صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۴:۰۰ - ۰۵ مهر ۱۳۹۹
نتیجه بررسی دانشمندان بر اثرات بیولوژیکی امواج رادیویی؛

آیا نسل پنجم شبکه تلفن همراه برای سلامتی انسان‌ها خطرناک است؟

افزایش تدریجی تمایل کشورها به استفاده از «نسل پنجم شبکه تلفن همراه» یا «نسل پنجم ارتباطات سیّار سلولی» موسوم به 5G این نگرانی را به وجود آورده که آیا استفاده از این سیستم خطری برای سلامتی انسان‌ها در پی دارد یا خیر.
کد خبر : 518059

به گزارش گروه علم، فناوری و دانش‌بنیان خبرگزاری آنا، افزایش تدریجی تمایل کشورها به استفاده از «نسل پنجم شبکه تلفن همراه» یا «نسل پنجم ارتباطات سیّار سلولی» موسوم به 5G این نگرانی را به وجود آورده که آیا استفاده از این سیستم خطری برای سلامتی انسان‌ها در پی دارد یا خیر. در ادامه تا جای امکان پاسخ‌های علمی به این نگرانی را ارائه خواهیم کرد.


سیستم 5G چیست؟


نسل پنجم شبکه تلفن همراه موسوم به 5G را یک تحول بزرگ در صنعت ارتباطات از راه دور می‌دانند. این فناوری، دسترسی سریع‌تر به محتوا و امکان گردش میلیاردها داده آن‌هم بدون ایجاد ازدحام را فراهم می‌کند و سرعتی بسیار بالاتر از سیستم 4G دارد.


5G اجازه می‌دهد که انواع تجهیزات الکترونیکی به یکدیگر متصل شوند که این امر امکان استفاده از فناوری‌هایی بسیار نوین را در آینده فراهم می‌کند؛ از جمله فناوری اتومبیل‌های خودکار، کارخانه‌های خودکار، انجام جراحی از راه دور و استفاده از ربات‌های هوشمند.


اما برای افزایش حجم داده‌ها، سیستم 5G از باند فرکانس بالاتری در مقایسه با تلفن‌های همراه کنونی استفاده می‌کند. این باند فرکانسی از ۳.۵ گیگاهرتز شروع می‌شود و در نهایت به بالاتر از ۲۶ گیگاهرتز می‌رسد.


باید توجه داشت که هرچه فرکانس بالاتر باشد، دامنه امواج کوتاه‌تر می‌شود و به همین دلیل برای استقرار 5G باید تعداد آنتن‌ها را افزایش داد و همین موضوع باعث نگرانی برخی سازمان‌های فعال در امور بهداشت و سلامت شده است.


فرکانس‌های رادیویی و سلامت: علم چه می‌گوید؟


تعداد فناوری‌هایی که برای عمل کردن نیاز به امواج رادیویی دارند بسیار زیاد است؛ ابزارهایی همچون تلویزیون، تلفن همراه، رادیو و شبکه وای فای بخشی از این فناوری‌ها هستند. همین موضوع نگرانی‌هایی را در میان کارشناسان از جمله متخصصان سازمان جهانی بهداشت به وجود آورده است.


اولیویه مرکل، متخصص آژانس Anses در فرانسه که در زمینه تضمین ایمنی محصولات برای انسان‌ها و حیوانات فعال است، با استناد به تحقیقاتی که دراین‌باره تا ژانویه گذشته انجام شده، می‌گوید که آثار منفیِ استفاده کوتاه‌مدت از این فناوری‌ها بر انسان‌ها به اثبات نرسیده است.


با این وجود او به برخی مطالعات اشاره دارد که می‌گوید استفاده طولانی‌مدت از برخی از این فناوری‌های نوین ارتباطی از جمله استفاده زیاد و طولانی‌مدت از تلفن‌های همراه، خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش می‌دهد.


به همین دلیل نیز بود که آژانس Circ وابسته به سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۱ میلادی امواج رادیویی را در فهرست عوامل «احتمالاً سرطان‌زا برای انسان» طبقه‌بندی کرد و پیشنهاد داد که کاربران تلفن‌های همراه از کیت‌های «هندز فری» استفاده کنند.


آژانس فرانسوی Anses هم در گزارش سال ۲۰۱۶ میلادی خود اعلام کرد که احتمالاً امواج تلفن‌های همراه ، تبلت‌ها یا اسباب‌بازی‌های مجهز به فناوری‌های مشابه، می‌توانند بر عملکرد مغز کودکان به‌ویژه بخش حافظه مغز تأثیر بگذارند. این آژانس بر همین اساس توصیه کرد که زمان قرار گرفتن در معرض این امواج محدود شود.


اثرات بیولوژیکی امواج رادیویی


بنا بر گزارش سازمان جهانی بهداشت، اصلی‌ترین اثر بیولوژیکی قرار گرفتن در میدان‌های الکترومغناطیسیِ امواج رادیویی، تأثیرات ماهیت گرمایی آن است. یعنی همان چیزی که منطق فعالیت مایکرو ویوهاست و می‌تواند به‌طور مثال بر خواب یا فشارخون افراد تأثیر بگذارد.


نکته این است که آیا تجمع این آثار بیولوژیک آن‌هم بیش از توان انطباقی بدن انسان، می‌تواند پیامدهای جدی برای سلامتی او داشته باشد یا خیر؟ این موضوع همچنان در حال بررسی است و انتظار می‌رود آژانس Anses بتواند در اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی پاسخ آن را بیابد.


با این حال اولیویه مرکل به این موضوع اشاره دارد که در امواج رادیویی بالاتر از ۱۰ گیگاهرتز، امکان نفوذ انرژی الکترومغناطیسی به بدن انسان سخت‌تر است و این نوع انرژی عمدتاً در سطح پوست متمرکز می‌شود. البته همین موضوع نیز نگرانی‌های دیگری را درباره آثار متفاوت این امواج بر سلامت انسان مطرح می‌کند.


او همچنین به گزارشی در سال ۲۰۱۲ میلادی درباره خطرات دستگاه‌های اسکنر فعال در فرودگاه‌ها بر بدن انسان اشاره می‌کند که نشان داد این اسکنرها که با امواج میلی‌متری کار می‌کنند، خطری برای سلامت انسان‌ها ندارند.


با این وجود پژوهشگران اذعان دارند که با رواج استفاده از «نسل پنجم شبکه تلفن همراه» میزان مواجه مردم با یک نوع خاص از امواج، به‌طور قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.


انتهای پیام/4129/


انتهای پیام/

برچسب ها: 5g
ارسال نظر