معضلی به نام دانشآموزان چاق!/ چربی خون و اضافه وزن، سلامت دانشآموزان را تهدید میکند
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در سالهای اخیر مسئله چاقی دانشآموزان از مشکلات اساسی حوزه آموزشوپرورش به شمار میآید، معضلی که باعث بیانگیزگی در فعالیتهای مدرسه و افت تحصیلی دانشآموزان نیز میشود؛ همچنین افزایش روزافزون فناوری و تمایل کودکان به بازیهای رایانهای بهجای فعالیتهای بدنی و مصرف فستفودها از مهمترین عوامل چاقی کودکان است، چاقی کودکان و نوجوانان، از لحاظ روحی و روانی عواقب نامطلوبی همچون کمخوابی، نداشتن اعتمادبهنفس، اضطراب و افسردگی را در پی دارد که این مسائل بر روابط اجتماعی و تحصیلی دانشآموزان تأثیر میگذارد.
آخرین آمارها در خصوص چاقی دانشآموزان
بر اساس آخرین آمار ارائهشده توسط محققان چاقی در میان دانشآموزان شایعترین مشکل بهداشتی در کشورهای پیشرفته است که میانگین سنی دانشآموزان مبتلا به چاقی بین سنین 12 تا 17 سال است. مطالعات اخیر حاکی از افزایش سریع میزان بروز چاقی بهخصوص در میان کودکان و نوجوانان در کشورهای مختلف است. امروزه حداقل 27 درصد کودکان و 21 درصد نوجوانان چاق هستند که این امر افزایش 54 درصدی در چاقی کودکان و افزایش 39 درصدی را در چاقی نوجوانان در طی دو دهه اخیر نشان میدهد. با این روند افزایش چاقی در دوران کودکی و نوجوانی تخمین زده میشود که 70 درصد نوجوانان چاق تبدیل به بزرگسالان چاق شوند. کودکان چاق در معرض مشکلات بهداشتی متعددی ازجمله کاهش توان کاری اختلالات ارتوپدی و ریوی، مقاومت انسولین و پرفشاری خون قرار دارند. کودکان چاق زودتر از همسالان خود به بلوغ میرسند که این امر موجب کوتاه شدن دوره رشد طولی استخوان و کوتاهقدی آنها میشود، شیوع چاقی در نوجوانان فقط به کشورهای غربی محدود نمیشود.
۲۱ درصد دانشآموزان دچار اضافهوزن و چاقی هستند
موضوع چاقی دانشآموزان به یک چالش بزرگ برای مدیران آموزشوپرورش تبدیل شده است بهطوریکه مهرزاد حمیدی معاون تربیتبدنی و سلامت، نیازهای پروژه کنترل اضافهوزن و چاقی دانشآموزان را؛ حمایت ملی و حاکمیتی، مشارکت و حمایت وزارتخانهها در اجرای موفق این پروژه دانست و اظهار کرد: با اتکا به ادارات کل آموزشوپرورش استانها، پروژه کنترل اضافهوزن و چاقی دانشآموزان را در سال تحصیلی جدید کلید زدهایم تا با تعیین شاخص توده بدنی دانشآموزان ابتدایی توسط آموزگاران پایه و دانشآموزان متوسطه توسط یکی از دبیران و با نظارت معلمان متخصص درس تربیتبدنی یک اقدام ارزشمند برای سلامت دانشآموزان دارای چاقی و اضافهوزن را رقم بزنیم تا در پایان سال تحصیلی کاهش ۳ درصدی دانشآموزان دارای اضافهوزن را داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه ۲۱ درصد دانشآموزان دچار چاقی هستند و حتماً در ایام قرنطینه به این آمار افزوده شده است، یادآور شد: مشکل اضافهوزن در دوران قرنطینه را هم باید در نظر گرفت لذا طرح کنترل اضافهوزن و چاقی با لحاظ شرایط کرونایی بر اساس سبک زندگی فعال و سالم پیشبینی و طراحی شده است.
حمیدی در پایان به شرایط زرد، قرمز و سفید در مورد بازگشایی مدارس در سال تحصیلی آینده اشاره کرد و گفت: اگر مدارس در سال آینده تحصیلی در مناطق قرمز تشکیل نشوند دانشآموزان با کمک خانوادههای خود میتوانند از طریق اپلیکیشنهایی که در شبکه شاد بارگذاری میشود وزن خود را کنترل کنند و به انجام فعالیتهای ورزشی بپردازند لذا آموزش خانوادهها یکی از برنامههای معاونت تربیتبدنی و سلامت در شرایط کرونا است.
25 درصد دانشآموزان کشور چربی خون دارند
موضوع چاقی دانشآموزان به یک معضل بسیار جدی تبدیل شده است، به گفته ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 25 درصد دانشآموزان کشور چربی خون دارند ازاینرو لازم است سبک زندگی این افراد از مقطع ابتدایی و در مدارس اصلاح شود.
حریرچی در این مورد گفت: بر اساس استاندارهای بینالمللی هر دانشآموز و نوجوان باید روزانه در حدود یک ساعت ورزش را در برنامههای خود داشته باشد.
وی ادامه داد: امروز از هر 10 نوجوان ایرانی یک نفر چاق، یک نفر اضافهوزن، 2 نفر چاقی شکمی دارد و از هر 10 نوجوان و دانشآموز، هشت نفر از آنها کمتر از نیم ساعت در روز فعالیت ورزشی دارند.
حریرچی بیان کرد: متأسفانه 25 درصد دانشآموزان کشور بهطور متوسط، روزانه میان وعدههای ناسالم مانند غذاهای شور و نوشابه مصرف میکنند و از هر 10 دانشآموز بهطور میانگین چهار نفر روزانه مسواک نمیزنند.
لزوم آموزش در تغذیه میان دانشآموزان
به نظر میرسد پیشگیری از چاقی در میان دانشآموزان نیاز به یک اراده بزرگ در میان دستگاههای اجرائی کشور دارد که در این زمینه باید انجمن تغذیه، وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پروش باید برای جلوگیری از چاقی در میان دانشآموزان اقدامات لازم را انجام دهند، بروز چاقی در میان دانشآموزان میتواند باعث ایجاد مشکلات زیادی شود؛ لذا باید آموزش لازم در زمینه تغذیه به نوجوانان داده شود.
انتهای پیام/4148/پ
انتهای پیام/