صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۱۲ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۹
به همت انجمن بین‌المللی گزارشگران صلح؛

آئین اختتامیه وبینار تقدیر از خانواده خبرنگاران قربانی تروریسم منطقه غرب آسیا برگزار شد

آئین اختتامیه وبینار تقدیر از خانواده خبرنگاران قربانی تروریسم در غرب آسیا به همت انجمن بین‌المللی گزارشگران صلح برگزار شد.
کد خبر : 509943

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، وبینار سه زبانه تقدیر از خانواده خبرنگاران قربانی تروریسم منطقه غرب آسیا به همت انجمن بین‌المللی گزارشگران صلح و با حضور سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه، وزیر فرهنگ لبنان، وزیر ارتباطات یمن، وزیر فرهنگ و افغانستان و قائم‌مقام وزیر فرهنگ عراق با حضور مجازی صدها نفر از خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای سیاسی، حقوق بشری از سراسر دنیا برگزار شد.


در ابتدای مراسم مجری برنامه، میهمان و مخاطبان را به احترام خبرنگاران قربانی گروه‌های تروریستی به یک دقیقه سکوت دعوت کرد.


در این مراسم زهره خواجوی رئیس انجمن بین‌المللی گزارشگران صلح به ارائه گزارشی از فعالیت‌های انجمن پرداخت و اظهار داشت: انجمن یک سازمان بین‌المللی است که فعالیتش را از سال 96 آغاز کرده و در این مدت کوتاه فعالیت‌های مستمری را داشته است.


وی ادامه داد: در این کنفرانس سه‌روزه چهار کارگروه حقوقی، بیانیه، محتوا و اطلاع‌رسانی تشکیل شد که کارگروه حقوقی با موضوع پیگیری حقوق خبرنگاران قربانی گروه‌های تروریستی و خانواده‌های آن‌ها به‌عنوان کمیته‌ای تخصصی در انجمن به فعالیت خود ادامه خواهد داد.


در ادامه سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به قربانیان جنگ، اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین قربانیان جنگ، خشونت و افراطی‌گری نیروها و قشری هستند که بیش از همه زحمت می‌کشند و در خط مقدم قرار دارند.


وی افزود: سربازان صلحی که دانش‌افزایی می‌کنند و در خط مقدم قرار می‌گیرند تا بتوانند اخبار، اطلاعات، آگاهی را به جامعه برسانند.


سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: خبرنگاران و خانواده‌های خبرنگاران در تمامی دنیا به‌ویژه منطقه غرب آسیا یکی از قربانیان اصلی این خشونت سازمان‌یافته تروریست کور و تروریسم وارداتی هستند.


وی بیان کرد: بیش از 70 سال است که منطقه غرب آسیا و خاورمیانه دچار این پدیده شومی شده و ریشه آن در سرزمین‌های اشغالی توسط رژیم صهیونیستی است که ظلم، تعدی و جنگ‌های بی‌پایان ایالات‌متحده آمریکا و دیگر ایالات را آغاز کردند و همچنین برخی حکام عرب در منطقه که جا پای آن گذاشتند که باعث شده منطقه دچار این بلای خانمان‌سوز تروریسم شود.


سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ایران و دولت آقای روحانی از روز اول با شناخت این معضل قطعنامه جهان علیه خشونت و افراطی‌گری را در مجمع عمومی سازمان ملل پیشنهاد کردند و در همان سال پیش از جنگ سوریه، یمن و دیگر خرده جنگ‌های منطقه به تصویب رسید.


وی ادامه داد: تصویب قطعنامه جهان علیه خشونت و افراطی‌گری نشان داد که ایران با دقت ریشه بسیاری از مشکلات را مشاهده و جستجو کرد.


خطیب زاده اظهار داشت: معتقد هستیم امنیت را مشترک می‌توانیم در منطقه غرب آسیا ایجاد کنیم و ما به‌عنوان محور ایجاد امنیت و تولیدکننده امینت آمادگی داریم تا با کمک دوستان منطقه، مشکلات را حل کنیم.


وی خاطرنشان کرد: صلح با جنگ به دست نمی‌آید و همچنین صلح با خشونت همخوانی ندارد؛ جمهوری اسلامی ایران برای تحقق صلح در منطقه و کشورهای همسایه بسیار تلاش می‌کند.


منطقه، نیازمند یکپارچه‌شده تلاش‌ها برای برون‌رفت از واقعیت فاجعه‌زده است


 عباس مرتضی وزیر فرهنگ جمهوری لبنان گفت: این همایش را به همراه شما در این شرایط دشوار، آغاز می‌کنم، و در آغاز به شما می‌گویم: خوانش امروز ما، خوانشی پذیرنده نسبت به‌تمامی خوانش‌هاست. خوانش وابستگی فکری و رفتار روزانه و ساختن گروه و جامعه، در سرزمین‌هایی که با اقتصاد و سرمایه‌گذاری ثروت‌های آن، آماده گشته است.


وی افزود: در واقع می‌خواهم خاطر مبارکتان را به این نکته جلب کنم که توجه به خبرنگاران و اصحاب رسانه‌ای که جنگ‌ها و حوادث تروریستی را همراهی می‌نمایند، با [شرایطی] همزمان شده که منطقه بر خط زلزله‌ها و جنگ‌ها به سر می‌برَد؛ از عراق گرفته تا یمن و سوریه و ایران و افغانستان؛ و لبنان که همچنان زخم‌های انفجار بندر بیروت را -که در 14 مرداد رخ داد- التیام می‌بخشد، پایان آن نیست.


وزیر فرهنگ لبنان ادامه داد: بگذارید بپرسیم: آیا این منطقه باید زیر آتش خمپاره‌ها و بوی بمب‌ها زندگی کند؟ آیا این سرنوشت صدها میلیون نفری است که امروز زنده هستند و نیستند؟ آیا این مردم و این امت شایستهٔ زندگی باشرافت و پایدار نیستند، یا ما باید [هزینه] برآوردن آرزوی دشمنانمان را بپردازیم و به‌جای ایشان درگیر جنگ‌ها گردیم؟


وی تصریح کرد: در حقیقت، رویکردی سریع به هر آنچه در این منطقه رخ می‌دهد ما را به این نتیجه رهنمون می‌سازد که حضور اسرائیل، عامل مستقیم آنچه رخ می‌دهد است؛ از تلاش برای کسانی که پشت اسرائیل هستند گرفته تا تأمین امنیت آن -چنانکه ادعا دارند- و قطع روابط برادرانه و ایجاد ارتباط میان کشورهای عربی و اسلامی؛ از طریق فتنه‌انگیزی‌ها و کینه‌توزی‌ها در میان مردمانی که با هم هم‌زیستی دارند، و از راه بوق‌های قومیت‌گرایی، که سرخوردگی‌ها و شکست‌هایشان نشان داده به نیکی بلدند چگونه در آن‌ها بدمند.


عباس مرتضی ادامه داد: آقایان و خانم‌ها، خبرنگاران میان جنگ‌های آشکار و عملیات‌های تروریستی، همچون مقاومت‌کنندگان حاضر می‌شوند، و جان‌برکف به‌سوی حقیقت می‌شتابند، تا حوادث را پوشش داده و جنایتکاران را بازشناسند و متجاوزان را پی‌جویی نمایند. و برخی از ایشان، به سهم خود از انفجار و سوختن و پیگرد [قانونی] رسیده‌اند.


وی گفت: خبرنگار، سرباز خط مقدمی است که لحظات را مستند می‌سازد، تا حقیقتی را که مجاهدان از برای آن به شهادت رسیده‌اند، منتقل کند؛ همان حقیقتی که پایبندان راستین به اصول برای آن می‌کوشند، نه سر فرود می‌آورند و نه دنباله‌رو کسی می‌شوند، هرچند مقامش بالا باشد، بلکه به‌سوی روابط محترمانه و گفت‌وگو با ملت‌ها و کشورهای دیگر پیش می‌روند.


وی با بیان اینکه امروز نظام جهانی می‌بایست بر گفت‌وگوی سازنده استقرار یابد، و پذیرندگی مثبت شرط احترام سیادت و استقلال ملت‌ها، و برخورداری ایشان از آزادی واقعی است، افزود: انسان، انسانیت را با یک اشتباه به نام جنگ تباه ساخت، که اگر یک‌دهم آنچه برای جنگ‌ها خرج می‌کند، برای انسان و آسایش او هزینه می‌کرد، امروز با آرامش و پایداری زندگی می‌کردیم.


وزیر فرهنگ لبنان ادامه داد: واقعیت امروز لبنان و منطقه، نیازمند یکپارچه‌شده تلاش‌ها برای برون‌رفت از این واقعیت فاجعه‌زده و همان احساس مسئولیتی است که بر عهده همگان نهاده شده است. وزارت فرهنگ لبنان -با تأکید بر صلح و تقویت تکثرگرایی و احترام آن، و تشویق به گفت‌وگو میان ملت‌ها و تمدن‌ها و فرهنگ‌ها، و حمایت از همه گونه فرهنگ‌ها- با آغاز از موقعیت و نقش آن -که می‌تواند در بهبود وضعیت همیاری نماید- با هماهنگی وزارتخانه‌های مربوطه، و نه‌فقط لبنانی، و بلکه عربی و اسلامی، به همراه تبیین پشتوانه‌های فرهنگی و معرفتی‌مان برای ایجاد روحیه کار به خاطر نکوداشت نوآوران و اصحاب رسانه و اهل فرهنگ.


 وی با بیان اینکه آقایان و خانم‌ها، ما چند پیشنهاد برای سازمان‌ها و همه شنوندگان از سراسر کشورهای عربی و اسلامی داریم، افزود: اولاً، ساختن پایگاه داده‌های اصحاب رسانه‌ای که قربانی جنگ‌ها و حوادث تروریستی شده‌اند، که تمامی اطلاعات مربوط به ایشان را در برمی‌گیرد؛ به جهت یادبود ایشان و زمینه‌سازی برای تأسیس مجموعه‌ای که به پیگیری وضعیت خانواده‌های ایشان اقدام نماید.


وزیر فرهنگ لبنان ادامه داد: ثانیاً، برپایی فعالیت‌ها و نمایشگاه‌های سالانه در فضایی برای تمایز معرفتی، که از حیث نتیجه و منزلت و فهم و تعامل با مردم و در تمام مناطق، تکامل می‌یابد. ثالثاً، برگزاری گردهمایی سالانه دقیقاً با همین عنوان، تا فرصتی برای گفت‌وگو و ملاقات و هم‌اندیشی باشد.


وی در پایان خاطرنشان کرد: به‌طور خلاصه، ما تاریخ واقعی را تاریخ فرهنگ و ادبیات و تمدن می‌دانیم، نه تاریخ جنگ‌ها و پیمان‌نامه‌ها و تروریسم. و سخن کسی را باور می‌کنم که گوید: سلاح‌ها درگذشته برای کشتار در جنگ‌ها ساخته می‌شدند، ولی امروز جنگ‌ها به دنبال سلاح‌ها برپا می‌شوند.


اهمیت شهدای رسانه از شهدای میادین جنگ کم‌تر نیست


در ادامه ضیف الله الشامی وزیر ارتباطات یمن با اشاره به شهدای رسانه اظهار داشت: موضوع یادآوری شهدای بزرگ و ارزشمند رسانه بسیار اهمیت دارد، آن‌هایی که صاحبان کلمه و رسالت به‌حق هستند، آنانی که گفتار صادقانه را از آن خود ساخته‌اند.


وی افزود: شهدای رسانه‌ای اهمیتشان از شهدای میادین جنگ و نبرد کم‌تر نیست؛ چراکه رسانه‌ای‌ها سلاح کلمه، سلاح صداقت، سلاح قلم و دوربین را به دست دارند، آن‌ها قلمی را در این حرفه خود به دست دارند که جوهر آن به رنگ خون آن‌هاست و با استفاده از این قلم جویبار عزت‌آفرین میادین جنگ و نبرد را در سرتاسر جهان ترسیم می‌کنند.


وزیر ارتباطات یمن تصریح کرد: ما امروز قرار است از شهدای بزرگ سخن به میان آوریم؛ شهدای رسانه‌ای که در میادین شرف و عزت و کرامت سخن بودند؛ خواه قلم و میکروفون و دوربین به دست داشتند و خواه این ابراز را به کناری نهادند و با حمل سلاح در میادین رزم از شرف و سرزمین و کرامت دفاع و حمایت کردند.


وی بیان کرد: ما در کشور یمن و در همین محور در مبارزه با استکبار جهانی و در مقابل آمریکا و اسرائیل می‌جنگیم، ما در تمامی عرصه‌ها شهدای بزرگی را تقدیم این راه کرده‌ایم. در میادین نظامی، فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و حتی در میادین رسانه‌ای نیز ما شهید تقدیم کرده‌ایم.


وزیر ارتباطات یمن خاطرنشان کرد: ما معتقدیم رسانه‌ای کسی بوده که سلاحش کلمه و شمشیرش قلم اوست، اما امروزه ما در یمن خبرنگاران ما هم به مردان رزمنده تبدیل‌شده‌اند، مردان ما در یمن با کلمه به دست و سلاح در حال نبرد و رزم هستند، ما دوربین را از آن رو با خود به همراه داریم تا به کمک آن صحنه‌ها و واقعیت‌های میادین رزم خود را ثبت نموده و حماسه سازی این ملت را به جهانیان نشان دهیم، حماسه‌هایی که مردان ارتشی و رزمندگان کمیته‌های مردمی ما در میادین نبرد به ضد دشمن خلق می‌کنند.


وی افزود: همچنین در مقابل تمام جنایاتی که از سوی ائتلاف دشمن و جنایتکار برضد ملت ما رقم می‌خورد را ثبت و ضبط می‌کنیم، ما راه و منش کشورهای جنایتکار حامی این ائتلاف خون‌ریز را ثبت و ضبط می‌کنیم تا همه بدانند در حق کودکان و زنان یمن و حق شهروندان بی‌دفاع یمن چه جنایاتی روا داشته شده است. ما می‌کوشیم تا هوشیاری جهانیان را با نشان دادن حقایق از طریق صدا و تصویر و نوشته منعکس کنیم.


در میادین جنگ رسانه فرماندهان متخصصی داریم


وزیر ارتباطات یمن خاطرنشان کرد: همان‌گونه که رسانه‌ها مردان متعهد خود را دارد و رزم‌آورانی ماهر در رسانه‌ها می‌بینیم؛ در میادین جنگ نیز مردانی متعهد و رزم‌آورانی کارکشته داریم، در میادین جنگ ما فرماندهانی داریم که مسیر نبرد را هدایت می‌کنند، در میادین جنگ رسانه‌ای هم فرماندهان و متخصصانی داریم آن‌ها فرماندهانی بودند که بعضاً در میادین این حرفه به شهادت رسیدند.


وی ادامه داد: ما مردانی داریم که دوربین را بر دوش حمل کردند تا پیروزی‌ها را ثبت کنند و همچنین جنایات و وحشی‌گری‌های دشمن را ثبت کنند، اما جنگنده‌های ائتلاف دشمنانه با بمبارانی که همه‌روزه انجام می‌دهند جان آن عزیزان را گرفتند، تا این عزیزان هم به خیل و شمار کشته‌ها و شهدای این نبرد افزوده شوند و بار دیگر خوی ددمنشانه این دشمن خون‌ریز برای جهانیان فاش شود، اما این خون‌ها درنهایت ثمره‌ای جز پیروزی و سربلندی برای ملت ما به ارمغان نخواهد آورد، این خون‌ها باعث قدرت و پایمردی ملت ما خواهد شد.


وزیر ارتباطات یمن تصریح کرد: ما در بخش رسانه‌های مقاومت و نبرد از ابتدای تجاوز دشمن تا به امروز در بخش رسانه بیش از 350 شهید تقدیم این راه کردیم، این عزیزان در میادین رویارویی و نبرد به خیل شهدا افزوده شدند، شهادت آنان زمانی روی‌داده که در حال ثبت رشادت‌ها و پیروزی‌های این ملت و مقاومت در برابر دشمنان متجاوز بودند، آن‌ها می‌کوشیدند در این راه حقایق و پایمردی این ملت را برای جهانیان ثبت و ضبط کنند.


وی یادآور شد: این عزیزانی که به شهادت رسیدند مردان عمل بودند، آن‌ها مردان میادین رزم بودند و درحالی‌که سلاح خود را حمل می‌کردند و سلاحی جز دوربین در دست نداشتند سعی می‌کردند واقعیت‌های میادین رزم را منعکس کنند تا دشمنان را رسوا سازند.


وزیر ارتباطات یمن تصریح کرد: ما در جبهه بخش امنیتی نزدیک به یک‌صد شهید در این راه تقدیم کردیم، البته این مردان امنیتی بیشتر رسانه‌ای بودند، کسانی که به‌اتفاق گروه‌های امنیتی یمن در حین مأموریت این عزیزان در حال پوشش رشادت‌های بخش امنیتی بوده و به شهادت رسیدند، بسیاری از این عزیزان در حین کشف هسته‌های تروریستی و انفجارهای تروریستی به‌اتفاق نیروهای امنیتی به شهادت رسیدند. بسیاری از خبرنگاران همان‌گونه که گفتم در میادین نبرد نظامی به مقام شهادت نائل شدند.


وی افزود: ما در شبکه‌های اطلاع‌رسانی مختلف و در شبکه‌های رسمی و رادیوهای ملی و نهادهای اطلاع‌رسانی بخش رادیویی و تلویزیونی غیردولتی هم شهدایی داریم، در شبکه المسیره، یمن الیوم، الساحات و شبکه‌های ماهواره‌ای رسمی نظیر شبکه ماهواره‌ای رسمی یمن و سبا و عدن و الایمان و شبکه آموزشی و تمام شبکه‌ها و رسانه‌های اطلاع‌رسانی نظیر خبرگزاری رسمی یمن سبا و نهاد انقلابی چاپ و نشر یمن و تمام نهادهای اطلاع‌رسانی کشور یمن و حتی نهادهای وزارتخانه‌ای مسئولانی در عالی‌ترین سطوح وزارت اطلاع‌رسانی یمن حرفه و شغل رسانه‌ای خود را با شدت یافتن نبرد رها ساخته و با شرکت در میادین نبرد در میادین شرف و عزت نبرد کردند تا از این طریق به جهانیان ثابت کنند که یک رسانه‌ای هم می‌تواند در این حرفه کارساز باشد و هم در میادین نبرد نمونه صداقت در عمل و کردار باشد.


مردان رسانه با پیوستن به میادین نبرد خود را اثبات کردند


وزیر ارتباطات یمن خاطرنشان کرد: مردان رسانه‌ای ما با پیوستن به میادین نبرد سعی کردند به جهانیان نشان دهند تنها به پرداختن هرآن چه در میادین نبرد روی می‌دهد بسنده نمی‌کنند بلکه خود نیز در جهت خلق این حماسه‌ها در عمل نقش‌آفرینی می‌کنند.


وی افزود: ازاین‌رو بار دیگر تکرار می‌کنم شأن و منزلت شهدای رسانه‌ای از شأن و منزلت شهدای نبرد کم‌تر نیست، بلکه آن‌ها خود نیز بخشی از این حماسه و نبرد به شمار می‌آیند، خواه این امر در سطح منطقه‌ای در یمن باشد، یا در سطح محور مقاومت در تمام عرصه‌ها باشد.


وزیر ارتباطات یمن تصریح کرد: ما یک مشکل را باهم زندگی می‌کنیم و با یک دشمن رودررو هستیم و در یک‌فاصله از هم برای یاری‌رساندن به یکدیگر قرار داریم، ما برای مقابله با استکبار جهانی آمادگی داریم.


وی بیان کرد: ما امروز به شهدا می‌گوییم که خون شما هرگز به هدر نمی‌رود و فراموش نخواهد شد، خون شما امروزه به جوهری تبدیل‌شده که با کمک آن تاریخ گران‌قدر و بزرگ شما را می‌نگاریم، این تاریخ را نسل‌های بعد از شما حفظ خواهند کرد، خون شما برای همیشه پتانسیل این ملت‌ها باقی می‌ماند و به کمک آن روحیه عزت‌آفرینی و پیروزی را در ما تا ابد زنده نگاه می‌دارد تا همان راه شما را ادامه دهیم تا این‌که به خواست خداوند در همین راه با عزتی همانند شما به شهادت برسیم و یا این‌که خداوند سبحان با دستان ما پیروزی را برای این ملت به برکت خون شما مسجل سازد و به فضل الهی و خون شما با عزت و کرامت و سربلندی به زندگی ادامه دهیم.


حوزه تمدنی ما نیازمند بازسازی رابطه تاریخی خود است


در ادامه طاهر زهیر سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان اظهار داشت: منطقه و حوزهٔ تمدنی ما نیازمند بازسازی و احیایی رابطه تاریخی و شکوهمند خود است، تا این پیوند افقی و جاویدان بتواند سعادت و نیک بختی را میان ملل منطقه و ملت‌های ساکن در این حوزه به میان آورد.


وی افزود: همگرایی منطقه در بستر فرهنگ و تمدن و مشترکات تاریخی نه‌تنها عامل فروپاشی تحجر و افراطیت در منطقه است؛ بلکه می‌تواند در تحقق آرمان‌های راهبردی ما را مدد رساند.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تصریح کرد: معتقدم سازه‌های اصلی برای معرفت و اندیشه پروری در جهت نهادینه شدن مردم و شهروند سالاری، فراگیر شدن و نهادینه شدن رسانه‌های دموکراتیک است.


وی ادامه داد: دولت افغانستان به‌منظور پاسداشت از خرد نقاد و نهادینه کردن آگاهی و رسیدن به مردم‌سالاری پایدار و توسعه سیاسی، متعهد به آزادی بیان و فراگیر شدن کارکرد سازه‌های رسانه‌ای در کشور است؛ ازاین‌رو بنیادها و مبناهای آزاد و قانونی بی‌نظیر در منطقه را در امر حمایت و گسترش چشم‌اندازهای کار رسانه‌ای، در زمینه‌های گوناگون ایجاد کرده و در این راستا همچنان متعهد به ادامه و پاسبانی از ارزش‌های رسانه‌ای است.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تصریح کرد: کار رسانه‌ای در افغانستان پیشینه صد و چهل‌ساله‌ای دارد و اگر به تاریخ رسانه، کار چاپی، جنبش‌های تاریخی مشروطه نخست، مشروطه دوم و جنبش مشروطه سوم و در واپسین رویداد تاریخی به دهه دموکراسی افغانستان دیده شود درمی‌یابیم که ما دارای پیشینه تاریخی و تعهد پیشین، نسبت به رسانه در منطقه هستیم. شمس النهار و سراج الاخبار از نشریه‌های پیشین کشور ما در صدسال آخر است که حتی در منطقه مخاطب داشت.


وی بیان کرد: در دورهٔ جدید شاهد رشد چشم‌گیر رسانه‌های جمعی در کشور هستیم، چنانکه در هیچ دوره تاریخی سیر مطبوعات در افغانستان، شاهد چنین تنوع و کثرت انواع و فعالیت آزاد رسانه‌ها در کشور نبوده‌ایم. ویژگی ممتاز این دوره، فعالیت چشمگیر رسانه‌های غیردولتی است که بیشترین رقم رسانه‌های غیردولتی در مقایسه با کل دوره‌های مطبوعات، در دوره جدید ثبت‌شده است و فعالیت دارد.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان خاطرنشان کرد: 972 رسانه صوتی و تصویری در سراسر افغانستان ثبت‌شده‌اند و فعال‌اند و یک هزار و 669 نشریه و رسانه چاپی در کشور فعال است که شامل روزنامه، هفته‌نامه، ماهنامه، فصل‌نامه، جریده و مجله می‌شود. همچنین 119 آژانس خبری ثبت است که روزگاری تنها یک آژانس دولتی داشتیم که عبارت از آژانس خبری باختر و البته 937 نهاد رسانه‌ای در افغانستان ثبت است و فعالیت دارد.


قوانین رسانه‌ای نافذ افغانستان پایداری فعالیت رسانه‌ها را ضمانت می‌کند


وی بیان کرد: قوانین رسانه‌ای نافذ در افغانستان پایداری و ثبات فعالیت رسانه‌های جمعی در کشور را ضمانت می‌کند. امروز مطبوعات افغانستان بهترین و جامع‌ترین قوانین را حتی در مقایسه با اکثر کشورهای منطقه و جهان دارد. قوانین رسانه‌ای افغانستان فضایی کاملاً جامع و دموکراتیک جهت ترسیم یک بستر مساعد برای فعالیت درخشان رسانه‌ای را خلق کرده است.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان یادآور شد: فعالیت رسانه‌ای در افغانستان خوشبختانه ساختارهای حمایتی قوی دارد. وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان خود در راستای تحقق آزادی بیان، اطمینان از گردش آزاد اطلاعات، حمایت از خبرنگاران و تأمین ارتباط و هماهنگی مناسب با حوزه رسانه‌ای کشور، تعهد جدی دارد.


وی افزود: کمیسیون‌های مختلف و شوراها پایداری و ثبات کار رسانه‌ای را تضمین می‌کند. در همین حال ساختارهای حمایتی بیرون از وزارت اطلاعات فرهنگ نیز فعال‌اند که چند نمونه را می‌توان یاد کرد.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان ادامه داد: مدل کمیته مشترک رسانه‌ها و حکومت یکی از مدل‌های بی‌مانند در سطح جهان است و بستری است که مقامات ارشد حکومت افغانستان با مسئولان ارشد رسانه‌های همگانی و نمایندگان نهادهای صنفی به حل قضایای مربوط به حوزه رسانه می‌پردازند و به شکل پیگیر و دقیق به پرونده‌های خشونت، بدرفتاری و قتل خبرنگاران رسیدگی می‌کنند.


وی افزود: ضمن رسیدگی به قضایای پیش‌آمده، این کمیته به شکل فعال در راستای حمایت از آزادی بیان، فعالیت آزاد رسانه‌ها و نیز گردش آزاد اطلاعات ابتکاراتی را روی دست می‌گیرد و به عملی شدن آن می‌پردازد.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تصریح کرد: کمیسیون دسترسی به اطلاعات تضمین‌کننده حق دسترسی به اطلاعات است. دولت جمهوری اسلامی افغانستان فعالیت نهادهای مستقل صنفی حامی خبرنگاران را می‌ستاید و آن را بازو و همکار جدی خویش می‌پندارند.


وی بیان کرد: به‌منظور سهولت و رسیدگی به چالش‌ها و نیازمندی‌های حقوقی رسانه‌ها شورای عالی رسانه‌ها ایجادشده است تا در امر رسیدگی به کار رسانه‌ای چتر حمایت و پشتیبانی از رسانه‌ها وجود داشته باشد.


همه ما باور به آزادی هستیم


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان عنوان کرد: همزمان مبارزه علیه دهشت افگنی، عشق برای آزادی و آزادی بیان به یمن ایستادگی آزادگان این خاک پابرجاست و صلابت همچون کوه‌های هندوکش را داراست. چه شهروند، چه سرباز، چه خبرنگار همه باورمند به آزادی هستند.


وی بیان کرد: در مدت نوزده سال دوره پسا طالبانی، رسانه‌های افغانستان 130 تن از خبرنگارانشان را از دست داده‌اند و این شهدای آزادی بیان با خون خود آگهی و روشنگری را رقم‌زده‌اند. همچنان که صدها خبرنگار دیگر زخم برداشته‌اند.


زهیر اظهار داشت: وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان به‌منظور رسیدن به همگرایی فرهنگی و داشتن روابط نکو و سازنده خواهان ایجاد و عملی شدن چشم‌اندازهای معین کاری است. چنانچه ما می‌خواهیم که به زودترین فُرصت با توافق شما اشتراک کنندگان بزرگوار، کنفرانس جهانی زیر عنوان دهشت افگنی و پیامدهای آن در منطقه در کابل برگزار کنیم و اگر توافق شد روی عملی شدن و رهیافت‌های اجرایی آن گروه‌های کاری مشترک را خواهیم ساخت.


وی بیان کرد: از نظر ما روابط و همگرایی فرهنگی میان ملل موجود و فرهنگ‌های زیبای منطقه، می‌تواند گنجینه‌های مشترک و ارزشمند را میان مردم سرافراز منطقه همرسانی کند.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان خاطرنشان کرد: خواهان شکل‌گیری مؤلفه‌هایی همچون علاقه‌مند به ایجاد روابط فرهنگی هستیم تا این امر پُلی باشد میان کشورهای حوزه تمدنی هستیم.


وی ادامه داد: سازمان محترم ایسیسکو در سال 2024 کابل را پایتخت فرهنگی جهان اسلام اعلام کرده است، همکاری کشورهای حوزه تمدنی در این راستا برای ما مهم و ارزشمند است که در واقع تقویت روابط فرهنگی پنداشته می‌شود.


زهیر اظهار داشت: برگزاری کنفرانس جهانی آسیب‌شناسی دهشت افگنی در بخش رسانه‌ها و فرهنگ نیز از مواردی است که باید برای تحقق آن به‌صورت مشارکتی اقدام صورت گیرد.


خواهان ایجاد تفاهم‌نامه میان کشورهای عضو هستیم


وی بیان کرد: ایجاد تفاهم‌نامه‌ها و توافق‌نامه‌های فرهنگی میان کشورهای عضو در این نشست در راستای رسانه و فعالیت‌های فرهنگی از دیگر مواردی است که خواهان شکل‌گیری آن هستیم.


سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان در پایان خاطرنشان کرد: به‌منظور دهشت زدایی و رسیدن به همگرایی منطقه‌ای که در آن فرهنگ‌ها و ارزش‌های فرهنگی اولویت دولت‌ها باشد، نیاز است که برنامه‌های این‌چنینی ادامه داشته باشیم و پیگیرانه برگزار کنیم.


هر تلفنی می‌تواند یک خبرنگار است


در ادامه جابر الجابری قائم‌مقام وزیر فرهنگ عراق اظهار داشت: از مهم‌ترین قربانیان رسانه، «اطوار بهجت» از روزنامه‌نگاران عراقی بود که به شهادت رسید. او مشغول فعالیت رسانه‌ای بود که در انفجار حرمین امامین عسگرین(ع) شهید شد.


وی افزود: صدها نفر در این حادثه انفجاری چه توسط القاعده، چه داعش، چه جبهه النصره و چه گروه‌ها و جبهه‌های تروریستی دیگر به شهادت رسیدند.


قائم‌مقام وزیر فرهنگ عراق تصریح کرد: ما یاد می‌کنیم از قهرمانان جنگ در مبارزه علیه داعش، آن‌ها در میدان‌های خطر وارد شدند و در پوشش رسانه‌ای بودند، کار آن‌ها خطرناک‌تر از جنگ و عملیات‌های مسلحانه بود.


وی بیان کرد: ما امروز از روزنامه‌نگارانی یاد می‌کنیم که جانشان را از دست دادند، ما دفاع می‌کنیم از روزنامه‌نگاران و راه آن‌ها را پاس می‌داریم، آن‌ها به دنبال نشان دادن چهره ضد حق تروریست‌ها بودند.


الجابری اظهار داشت: ما در زمانی زندگی می‌کنیم که وسایل ارتباط‌جمعی توانستند روزنامه‌نگاری را به همه تلفن‌ها منتقل کنند و هر تلفنی می‌تواند یک خبرنگار باشد.


وی افزود: خداوند به ما منت داد تا بتوانیم در عراق به پیروزی برسیم، دولت عراق حمایت می‌کند از خبرنگاران، ما به دنبال آن هستیم که مردم بتوانند در کشور با آرامش زندگی کنند.


قائم‌مقام وزیر فرهنگ عراق تصریح کرد: شبکه رسانه‌ای عراق مستقل از حکومت بوده و این با دستور مستقیم مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر است.  


خبرنگار زبان مردمی هستند که کسی صدای آن‌ها را نمی‌شنوند


وی بیان کرد: شما خبرنگاران زبان مردمی هستید که کسی صدای آن‌ها را نمی‌شنود، جایگاه خودتان را حفظ کنید و موضوعات زیبا را زشت و موضوعات زشت را زیبا نشان ندهید و نترسید از بیان حقیقت‌ها و دست‌هایی که حقیقت‌ها را مشوش نشان می‌دهند.


الجابری اظهار داشت: خداوند ببخشد شهدای روزنامه‌نگار را و آن‌ها را به‌مانند نوری نشان دهد. امیدوار هستم که روزنامه‌نگاران در رفاه باشند؛ آن‌ها جان خودشان را برای کشور و سرزمین خودشان فدا کردند و تلاش آن‌ها همچنان پایدار خواهد بود.


در ادامه یکی از خانواده‌های خبرنگار شبکه المنار لبنان و خبرنگار به ایراد سخنرانی پرداختند.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر