سامانه تجارت چیست؟/ کشمکش دستگاهها مانع اصلی بهبود عملکرد سامانه
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، تسهیل تجارت در داخل و خارج از کشور با استفاده از فناوریهای نوین یکی از اولویتهای اقتصادی کشور است که میتواند به شفافیت، نظارت و سهولت در تمامی مراحل انجام تجارت بیانجامد. سامانه تجارت با هدف یکپارچهسازی و مدیریت واحد اطلاعات مربوط به تجارت کشور راهاندازی شده که در واقع یک درگاه برای تمامی سامانههای دستگاههای مختلف است که میتوان با استفاده از آن فرآیند طی شده در روند واردات یا تولید تا مصرف یک کالا را رهگیری و شناسایی کرد.
اجرای سامانه تجارت ایران یکی از برنامههای دولت در راستای برنامههای دولت الکترونیک است که علاوهبر کاهش یپیچیدگیها و تسهیل امور تجارت بین الملل میتواند باعث کاهش فساد در اقتصاد و تجارت شود. این سامانه از تاریخ 5 مرداد 95 در دسترس تجار و سایر ذینفعان قرار گرفت.
درحال حاضر تجار و بازرگانان، اموری مثل ثبت سفارش کالا، اخذ مجوزهای ورود و استعلام کارت بازرگانی را از طریق سامانه تجارت انجام میدهند.
زیرسامانههای سامانه جامع تجارت چیست؟
سامانه جامع ایران شامل 13 زیر سامانه با عناوین سامانه تجارت خارجی، تجارت داخلی، نیما، شناسه کالا، گواهی امضا الکترونیک، انبارها، مجوزها، شناسه رهگیری، همتا، ضوابط تجاری، گذرگاه سرویسهای سامانه جامع تجارت، یکپارچه اعتبارسنجی و رتبهبندی اعتباری و تخصیص تایر است. هر کدام از این سامانه در حوزه مشخص به ارائه خدمات در حوزههای مشخص شده خود میپردازد. براساس اساسنامه مرکز توسعه تجارت الکترونیک وظایفی برای سامانه تجارت ایران مشخص شده است. اولین وظیفه، تسهیل تجارت با استفاده از ابزارها، امکانات و مدلهای استاندارد تجارت الکترونیک در سطح ملی و بین المللی و دومین وظیفه ایجاد یک واحد تجاری مشخص برای تعاملات ملی و بین المللی در تجارت الکترونیک است.
آدرس این سامانه www.ntsw.ir است که تمامی ذینفعان آن با ورود به این آدرس میتوانند از سامانه مدنظر خود استفاده کنند.
تاکید روحانی بر اجرای کامل سامانه تجارت
اجرای سامانه تجارت در سالهای اخیر با چالشهای بسیاری روبرو بوده که موجب شده روند اجرای آن به کندی پیش برود. در هفته گذشته یکی از مطالبات اصلی رئیس جمهور از مسئولان دولتی اجرای سامانهای بوده که تمامی مراحل تجارت داخلی و خارجی تا مصرف کالا را به طور شفاف اعلام کند. روحانی در اظهاراتی درباره بهره برداری گسترده مدیریتی از سامانه جامع تجارت گفت: این سامانه در کنار ایجاد شفافیت و فراهم کردن امکان گزارشگیری بههنگام مسوولان از وضعیت صادرات و واردات کشور، میتواند باعث تسهیل و سرعت تجارت شده و مشکلات دست و پاگیر اداری را از سر راه فعالان اقتصادی بردارد.
وی همچنین در خصوص زمان راهاندازی کامل سامانه تجارت گفت: این سامانه که به مبارزه با قاچاق کمک میکند در تاریخ 9/9/99 به طور کامل افتتاح خواهد شد.
نقش سامانه تجارت در مبارزه با قاچاق
یکی از موانع اصلی مبارزه با قاچاق کالا در ایران عدم شفافیت مسیر ورود کالا به کشور است. در سالهای اخیر سامانههایی مانند سامانه گمرک راه اندازی شده که نقش آن الکترونیکی کردن فرآیند تجارت خارجی در کشور است. اما این سامانه به تنهایی نتوانسته قاچاق را در کشور کنترل کند و میزان قاچاق ورودی به کشور به همان میزان گذشته است. براساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز وزارت صنعت و معدن تجارت مکلف شد تا سامانه تجارت را برای بهرهبرداری از سامانه نرم افزاری جامع یکپارچهسازی و نظارت بر فرآیند تجارت اجرا کند. در واقع این سامانه زمانی میتواند در موضوع قاچاق موثر باشد که سامانههای به طور کامل تکمیل و اجرا شود.
مشکلات تاجران با سامانه تجارت از کجا آب میخورد؟
ذینفعان و تاجران از ابتدای راه اندازی این سامانه تاکنون با مشکلات متعددی روبرو بودهاند. قطعیهای تکراری و بعضا طولانی، ناهماهنگی دستگاهها و همچنین مشکلات فنی سامانهها مهمترین ایراداتی بوده که تاجران با آن روبرو بودهاند. هرچند متولیان این سامانه تلاش کردند که ایرادات آن را رفع نمایند اما عمل نکردن برخی دستگاهها در انجام تعهدات و همچنین ناهماهنگی در پیوستن به سامانه جامع تجارت، باعث شده تا ذینفعان و تاجران نسبت به اشکلات تکراری این سامانه به خصوص سامانه ثبسفارش اعتراضات بسیاری داشته باشند.
به نظر میرسد بیش از آنکه این سامانه نیازمند طراحیهای جدید است، نیازمند عزم و اراده دستگاهها در تمکین به قانونهای مرتبط با این سامانه به خصوص قانون مبارزه با قاچاق است.
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/