صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۰۵ مهر ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

آینده‌پژوهی روابط ایران و عربستان در دهه 2030/ عوامل واگرایی و تنش‌زایی در مناسبات تهران-ریاض کدامند؟

روابط ایران و عربستان در منطقه چند سالی است وارد مرحله واگرایی و تنش‌زایی شده اما سؤال اینجاست که مناسبات دو کشور در دهه آینده چگونه شکل خواهد گرفت؟
کد خبر : 518040

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا - پرهام پور رمضان؛ بی‌شک دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی دو بازیگر مهم در منطقه غرب آسیا هستند و دلیل این اهمیت را هم می‌توان موقعیت ژئو استراتژیک این دو کشور در این منطقه دانست. ایران و عربستان به دلیل وجود ذخایر نفت و همچنین موقعیت استراتژیک در منطقه در دهه‌های اخیر به بازیگران مهمی تبدیل‌شده‌اند و همین امر سبب شده تا بتوانند به نقش‌آفرینی‌های گسترده دست بزنند.


روابط ایران و عربستان در منطقه اما چند سالی است وارد مرحله واگرایی و تنش‌زایی شده که در شدت این واگرایی به عواملی همچون مسائل هسته‌ای، وقوع بحران عراق و سوریه و مسائل داخلی فلسطین می‌توانیم اشاره‌کنیم.




بیشتر بخوانید:


عضو ارشد شورای عالی سیاسی یمن: پادشاه عربستان اگر می‌تواند با خود ایران مواجه شود


سخنگوی وزارت امور خارجه: همسویی عربستان با آمریکا در تداوم سیاست فشار حداکثری ریاض را حقیر کرده است


این گزارش به دنبال تحلیلی در رابطه فی‌مابین کشورهای جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در دهه 2030 میلادی است. در ارتباط با آینده‌پژوهی باید گفت که این علم مشتمل بر مجموعه فعالیت‌ها و تلاش‌هایی است که با استفاده از تجزیه‌وتحلیل و آنالیز منابع و ملموسات سیر پژوهش، الگوها و عوامل تغییر و یا ثبات، به خلق یک تصویر از آینده‌ای بالقوه و امکانات و استراتژی‌های لازم برای آن‌ها می‌پردازد. این علم نشان می‌دهد که چگونه پارامتر وجود یا حتی عدم وجود امروز، در واقعیت فردا تولد می‌یابد. در رابطه بین این دو کشور بازیگران متعدد فرا منطقه‌ای به ایفاء نقش می‌پردازند.


هزینه‌هایی که عربستان باید آمریکا بپردازد


از یک‌سو آمریکا، دو رویکرد متفاوت نسبت به این دو کشور اتخاذ کرده است که همین رویکرد باعث به وجود آمدن یک فضای فرصت و تهدید برای این دو کشور شده است. تهدید را عربستان تجربه می‌کند به این دلیل که همواره باید در راستای ارتباطاتی که با ایالات‌متحده پیداکرده، هزینه دهد و این هزینه می‌تواند اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی باشد.



در نقطه مقابل، برای ایران این محدودیت‌ها که در قالب تحریم خود را نشان می‌دهد می‌تواند یک فرصت باشد و همین مسئله سبب می‌شود تا جمهوری اسلامی ایران مؤلفه‌های قدرت خود را نسبت به سایر کشورها بر مبنای قدرت درون محور سیاست‌گذاری کند.


پیشرانی مقاومت، انزوای مثلث عبری، عربی، آمریکایی


نکته دیگری که در آینده‌پژوهی این رابطه از اهمیت بالایی در دهه 2030 میلادی برخوردار است، دست بالا یا به‌اصطلاح پیشران بودن محور مقاومت در این منطقه و منزوی شدن مثلث عبری، عربی، آمریکایی است. همین امر موجب می‌شود که ما در سال‌های بعد، روندهای تنش‌زا و صلح آفرین متعدد را در منطقه خاورمیانه شاهد باشیم.


در پایان و در راستای آینده‌پژوهی رابطه این دو کشور باید بیان کرد که جمهوری اسلامی ایران و کشور عربستان سعودی به دلیل مشترکات متعدد ازجمله اشتراکات دینی در آینده نزدیک سطح رابطه متفاوت و کم چالش تری را احتمالاً تجربه می‌کنند و همین امر باعث می‌شود که مفهوم امنیت منطقه‌ای حالت جدیدی را در رابطه این دو کشور تجربه کند.


انتهای پیام/4106/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر