پمپئو بدترین وزیر خارجه آمریکاست/شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران و مذاکره با کره شمالی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه آمریکایی واشنگتنپست در ستون دیدگاه خود با انتقاد از سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ، مایک پمپئو را بدترین وزیر خارجه تاریخ آمریکا توصیف کرد و نوشت که او باعث فاصله گرفتن متحدان از واشنگتن شده و آن را منزوی کرده است.
«جکسون دیل» معاون سردبیر صفحه سرمقاله واشنگتنپست در این گزارش میافزاید: مایک پمپئو را باید بهحق دیپلمات ارشد سیاستهای شکستخورده دولت ترامپ در عرصه سیاست خارجی به شمار آورد.
در دوره مسئولیت او در مقام وزارت خارجه آمریکا؛ نه مذاکرات با کره شمالی به نتیجه رسید و نه سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی مفید فایده افتاد و نه تلاش برای سرنگون ساختن دولت ونزوئلا به ثمر نشست.
درون وزارتخانه هم دهها پست در وزارت خارجه خالی ماند و پمپئو نتوانست آنها را پر کند. صدها دیپلمات حرفهای پاکسازی سیاسی شدند.
احترام به اصول اخلاقی در وزارت خارجه آمریکا در دوران تصدی پمپئو در پایینترین سطح خود بوده است.
طبق یک نظرسنجی بهعملآمده از کارکنان این وزارتخانه، بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ میلادی به میزان ۳۴ درصد بر شمار کارکنانی که معتقدند مقامهای ارشد این وزارتخانه صادق و درستکار نیستند افزودهشده است.
ادله فراوانی میتواند علل افت محبوبیت پمپئو در وزارتخانه متبوعش باشد. پمپئو برخی مصوبات کنگره را زیر پا گذاشت. قانون منع فروش سلاح به عربستان را دور زد. در مواردی کارمندانش را مأمور انجام کارهایی برای خود و همسرش کرد و دستآخر هم بازرس کل وزارتخانه را که مأمور تحقیق در زمینه تخلفات قانونی بود اخراج کرد.
پمپئو در ادامه این روند هفته گذشته یک دستهگل دیگر به آب داد و در کنوانسیون ملی جمهوریخواهان یک مرز اخلاقی دیگر را هم رد کرد و حتی به رهنمودهای صریح قانونی وزارتخانه متبوع خودش هم عمل نکرد. او در سخنرانیاش بهدروغ ادعا کرد: توافق دیپلماتیک اخیر اسرائیل و امارات "معاملهای است که نوادگان ما در کتابهای تاریخ خود درباره آن خواهند خواند". البته؛ اگر نوادگان ما اهمیتی به موضوع خاورمیانه بدهند!
حقیقت این است که پمپئو چشم به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ دوخته است و قصد نامزدی برای آن را دارد. با همین آیندهنگری، او دارد نهایت تلاشش را میکند تا تمام کاسه کوزهها را بر سر ترامپ بشکند، بهخصوص اگر ترامپ در انتخابات نوامبر امسال رأی نیاورد. اما پمپئو هرگز نباید از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند.
درست است که این سیاست خارجی ترامپ است اما سکاندار این کشتی پمپئو است. اوست که دارد کشتی سیاست خارجی ترامپ را هدایت میکند و اتفاقاً در پارهای از موارد بدترین خسارتها را بر پیکر دیپلماسی آمریکا ظرف دهههای اخیر وارد آورد. شاخصترین آنها، ضربهای است که بر روابط آمریکا با نزدیکترین متحدانش وارد کرده است.
یقیناً مشخصترین شاهد مثال این مدعا بحثها و رأیگیری اخیر شورای امنیت در مورد ایران بوده است. تلاش دولت ترامپ برای متقاعد ساختن اعضای شورای امنیت برای تمدید تسلیحاتی جمهوری اسلامی راه بهجایی نبرد.
این رأیگیری نشان داد پمپئو مقامی است که سیاستهای آمریکا را به در بسته و به یک کوچه بنبست رهنمون کرده است.
تنها ۱۳ روز بعد از تصدی پمپئو در مقام وزارت خارجه دولت ترامپ؛ آمریکا از توافق هستهای ایران خارج شد و سیاست فشار حداکثری اعمال شد. سیاست فشار حداکثری "مهر، نشان و امضای" دوره کاری پمپئوست.
نتیجه رأیگیری شورا؛ حقارتبار و کاملاً یکطرفه علیه قطعنامه پیشنهادی آمریکا بود. نکته قابلتوجه این رأیگیری، این بود که انگلیس، آلمان و فرانسه پشت آمریکا را در این رأیگیری خالی کردند. پمپئو هم گفت: "این متحدان ترجیح دادند در کنار آیتاللهها بایستند".
یک هفته بعد پمپئو فشار را بیشتر کرد و به شورای امنیت تأکید کرد که آمریکا درصدد است به یکی از مفاد توافق هستهای که به یکی از طرفهای امضاکننده توافق اجازه میدهد تحریمهای سازمان ملل را دوباره برقرار کند استناد کرده حتی باوجودآنکه واشنگتن دیگر عضوی از برجام نیست. این یعنی مقدمهچینی برای یک جدال دیگر در شورای امنیت.
هفته پیش رئیس شورای امنیت اعلام کرد که شورا این بدعت آمریکا را رد میکند و آن را غیرقانونی میداند.
واکنش آمریکا چه بود؟ صدور یک بیانیه دیگر و متهم کردن نزدیکترین متحدان به همصف شدن با تروریستها.
"دانیل فراید" مسئول سابق اروپا در وزارت خارجه آمریکا دراینباره معتقد است: پمپئو ظاهراً خیلی از تفرقه انداختن خوشش میآمد.
فراید ادامه میدهد: تا آنجایی که من به خاطر دارم؛ روابط آمریکا با اروپا تا این اندازه بد نبوده است.
بههرحال؛ دوره انتظار ۳۰ روزه شورای امنیت در مورد تصمیمگیری در مورد ایران آخر سپتامبر به انتها میرسد. در آن زمان دولت ترامپ لابد تأکید خواهد کرد که تحریمهای جهانی ایران با قوت هرچه تمامتر بازگردد. قطع بهیقین؛ آنجا هم اکثر کشورهای جهان ازجمله دموکراسیهای بزرگ دنیا به این حکم آمریکا بیاعتنایی خواهند کرد.
آنگاه آمریکا یک منزوی آشکار خواهد بود و روایت مایک پمپئو بدترین وزیر خارجه تاریخ در اوج معنا دادن قرار خواهد داشت.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/