از رابطههای روانی زن و مرد در خانواده چه میدانید؟
به گزارش خبرنگار آنا از بوشهر، در این کارگاه آموزشی دکتر حمید حبشی با تأکید بر شناخت بنیانهای روانی زن و مرد بیان کرد: همچنان که برای تحقق هر چیزی باید شرایط اولیه آن فراهم شود، برای داشتن خانوادهای مستحکم، شناخت بنیانهای روانی زن و مرد، بسیار مهم است.
حبشی بنیانهای اساسی خانواده را دو مورد برشمرد و افزود: از بنیانهای مهم زندگی خانوادگی میتوان اقتدار برای مردان و لطافت و طراوت را برای زنان را نام برد.
روانشناس آستان قدس رضوی در بیان تفاوتهای جسمی میان زن و مرد تشریح کرد: پوست ضخیمتر، عضلات حجیمتر، استخوان بندی قویتر و صدای بمتر در مردان، نسبت به زنان از ابزارهای جسمی اقتدار مرد است و در مقابل جرأت و جسارت، سرعت العمل ذهنی و جسمی، و استوار بودن، سختی و محکمی در زیر و بم زندگی نیز ابزارهای روانی اقتدار زنان است.
حبشی با تأکید بر آفرینش متفاوت زن و مرد به منظور تکمیل یکدیگر هشدار داد: نباید ابزارهای روانی مرد، در زن تقویت شود چرا که به «لطافت» و «طراوت» زن صدمه میزند و حتی بر «متانت» و «عفت» او تأثیر خواهد گذاشت.
وی با بیان استثنائات افزود: در شرایط حساس و اجبار همانند جنگ تحمیلی برهم خوردن این نظم خللی ایجاد نمیکند همانطور که در شرایط جنگی، زنان بسیاری، در جبهههای حق علیه باطل مردانه جنگیدند اما در وضع عادی جابهجا شدن ابزارهای روانی زنان و مردان، باعث آسیب به نظام خانواده و روابط آنان خواهد شد.
اقتدار، سلطه نیست، ستون بودن است
حبشی با بیان اینکه مردان دو ترجمه از «اقتدار» دارند، تصریح کرد: برداشت اول به معنای سلطه و مالکیت است که برداشتی سخت اشتباه است. اما در برداشت دوم، معنی ستون، پایه و اساس چهارچوب خانواده از آن تعبیر میشود.
این روانشناس با هشدار درباره اینکه سلطه طلبی مرد از بین رفتن طراوت و لطافت زن را همراه خواهد داشت، عنوان کرد: زمانی مرد به اقتدار واقعی دست خواهد یافت که تکیهگاه همسر و فرزندانش باشد و وجودش ایجاد امنیت کند نه باعث رعب و وحشت شود.
حبشی شناخت این موارد را با بررسی علایم رفتاری و بازخورد آن در محیط خانواده میسر دانست و اظهار کرد: دستور دادن و تهدید کردن از علائم کریه رفتاری برای مردان است و برعکس تأمین کردن، آرامش بخش بودن و «امنیت دادن» سه علامت رفتاری است که باید در هر مردی تقویت شود.
او با بیان اینکه در صحبتها و خواستهها بهتر است به جای دستور دادن از اشاره به دستور استفاده شود، تشریح کرد: به طور مثال به جای دستور برایم چای بیاور از اشاره به دستور سماور روشن است؟ استفاده شود و زن نیز باید با شناخت این علائم به جای بهکار بردن کلمات برای جواب از منظور این سخن آگاه شود.
وی تصریح کرد: مرد باید شجاعت در حریم خانواده از خود نشان دهد و با تأمین نیازهای اساسی خانواده دغدغههای خانواده را ازبین ببرد و چنانچه نتواند از بس آن برآید به جای بهانهجویی و طفره رفتن، پوزش بخواهد و در صدد رفع آن در آینده برآید.
چهار رفتار زن، ویران کننده «اقتدار» مرد
استاد آستان قدس رضوی با گفتن اینکه برخی رفتارهای زن یا اعضای خانواده، ویران کننده «اقتدار» مرد هستند که باید از آن پرهیز شود، اظهار کرد: جدل، قهر، گریه و پرخاشگری از رفتارهای نکوهیده برای زنان است که نه تنها مثمر نیستند بلکه رفتارهایی هستند که از سوی زن، اقتدار مرد را درهم میشکند.
وی ادامه داد: دخالتهای نابجا، بیاعتنایی و توهین کردن نیز از سوی اعضای خانواده زن نسبت به مرد نتیجهای جز نابودی اقتدار مرد به همراه نخواهد داشت و تبعات ناگواری از جمله سرخوردگی و افسردگی را به دنبال خواهد داشت.
حبشی با تأکید به اینکه جدل و قهرکردن را نباید با گفتمان منطقی اشتباه گرفت، گفت: در جدل کردن، زن بدون آگاهی و به تصور اینکه با دلایل منطقی ثابت کرده، چه چیزی درست است و به مرد گفته است من را ببین، اقتدار مرد را نشانه رفته و آن را نقض مینماید
وی افزود: زنان نباید از قهر، آشتی، عواطف و ناز کردنها به عنوان سلاح استفاده کند چرا که در صورتی که درخواستهای غیرمنطقی و خارج از توان مرد پشت آن باشد، باعث خورد شدن غرور و اقتدار مرد میشود.
حبشی به پیامهای ذاتی در رفتارهای زن تأکید کرد و شناخت آن را برای مرد ضروری دانست و تشریح کرد: به هم ریخته و شکستهام را پیام زن هنگام گریه است که اثر منفی آن برای مردان، احساس رنج و دور شدن همسر از وی است.
حبشی با بیان تحقیر و توهین، حمله فیزیکی یا بدنی، بیاعتنایی، صدمه زدن به خود یا وسایل خانه از واکنشهای اشتباه مرد به این حس زن دانست و افزود: در این وضعیت، اشتباه استراتژیک زن، ابراز گلهمندی از مرد است که منجر به دفاع از خود یا حتی حمله (کلامی یا جسمی) از سوی مرد میشود در حالی که زن بهتر است نیازش را (حتی با گریه و در حالت سر بر شانه مرد) بگوید و سپس به ارزش تأمین دادن مرد اشاره کند که به یقین به نتیجه خواهد رسید.
وی در پایان پرخاش را سمیترین رفتار اقتدارشکنانه زن معرفی و تصریح کرد: پیام آن وضعیت روحی زن به مرد است و اگر مکرر و مستمر باشد، میتواند منجر به طلاق عاطفی یا حتی طلاق شناسنامهای همسران شود.
انتهای پیام/