سال طلایی بلندقامتان ایران/ وقتی والیبالیستها از هیچ میدانی دست خالی برنگشتند
پرتو جغتایی، گروه ورزشی، والیبال یکی از رشتههایی بود که در سال 93 درخشش خیرهکنندهای داشت و درصد زیادی از محبوبیت خود در بین عامه مردم را در این سال از آن خود کرد؛ سالی پر کار برای والیبال ایران که با سربلندی این رشته در تمامی مسابقات پیش رو همراه شد.
فدراسیونی که در پایان سال 92 برنامههای متعددی را در تقویم سال 93 خود میدید، با سربلندی از تمامی چالشهای پیش روی خود عبور و نام والیبال ایران را در جهان پرآوازه کرد. تا جایی که امروز دریگر تیمهای بزرگ والیبال در دنیا به تیم ملی ایران به چشم پدیدهای نوظهور و شگفتیساز نگاه نمیکنند و به این باور رسیدهاند که تیم ملی والیبال ایران در جمع برترینهای جهان است و برای صفآرایی مقابل این تیم با برنامه عمل میکنند.
چشمانداز والیبال ایران از ابتدای سال 93 مشخص بود. چشماندازی که به همت مدیری مدبر در راس فدراسیون والیبال به خوبی به سرمنزل مقصود خود رسید. شاید سال 93 را بتوان سال رسیدن والیبال به بخش بزرگی از اهدافش دانست. اهدافی مانند سکوی نخست بازی های آسیایی، رسیدن به مرحله نهایی لیگ جهانی و قرار گرفتن در جمع 6 تیم برتر جهان در مسابقات قهرمانی جهان. اهدافی که با برنامه ریزی خوب فدراسیون عملی شد.
متین قهرمان آسیا شد!
نخستین عرصه بینالمللی والیبال ایران در سال 93 حضور تیم متین ورامین ، قهرمان لیگ برتر فصل 92 والیبال ایران در پانزدهمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا بود. تیم متین ورامین در اواخر فروردین ماه سال 93 راهی فیلیپین شد تا به نمایندگی از ایران در جام باشگاههای آسیا حضور پیدا کند. حضوری که به قهرمانی این تیم در آسیا منجر شد. تیم متین ایران با برتری مقابل تیم الریان قطر در فینال مسابقات جام باشگاههای آسیا به برتری رسید و جام قهرمانی را بالای سر برد. قهرمانی تیم متین ورامین در این رقابتها سبب شد که این تیم سهمیه حضور در مسابقات جهانی را که قرار بود به میزبانی برزیل برگزار شود به دست آرود. قهرمانی متین در آسیا دهمین قهرمانی تیمهای ایرانی در این رقابتها بود.
در ادامه تیم متین ورامین باید به نمایندگی ایران و قاره آسیا در مسابقات جهانی حاضر میشد. دهمین دوره این مسابقات به فاصله پانزده روز از پایان مسابقات جام باشگاههای آسیا ، از 15 اردیبهشت ماه سال 93 در شهر بلو هوری زنت برزیل آغاز شد. تیم متین ایران که به دلیل آغاز اردوهای تیم ملی والیبال ایران ، بازیکنان ملیپوش خود را در اختیار نداشت، نتوانست موفقیت خود در فیلیپین را در برزیل تکرار کند و در نهایت به عنوان پنجمی جهان بسنده کرد. این رقابتها که تا 20 اردیبهشت ادامه پیدا کرده بود، با قهرمانی بیلگوری روسیه به پایان رسید و الریان قطر هم دوم شد.
درخشش ملیپوشان در لیگ جهانی 2014
اما نخستین مسابقات تیم ملی والیبال ایران در خرداد ماه سال 93 با آغاز مسابقات لیگ جهانی استارت جدی خورد. ملیپوشان والیبال ایران که پس از رفتن خولیو ولاسکو سرمربی آرژانتینی خود از اسفندماه سال 92 از هدایت اسلوبودان کواچ صربستانی بهرهمند بودند و تمرینات خود را از فروردین ماه با این مربی جوان و فنی پیگیری میکردند، با آمادگی کامل رقابتهای خود را در مسابقات معتبر لیگ جهانی 2014 آغاز کردند.
مردان والیبال ایران که در لیگ جهانی 2013 به عنوان پنجمی گروه خود دست پیدا کرده و از صعود به مرحله بعد بازمانده بودند، این بار تمام عزم خود را جزم کردند تا علاوه بر صعود از مرحله گروهی چشم به سکوهای لیگ جهانی بدوزند. ملیپوشان ایران در دور مقدماتی لیگ جهانی 2014 نتایج درخشانی کسب کردند و با کسب دو پیروزی و دو شکست در نبرد با ایتالیا، دو پیروزی و دو شکست مقابل برزیل و دو پیروزی و دو شکست در دیدار با لهستان موفق شدند به عنوان تیم دوم گروه خود به مرحله بعد راه پیدا کنند. صعود از گروهی که تیمهای بزرگی مانند برزیل، ایتالیا و لهستان در آن حضور داشتند بدون شک افتخار بزرگی برای والیبال ایران محسوب میشد که جهان را هم حیرتزده کرد.
شاگردان اسلوبودان کواچ در مرحله نهایی لیگ جهانی که به میزبانی ایتالیا برگزار شد، نیز یک پیروزی مقابل برزیل و سه شکست مقابل تیمهای روسیه، آمریکا و ایتالیا به دست آوردند و با کسب مقام شایسته چهارمی جهان به کار خود در این رقابتها پایان دادند. مقامی که در تاریخ والیبال ایران و تاریخ والیبال آسیا بی نظیر بود. آن هم در حالی که در چشمانداز فدراسیون صعود از مرحله گروهی در نظر گرفته شده بود اما نتیجه چهارمی ایران اتفاقی فراتر از انتظار همگان حتی خود خانواده والیبال ایران بود. دیگر افتخاری که در لیگ جهانی سال 2014 برای ایران رقم خورد کسب عنوان بهترین پاسور رقابتهای برای پاسور تیم ملی والیبال ایران ،سعید معروف بود.
تنها ناکامی والیبال ایران را تیم ملی "ب" رقم زد
پس از پایان لیگ جهانی این بار تیم ملی ب والیبال ایران که از هدایت پیمان اکبری بهرهمند بود ، باید در مسابقات AVC کاپ، جام کنفدراسیون والیبال آسیا حاضر میشد. تیم والیبال ب ایران که همزمان با تمرینات تیم ملی والیبال ، تمرینات خود را به موازات تمرینات تیم ملی آغاز کرد با نظر مسئولان فدراسیون راهی مسابقات جام کنفدراسیونها شد. 27 مردادماه آغاز این رقابتها بود. تیم ب والیبال ایران در مرحله مقدماتی موفق به شکست تایلند (سه بر دو)، چین (سه بر صفر) و استرالیا (سه بر یک) شد. ملیپوشان ایران با هدایت پیمان اکبری با کسب 8 امتیاز و صدرنشینی در گروه دوم این رقابتها به مرحله حذفی و یکچهارم نهایی راه یافتند و حریف ژاپن شدند. آنها در مرحله یکچهارم نهایی موفق به شکست 3 بر صفر ژاپن شد و به جمع چهار تیم برتر این رقابتها پیوست.
تیم ملی ب والیبال ایران در مرحله نیمهنهایی حریف هند شد و ناباورانه 3 بر یک مغلوب این تیم شد و از راهیابی دیدار نهایی این رقابتها بازماند. آن هم در حالی که والیبال ایران در 3 دوره گذشته در دیدار نهایی این رقابتها حضور داشت. شکست مقابل تیم ملی والیبال هند تاثیر بسیار ناخوشایندی بر بازیکنان گذاشت به گونهای که در دیدار مرحله نهایی و برای کسب عنوان سوم نیز ناکام ماند و 3 بر یک مغلوب قزاقستان، میزبان این رقابتها شد.
چهارمین دوره مسابقات والیبال جام کنفدراسیون آسیا در نهایت با قهرمانی تیم کرهجنوبی به پایان رسید و تیمهای هند و قزاقستان نیز موفق به کسب عنوانهای دوم و سوم شدند.
مرگ حسین معدنی شوک ِ تلخ به جامعه والیبال
در اوج اتفاقات شیرین والیبال ایران و در روزهایی که تیم های والیبال ایران در جهان و آسیا میدرخشیدند، اتفاقی ناگوار شیرینیهای موفقیتهای والیبال ایران را با تلخی همراه کرد. مرگ حسین معدنی مربی جوان و دوست داشتنی تیم ملی والیبال ایران ، جامعه ورزشی ایران را شوکه کرد. وی که در لیگ جهانی به عنوان دستیار اسلوبودان کواچ تیم ملی ایران را هرماهی میکرد، ، پس از اینکه چند هفته در مبارزه با بیماری سرطان در بیمارستان بستری شد، در دهم مرداد ماه سال 93 جان به جانآفرین تسلیم کرد و جامعه والیبال را داغدار کرد. مرگ حسین معدنی بدون شک تلخ ترین اتفاق سال 93 بریا والیبال ایران بود.
ایران ششم جهان شد!
تیم ملی والیبال ایران که عنوان چهارمی لیگ جهانی را از آن خود کرده بودند، پس از استراحتی کوتاه در شهریور ماه سال 93 برای حضور در مسابقات قهرمانی جهان راهی لهستان شدند. مردان ایران در مرحله گروهی این رقابتها با ایتالیا، فرانسه، بلژیک و فرانسه، پورتوریکو و آمریکا هم گروه شدند و بری صعود از گروه کار سختی پیش رو داشتند. ملیپوشان والیبال ایران در پایان مرحله گروهی موفق به شکست تیمهای ایتالیا، آمریکا، ونزوئلا و بلژیک شده و موفق شدند به همراه تیم های فرانسه، لهستان،برزیل، روسیه و آلمان به مرحله بعدی این رقابتها راه پیدا کنند. ملی پوشان ایران در مرحله دوم نیز تیمهای آرژانتین، استرالیا و صربستان را شکست دادند و تنها شکست خود در این مرحله را مقابل لهستان میزبان پذیرفتند تا در پایان با ۷ پیروزی و 2شکست به مرحله سوم و شش تیم برتر جهان راه یابند.تیم ملی والیبال ایران در مرحله سوم، نخست در یک مسابقه به دور از انتظار 3 بر صفر مغلوب آلمان شد و در دومین مسابقه نیز 3 بر 2 مقابل فرانسه شکست را پذیرفت تا از راهیابی به جمع چهار تیم برتر جهان بازبمانند. در ادامه تیم ملی والیبال ایران در آخرین مسابقه خود در هجدهمین دوره مسابقات قهرمانی مردان جهان به مصاف روسیه رفت و 3 بر صفر مغلوب این تیم شد و به رتبه ششم جهان بسنده کرد. نتیجهای که باید شگفتی دیگری در والیبال ایران دانست. عنوان ششمی والیبال جهان برای ایران آن هم بالاتر از تیمهایی مانند آرژانتین، صربستان و آمریکا عملکرد مثبتی است که حاصل تلاش و برنامهریزی جامعه والبیال ایران بود.
نوجوانان بدون یک ست باخته بر بام آسیا ایستادند
تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در شهریور ماه سال 93 در دهمین دوره مسابقات قهرمانی والیبال نوجوانان آسیا شرکت کرد. بلندقامتان نوجوان ایران با هدایت محمد وکیلی راهی این مسابقات شدند. این مسابقات در حالی آغاز شد که تیم ایران با آمادگی راهی سریلانکا محل برگزاری این رقابتها شده بود. شاگردان محمد وکیلی موفق شدند با کسب نتایجی عالی با اقتدار قهرمان این دوره از رقابتها شوند. نوجوانان ایرانی قهرمان آسیا، علاوه بر کاپ قهرمانی 5 عنوان بهترینهای مسابقات را هم با خود به ایران آوردند.
امیرحسین اسفندیار کوچکترین عضو تیم نوجوانان ایران دو عنوان بهترین اسپکر قدرتی و بهترین پشت خط زن این مسابقات را باهم به خود اختصاص داد. جواد کریمی پاسور تیم ایران هم بهترین پاسور مسابقات شد و عنوان بهترین مدافع وسط به علی اصغر مجرد رسید.رسول آقچهلی کاپیتان تیم ایران هم عنوان ارزشمندترین بازیکن مسابقات را به خود اختصاص داد. درخشش نوجوانان والیبال ایران در آسیا و قرار گرفتن آنها بر بام قاره کهن نشان از آینده روشنی در والیبال ایران داشت. نوجوانان ایران که در سال 2015 نبردی مهم و جهانی را پیش رو داشتند، بنا به صلاحدید مسئولان فدراسیون والیبال ایران در قالب تیمی باشگاهی در لیگ 93 حاضر شدند. با وجو این که حضور این تیم در لیگ با کسب نتایج خوبی همراه نشد، اما مربیان این تیم بر این باور بودند که تجارب کسب شده حاصل از رویارویی با تیمهای خوب لیک و بازیکنان بزرگ و با تجربه برای تیم ملی نوجوانان ایران مفید بوده است. مردان نوجوان والیبال ایران در سال 94 مسابقات جهانی آرژانتین را پیش رو دارند و با توجه به پتانسیل بالایی که در این تیم وجود دارد ، باید به موفقبت و شگفتیسازی دیگری در والیبال ایران ، امیدوار بود.
طلسم بازیهای آسیایی شکسته شد
تیم ملی والیبال ایران که رقابتهای جهانی خود در سال 93 را تمام شده میدید، بلافاصله پس از لهستان راهی اینچئون شد تا برای کسب نخستین قهرمانی خود در بازیهای آسیایی ، اینبار کشورهای آسیایی را مقهور موفقیتهای بیچون و چرای خود کند. مردان والیبال ایران که تنها افتخار سکوی نخست بازیهای آسیایی را در ویترین افتخارات خود کم داشتند، با وجود خستگی ناشی از پست سر گذاشتن دو تورنمنت سنگین، توانستند با اقتدار مدال طلای بازیهای آسیایی اینچئون را برگردن بیاویزند.
مدال طلای آسیا بر سینه جوانان والیبال درخشید
تیم ملی جوانان ایران هم در مهر ماه سال 93 برای حضور رد هفدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی جوانان زیر 20 سال آسیا راهی بحرین شد. ملیپوشان جوان ایران با هدایت فرهاد نفرزاده رد حالی پا به میدان بازیهای قهرمانی جوانان آسیا گذاشتند که در اندیشه کسب پنجمین مقام قهرمانی خود در این رقابتها بودند. ملیپوشان جوان والیبال ایران موفق شدند با اقتدار راهی فینال این رقابتها شده و با شکست 3 بر صفر چین در دیدار نهایی بر بام آسیا بایستند و برای پنجمین مرتبه مدال طلای این رقابتها را از آن خود کند. تیم ملی والیبال جوانان ایران با این سکوی آسیایی، کتاب موفقیتهای والیبال ایران در سال 93 را تکمیل کرد.
والیبال ساحلی به دنبال روزهای اوج
والیبال ساحلی ایران هم سال پر چالشی را پشت سر گذاشت. تبدیل شدن کمیته ساحلی به سازمان والیبال ساحلی اقدامی بود که سبب شد والیبال ساحلی شکل و شمایلی جدید پیدا کند و عبدالعظیم عزیزخانی به عنوان رئیس این سازمان انتخاب شد.
تیمهای ملی والیبال ساحلی ایران برای نخستین بار در تاریخ در این سال، جواز حضور در تور جهانی این رشته را کسب کردند که تیم الف ایران متشکل از صابر هوشمند و بهمن سالمی در نهایت بدشانسی و در حالی که شانس زیادی برای صعود به مرحله بعد را داشت مجبور به رویارویی با نماینده رژیم صهیونیستی شد و به دلیل حاضر نشدن در این دیدار از دور مسابقات حذف شد.
صعود نمایندگان ایران به این مسابقات که از سطح کیفی قابل توجهی برخوردار است نشاندهنده پتانسیل خوب ساحلیبازان ایران بود. ملیپوشان ساحلی ایران نشان دادند که در صورت فراهم بودن امکانات ، برنامهریزیهای دقیق و حمایت ویژه مسئولان میتوانند موفق به افتخارآفرینی در میادین بینالمللی شوند و این اتفاق برگ جدیدی را در والیبال ساحلی ایران رقم زد.
تیم والیبال ساحلی ایران همچنین در سال 93 در چهارمین دوره مسابقات ساحلی آسیایی پوکت حاضر شد. این تیم با ترکیب هوشمند و سالمی در مجموع با 5 پیروزی و پذیرش تنها یک شکست مقابل اندونزی به مدال نقره چهارمین دوره بازیهای ساحلی آسیا دست یافت.
لیگ والیبال ساحلی ایران هم از اواخر دی ماه آغاز شد. این رقابتها طبق برنامه ریزی سازمان والیبال ساحلی فدراسیون والیبال ایران در 5 مرحله و در شهرهای مختلف پیگیری شد تا ضمن برگزاری منظم لیگ والیبال ساحلی ، استعدادهای جدید به والیبال ساحلی ایران معرفی شوند.
چشم و امید دختران والیبال به آینده
بانوان والیبال ایران هم در سالی که گذشت در چهار تورنمنت مختلف در ردههای سنی متفاوت حاضر شدند. تیم گاز تهران که قهرمانی لیگ برتر بانوان را کسب کرده بود با نظر مسئولان و با حمایت باشگاه متین ورامین با همین نام، راهی جام باشگاههای آسیا شد. تیم بانوان متین ورامین در جام باشگاههای آسیا با نمایندگان کشورهای تایلند، ژاپن و ویتنام همگروه بود. بانوان ایران در دو بازی نخست خود مقابل تایلند و ژاپن نتیجه را واگذار کردند، اما در دیدار با ویتنام موفق شدند نخستین پیروزی خود را به دست آورند. نماینده ایران در مرحله دوم مسابقات مقابل چین و تایلند بازی کرد و هر دو مسابقه را با نتیجه 3 بر صفر شکست خورد تا در آخرین مسابقه خود برای کسب عنوان هفتمی مقابل فیلیپین به میدان برود. متین ورامین در این دیدار با نتیجه 3 بر یک پیروز شد و در جایگاه هفتمی قرار گرفت.
در مهرماه سال 93 تیم ملی والیبال بانوان ایران در مسابقات نوجوانان آسیا که به میزبانی تایلند برگزار میشد، شرکت کرد و به عنوانی بهتر از دهمی این رقابتها نرسید. بانوان ملیپوش ایران در ادامه در مسابقات قهرمانی جوانان آسیا حاضر شدند اما نتوانستند نتایج چندان جالب توجهی کنند و در نبرد با جوانان آسیا در رده انتهای جدول قرار گرفتند.
مسابقات جام کنفدراسیونهای آسیا در بخش بانوان آخرین نبرد دختران ایران در آسیا بود. مسابقاتی که در پایان با صعود یک رتبهای ایران نسبت به سال گذشته همراه شد. بانوان ایران در مرحله مقدماتی با چین، کرهجنوبی و ویتنام همگروه بودند که در هر 3 دیدار خود با شکستهایی که داشتند از صعود به جمع 4 تیم برتر بازماندند. ملیپوشان ایران در مرحله دوم با قزاقستان، چینتایپه و ویتنام همگروه شدند و در دو دیدار نخست خود 3 بر یک مغلوب شدند، اما در دیدار سوم با پیروزی 3 بر صفر با یک پله صعود در جایگاه هفتم قرار گرفتند.
والیبال بانوان ایران هرچند در سال 93 نتوانست به موفقیت چشمگیری دست پیدا کند و حضور صغری نژادنایبی در راس بخش بانوان فدراسیون والیبال هم با حواشی متعددی روبهرو شده بود، با این حال حضور بانوان در این مسابقات را میتوان به فال نیک گرفت و منتظر ماند و دید که فدراسیون تا چه میزان توجه خود نسبت به بخش بانوان را افزایش خواهد داد و بانوان ایران پتانسیل بالای خود را چه زمانی به عرصه ظهور خواهند گذاشت. شاید نخستین گام فدارسیون والیبال در این بخش باید انتخاب نایب رئیس باشد تا برنامهریزیها به صورت منظم انجام شده تا بانوان والیبال ایران بتوانند در ادامه حضور بینالمللی خود در مسابقات پیش رو نتایج قابل توجهی کسب کنند.
فدراسیون والیبال ایران را میتوان موفقترین فدراسیون ورزشی در سال 93 دانست. کسب عنوانهای شایسته از سوی تیمهای ملی والیبال ایران در ردههای مختلف سنی ، انتقال سعید معروف پاسور تیم ملی ایران به لیگ معتبر روسیه و برگزاری لیگی منظم و هدفمند، موفقیت والیبال ساحلی و ... بی شک حاصل تدبیر فدراسیونی است که این روزها الگوی بسیاری از فدراسیونهای دیگر قرار گرفته است. به نحوی که هر مدیر ورزشی که قصد دارد مثالی درباره موفقیت و پیشرفت یک ورزشی به میان آورد، قطعا نام والیبال را در صدر این رشتهها خواهد برد.
خانواده والیبال ایران در سال 94 هم مسابقات مهمی را پیش رو خواهد داشت. تیم ملی مردان و زنان زیر 23 ایران اردیبهشت ماه سال 94 باید در مسابقات قهرمانی آسیا حاضر شوند و قهرمان لیگ برتر والیبال هم در همین ماه رقابتهای باشگاههای قهرمان جهان را پیش رو خواهد داشت. خرداد 94 هم همچون دو سال گذشته لیگ جهانی را با خود به ارمغان خواهد آورد و ملیپوشان ایران راهی افتخارآفرینی دیگری در این مسابقات خواهند شد. تیم بانوان بزرگسالام ایران هم در خرداد ماه باید در مسابقات قهرمانی زنان آسیا حاضر شود.
تیم ملی والیبال نوجوانان ایران هم در تابستان سال 94 ابدی در مسابقات مهم قهرمانی جهان در آرژانتین شرکت کنند و نشان دهند که آینده والیبال ایران هم درخشان است.
همچنین هفتم تا هفدهم مرداد ماه ایران میزبان مسابقات قهرمانی مردان آسیا خواهد بود و تیم ملی پس از شرکت در این مسابقات در شهریور ماه راهی جام جهانی والیبال به میزبانی ژاپن خواهد شد.
سال 94 هم مانند سال 93 برای والیبال ایران سال پرکاری خواهد بود و با توجه به چشمانداز موجود در فدراسیون والیبال و تلاش و برنامهریزی خوب این فدراسیونها ،امید زیادی وجود دارد که درخشش طلایی والیبال ایران ادامه دار باشد. درخششی که قطعا با کسب سهمیه المپیک میتواند کارنامه درخشان والیبال ایران را تکمیل کند.
انتهای پیام/