صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۵۷ - ۱۱ شهريور ۱۳۹۹
بررسی آنا از سرانجام طرح ملی مسکن؛

چرا متقاضیان رغبتی برای واریز وجه اولیه ندارند؟/ وزارت راه‌وشهرسازی شفاف‌سازی کند!

کماکان زوایای مبهم و غیرشفافی در خصوص طرح اقدام ملی مسکن وجود دارد که منجر به ایجاد شکاف معناداری میان فهرست ثبت نام‌کنندگان و واریزکنندگان وجه اولیه شده است.
کد خبر : 511697

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، پس از طی یک دوره بی‌توجهی وزارت راه‌وشهرسازی به حوزه ساخت مسکن به‌ویژه برای اقشار کم‌برخوردار، زمستان سال 98 ساخت مسکن در قالب «طرح اقدام ملی» خبرساز شد. هدف‌گذاری این طرح در ابتدا شامل ساخت 400 هزار واحد مسکونی بود که ساخت 200 هزار واحد آن در شهرهای جدید و با مشارکت بخش خصوصی، ۱۰۰ هزار واحد در بافت‌های فرسوده توسط شرکت بازآفرینی شهری و ساخت ۱۰۰ هزار واحد آن بر عهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی لحاظ شده بود.


شواهد حاکی است، وزارت راه‌و‌شهرسازی به عنوان سیاست‌گذار و ناظر طرح اقدام ملی مسکن از همان ابتدا جزئیات شفاف و ملموسی درباره آن مطرح نکرد و تا حد امکان تلاش داشت، با اعلام خبر ساخت مسکن به صورت انبوه برای دهک‌های پایین جامعه، صرفاً مطالبه اجتماعی سامان‌دهی بازار آشفته مسکن را از دوش خود بردارد.


بررسی‌ها نشان می‌دهد، با وجود اظهارنظرهای محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان و اصلانی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه‌وشهرسازی درباره برخی ویژگی‌های طرح اقدام ملی، همچنان زوایای مبهم و غیرشفافی در خصوص این طرح وجود دارد که منجر به ایجاد شکاف معناداری میان فهرست ثبت نام‌کنندگان و واریزکنندگان وجه اولیه شده است.


چه تعداد از ثبت‌نام‌کنندگان واریز وجه کرده‌اند؟


پس از اعلام وزارت راه‌وشهرسازی مبنی بر آغاز نام‌نویسی از متقاضیان طرح اقدام ملی، جمعیتی در حدود یک میلیون و۶۰۰ هزار نفر اقدام به ثبت نام مسکن ملی کردند که از این تعداد پس از انجام فرآیندهای پالایشی در نهایت 530 هزار نفر از سوی وزارت راه‌وشهرسازی به‌ عنوان متقاضیان واجد شرایط به ادارات راه‌وشهرسازی استان‌ها به منظور دریافت تاییدیه نهایی معرفی شدند.


این افراد پس از تأیید ادارات استانی به بانک معرفی شده و به آنها اعلام شد که برای افتتاح حساب و واریز آورده اولیه ۴۰ میلیون تومانی، به بانک مراجعه کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که میانگین رقم واریزی از سوی حدود 16 هزار واریز کننده، تنها ۱۶ میلیون تومان بوده است. این در حالی است که برخی از متقاضیان خبر داده‌اند، از آن‌ها درخواست واریز وجه اولیه بیش از 40 میلیون تومان شده است!


خط اعتباری برای طرح اقدام ملی در کار نیست!


یکی از ابهامات طرح اقدام ملی مسکن از روزهای آغازین مشخص نبودن چگونگی تأمین منابع مالی پروژه بود که باعث شد اکثر متقاضیان مسکن (که جزو اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه هستند) به امید خانه‌دار شدن به رغم تمکن پایین مالی و ناتوانی در پرداخت هزینه‌های ساخت مسکن در آن ثبت نام کنند.


در این خصوص، محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه‌وشهرسازی اخیراً در اظهاراتی درباره نحوه تأمین مالی پروژه اقدام ملی مسکن اظهار داشته: «فارغ از تسهیلاتی که دولت برای متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن در نظر گرفته، کلیه هزینه‌های ساخت این واحدهای مسکونی از محل آورده متقاضیان تأمین خواهد شد و خط اعتباری ویژه‌ای برای تأمین هزینه‌های طرح اقدام ملی مسکن، لحاظ نشده است.»


این‌گونه اطلاع‌رسانی‌ها از سوی مسئولان وزارت راه، فارغ از اینکه دیرهنگام و احیاناً در پاسخ به شبهات مطرح شده از سوی متقاضیان است، نشان از بی‌توجهی متولیان امر نسبت به جلب اعتماد متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن با شفاف‌سازی طرح مذکور از ابتدای کلید زدن پروژه است.


95 درصد متقاضیان طرح اقدام ملی در لیست تماشاچیان


برآوردها در خصوص میزان واریز وجه اولیه از سوی متقاضیان مسکن ملی نشان می‌دهد، تاکنون تنها حدود ۵ درصد از متقاضیان واجد شرایط و تایید شده برای قطعی کردن مشارکتشان در طرح اقدام ملی، اقدام به واریز وجه کرده‌اند. وزیر راه‌وشهرسازی در اظهاراتی تلاش کرده این کاهش مشارکت به نسبت ثبت نام اولیه را ناشی از زمزمه‌ سایر طرح‌های ساخت مسکن و جذابیت آن‌ها بداند.





به باور محمد اسلامی، وزیر راه‌وشهرسازی باید به متقاضیان فرصت داده شود، چرا که با توجه به اوضاع اقتصادی کشور، غالب مردم نقدینگی خود را کاهش داده‌اند. با این حال وی استقبال از طرح مسکن ملی را به دلیل 900 میلیارد تومان واریزی شهروندان، خوب توصیف می‌کند. البته این میزان از آورده به نسبت با فرض واجد شرایط شناخته شدن 880 هزار متقاضی، بسیار ناچیز است و وزیر راه نیز هیچ اشاره‌ای به ابهامات طرح اقدام ملی مسکن و ضرورت جلب اعتماد متقاضیان با رفع این ابهامات نکرد.





وزارت راه‌وشهرسازی اعتماد مردم را جلب نکرده است


با جمع بندی مطالب فوق می‌توان به دو علت در واکاوی استقبال کم متقاضیان رسید. نخست اینکه احیاناً برخی از متقاضیان کم‌برخورداری که اقدام به واریز وجه نکرده‌اند، توانایی تأمین وجه اولیه طرح اقدام ملی مسکن را هم ندارند و از این‌رو، مشارکت این گروه با توجه به افزایش هزینه‌های پروژه در ادامه عملیات عمرانی، از همین ابتدای امر نیازمند چاره‌‌اندیشی است.


عامل دوم و مهم‌تر اینکه اعتماد عموم مردم به طرح اقدام ملی مسکن و وعده‌های مسئولان وزارت راه‌وشهرسازی هنوز جلب نشده است. به این معنا که همچنان نسبت به ابعاد مختلف طرح اقدام ملی مسکن سوالات و ابهاماتی در ذهن متقاضیان وجود دارد که منجر به شکل‌گیری تعامل محتاطانه با وزارت راه‌وشهرسازی شده است.


براساس آنچه مطرح شد، با توجه به شباهت‌های این طرح به پروژه مسکن مهر، نگرانی‌هایی از جنس تکرار اشتباهات مسکن مهر در طرح مسکن ملی به ویژه در حوزه عمل به تعهدات برای متقاضیان وجود دارد. گواه این ادعا، گذران سال پایانی عمر دولت دوازدهم و پیگیری بخش عمده‌‎ای از تعهدات اقدام ملی مسکن از دولت آتی خواهد بود.


 از این‌رو، شفاف‌سازی وزارت راه‌‌وشهرسازی درباره نحوه انتخاب پیمانکاران، استانداردهای فنی لحاظ شده برای سازه‌ها، کیفیت مصالح ساختمانی و نحوه نظارت برای حُسن انجام پروژه‌ها از سوی مسئولان وزارت راه (فارغ از روی کار بودن هر دولتی) به کمک اخذ ضمانت‌های اجرایی از انبوه‌سازان می‌تواند تا حد قابل توجهی اعتماد متقاضیان را جلب کرده و اقدام ملی را رونق ببخشد.


انتهای پیام/4141/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر