چرا دلار روند نزولی پیدا کرد؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، تشدید نوسانات ارزی موجب شد تا بازارساز تصمیم جدی برای مدیریت عرضه و تقاضا بگیرد و بر همین اساس علاوه بر افزایش عرضه در بازار با برداشتن سقف فروش در سامانه نیما، از سرگیری فروش ارز سهمیهای، آزاد شدن فروش ارز پتروشیمیها در صرافیهای غیربانکی و کاهش اختلاف دلار در بازار رسمی و آزاد، مقدمات کاهش نوسانات قیمتی را در بازار ارز فراهم کرد.
سیاستهای بازارساز موقتا در روز نخست اجرای طرح در بازار جواب داد و دلار با کاهش 1000 تومانی همراه شد؛ دلار از 27 هزار و 200 تومان به 26 هزار و 200 تومان در پایان معاملات کاهش یافت؛ هرچند مجددا روز گذشته بر این نرخ افزوده شد اما پیشبینی می شود که روند نزولی نرخ ارز ادامه داشته باشد. عدهای افت قیمتها را به بیمار شدن دونالد ترامپ نسبت میدهند. خبر بیماری ترامپ از این جهت موثر واقع شد که معاملهگران تصور میکنند ماندن او به معنای ادامهدار بودن تحریمهاست. این در حالی است که بایدن عنوان کرده در صورت پیروزی به برجام بازخواهد گشت.
گروه دیگری از فعالان باور دارند پس از چند روز افزایش متوالی، طبیعی بود که برخی معاملهگران از خریدهای خود سودگیری کنند و بهصورت موقت فروشنده شوند؛ البته عده دیگری هم عنوان میکنند که بازارساز با تزریق ارز برای کنترل نرخ وارد شده است.
در این میان تعدادی نیز به تاثیر بازار سهام روی بازار ارز اشاره کرده و عنوان میکنند در روزی که شاخص بازار سهام حدود سه درصد افزایش یافت و بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جدید وارد بازار سهام شد، قیمت دلار و سکه به شکل قابل توجهی عقبنشینی کرد.
اما برخی اخبار نیز حاکی از گشایشهای ارزی است که در اثر رایزنیها برخی منابع بلوکهشده ایران در سایر کشورها آزاد شده است؛ چنانکه همتی، رییس کل بانک مرکزی، 12 مهر با بیان اینکه بخشی از منابع مسدودشده در بانکهای خارجی آزاد شده، گفت: هشت میلیارد دلار از مجموع ۲۷ میلیارد دلار ارز معوقشده حاصل از صادرات، به چرخه اقتصاد کشور بازگشت.
وی در این زمینه توضیح داد: دهها میلیارد دلار منابع ارزی ما در بانکهای کشورهای خارجی مسدود شده است و بانکها از ترس جریمههای دولت آمریکا برای رها کردن این پولها سختگیری میکنند، اما خوشبختانه بخشی از آنها آزاد شدهاند و به تدریج به چرخه اقتصاد کشور بازخواهند گشت و امیدواریم با ورود این ارزهای بلوکهشده، قدرت مداخله بانک مرکزی در تأمین ارز افزایش یابد و بتوانیم در کنار صادرکنندگان، نرخ متعادل ارز را در جامعه داشته باشیم؛ چنانکه در 12 روز ابتدای مهر سالجاری، 458 میلیون یورو ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما عرضه شده است. در شهریور نیز عرضه ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما به یک میلیارد و 609 میلیون یورو رسیده و این میزان عرضه یک رکورد محسوب میشد.
پیش از این نیز در 30 شهرویور سال جاری، رییس کل بانک مرکزی از گشایشهای ارزی خبر داده و تاکید کرده بود: «در حوزه بینالمللی، رایزنیهای ما در بعضی کشورها در آستانه ثمردهی است و از طرف دیگر میزان صادرات نفت و فرآوردههای آن بهتر شده و روند بازگشت ارز صادرکنندگان سرعت گرفته که هر سه این عوامل تاثیرات مثبتی خواهند داشت.»
گویا در حوزه بینالمللی رایزنیها با بعضی کشورها در آستانه ثمردهی است و انتظار میرود انتقال و بازگشت ارز به کشور سرعت بگیرد که تاثیر بسیار مثبتی در بازار ارز خواهد داشت. گفته میشود ایران در حال حاضر ۲۷ میلیارد دلار ارز صادرکنندگان بازنگشته دارد که رایزنیهای بسیاری برای آزادسازی این منابع ارزی انجام داده است.
درآمدهای ارزی کشور در یکی، دو سال اخیر عملا به کمترین میزان خود رسیده، بهطوریکه از یک طرف درآمد حاصل از فروش نفت در سال گذشته فقط بالغ بر هشت میلیارد دلار شده است و از سوی دیگر چندماهی میشود که به دلیل شیوع کرونا، صادرات غیرنفتی قطع شده و ارزی به کشور وارد نمیشود؛ با توجه به این موضوع آزادسازی داراییهای دلاری ایران در کشورهایی نظیر عراق، کرهجنوبی، چین و هند از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ کشورهایی که به بهانه تحریمهای آمریکا از پرداخت بدهی خود طفره میروند. در چنین شرایطی توقع از دولت آن بود که با اقدامات گسترده و فعال، طرفهای خارجی را قانع کند که بدهی خود را بپردازند.
بخشی از منابع ارزی ایران که حاصل از صادرات است، در کره جنوبی بلوکه شده که عنوان میشود این منابع ارزی بین 6.5 تا 9 میلیارد دلار است. همتی، رییس کل بانک مرکزی، پیشتر بارها و بارها در این خصوص به کره جنوبی هشدار داده و تاکید كرده بود كه در صورت ادامه این روند بازار ایران را به روی کالاهای کرهای خواهد بست.
علاوه بر کره جنوبی، حجم قابل توجهی از منابع ارزی ایران در عراق است. منابعی که با صادرات سالانه گاز و برق ایران به عراق به چندین میلیارد دلار میرسد. بر اساس قرارداد ایران و عراق، عراقیها موظف هستند پول گاز را با یورو و پول برق را با دلار به ایران پرداخت کنند اما با آغاز روند جدید تحریمها، عراقیها اعلام کردند امکان پرداخت دلار را ندارند.
از این رو رایزنیها میان مقامات بانک مرکزی ایران و عراق آغاز شد و همچنین تغییر با رییسکل بانک مرکزی و مدیرعامل بانک تجارت عراق (TBI) گفته شد که این دو تغییر میتوانند مقدمهای باشند برای بازگشت منابع ارزی ایران که در کشور عراق مسدود شدهاند.
منبع: صبح نو
انتهای پیام/
انتهای پیام/