لطمه همزمان نوسان در قیمت ارز به صادرات و واردات
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، گذر نرخ دلار از 3 هزار و 600 تومان نگرانیهایی را در میان فعالان اقتصادی ایجاد کرده است اما در این مدت هیچ عکسالعملی از سوی اتاق بازرگانی ایران که بزرگترین تشکل خصوصیست، دیده نشده است.
همچنین علاوه بر افزایش نرخ ارز در این بازار شاهد دو نرخ عمده و صرافی دلار هستیم که اتفاقی عجیب در این زمینه است که در هیچ زمان دیگری شاهد چنین شرایطی نبودیم. این موضوع که از طرف اتحادیه طلا فروشان باب شده هنوز هیچ عکس العملی از سوی بانک مرکزی و مسئولان به همراه نداشته است.
اتاق بازرگانی باید روحیه مطالبهگری خود را حفظ کند
در همین باره یک فعال اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا با بیان اینکه بیش از 80 درصد کالاهای وارد شده از گمرک یا مواد اولیه و یا کالای واسطهای برای ورود به خطوط تولید هستند، عنوان کرد: این مورد بر قیمت تولید داخل تاثیر میگذارد.
مجیدرضا حریری ضمن تاکید بر آثار واقعی و اقتصادی افزایش دلار بر تولید داخلی گفت: نگرانی از افزایش بیرویه قیمت دلار در میان فعالان اقتصادی یک نوع عدم تمایل به سرمایهگذاری مجدد را پیش میآورد.
وی تاکید کرد: این افراد همیشه نگران هستند که اگر نقدینگی را به چیزی غیر از دلار تبدیل کنند، در ماههای آینده ضرر خواهند کرد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه اکنون بازار بیش از هر چیزی نیاز به ثبات و آرامش دارد، افزود: افزایش 8 تا 10 درصدی نرخ دلار در سه ماه گذشته به بیثباتی در بازار و همچنین عمیقتر شدن رکود به دلیل عدم اطمینان به آینده منجر شده است.
وی با اشاره به اینکه برطرف شدن تحریمها و برجام انتظار کاهش قیمت در بازار تقاضای ارزهای خارجی را بهوجود آورده بود، اظهار کرد: عملیاتی نشدن برجام تا کنون موجب شد تا انتظار کاهش قیمت برآورده نشود و این امر عکسالعمل خود را در بازار به صورت افزایش قیمت دلار نشان دهد.
حریری عنوان کرد: مهمتر از مطالب یادشده شایعهای است که این روزها بیان می شود و کسی هم آن را تکذیب نمیکند. همه میدانیم که منابع ارزی دولت محدود است و نتوانسته به منابع پیشبینی شده در بودجه دست پیدا کند چراکه بودجه امسال را با نفت 70 دلاری تعریف کرده بودند.
وی تاکید کرد: قاعدتاً دولت در این شرایط منابع ارزی خود را تبدیل به ریال کرده و هزینههای جاری خود را با آن پوشش داده است و این تمایل واقعی میتواند در دولت وجود داشته باشد که برای تامین ریال بیشتر موجودی اندک دلار خود را به قیمت بالاتری در بازار ارائه کند.
این فعال اقتصادی عنوان کرد: به هر حال بزرگترین عرضهکننده ارزهای خارجی در بازار دولت است و میتواند تعیینکننده قیمت باشد و به نظر میرسد، این گمانه که دولت خود قیمت ارز را افزایش داده است، بی پایه و اساس نباشد.
وی درباره بیتفاوتی اتاق بازرگانی ایران به عنوان یک تشکل خصوصی گفت: در اتاق بازرگانی دیدگاههای متفاوتی وجود دارد و برخی صادرکنندگان به منافع صنفی خود نگاه میکنند و فکر میکنند اگر قیمت دلار افزایش داشته باشد، درآمد ارزی بیشتری کسب خواهند کرد.
حریری تصریح کرد: بر این اساس منابع ارزی خود را در بازار به ریال تبدیل میکنند که این تصور اشتباهی است چراکه زمانی که بخواهند مجدداً صادرات انجام دهند با افزایش نرخ داخلی مواجه خواهند شد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه صدای صادرکنندگان همیشه در کشور تقدس داشته است، اظهار کرد: متاسفانه همه فکر میکنند که صادرکننده و تولیدکننده شریفتر از واردکننده است و چون این تصور غلط وجود دارد، صدای آنها حتی اگر تعداد محدودی هم باشند، پژواک بیشتری از صدای کسانی دارد که اقتصاد کلان را میبینند و به همه وجوه اقتصاد دقت میکنند.
وی ضمن تاکید بر اینکه اتاق در رابطه با هیچ موضوعی موضع نگرفته است، بیان کرد: سال گذشته طرح خروج غیرتورمی از رکود مطرح شد و اتاق هیچ عکسالعملی چه انتقادی و چه حمایتی در این خصوص نداشت.
این فعال اقتصادی افزود: امسال هم طرح تزریق نقدینگی از طریق وام 25 میلیون تومانی و کارت اعتباری 10 میلیون تومانی مطرح شده و اتاق هیچ نظر و گزارش کارشناسیشدهای ارائه نکرد.
وی عنوان کرد: امکان دارد من و بسیاری دیگر از اعضا اتاق بازرگانی حتی رئیس اتاق هم اظهارنظرهایی در این باره داشته باشیم اما این مطالب مواضع شخصی است و اتاق موظف است در مقابل این اتفاقات عکسالعمل رسمی داشته باشد.
حریری تاکید کرد: تمام صاحبنظرانی که در اتاق بازرگانی هستند از گروههای مختلف صنفی که میتواند نظرات متضاد هم داشته باشند باید در یک فرایند کنار هم قرار بیگرند و به دستورالعملی برسند که اکثریت اتاق با آن موافق باشند و درنهایت آن را ابلاغ کنند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین خاطر نشان کرد: اتاق قطعاً باید با دولت و تمام قوای حاکم تعامل داشته باشد اما به عنوان تشکل بخش خصوصی باید روحیه مطالبهگری هم داشته باشد و متاسفانه این روحیه یا دیده نمیشود و یا کمتر وجود دارد.
ثبات در بازار میتواند به صادرات کمک کند
همچنین یک فعال اقتصادی دیگر با بیان اینکه اکنون ثبات بازار است که میتواند به صادرات کمک کند، به خبرنگار آنا گفت: اینکه امروز کالایی را با نرخ دلار 3 هزار 600 تومان صادر کنیم و فردا این نرخ افزایش یا کاهش داشته باشد برای صادر کننده همراه با ضرر خواهد بود.
رضا امیدوار تجریشی اظهار کرد: باید با مشتری به نحوی در ارتباط بود که قیمتها در یک برهه زمانی کوتاه تغییر نداشته باشد و قیمت ارائهشده اکنون در ماه دیگر دچار نوسان نشود.
وی ضمن تاکید بر اینکه این نوسان در قیمت ارز نه به صادرات و نه به واردات کمکی نمیکند، افزود: حتی برای سرمایهگذاران خارجی نیز مهم است که وقتی در داخل کشور سرمایهگذاری میکنند، دلار را با چه قیمتی وارد کردهاند و در زمان خروج چه قیمتی خواهد داشت و این تغییر و نوسان در قیمت ارز، سرمایهگذاران خارجی را هم دچار نگرانی خواهد کرد.
امیدوار تجریشی در رابطه با نرخ عمده و صرافی دلار نیز گفت: بازار دلار، بازار کیلویی نیست که اگر شخصی مقدار بیشتری دلار درخواست کرد با قیمت پایینتر خریداری کند.
وی ضمن تاکید بر اینکه این روش غلط است، عنوان کرد: این اتفاق در کدام الگوی دنیا بوده و یا با کدام الگوی جهانی مطابقت دارد که در ایران پیاده شود.
انتهای پیام/