صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۲۹ - ۰۶ مهر ۱۳۹۹
صمیمانه و «غیررسمی» با آقا؛

نگاهی به مستند «غیررسمی» که به دیدار رهبر انقلاب با راویان جنگ پرداخته‌است

نخستین قسمت از مجموعه مستند غیررسمی جمعه گذشته، روی آنتن شبكه سه رفت؛ این قسمت 42 دقیقه‌ای به روایت دیدار راویان هشت سال دفاع مقدس با رهبری پرداخته است؛ دیداری كه 30 آبان 98 برگزار شد.
کد خبر : 518561

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، احتمالا درباره دیدارهای غیررسمی رهبری با نمایندگان حوزه‌های مختلف فرهنگی، هنری، علمی، اجتماعی و... شنیده باشید، اما شاید برای‌تان جالب باشد از بحث‌های مطرح‌شده در این جلسه‌ها خبردار شوید و بدانید در این جلسه‌های صمیمانه چه می‌گذرد.


در این مورد مؤسسه‌ پژوهشی - فرهنگی انقلاب اسلامی (دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌ا... العظمی خامنه‌ای) دست به كار تولید مجموعه مستندهایی شده است كه این دیدارها را روایت و با تعدادی از حاضران در این جلسه‌ها گفت‌وگو می‌كند. نخستین قسمت از مجموعه مستند غیررسمی جمعه گذشته، به كارگردانی علی صدری‌نیا روی آنتن شبكه سه و حساب‌های رسمی KHAMENEI.IR رفت؛ بازپخش آن نیز از شبكه افق پخش شد. این قسمت 42 دقیقه‌ای به روایت دیدار راویان هشت سال دفاع مقدس با رهبری پرداخته، دیداری كه 30 آبان 98 برگزار شد. بازپخش دیگری از «غیر رسمی»، امشب ساعت 20 روی آنتن شبكه مستند می‌رود. در این‌باره با صدری‌نیا و محمد احمدیان، راوی دفاع مقدس و یكی از حاضران این جلسه كه صحبت‌های او در مستند هم مورد توجه قرار گرفته، گپ زدیم.


وقت آن رسیده بود


سال‌ها از دیدارهای غیررسمی رهبری با طیف‌های مختلف علمی، اجتماعی، فرهنگی و هنری می‌گذرد و تازه مستندی برای به تصویر كشیدن این جلسه‌ها و حال و هوای آنها تولید شده است. علی صدری‌نیا، كارگردان مجموعه مستندهای غیررسمی در این مورد به جام‌جم می‌گوید: «اسفند سال 97 بود كه تولید مستندی درباره جلسات غیررسمی پنجشنبه‌شب‌های رهبر انقلاب با بنده مطرح شد. پیش از این توفیق داشتم در دیدار جمعی از مستندسازان با رهبری حضور داشته باشم. فضای صمیمی و غیررسمی این جلسه‌ها را دیده بودم و به همین دلیل تصوری از این دیدارها داشتم، وقتی این موضوع طرح شد، خیلی مشتاق بودم تا كاری در این‌باره تولید كنم. كار از این نقطه كلید خورد و مرحله به مرحله طراحی و تولید آن پیش رفت و مجموعه آن در حال تولید است.»
كارگردان این مستند همچنین درباره آغاز و ادامه مجموعه مستند غیررسمی، متنی را در صفحه اینستاگرامش منتشر كرده كه در بخشی از آن آمده است «وقت آن رسیده بود كه با زاویه‌ای دیگر از رهبری آقا آشنا شوم. این‌كه ایشان در مقام رهبری چگونه مدیریت می‌كند و چگونه حلقه‌های مختلف را به هم وصل می‌كند... جمعی از فعالان عرصه‌های مختلف می‌آیند و بعضا بالاترین انتقادها را مطرح می‌كنند و آقا سخن آنها را صمیمانه می‌شنود، برای‌شان با استدلال پاسخ می‌گوید و... شاید دیدار راویان دفاع مقدس با آقا، تازه رسمی‌ترین جلسه از میان همه این جلسات باشد و این تازه اول راه است...»
چرایی انتخاب‌ها


صدری‌نیا در هر قسمت سراغ تعدادی از آدم‌ها می‌رود كه در جلسه با رهبری صحبت كرده‌اند و روایت آنان از این جلسه را می‌گیرد. او درباره انتخاب این افراد در آن جمع، در قسمتی كه روی آنتن رفت، به ما می‌گوید: «طبیعتا در هر دیدار برای برخی افراد، اتفاق‌های ویژه‌ای رقم می‌خورد یا حرف خاصی می‌زنند. برای گپ زدن با آدم‌های حاضر در جلسه، سراغ این افراد می‌رویم تا اطلاعات بیشتری درباره آن فضا و ماجراها به ما بدهند و از زوایه نگاه آنان هم به جلسه ورود پیدا می‌كنیم. البته ما به صورت كلی می‌خواهیم جلسه را روایت كنیم، حالا هرچه كمك كند تا روایت‌مان كامل‌تر و درست‌تر منتقل شود، به كار اضافه می‌كنیم.» او ادامه می‌دهد: «اصل كار، فیلم جلسه است ولی آنچه كمك می‌كند تا روایت روان‌تر و قصه‌ها كامل‌تر شود، تصاویر آرشیوی و گفت‌وگو با برخی حضار است.»
رودررو و صمیمانه


این جلسه‌ها چند سالی است كه «پنجشبنه‌شب‌ها» نام گرفته است. كارگردان مستند غیررسمی درباره تاریخچه شكل‌گیری این دیدارها بیان می‌كند: «رهبری از دهه‌های گذشته و از سال‌های پس از انقلاب، این مدل از جلسات و مواجهه با قشرهای مختلف را داشتند. وقتی با آدم‌های متفاوت در حوزه‌های گوناگون صحبت می‌كنیم، می‌شنویم در دهه‌های مختلف در چنین جلسه‌هایی با ایشان صحبت داشتند.


ظاهرا بعد از رهبری نیز ایشان مدتی در حوزه هنری جلسه را برگزار می‌كردند یا دیدارهایی را با اهالی فرهنگ و هنر و... داشتند. اما از سال 95 به بعد این جلسه‌ها به جلسات پنجشنبه‌شب‌ها معروف شد، كه با حضور هفت، هشت نفر از هنرمندان و... تا نهایتا 30 – 40 نفر برگزار می‌شود. كارگردانان، گرافیست‌ها، نخبگان علمی، نویسندگان و... با تفكرهای مختلف در این جلسه‌ها حضور دارند و حرف‌ها و بحث‌های‌شان گاهی نقطه مقابل همدیگر است، اما آدم‌ها با چنین تنوع و تكثری، مباحث خود را رودررو، غیررسمی و بسیار صمیمانه با رهبر انقلاب بیان می‌كنند.»
روایتی از راویان


اولین قسمتی كه به پخش رسید و به مناسبت هفته دفاع مقدس روی آنتن رفت، دیدار رهبری با راویان هشت سال دفاع مقدس است. این قسمت از غیررسمی تاكنون از شبكه سه و افق پخش شده و امشب ساعت 20 روی آنتن شبكه مستند می‌رود. به گفته صدری‌نیا مستندهای دیگری از این جلسات نیز در حال تولید است. این كارگردان درباره ساختار این مستند می‌گوید: «ما بیشتر رهبر انقلاب را از قاب تلویزیون و با تصاویری از دیدارهای عمومی ایشان و جلسات‌شان با مسؤولان كه بیشتر حال و هوای رسمی دارد، می‌بینیم. جلسه‌های غیررسمی با دانشجویان، شاعران و خانواده شهدا را هم دیده‌ایم، اما در این مدل از جلسات پنجشنبه‌شب‌ها، آقا بیشتر شنونده هستند. افراد خیلی راحت صحبت می‌كنند و پرسش‌ها و درددل‌های‌شان را با رهبری طرح می‌كنند. شاید مردم با این وجه از رهبری آقا كمتر آشنا باشند و به همین دلیل وقتی سراغ تولید این كار رفتیم، این نكته مدنظرمان بود كه باید توضیحاتی به آن اضافه شود تا مخاطب، در حال و هوا و فضای حرف‌هایی كه یک شخص در جلسه می‌زند، قرار بگیرد. درواقع دست مخاطب را می‌گیریم تا حس كند یكی از حاضران در جلسه است. فرمی هم كه برای ساخت مستند در نظر گرفته شده، به همین خاطر است.»
مدافعان حرم هم بودند


حجت‌الاسلام محمدمهدی فاطمی‌صدر یكی دیگر از حاضران در این جلسه بوده، او اما با بسیاری از دیداركنندگان آن روز تمایز دارد. تفاوتش در این است كه راوی دفاع هشت‌ساله نیست. او در این‌باره به جام‌جم می‌گوید: «بنده به عنوان مدافع حرم آنجا بودم و به تعبیر دفاع مقدسی‌ها صحابی جنگ نیستم. دعوت من به دو جهت بود، یكی این‌كه در حوزه نظریه روایت و نظریه نهضت چه در مورد دفاع مقدس و چه در چارچوب‌های دیگر كار می‌كنم. دلیل دیگر هم، حضور من در عراق و سوریه به عنوان رزمنده، مبلغ و روایتگر بود. آنجا جریانی كه به تعبیری راهیان نور سوریه است را راه انداختیم و كارهای دیگری، از جمله اولین دوره تربیت راویان سوریه در دمشق را برگزار کردیم.»


او ادامه می‌دهد: «دوستان دیگری از بچه‌های مدافع حرم هم در دیدار با حضرت آقا حضور داشتند. چون نگاه مستند برای هفته دفاع مقدس بیشتر به این سمت بود، بخش مدافعان حرم چندان دیده نشد. البته جهت روایتگری ما در جلسه این بود كه فرهنگ دفاع مقدس كه با آن مواجه بودیم و در كاروان‌های راهیان نور هم شنیدیم، كم و بیش در دفاع از حرم هم تكرار شده است. منكر نگاهی كه درباره گسست نسل‌ها وجود دارد‌، هستیم. این مقداری ناگفته مانده و دیدار با حضرت آقا شاید اولین و مهم‌ترین جایی بود كه رفقای مدافعان حرم توانستند بیایند و روایت ایرانی از عراق و سوریه بیان كنند، چون ما روایت‌های غیرایرانی را از بچه‌های جبهه مقاومت شنیده‌ایم.»


حس یك دیدار


حسین یكتا، محمد احمدیان، حسن باخرد، محسن محسنی و حجت‌الاسلام محمدمهدی ماندگاری افرادی هستند كه جزو دیداركنندگان با رهبری در دیدار با راویان هشت سال دفاع مقدس بودند. به گفته صدری‌نیا، یكی از بخش‌های مستند كه بیشتر مورد توجه واقع شده، صحبت‌های احمدیان است. این راوی دفاع مقدس در گفت‌وگو با جام‌جم درباره حس و حالش از این دیدار و حضور در مستند غیررسمی چنین بیان می‌كند:


قشنگ‌ترین اتفاق زندگی‌ام دیدار حضرت آقا بود


من فكر می‌كنم زمانی كه جنگ تمام شد و ما شروع به روایتگری كردیم، اولین بار بود و شاید بهتر است بگویم قشنگ‌ترین اتفاق زندگی‌ام همین دیدار بود. یك عده آدم دغدغه‌مند كه همه از پشت خاكریزهای شلمچه و طلاییه آمده‌اند، همان‌قدر كه به دل آب زدند، با یك دغدغه مشترك تحت عنوان یك روایت و زنده كردن خاطرات هشت سال دور هم جمع شدند و در محضر كسی بودیم كه از ما دغدغه‌مندتر بود.


كاش آلزایمر می‌گرفتم


من پیش از این هم گفتم گاهی اوقات دلم می‌خواست دچار آلزایمرشوم و یكسری صحنه‌های تلخ دفاع مقدس را از ذهنم پاك كنم. اما صحبت‌های حضرت آقا و شنیدن دغدغه‌های ایشان به ما قوت قلب داد و از این همین رو این دیدار جزو قشنگ‌ترین لحظات زندگی‌ام شد. گرچه اولین و آخرین بار بود كه توفیق این دیدار حاصل شد و ما توانستیم در آن فضای بسیار صمیمی قرار بگیریم و در خدمت حضرت آقا باشیم.


یك یادآوری شیرین


درباره مستند غیررسمی هم باید عرض كنم بسیار از دیدن این مستند لذت بردم و به دلم نشست و به نظرم خیلی خوب ساخته شده بود. البته خودم آنجا بودم، اما حقیقتا به خاطر حضور حضرت آقا نفهمیدم كه به ایشان چه گفتم. اما وقتی مستند را دیدم، خیلی از دیدن آن لذت بردم و برایم یادآوری آن روز شد. به آقای صدری‌نیا هم گفتم كه خیلی كار خوبی انجام شد و خوشحالم كه این مستند پخش شد.


منبع: روزنامه جام جم


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر