صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۲ - ۱۴ مهر ۱۳۹۹
فضا و زندگی زمینی/ 5؛

حقایقی خواندنی درباره کهکشان راه شیری

کهکشان راه شیری یکی از میلیاردها کهکشان موجود در فضا است که منظومه شمسی در آن قرار دارد. این کهکشان شامل انواع سیارات، ستاره ها، سیاه‌چاله‌ها و غیره است.
کد خبر : 520808

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، کهکشان راه شیری یکی از میلیاردها کهکشان موجود در فضاست که منظومه شمسی در آن قرار دارد. کهکشان ما شامل انواع سیارات، ستاره‌ها، سیاه‌چاله‌ها و غیره است. این کهکشان در آسمانی صاف و تاریک به‌صورت نوار شیری‌ رنگی دیده می‌شود. این نوار از میلیارد‌ها ستاره تشکیل شده‌ که با چشم غیرمسلح نمی‌توان آن‌ها را مشاهده و تفکیک کرد. کهکشان راه شیری از نوع مارپیچی بوده و کرهٔ زمین به‌عنوان عضوی از منظومه شمسی، در یکی از بازوهای مارپیچی آن قرار دارد.


راه شیری یکی از صدها میلیارد کهکشان جهان است



براساس اطلاعات تلسکوپ فضایی هابل، تصور می‌شود میلیاردها کهکشان در جهان وجود داشته باشد. کارشناسان معتقدند حدود ۹۰ درصد از کهکشان‌های قابل‌رؤیت، بسیار دور هستند و حتی توسط تلسکوپ‌های کنونی نیز قابل‌مشاهده نیستند. اما تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) قرار است در اوایل سال ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شود تا کهکشان‌های بسیار دور نیز کشف شوند. این تلسکوپ جانشین تلسکوپ فضایی هابل است و هنگامی‌که در مدار قرار بگیرد، با بازکردن سپر خورشیدی پنج لایه خود، مساحت آن به‌اندازه یک زمین تنیس می‌رسد.


وجود بیش از ۳هزار سیستم سیاره‌ای



طبق اطلاعات ارائه‌شده توسط ناسا، تاکنون ۳۰۱۶ سیستم سیاره‌ای در کهکشان ما کشف شده‌ است. برای مثال یکی از آن‌ها که شباهت زیادی به منظومه شمسی دارد، Kepler-90 نام دارد که بافاصله حدود ۲۵۰۰ سال نوری و در صورت فلکی اژدها قرار دارد.


وجود بیش از ۴هزار سیاره فراخورشیدی



براساس اطلاعات موجود در وب‌سایت ناسا، وجود ۴هزار و 57 سیاره فراخورشیدی در کهکشان ما تأیید شده است. اکثر این سیارات توسط تلسکوپ فضایی کپلر کشف شده‌اند. سیارات خارج از منظومه شمسی، سیارات فراخورشیدی نامیده می‌شوند این سیارات اندازه‌های مختلفی دارند، همچنین سطح برخی از آن‌ها سنگی بوده و برخی دیگر نیز یخی است.


وجود یک سیاه‌چاله کلان جرم در قلب کهکشان



طبق گفته دانشمندان بیشتر کهکشان‌ها در مرکز خود یک سیاه‌چاله کلان‌جرم دارند. این سیاه‌چاله‌ها بزرگ‌ترین و پرجرم‌ترین نوع سیاه‌چاله‌ها هستند. سیاه‌چاله کلان جرم موجود در کهکشان راه شیری ساگیتاریوس ای (Sagittarius A) نام دارد و اندازه آن ۴ میلیون برابر خورشید است. سیاه‌چاله‌ها در حالت عادی قابل‌مشاهده نیستند اما دانشمندان با مشاهده موادی که اطراف آن‌ها درحال گردش‌اند، آن‌ها را مطالعه می‌کنند.


کهکشان راه شیری صاف نیست و پیچ‌وتاب دارد



پژوهش‌های جدید نشان داده برخلاف آنچه تاکنون پنداشته می‌شد کهکشان راه شیری پیچ‌وتاب دارد و تخت نیست. هر چه ستاره‌ها از مرکز کهکشان دورتر می‌شوند، بیشتر پیچ‌وتاب خورده و شکل S به خود می‌گیرند.


گفتنی است قطر کهکشان راه شیری ۲۰۰ هزار سال نوری بوده و جرمی آن ۴۰۰ الی ۷۸۰ میلیارد برابر جرم خورشید است. همچنین به اعتقاد دانشمندان ۹۰ درصد از این جرم را ماده تاریک تشکیل می‌دهد.


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان 1 نظر
....
17:38 - 1401/10/15
من خیلی منظومه شمسی رو دوست دارم و خیلی دوست دارم اطلاعات بیشتری درباره ی
فضا و کهکشان ها داشته باشم
وخیلی ممنونم از نویسنده این متن خیلی مطالب جالب وخواندنی بود...