طبع، خواص، مضرات و مُصلح قهوه در ویکی آنا
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، درخت قهوه با ساقهای استوانهای شکل و برگهای نوک تیز و بیضوی، یک درخت همیشه سبز است و ارتفاع آن به هشت متر میرسد. درخت قهوه بومی منطقه حبشه است و از اوایل قرن پانزدهم به مناطق گرمسیر رفته و در مشرق زمین گسترش یافته است.
افتتاح اولین قهوه خانهها در شهر مکه بوده است و پس از آن به اروپا وارد شد و مصرف آن در اروپا رایج گشت.
دانههای قهوه به وسیله یک چوپان مشهور شد. این چوپان مشاهده کرد گوسفندانش پس از مصرف دانههای قهوه فعالیت و نشاط بیشری دارند.
دو نوع قهوه در بازار موجود است؛ قهوه سبز یا خام و قهوه بو داده. این دو از نظر ترکیبات شیمیایی متفاوتند. از جمله مواد موجود در قهوه آب، مواد قندی، چربی، سلولز و کافئین است. در قهوه علاوه بر کافئین آلکالوئیدهای دیگری مانند آدنین، گزانتین، گوانین و هایپو گزانتین نیز وجود دارد.
مرغوبترین قهوه که طعم و بویی منحصربهفرد دارد از بوتهای به نام عربیکا به دست میآید که قدیمیترین نوع قهوهاست و در ارتفاع ۴۰۰۰ تا ۶۰۰۰ متر بالاتر از سطح دریا رشد میکند. حدود ۷۵٪ از کل قهوهای که در جهان کشت میشود عربیکا است.
نوع دیگر قهوه مرغوب روبوستا نام دارد، میزان کافئین قهوه به دست آمده از گیاه روبوستا دو برابر قهوه به دست آمده از گیاه عربیکا است، اگرچه بو و طعم آن در رده پایینتری قرار دارد و قیمت ارزانتری دارد. روبوستا حدود ۲۵٪ از کشت قهوه جهان را تشکیل میدهد. نوع مرغوب روبوستا برای تهیه اسپرسو به کار میرود. نوع دیگری از قهوه که در آفریقای غربی میروید لیبریکا نام دارد که درصد بسیار اندکی از دانههای قهوه از این نوع هستند.
خواص و مضرات قهوه
- ملین طبع و مدر است. لذا مصرف متعادل آن در بهبود یبوست موثر است.
- سبب برطرف شدن ضعف جسمانی میشود و خستگی ناشی از مسافرت و یا کار سخت را تن بیرون میکند.
- تقویت کننده معده است.
- نباید اجازه داد که قهوه سرد شود چراکه برای قلب مضر است.
- یکی از دیگر فواید قهوه، خواصی همچون پادزهر بودن، تسکین دردها، کاهش حدت و حرارت در بدن است و برای دررفتگیها میتوان از ضماد قهوه همراه عسل استفاده کرد.
- قهوه خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
- مصرف قهوه باعث جذب بهتر کلسیم و پتاسیم میشود.
- قهوه خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد.
- گرد قهوه خاصیت بهبودی سوختگیها را دارد.
- از دیگر خواص قهوه ضد افسردگی بودن آن است.
- برای تقویت قلب باید هنگام تهیه قهوه به آن چند پر زعفران اضافه شود تا به بهترین وجه از ضرر آن بکاهد. همچنین اگر قهوه با زنجبیل، نبات، گلاب یا زعفران آماده شود، جلوی عواض سوء آن گرفته خواهد شد.
- مانع از شدت یافتن صفرا و غلیان آن میشود.
- خون را رقیق میکند.
- مانع سوختن خون و صفرا و سودا شده و اخلاط را رقیق میکند.
- مصرف قهوه اگر چنانچه غلیظ و تلخ باشد اسهال را بند میآورد.
- قهوه دستگاه عصبی مرکزی را تقویت کرده و درک مسائل، سرعت انتقال آنها و شادابی و نشاط در فرد بالا میرود.
- قهوه دندان ها را از فساد و کرم خوردگی حفظ میکند.
- قهوه مقاومت ورزشکاران را بالا میبرد.
- قهوه میتواند مسمومیتهای ناشی از مصرف الکل زیاد را درمان نماید.
- قهوه خاصیت رفع تب دارد.
- مصرف قهوه برای افراد مبتلا به یرقان مفید است.
- خشک کننده رطوبات است و سرفه بلغمی و نزله را رفع میکند.
- در تبهای صفراوی و دموی و حتی سوداوی مفید است.
- بازکننده گرفتگیها و انسدادها است.
- برای اکثر سردردها مفید است و آن را تسکین میدهد.
- پرخوابی را درمان میکند.
- مصرف قهوه تشنگی زیاد را برطرف میکند.
- مصرف زیاد قهوه در سردمزاجان و گرم مزاجان مضر بوده و بیخوابی، بیداری و سردرد را بدنبال خواهد داشت.
- همان طور که عنوان شد، مدر است و رطوبات بدن را خشک میکند لذا مصرف بیش از حد آن باعث لاغری بدن میشود.
- رنگ چهره را زرد می کند.
- اندکی نفخ ایجاد میکند.
- مضر قلب است. باعث تحریک و ضعیف شدن قلب میشود.
- بهترین همراه قهوه که سبب رایحه و طعم خوش آن میشود؛ زعفران است.
- باعث کاهش منی و تضعیف قوای جنسی سردمزاجها میشود.
- مصرف قهوه برای کسانی که در بدنشان عفونت و خلط فاسد زیادی وجود دارد، زنان باردار و شیرده، افرادی که دچار رفلاکس گوارشی هستند و افراد مبتلا به فشار خون بالا مضر است.
- خوردن آن ناشتا و همراه با شیر مضر است.
- بهتر است همانند چای، یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا نوشیده شود.
- افرادی که مبتلا به دردهای مفصلی هستند بهتر است کمتر قهوه مصرف کنند.
- کسانی که سکته قلبی و مغزی کردهاند در مصرف قهوه احتیاط نمایند و مصرف آن را به حداقل برسانند.
- افراد با داشتن جوش صورت و یا جوش آکنه از مصرف قهوه خودداری کنند.
- افرادی که مبتلا به اسهال مزمن هستند از مصرف قهوه خودداری کنند.
- افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، مصرف قهوه را به حداقل برسانند.
- مصرف قهوه ممکن است وسواس و مالیخولیا به همراه داشته باشد.
- افرادی که مبتلا به نقرس هستند بهتر است قهوه نخورند.
طبع قهوه چیست؟
حکما مزاج قهوه تازه را گرم و خشک و طبع قهوه کهنه و بو داده را رو به سردی و خشکی میدانند.
هر چه بیشتر بماند و کهنهتر شود از حرارت مزاج آن کاسته میشود.
مصلح قهوه چیست؟
گلاب، زعفران و زنجبیل، مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج قهوه هستند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/