ماکرون در ویرانه های بیروت به دنبال چه بود؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، خاورمیانه همچنان به عزای عروسش نشسته است. انفجار مرگبار بیروت پس از انفجارهای هیروشیما و ناکازاکی سومین انفجار بزرگ دنیا محسوب میشود.به گفته وزارت بهداشت لبنان ،همچنان ۶۰ نفر مفقود هستند. تعدادی از اجساد نیز به دریا پرتاب شده اند که شناسایی آن ها قطعا با مشکلات زیادی مواجه خواهد بود.
حمد حسن وزیر بهداشت لبنان درتازه ترین آمار، جان باختگان انفجار بیروت را 154 نفر و تعداد مجروحان را نیز بیش از پنج هزار نفر اعلام کرد. میزان کل خسارت های ناشی از انفجار هم توسط مروان عبود استاندار بیروت رقمی معادل ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار محاسبه شده است. با گذشت پنج روز از انفجار بزرگ بیروت چرایی وقوع این فاجعه همچنان یک علامت سوال بزرگ است.
فاجعه ای که از آن چه تصور میشود به مراتب بیشتر است.به گزارش سایت خبری النشره،تحقیقات درباره انفجار بندر بیروت در سه سطح متمرکز است. سطح اول به مرحله قبل از انفجار برمیگردد؛ یعنی به صورت مشخص به هفت سال پیش از سال 2013 تا 2020 یعنی زمانی که صدها تن نیترات آمونیوم با قدرت انفجاری بالا در انبار شماره 12 بندر بیروت دپو شد. در این مرحله تحقیق از 23 نفر شروع شده که شاخصترین آن ها حسن قریطم رئیس کمیته موقت اداره بندر از نزدیکان سعد حریری، نخستوزیر سابق لبنان و فرزند رفیق حریری است که مدتی پیش به اتهام فساد اقتصادی و مالی برای بازجویی و تحقیق به دادگاه ارجاع شده بود و شفیق مرعی مدیرکل سابق گمرک و بدری ضاهر مدیر کل کنونی این بندر از جمله افرادی هستند که از آن ها تحقیق خواهد شد.هدف این مرحله از تحقیقات این است که به چندین سوال پاسخ داده شود: با توجه به این که قانون لبنان مخالف ورود این محموله به بندر بیروت بوده ، چگونه نیترات آمونیوم وارد بندر شده است؟
با وجود گزارشهای امنیتی مکرری که درباره خطرات آن هشدار داده بود؛ چرا مصادره این مواد همچنان ادامه یافته است؟جالب آن که همزمان؛سخنگوی یک شرکت ویژه ساخت مواد منفجره در کشور موزامبیک اعلام کرد بار نیترات آمونیومی که منجر به انفجار شد، مربوط به این شرکت بوده که از گرجستان به سمت موزامبیک میآمد.
به گفته وی ،این بار، ویژه ساخت مواد منفجره برای شرکتهای معدن بود که حدود هفت سال پیش در بندر بیروت مصادره و توقیف شد. «بدری داهر» رئیس اداره گمرک لبنان می گوید "آژانسهای امنیتی لبنان بارها خطر انفجار مواد محترقه در بندر بیروت را به کابینه «سعد حریری» یادآور شده بودند اما آنها درباره این موضوع واکنشی نشان ندادند".
مرحله دوم تحقیقات سناریوی وقوع سهل انگاری در انفجار بندر بیروت است. مرحله سوم هم تحقیقات فرضیه حمله اسرائیل با استفاده از یک موشک یا بمب را بررسی میکند و به همین دلیل بود که میشل عون رئیس جمهور لبنان که گفته بود تمامی احتمالات از جمله اهمالکاری یا وجود یک عامل خارجی و اقدام خرابکارانه بررسی خواهد شد،از "امانوئل ماکرون" درجریان سفرش به بیروت درخواست کرد تا فرانسه تصاویر ماهوارهای محل انفجار را در اختیار لبنان قرار دهد .
همزمان دفتر«امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه که به گفته بسیاری از تحلیل گران آرزوی استعمار لبنان را در سر دارد و به بهانه بازدید از صحنه انفجار و کمک به بازسازی بیروت،اختصاص کمکهای بین المللی را منوط به انجام اصلاحات سیاسی در لبنان دانسته بود،اعلام کرد که نشست کمک مالی به بیروت، به ریاست فرانسه و سازمان ملل امروز به صورت ویدئوکنفرانس برگزار خواهد شد.
جالب این جاست ژانلوک ملانشون، رهبر حزب چپگرای «فرانسه تسلیمناپذیر» در توئیتی با انتقاد از اظهارات «مداخلهجویانه» امانوئل ماکرون نوشته است: «من درباره مداخله در حیات سیاسی لبنان هشدار می دهم. این قابل پذیرش نخواهد بود. لبنان تحت قیمومیت فرانسه نیست. من به لبنانیها درباره اصلاحات مورد اشاره ماکرون هشدار می دهم. از خواستهای انقلاب شهروندی تان محافظت کنید.»
همه این ها در حالی است که سید حسن نصر ا...درسخنرانی اخیر خود تلاش کرد جنگ روانی علیه حزب ا...را خنثی کند اما با این حال در خصوص تحقیق بین المللی به صورت صریح پاسخ و پیشنهاد داد ارتش لبنان پیگیر حقیقت یابی حادثه انفجار بیروت باشد.سید حسن نصرا... ضمن همدلی با مردم لبنان و تاکید بر این که بخشی از شهدا و مجروحان حادثه سه شنبه از فرزندان لبنان در حزب ا... بوده اند از عزم جزم حزب ا... برای پیگیری ماجرا تا رسیدن به حقیقت و مجازات مقصران سخن گفت.
او درعین حال رسانه های معاندی را که بلافاصله پس از انفجار در بیروت بدون توجه به" اعتبار" رسانه ایشان و بی آن که هیچ بعدی از ابعاد ماجرا روشن شده باشد، حزب ا... لبنان را محکوم و پیکان اتهام را متوجه این حزب کردند، مورد نکوهش قرار داد و اعلام کرد در چنین شرایطی حزب ا...لبنان محکوم به تحمل فاجعه دردناک انفجار و درعین حال تحمل مظلومیتی استثنایی بود.
رسانه های سعودی و وابسته به آل سعود در منطقه در اولین واکنش به انفجار بیروت کوشیدند تا اسکله و انبار منفجر شده را انبار سلاح، موشک و...متعلق به حزب ا...معرفی کنند. دبیر کل حزب ا... لبنان با تاکید بر این نکته که حزب ا...کوچک ترین مداخله ای در اداره اسکله و نظارت بر آن نداشته است تاکید کرد که عوامل حادثه جدای از وابستگی سیاسی و مذهبی، محاکمه شوند .وی با بیان این که حزب ا... به سفر و کمکهای ماکرون نیز به دید مثبت نگاه میکند، بابت کمکهای خارجی به لبنان تشکر کرد.
در انتها اما سید حسن نصرا... مهم ترین نکته صحبت هایش را خطاب به ما و به تمام دوستداران مقاومت در سراسر دنیا گفت : نگران نباشید؛ مقاومت در بهترین وضعیت نظامی، سیاسی و اجتماعی خود قرار دارد.
اشغال ساختمان وزارت خارجه واقتصاد
اما التهابات داخلی همچنان در لبنان برافروخته است . دیروز عصر هم لبنان بار دیگر صحنه تظاهرات در مخالفت با مسئولان مقصر و بزرگداشت قربانیان انفجار مرگبار در بیروت بود.تظاهراتی که به خشونت و اغتشاش نیز کشیده شد. ساختمان وزارت خارجه واقتصاد لبنان توسط یک گروه ناشناس به رهبری یک ژنرال بازنشسته ارتش ،جورج نادرتصرف شد.یک نیروی امنیتی لبنان هم در درگیری با افراد مهاجم ناشناس در بیروت، کشته شد. تعداد زیادی از ساختمانها و به ویژه ساختمانهای دولتی نیز دچار حریق شدند.
در مجاورت پارلمان لبنان در بیروت نیز آتش سوزی بزرگی رخ داد.به نظر می رسدجریان ۱۴ مارس که اکنون سهمی از دولت ندارد تلاش میکند اعتراضات مردمی علیه کلیت سیستم فاسد را به حملات سیاسی علیه حزبا... و امل و میشل عون تقلیل دهد.
ماکرون در ویرانه های بیروت به دنبال چیست؟
ماکرون اولین دولتمرد غربی بود که در پی انفجارهای مهیب روز سه شنبه بندر بیروت عازم لبنان شد.به نوشته نور نیوز،اما گویا ماکرون هنوز تصور میکند لبنان تحت قیمومیت فرانسه است که با وجود ناتوانی در پاسخ به معترضان کشورش، به بیروت آمده و اعطای کمکهای بینالمللی را منوط به اصلاحات سیاسی کرده است! برای پاسخ به چرایی این رفتار باید کمی به عقبتر یعنی فروردین ۹۶ برگردیم، زمانی که لبنانیها خود را برای برگزاری انتخابات پارلمانی بعد از وقفهای چهارساله آماده میکردند.در آن زمان هم لبنان با مشکلات سنگین اقتصادی و بدهی ۱۰۰ میلیارد دلاری در آستانه ورشکستگی بود.
«سعد حریری» نخست وزیر وقت لبنان در آن زمان با برگزاری یک کنفرانس بین المللی با عنوان «سیدر ۱» به میزبانی فرانسه درصدد جلب کمکهای بینالمللی به منظور گذر از این بحران بر آمد.حریری در این کنفرانس به رای دهندگان لبنانی گفت که آرای شما در انتخابات پیش رو به صورت مستقیم در نقد شدن وعده مالی بینالمللی مطرح شده در این کنفرانس نقش خواهد داشت! این کمکها با توجه به وعدههای کشورها و نهادهای مختلف،در مجموع به ارزش ۱۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در کنار بخشودگی بخشی از بدهیهای سر رسید شده لبنان برآورد شد، اما چون منوط به انتخاب جریان غربگرا از سوی مردم شده بود، هیچ گاه عملیاتی نشد.
مردم لبنان انتخاب خود را کردند و انتخابات به پیروزی قاطع گروههای سیاسی همراه با مقاومت منتهی شد، اما گروههای همسو با محور ضدمقاومت به طور علنی اعلام کردند که مردم تاوان این انتخاب را خواهند داد.پس از تشکیل پارلمان و دولت جدید نه تنها این وعدهای مالی روی کاغذ ماند بلکه تحریمهای همه جانبه بانکی به بهانه مسدود کردن دسترسیهای مالی حزب ا... و ویرانی معیشت مردم این کشور آغاز شد.
در کنار تشدید این فشارها، جریانهای فاسد و شکست خورده انتخابات با سوء استفاده از اعتراضات متراکم مردم، دولت را متهم به ناکارآمدی و فساد کردند و با تحریک مردم دست به آشوب خیابانی زدند.حریری برای فرار از پاسخ گویی استعفا کرد تا مسیر را برای تکمیل پازل بعدی یعنی انحلال مجلس فراهم کند. رویایی که با هوشمندی پارلمان محقق نشد و نخستوزیر جدید به سرعت انتخاب شد.
اکنون با انفجار بیروت زمان به نقطه صفر بازگشته است و ماکرون بار دیگر در نقش منجی ظاهر شده، پمپئو با حریری تماس گرفته و وعده کمک داده است، صهیونیستها پرچم لبنان را در تلاویو به اهتزاز در آورده و رژیم سعودی نقش خود را در بازسازی لبنان پس از جنگهای داخلی یادآوری کرده است!ماکرون شرط کمکهای بینالمللی را اصلاحات سیاسی دانسته و گفته است اجازه نخواهد داد دست مفسدان به این کمکها برسد. اصلاحاتی که حذف حزب ا... از صحنه سیاسی لبنان و خلع سلاح مقاومت هدف نهایی آن است.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/
انتهای پیام/