صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۹ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۹
یادداشت/

ماجرای لبنان، انفجار با تبعات بسیار زیاد

انفجاری با قدرت یک بمب هسته‌ای در قلب بیروت منفجر شد که رئیس‌جمهور آمریکا آن را یک حمله دانست و مقام‌های لبنانی بی‌دلیل دانستند.
کد خبر : 506507

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، انفجاری با قدرت یک بمب هسته‌ای تاکتیکی در قلب بیروت و در مهم‌ترین نقطه این شهر منفجر شد. دونالد ترامپ آن را حمله دانست و مقام‌های لبنانی آن را بی‌دلیل دانستند. تل‌آویو نیز هرگونه دخالت در فاجعه لبنان را مردود دانست.


شواهد نشان می‌دهند یک انبار پر از مواد نیترات آمونیوم در انبار بیروت نگهداری می‌شد. گزارش‌ها حاکی است این انبار مربوط به توقیف مواد انفجاری گروه‌های تروریستی در سوریه بود که با دخالت نهاد قضائی لبنان در بیروت توقیف و مانع از انتقال آن به سوریه شده بود. منابع رسانه‌ای عربی و منطقه‌ای ازجمله العالم مدعی هستند دلیل حادثه اتصالی برق بوده است. هنوز برای تحلیل حادثه زود است، اما تبعات این رخداد را در چند بخش می‌توان تحلیل کرد. 




بیشتر بخوانید:


خطای انسانی یا حمله موشکی؛ علت شدیدترین انفجار شبه‌اتمی سال‌های اخیر غرب آسیا چه بود؟




نخست: شهروندان لبنانی در شوک قرار دارند. میزان خسارت تا 15 مایلی حادثه (24 کیلومتری) دیده می‌شود. بندر لبنان غیر قابل استفاده است و بسیاری از کشتی‌های محدود تجاری، تفریحی-گردشگری، شناورهای کوچک و صیادی در این بندر کاملاً نابود شدند. سیلوی گندم لبنان که محل تخلیه، بارگیری و انبار بیش از 80 درصد نیاز این کشور بود نابود شد.



بیش از 80 درصد داروهای بیماران صعب‌العلاج لبنانی در این بندر دپو بود. همچنین بسیاری از نیازهای اولیه و روزانه شهروندان لبنانی در این بندر نگهداری می‌شد که دیگر چیزی از آن باقی نمانده است.



به وسعت دو برابر انبار محل نگهداری مواد نیترات در بندر لبنان حفره‌ای شکل گرفته که غیر قابل ترمیم است. وزارت بهداشت و کارشناسان لبنانی به شهروندان هشدار دادند محیط را ترک و از خود در برابر اثرات بر جای مانده از ماده سمی مراقبت کنند.


درهم تنیدگی شهروندان لبنانی برای فرایند امداد و نجات، اسکان موقت در مدارس و پارکینگ‌ها، حضور گسترده در بیمارستان‌ها در عمل وضعیت کرونای لبنان را به مرز فاجعه انسانی می‌رساند. دولت لبنان دو هفته آینده را وضعیت اضطراری اعلام کرد، اما بعید است دو هفته دیگر این وضعیت پایان یابد.   


دو: دادگاه رفیق حریری عقب افتاد. همین موضوع تنش‌های سیاسی را کاهش می‌دهد. حادثه رخ داده دو سناریوی امنیتی پیش روی لبنان قرار داده است. یا به‌شدت موجب تفرقه و ایجاد گسست اجتماعی می‌شود یا در فرایندی همدلی و امداد و نجات عمومی گروه‌های لبنانی خلأهای اخیر را پر می‌کنند.



اخبار لحظه‌ای و بررسی‌های اولیه نشان می‌دهند کفه اتحاد بیشتر است. از سویی حزب‌الله فراخوان اهدای خون اعلام کرد و از سوی دیگر کشورهای مختلف با اعزام کمک‌های بشردوستانه به کمک دولت حسن دیاب شتافتند. هرچند تحرکات سعد حریری نگران‌کننده است، اما بررسی تحولات نشان می‌دهند این حادثه برخلاف تصور در دقایق نخست، تاکنون به اتحاد منجر شده است و سناریوی تفرقه آمیزی در آن دیده نمی‌شود. 


برای اظهارنظر بیشتر باید صبر کرد. افشای ابعاد فاجعه در کنار چرایی بی‌توجهی مقام‌های لبنانی به انتقال نیترات و حتی کشور فرستنده اهمیت دارد. آنچه باید در اوضاع لبنان گفت اجرای سیاست «صبر و دقت» است. سیاستی که به لحاظ اهمیت جغرافیایی بیروت تنظیم خواهد شد و می‌تواند به اتخاذ تصمیمات آتی کمک کند.


* کارشناس امور بین‌الملل


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر