تواند به تأمین مصرف برق موردنیاز کشور بینجامد.


با وجود افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور همچنان مشکلات تأمین برق موردنیاز در ایام پیک بار نیز وجود داشته است. از سوی دیگر افزایش هزینه‌های طراحی، توسعه و بهبود نیروگاه‌ها باعث شده تا توان مالی وزارت نیرو و شرکت‌های زیرمجموعه آن به حداقل برسد و علاوه بر آن افزایش بدهی‌های وزارت نیرو به پیمانکاران و نیروگاه‌ها نیز به این مسئله دامن زده است.


با وجود تأکید بر افزایش ظرفیت تولید برق اما در 7 سال اخیر به مدیریت مصرف توجه کافی نشده به نحوی که به ادامه صحیح اجرای روش پلکانی که به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین و موفق‌ترین روش‌های مدیریت مصرف در کشور بوده، بی‌توجهی شده است.


اجرای طرح برق امید برای بهبود مصرف


بااین‌حال وزارت نیرو از تابستان سال جاری تصمیم گرفت تا با اجرای طرح برق امید بر مدیریت مصرف برق تمرکز بیشتری داشته باشد طبق این طرح قرار است مشترکان به دسته‌های پرمصرف، خوش مصرف و کم‌مصرف تقسیم‌بندی شوند و بر اساس آن هزینه برق مشترکانی که در دسته کم‌مصرف‌ها قرار می‌گیرند، رایگان می‌شود.


همچنین هزینه برق مشترکانی که پرمصرف محسوب می‌شوند نیز 10 درصد افزایش می‌یابد. علاوه بر آن برخی خدمات آموزشی به گروه پرمصرف نیز داده می‌شود تا بتوانند مصرف  خود را کاهش داده و از سایر تخفیفات در هزینه برق بهره‌مند شوند.


طرح برق کم‌مصرف در حالی اجرایی می‌شود که قرار است مشترکان کم‌مصرف با مصرف میانگین ماهانه کمتر از 80  کیلووات، هزینه‌ای برای برق مصرفی خود پرداخت نکنند. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که مسئولان وزارت نیرو اعلام کردند که حدود 8 میلیون خانوار از برق رایگان بهره‌مند خواهند شد.


اهداف غیرواقعی طرح برق امید


بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که طرح طراحی شده توسط توانیر با اهداف واقعی آن همخوانی ندارد. به‌نحوی‌که وزارت نیرو در آمارهای خود خانه‌های خالی و سکونت‌گاه‌های غیردائم را در تعداد مشترکان کم‌مصرف لحاظ کرده است. آمارهای مصرف برق منتشر شده نشان می‌دهد که بیش از 8 میلیون و 400 هزار اشتراک و انشعاب با مصرف کمتر از 80 کیلووات ساعت هستند که طبق بررسی جزئیات مصرف این مشترکان، بیش از 4 میلیون و 600 هزار مشترک مصرف کمتر از 12 کیلووات ساعت دارند و بخش دیگر که 3 میلیون 800 هزار انشعاب است، متوسط مصرف 79 کیلووات ساعت دارند که بخش قابل توجهی از این اقشار مربوط به باغ ویلاها و سکونتگاه‌های غیر دائم است زیرا طبق محاسبات انجام شده تنها استفاده از یک یخچال، سه لامپ و یک تلویزیون مصرف مشترکان از 100 کیلووات نیز عبور می‌کند.


افزایش درآمد به جای بهبود مصرف


به نظر می‌رسد درمجموع طرح توانیر برای کاهش مصرف برق، تنها به افزایش درآمدهای وزارت نیرو خواهد انجامید زیرا درحال حاضر بیش از دو میلیون مشترک پرمصرف وجود دارد که با افزایش 10 درصدی تعرفه آن‌ها درآمدهای این وزارتخانه افزایش خواهد یافت و اهدافی که تاکنون بیان شده با نحوه سیاست‌گذاری این وزارتخانه همخوانی ندارد و تنها 7 میلیون نفر درنهایت از برق رایگان بهره‌مند خواهند شد.


بااین‌حال وزارت نیرو باید به جای استفاده از چنین طرح‌هایی، اجرای روش پلکانی را برای مدیریت مصرف برق احیا کند تا بتواند در کنار تأمین هزینه‌های خود مصرف برق را نیز به اندازه قابل توجهی کنترل کند.


انتهای پیام/4141/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر