صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۷ - ۱۶ مهر ۱۳۹۹
ثقه‌‌الاسلامی در گفتگوی تفصیلی با آنا خبر داد؛

تدوین 140 موضوع پژوهشی برای محصولات «عنّاب» و «زرشک»/ زعفران «طرح پایش» را خوشبو می‌کند

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی، گیاهان دارویی و علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند از تدوین 140 موضوع پژوهشی برای محصولات «عنّاب» و «زرشک» در نظام موضوعات کشاورزی طرح پایش خبر داد.
کد خبر : 515875

گروه‌ استان‌های خبرگزاری آنا، مرکز تحقیقات کشاورزی، گیاهان دارویی و علوم دامی یکی از ده‌ها مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در کشور بوده که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی در راستای مأموریت‌های ابلاغی ایجاد شده است.


این مرکز در راستای مأموریت‌های خود و در دو سال اخیر به موفقیت‌ها و دستاوردهایی دست یافته که بخشی از آنها ورود به طرح پایش و نظام موضوعات علمی بوده که موفق به تدوین نظام علمی کشاورزی در سه محصول زرشک، عنّاب و در ادامه زعفران شده است.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با محمدجواد ثقه‌‌الاسلامی مرکز تحقیقات کشاورزی، گیاهان دارویی و علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند گفتگو کرده و فعالیت‌ها، دستاوردها و مأموریت‌های این مرکز تحقیقاتی را جویا شده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: علت ایجاد مرکز تحقیقاتی کشاورزی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند چه بود؟


ثقه‌الاسلامی: با توجه به توانمندی‌‌ها و ظرفیت‌های منطقه‌ای استان خراسان‌جنوبی و توانایی اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، حدود هفت، هشت سال پیش جرقه ایجاد مرکز تحقیقات کشاورزی زده شد؛ اما به دلایلی از قبیل تغییر مدیریت وقفه ایجاد شد تا اینکه دو سال قبل مرکز تحقیقات کشاورزی، گیاهان دارویی و علوم دامی را ایجاد کردیم.


باید متذکر شوم که کار در حوزه تحقیقات زعفران را به دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائنات واگذار کردیم تا کارهای مربوط به این محصول را به‌صورت تخصصی انجام ‌دهد و در کنار آن یک ایستگاه هم در دانشگاه آزاد اسلامی واحد فردوس‌ داریم؛ چراکه از نظر مزرعه، امکانات و ظرفیت خوبی دارند و اکنون روی محصولات زعفران و گل‌محمدی تحقیق می‌کنند؛ البته از آنجایی که بیشتر اعضای هیئت علمی واحد فردوس در حوزه مهندسی آب فعال هستند، بیشتر در حوزه فرآیندهای تولیدی کار می‌کنند.


چه ماموریت یا مأموریت‌هایی برای این مرکز تعریف شده است.؟


ثقه‌الاسلامی: تمرکز این مرکز تحقیقاتی بیشتر بر محصولات استراتژیک مانند زعفران، زرشک و عنّاب است، اگر بتوانیم شرایط را برای محصول انار هم که در فردوس داریم، فراهم کنیم، روی این محصول هم تحقیق انجام می‌دهیم.


آنا: گویا در زمینه علوم دامی نیز تحقیق دارید.


ثقه‌الاسلامی: بله، این مرکز تحقیقات در زمینه تحقیقات علوم دامی نیز با توجه به رشته صنایع غذایی که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد است در بخش فرآوری شیر شتر فعالیت‌هایی را آغاز کرده است‌؛ چراکه با توجه به موقعیت خاص استان خراستان جنوبی، این ظرفیت تحقیقاتی در دانشگاه وجود دارد.


آنا: درباره فعالیت‌ها و دستاوردهای مرکز تحقیقات کشاورزی، گیاهان دارویی و علوم دامی توضیح دهید.


ثقه‌الاسلامی: با توجه به دو سالی که فعالیت خود را آغاز کرده‌ایم، بخشی از کارهای تحقیقاتی دانشگاه را به توسعه و بهینه‌سازی امکانات موجود اختصاص داده‌ایم. در طول دو سال قبل حدود هفت هکتار مزرعه گل محمدی ایجاد و سه هکتار به باغات زرشک اضافه کرده‌ایم و مقداری هم در مرکز استان، اراضی مستعد را به مزارع زعفران اختصاص داده‌ایم.


تقریباً 13 هکتار سطح زیرکشت گیاهان دارویی دانشگاه را هم افزایش داده‌ایم؛ البته ناگفته نماند 6 هکتار از فعالیت‌ها در اراضی بدون‌استفاده بوده و سال گذشته ایجاد شده است.


آنا: درباره تدوین نظام علمی کشاورزی (نظام موضوعات) که توسط سازمان مرکزی دانشگاه ابلاغ شده چه اقداماتی انجام داده‌اید؟


ثقه‌الاسلامی: در زمینه تدوین نظام علمی کشاورزی (نظام موضوعات «طرح پایش»)، روی سه موضوع و محصول زرشک، زعفران و عنّاب با همکاری مرکز تحقیقات وابسته به وزارت جهاد کشاورزی در استان خراسان جنوبی کار کردیم و نظام موضوعات محصول عنّاب و زرشک با  130 تا 140 زمینه پژوهشی آماده، تدوین و به سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ارائه شد و در فرصت‌های بعدی روی نظام موضوعات محصول زعفران تحقیقات ادامه خواهد داشت. از این تعداد زمینه پژوهشی ده‌ها پایان‌نامه قابل انجام است. 


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در این مرکز تحقیقاتی چگونه است؟


ثقه‌‌الاسلامی: از مدتی که مجوز مرکز تحقیقات را دریافت کرده‌‌ایم بر اساس مصوبه شورای اداری دانشگاه، آزمایشگاه‌های مرتبط با موضوع کشاورزی به مرکز منتقل شد و یکی از همکاران هیئت علمی‌ هم به‌عنوان مسئول آزمایشگاه‌های کشاورزی در حال همکاری است. تقریباً از یک سال و نیم پیش مقالات و پایان‌نامه‌ها هم به آدرس و نام مرکز تحقیقات پذیرش می‌‌شوند.


آنا: فعالیت این مرکز را چگونه ارزیابی می‌کنید و آیا می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد تا دچار لغو مجوز نشود؟


ثقه‌‌الاسلامی: در بخش تولید، فعالیت خوبی داشته‌ایم و باید در بخش طرح‌های برون‌دانشگاهی خود را تقویت کنیم. تفاهم‌نامه‌هایی مانند تفاهم‌نامه با وزارت جهاد کشاورزی می‌تواند به ما کمک کند و طرح‌ها به‌صورت عادلانه توزیع شود. وجود رشته‌های صنایع غذایی و هیئت علمی مربوط از توانایی‌های دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند است که می‌‌توانیم در موضوعات مربوط به کشاورزی فعالیت کنیم.


آنا: و سخن آخر...


ثقه‌‌الاسلامی: در مجموع مشکلاتی در مسیر تحقیقات کشاورزی، گیاهان دارویی و علوم دامی وجود دارد. به‌عنوان مثال در بخش کاشت زرشک، چهار یا پنج سال طول می‌کشد تا به محصول اقتصادی برسیم و نمی‌توان سال نخست یا دوم و حتی سوم انتظار برداشت محصول و عملکرد اقتصادی داشته باشیم.


روزهای نخست ایجاد مرکز تحقیقات کشاورزی، گیاهان دارویی و علوم دامی حدود سه هکتار به اراضی محصول عنّاب اضافه کردیم که اکنون به مرحله محصول‌ رسیده و فعلا صرفه اقتصادی ندارد؛ چراکه محصول عنّاب از سال چهارم یا پنجم به بعد اقتصادی شده و می‌توان عملیات برداشت را اجرا کرد.


در بخش کارگری، تأمین نیرو و جابه‌جایی آنان با مشکل مواجه هستیم؛ البته سعی بر این بوده که این نیروها را ثابت کنیم؛ چراکه برخی از فعالیت‌های مرتبط با کشاورزی مانند سم‌پاشی، آبیاری و میوه‌دهی زمان خاص خودش را دارد و باید در همان زمان انجام شود.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر