طبع، خواص، مضرات و مُصلح باقلا در ویکی آنا
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، باقالا از خانواده حبوبات است و گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا به حساب می آید.
باقالا سابقه چندین هزار ساله دارد و از دیرباز توسط یونانیان، رومیان باستان و همچنین مصریان فراعنه مصرف می شد حتی نمونه هایی از باقالا در قبرهای مصریان باستان پیدا شده است!
امروزه در ایران دو نوع عمده باقالا كشت می شود؛ یكی باقالای معمولی كه به صورت خام یا پخته مصرف می شود و دیگری باقالای لوبیا مانند گیلان معروف به «پاچِ باقالا» است كه ریزتر و لطیفتر است اما خام خورده نمیشود و بیشتر در خوراک محلی «باقالا قاتُق» به كار می رود. باقالا زرد نیز همان خشک شده باقالا سبز است كه از آن در تهیه دمپختک استفاده میشود.
پیامبر خدا (ص) باقلا را به عنوان خوراک حضرت عیسی (ع) مطرح فرموده اند.
امام صادق (ع) میفرمایند: باقلا، بیماری را میبرد و در آن بیماری ای نیست.
همچنین میفرمایند، استخوان های پا را استحکام و تراکم درونی میبخشد، مغز را افزون میسازد و خون تازه تولید میکند.
این امام همام خوردن قدری پوست باقلا همراه آن را، برای پاک کردن معده مطرح فرموده اند که این نکته در فرمایش پیامبر اکرم (ص) نیز به عنوان دفع کننده بیماری از بدن بیان شده است.
خواص و مضرات باقلا
- باقلا، محلل و منضج است و سریعا از معده عبور میکند، بنابراین اخلاط زائد و سفت و چسبان را نرم کرده، نضج و پختگی داده و به تحلیل میبرد لذا منجر به پاکسازی مجاری و اعضا (کبد، طحال) میشود.
- دارای رطوبت مفید (فضلیه) برای بدن است.
- كلسیم و پتاسیم موجود در باقالا از بروز پوكی استخوان جلوگیری كرده و به كنترل فشارخون بالا كمك میكند.
- ویتامین A موجود در آن باعث تقویت بینایی میشود.
- فسفر آن به تقویت بهره هوشی كمك میكند.
- باعث كاهش خستگیهای جسمی و فكری و رفع ضعف اعصاب میشود.
- برای درمان رماتیسم، درد مفاصل و سیاتیك مفید است.
- باعث كاهش ورم پروستات میشود.
- باعث افزایش نیرو و قوت بدن در دوران نقاهت میشود.
- مصرف مخلوط باقالا با روغن بادام و قند به رفع گرفتگی صدا و پاكسازی ریه كمك میكند.
- علاوه بر پروتئین و فسفر، باقلا حاوی مقدار متوسطی آهن و روی است و در طب سنتی از آن به منظور درمان سرفه های خشک، تمیز کردن دستگاه گوارشی، روماتیسم و حتی میگرن استفاده می شود.
- در صورتی که باقلا با پوست مصرف شود مقدار بسیار قابل توجهی فیبر وارد بدن می کند که می تواند در کاهش چربی های خون و درمان یبوست موثر باشد.
- یکی از راه های داشتن خون سالم کمک به تولید خون خوب و تازه در بدن است. باقلی این کار را در بدن ما انجام می دهد.
- ارزش غذایی باقالای خشک شده نیز بیشتر از باقالای تازه است اما ویتامین C باقالای تازه بیشتر است.
- مواد نشاسته اى باقلا از سایر حبوبات کمتر است و در عوض مواد سفیدهاى آن زیادتر مى باشد و از این جهت قدرت غذایى و نیروبخشى آن زیاد است.
- به علت داشتن کلسیم و آهن و ویتامینهاى «آ» و «ب» و «ث» باعث تقویت قواى مغزى و افزایش هموگلوبین خون و نیروى عقلى مى شود.
- در افراد سرد مزاج سرفه را ممکن است بدتر کند.
- ضماد آن جهت جلوگیری از رشد موهای زائد موثر است.
- ضماد باقلا تازه به همراه آرد جو جهت کاهش ورم پستان که در اثر انجماد شیر بوجود می آید، موثر است.
- باقلا تازه ترمیم کننده زخمهای روده است.
- از تولید سنگهای مثانه و کلیه و انسداد مجاری جلوگیری میکند.
- برای از بین بردن لكههای پوستی، باقالا را بپزید و له كنید سپس آن را مانند ماسك روی صورت خود بمالید و اجازه دهید برای 10 دقیقه روی پوست بماند.
- برای جلوگیری از سفیدشدن مو، گل باقالا را له كنید و به موهای تان بمالید.
- برخی افراد آلرژی ریوی ناشی از مصرف ادویه جات دارند (آلرژی گرم) که باقلا به رفع سرفه و آبریزش آنها کمک میکند.
- نیروی جنسی گرم مزاجان را تقویت میکند.
- باقلا نفخ زیادی تولید میکند و شخص (سردمزاجان) ممکن است دچار منگی شود و بنابراین مصرف زیاد و مکرر آن توصیه نمی شود.
- همچنین مصرف زیاد آن در برخی ممکن است باعث سردرد شود.
- مبتلایان به كلسترول خون بالا، تصلب شرایین، فشار خون بالا، اسیداوریک بالا، افسردگی، نفخ، دل درد، سنگ اورات، خارش پوستی و صرع نباید در خوردن باقالا زیادهروی كنند.
- مصرف باقالا همراه با ماست باعث دل پیچه می شود.
- زیاده روی در مصرف باقالای تازه باعث ایجاد تاول در دهان می شود.
- از مصرف باقالا هنگام شب خودداری كنید زیرا باعث بی خوابی می شود.
- افراد مبتلا به بیماری «فاویسم» باید از خوردن و حتی بو كردن باقالا خودداری كنند! فاویسم یك بیماری ژنتیكی خونی است كه بیشتر در اثر خوردن باقالای سبز خام و گاهی فریز شده ایجاد میشود. گلبولهای قرمز خون در این بیماری طی 24 تا 48 ساعت بعد از خوردن باقالا شروع به تخریب شدن میكند. در نتیجه علائمی چون زردی پوست و سفیده چشم، احساس خستگی، سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال و گاهی نارسایی كلیوی و خون در ادرار ایجاد میشود. به عبارتی در این عارضه خون بدن كم میشود و فرد باید خیلی سریع خون و سرمهای غذایی دریافت كند.
طبع باقلا چیست؟
باقالای تازه طبع سرد و تر و باقالای خشک طبع سرد و خشک دارد. گل آن نیز طبع گرم دارد.
مصلح باقلا چیست؟
مصلح باقلا تازه ادویههای گرم مثل مرزه، دارچین، زیره، آویشن، فلفل، پونه، گلپر، عسل و نمک میباشد.
مصلح باقلا تازه جهت رفع نفخ، فلفل، میخک، گلپر و نمک است.
مصلح باقلا تازه برای کاهش میزان سردی آن، گلپر یا نمک است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/