صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۸ - ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
در مسیر نخبه‌پروری 2/ عیدی در گفتگو با آنا تشریح کرد؛

از ثبت اختراعات کاربردی تا کسب مدال‌ها و جوایز جهانی/ نخبگان جوانی که علیه کرونا درخشیدند

رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی و واحد تبریز عنوان کرد که اعضای این باشگاه تاکنون موفق به ثبت اختراعات و تولید محصولات متعدد در عرصه‌های گوناگون پزشکی و مبارزه با کرونا شده‌اند.
کد خبر : 507640

گروه استان‌های خبرگزاری آنا،‌ حسین عقابی؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز سال ۷۹ با هدف شناسایی، جذب، پرورش، حمایت، توانمندسازی و اعتلای علمی پژوهشگران راه‌اندازی شد.


سال‌های اخیر رویکرد باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی از حمایت‌محوری به سمت فعالیت‌محوری تغییر کرده و کارآفرینی یکی از اقدامات محوری آن است.


باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز از زمان راه‌اندازی تاکنون دستاوردها و محصولات مختلـف و متعددی داشته و اعضای پژوهشگر و استعدادهای درخشان این باشگاه همواره در عرصه‌های گوناگون علمی و فناوری خوش درخشیده‌اند.




بیشتر بخوانید:


روبات انسان‌نمای فوتبالیست ساخته می‌شود




خبرنگار خبرگزاری آنا در دومین شماره از سلسله گفتگوهای «پژوهشگران جوان در مسیر تولید علم» با فاتح‌علی عیدی رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی و واحد تبریز گفتگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: خلاصه‌ای از روند راه‌اندازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز را بیان بفرمایید.


عیدی: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز سال ۷۹ به‌عنوان نخستین دفتر این باشگاه در شهرستان‌ها راه‌اندازی شد و نخستین رئیس آن حجت‌الاسلام مرادی بود که اکنون در کسوت هیئت علمی دانشگاه فعالیت دارد.


دومین رئیس این دفتر علیرضا منادی بود که اکنون نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون آموزش عالی مجلس است. این دفتر رؤسای دیگری هم داشت که نمی‌توان به همه آنها اشاره کرد؛ اما به‌نوبه خودم قدردان تلاش همه آنان هستم.


آنا: فعالیت‌های شاخص و موفقیت‌های باشگاه پژوهشگران جوان واحد متبوع شما در گذشته و اکنون چه بوده است؟


عیدی: در کل موفقیت‌های باشگاه مرهون تلاش و کوشش سختی‌ناپذیر اعضای آن است؛ چه در گذشته و چه در حال اعضای پژوهشگر و استعداد درخشان باشگاه همواره در عرصه‌های مختلف علمی و فناوری خوش درخشیده‌اند.


از نمونه‌ موفقیت‌های اخیر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد تبریز می‌توان کسب مدال طلای مسابقات اختراعات در «سیلیکون‌ولی» آمریکا توسط دو عضو باشگاه به نام‌های میثم امینی و رضا قربانی، کسب مدال طلا و نقره توسط ابراهیم‌زاده در مسابقات اختراعات کشورهای کانادا و کرواسی و احراز عنوان دانشجوی نمونه کشور توسط مهناز پیروی از اعضای استعداد درخشان باشگاه تبریز را نام برد.


انتشار ده‌ها کتاب و مقاله علمی در ژورنال‌هایی با نمایه برتر هم بخش کوچکی از موفقیت‌های اعضای این باشگاه است.


آنا: فعالیت‌های باشگاه متبوع شما تا چه اندازه اثرگذار بوده و اثربخشی و اثرگذاری آن در سطح دانشگاه، منطقه و کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


عیدی: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی از بدو راه‌اندازی مأموریت داشته که با شناسایی، جذب، پرورش، حمایت، توانمندسازی به اعتلای علمی پژوهشگران بپردازد. به‌طور کلی فعالیت‌های باشگاه در چشم‌انداز برنامه راهبردهای آن لحاظ شده است.


این نهاد، باشگاهی کارآفرین در تربیت و تعلیم جوانان مستعد و فراهم‌ساز زمینه‌های رشد و بالندگی اعضا از طریق برنامه‌های مدون، جامع و هماهنگ در زمینه‌های آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و کارآفرینی بوده است.


سال‌های اخیر رویکرد باشگاه از حمایت‌محوری به سمت فعالیت‌محوری تغییر کرده و کارآفرینی یکی از اقدامات محوری آن شده است. تربیت دانشجوی کارآفرین، یعنی ایجاد نسلی از دانش‌آموختگان که به عامل نوآوری تبدیل شوند به‌دلیل اینکه توسعه ملی و منطقه‌ای و رقابت در عرصه جهانی به عامل نوآوری بستگی دارد.


پیتر دراکر جایی گفته :«همه چیز باید به کار تبدیل شود، اگر چنین نشود اصولاً اتفاقی نیفتاده است»؛ بنابراین حاکم شدن فرهنگ فعالیت محوری، اعضا را به کار و تلاش و فعالیت وامی‌دارد و زمینه آن هم مانند انتشار فراخوان طرح‌های تحقیقاتی و سوق دانشجویان به پژوهش، تحقیق، کارآفرینی و ایده پردازی توسط باشگاه فراهم شده است.


در کل می‌توان ادعا کرد که برنامه‌های امروز باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان هم‌راستا با سیاست‌های کلی دانشگاه آزاد اسلامی و همسو با دانشگاه‌های نسل سوم تدوین و اجرا می‌شوند. امروز دیگر تولید صرف مقاله آن‌هم غیرکاربردی و بدون ملاحظه نیازهای اجتماع، جایی در باشگاه ندارد. مقالاتی مورد نظر است که از طرح‌های پژوهشی استخراج و به درد جامعه بخورند و مسئله‌ای از جامعه را حل کنند یعنی مسئله‌محور و مأموریت‌گرا باشند.


آنا: چه پیشنهادها و خواسته‌هایی برای ارتقا و توانمندسازی مجموعه باشگاه دارید تا بهتر از گذشته بتواند در سطح واحدهای دانشگاهی و کشوری به کار خود ادامه دهد؟


عیدی: مدیران ستاد مرکزی باشگاه پژوهشگران جوان، نیروی محرکه فعالیت‌های دفاتر باشگاه در شهرستان‌ها هستند. بی‌وقفه تلاش و خدمت می‌کنند که جا دارد از همه آنها تشکر کنم. همکاران نیز در واحدهای دانشگاهی به سهم خود تلاش و فعالیت کرده و در شرایط کنونی که با تهدید ویروس کرونا مواجه هستیم باید آن را تبدیل به فرصت کنیم. در سطح باشگاه پژوهشگران در واحدهای دانشگاهی شاهدیم که این کار صورت می‌گیرد.


استفاده از فضای مجازی برای اجرای برنامه‌های آموزشی و توانمندسازی و ایجاد رقابت علمی نشان از تبدیل تهدید به فرصت توسط همکاران با راهبری ستاد مرکزی انجام می‌شود. اکنون تخصیص و تحقق بودجه یکی از دغدغه‌های همکاران است که باید برای آن فکر کرد.


مدیریت فعلی باشگاه با اعمال سیاست‌های انقباضی مانند اختصاص تسهیلات نقدی فقط به دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی یا تعیین سقف سنی پایین‌تر از ۳۵ سال، گام‌هایی در این رابطه برداشته‌ است. احاله مدیریت انجمن‌های علمی دانشجویی به باشگاه موجب هم‌افزایی و صرفه‌جویی در وقت و انرژی و هزینه‌ها شده و از انجام کارهای موازی ممانعت کرده است.


در برخی از واحدهای دانشگاهی برای انجام امور انجمن‌های علمی، کارشناسی در اختیار رئیس باشگاه نگذاشته‌اند که این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد؛ البته به لطف مسئولان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز این مشکل را نداریم.


آنا: آیا باشگاه متبوع شما دستاورد و محصول شاخصی دارد؟ و اینکه آیا برنامه و دستور کاری جدیدی دارید که منجر به تولید محصول شود؟



عیدی: دستاوردها و محصولات مختلـف و متعددی توسط اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز خلـق و ساخته شده‌اند که به‌عنوان نمونه می‌توان اختراع علیرضا ابراهیم‌زاده دانشجوی مهندسی پزشکی و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز را نام برد که در حوزه نوروفیدبک (بازخورد عصبی) بوده و در قالب کلاهی خود تنظیم است و امواج مغزی در افراد دارای اختلالات روانی و افسردگی را تجزیه و تحلیل و به پزشک ارائه می‌کند.


ابراهیم‌زاده برای دو اختراع خود در مسابقات اختراعات کشورهای کانادا و کرواسی دو مدال نقره و طلا کسب کرد.




بیشتر بخوانید:


ثبت طرح ساعت مچی هوشمند در مرکز مالکیت فکری قوه قضائیه


درخشش دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی در مسابقات اختراعات کانادا و کرواسی با کسب 2 مدال


کاهش ایجاد زخم پا و قطع عضو در دیابتی‌ها




اختراع میثم امینی عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز «کفش طبی» پیش‌گیرنده از ابتلا به زخم دیابتی است یا اختراع دیگر این عضو باشگاه که سرنگ ایمن نام دارد و طوری ساخته شده که از آسیب‌های ناشی از سرسوزن جلوگیری می‌کند.



اختراع دستگاه کنترل شیکر کیسه خون توسط نادیا قاسم‌زاده عضو باشگاه که از انعقاد و لخته شدن خون جلوگیری می‌کند.


قربانی دیگر عضو باشگاه سیستم ضدسرقت مجهز به دوربین و با قابلیت تشخیص چهره ساخته‌ و نمونه‌های دیگر که ذکر همه آنها در این مجال نمی‌گنجد با اینکه در فراخوان بهار و تابستان ستاد مرکزی باشگاه، تعداد چهار طرح تحقیقاتی تصویب‌شده داریم که برخی از این طرح‌ها به تولید محصول منجر خواهد شد.



آنا: در دوره کرونا چه عملکردی داشته و آیا موفق به تولید محصولات ضدکرونا هم شده‌اید؟


عیدی: در دوران کرونا نیز اعضای این باشگاه بسیار فعال بودند. تعدادی از آنها در صف نخست مبارزه با کرونا و همدوش با مدافعان سلامت به ارائه خدمت در مراکز درمانی به هموطنان مشغول هستند.


اختراعاتی نیز در این زمینه داشته‌ایم مانند دستگاه تمام اتوماتیک ضدعفونی‌کننده با قابلیت‌های جدید، ماسک‌ تنفسی که توسط آقای آقازاده ساخته شده که دما را در ورودی ماسک گرم می‌کند تا هوای گرم به ریه عفونی بیمار وارد بشود.



اختراع دیگر دستگاه پاک‌سازی کف‌کفش که توسط مائده فتوحی ساخته شده است تا در ورودی مراکز درمانی و دیگر مؤسسات قرار می‌گیرد و از انتقال ویروس جلوگیری می‌کند.


آنا: در راستای آخرین سیاست‌ها و برنامه‌های ابلاغی از ستاد مرکزی چه برنامه‌هایی پیش‌رو دارید و دستورکارها چیست؟


عیدی: با توجه به رویکرد جدید باشگاه پژوهشگران جوان و برنامه‌های تدوینی و آیین‌نامه‌های ابلاغی مانند آیین‌نامه تشکیل تیم‌های علمی، مسابقات علمی، اردوهای جهادی-علمی، دوره‌های اندیشه‌ورزی، آیین‌نامه جدید عضویت و تسهیلات، برنامه‌های خودمان را بازتعریف کردیم و با توجه به شرایط حاکم که بر اثر شیوع ویروس کرونا عارض شده است، عمدتاً برنامه‌ها را با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله اجتماعی به‌صورت مجازی برگزار می‌کنیم.


در روزها و ماه‌های پیش‌رو رویدادها و وبینارهای علمی متعددی را پیش‌بینی کرده‌ایم. وبینار«آشنایی با نرم‌افزار prezi» و وبینار«مقاله‌نویسی به زبان انگلیسی» در روزهای آتی برگزار می‌شوند.


اختتامیه جشنواره ایده‌های برتر را خواهیم داشت. اختتامیه رویداد استارت‌آپی همزیستی با کرونا را اوایل شهریور برگزار می‌کنیم. مسابقات مجازی Robotech 2020 را در حال برنامه‌ریزی برای برگزاری آن هستیم و چند برنامه دیگر که بعد از مصوب‌شدن اطلاع‌رسانی خواهد شد.


آنا: چنانچه مطلبی در پرسش‌های مطرح و به آن پرداخته نشده است، تشریح فرمایید.


عیدی: از ابتدای سال جاری برنامه‌هایی به اجرا درآوردیم که یکی از آنها بازدید اعضا از شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان شرقی بود که همزمان با روز جهانی شیر انجام شد. سه وبینار آموزشی با عنوان‌های «تأثیرات زیست‌محیطی کوئید ۱۹»، «بحران کرونا و اکوسیستم کارآفرینی و نوآوری» و وبینار«بحران کرونا و استراتژی دیجیتال مارکتینگ» را برگزار کردیم و اعضا از آنها استقبال و استفاده کردند.


ویژه‌نامه «مشق پژوهش» که در واقع گزارش عملکرد باشگاه در سال 98 بود را منتشر کردیم. در این مدت توفیق داشتیم در برنامه‌های اداره کل هدایت و توانمندسازی ستاد مرکزی باشگاه شرکت کنیم که با عنوان دوشنبه‌های وبیناری برگزار می‌شوند.


وبینارهایی مانند تبیین عضویت، طرح پاناسه یا پایان‌نامه‌های سه دقیقه‌ای، نیازسنجی آموزشی، انجمن‌های علمی، توانمندسازی فرهنگی(توسط باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل)، کارآفرینی دانش‌بنیان (توسط باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان) و کارورزی و اشتغال نخبگان ۲۱ مرداد برگزار شد که برنامه‌های مفیدی برای رؤسای باشگاه بودند و جای تشکر دارد.


از اقدامات اخیر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می‌توان انجام برنامه‌ریزی برای برگزاری اردوی جهادی علمی در مناطق محروم استان آذربایجان شرقی یا آماده‌سازی کتاب«باشگاه من» که با همکاری مدیران ستاد مرکزی انجام می‌گیرد و ایجاد فضای کار اشتراکی در محل باشگاه برای استفاده تیم‌های علمی و استارت‌آپی اعضای باشگاه و انجمن‌های علمی را نام برد که با مساعدت‌ ارگان‌های امدادی، خدماتی و درمانی استان برگزار می‌کنیم.


آنا: و سخن آخر...


عیدی: در پایان از حمایت‌های عزیز جوانپور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی و حسن رسولی‌سقای معاون  پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز  تشکر می‌کنم.
انتهای پیام/4121/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر