صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۳۴ - ۲۷ آبان ۱۳۹۴

دلایل سقوط دوباره قیمت نفت خام؛ زمستان متعادل غرب، رکود در چین و ژاپن

هفته گذشته قیمت نفت خام دوباره سقوط کرد و افت هفتگی هشت درصد را به ثبت رساند. این میزان بیشترین مقدار کاهش هفتگی قیمت طلای سیاه طی هشت ماه گذشته بوده است.
کد خبر : 50408

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از تارنمای شبکه «یورونیوز»، جمعه گذشته قیمت هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت از ۴۴ دلار و ۴۷ سنت به ۴۰ دلار و ۷۴ سنت رسید. قیمت نفت خام برنت نیز کمتر از ۴۵ دلار برای هر بشکه بود.


عوامل متعددی در کاهش قیمت نفت نقش دارد. ذخایر نفت خام ایالات متحده آمریکا طی هفت هفته متوالی افزایش یافته و آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده است امسال به دلیل زمستان متعادل در آمریکا و اروپا، انباشت جهانی ذخایر نفت همچنان بالا خواهد ماند. در این صورت قیمت نفت در بازار به روند نزولی خود ادامه خواهد داد.


از سوی دیگر، انتشار آمار و ارقام اقتصادی پایین در چین که بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام به شمار می‌رود، به سقوط قیمت نفت منجر شده است. میزان تولید ناخالص داخلی این کشور زیر هفت درصد گزارش می شود.


میزان رشد اقتصادی اروپا در سه ماهه سوم سال جاری میلادی نیز سه دهم درصد اعلام شده است در حالی که انتظار می‌رفت رشد اقتصادی منطقه پولی یورو برای این فصل دست‌کم چهار دهم درصد باشد.


از سوی دیگر، بازارهای جهانی نیز با کاهش ارزش سهام خود روبه‌رو بودند. ارزش سهام در بازار بورس نیویورک در آخر هفته گذشته افت چشمگیری داشت.


در بازارهای خاورمیانه نیز وضع به همین منوال بود. ارزش سهام در بازار بورس قاهره به پایین‌ترین حد خود از دسامبر ۲۰۱۳ میلادی (آذر 1392) رسید و روز یکشنبه پانزدهم نوامبر با افت ۴.۱۸ درصدی روبرو شد. به همین ترتیب، شاخص سهام در بازار بورس دوبی و عربستان سعودی هم به ترتیب در همین روز ۳.۵۹ درصد و ۲.۸۵ درصد افت داشت.


«نورالدین الحموری»، کارشناس اقتصادی، به یورونیوز گفت: اتفاق خوب این است که قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت نزدیک به بشکه‌ای ۴۰ دلار باقی مانده است.


به گفته او، طی نخستین روز معاملات هفته، قیمت هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت بیش از هفت دهم درصد صعود کرد و به بیشتر از بشکه‌ای ۴۱ دلار رسید. قیمت هر بشکه نفت خام برنت نیز نزدیک به ۴۵ دلار بود اما قیمت ۴۰ دلار برای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت، یک مرز قابل تحمل به حساب می‌آید به این معنی که وقتی قیمت نفت به این مرز برسد، ترس از افت بیشتر قیمت آن در آینده، افزایش می‌یابد.


الحموری افزود: به نظر می‌رسد سناریو کنونی همان اتفاقی باشد که برای بازار کالاها و بازارهای جهانی از ژوئن تا سپتامبر گذشته (شهریور) رخ داد. در این دوره شاهد بودیم که قیمت‌گذاری بالا در بازار از سوی بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) به کاهش شدید قیمت‌ها در بازار کالا و سهام منجر شد و قیمت دلار نیز در این دوره بالا رفت. از سوی دیگر، آمار اقتصادی در ایالات متحده آمریکا پایین است. اما تصمیم‌های کارگزاران فدرال رزرو در نشست ماه دسامبر (آذر)، نقش تعیین کننده‌ای در بازارها خواهد داشت.فدرال رزرو قرار است درباره افزایش نرخ بهره تصمیم بگیرد.


این کارشناس اقتصادی گفت: اوایل این هفته، اقتصاد ژاپن بار دیگر با رکود روبه‌رو شد. این چهارمین دوره رکورد اقتصادی در این کشور طی پنج سال گذشته است. همچنین از سال ۲۰۰۹ (زمستان 1387) تاکنون رشد اقتصادی سالیانه آمریکا به طور متوسط پایین‌تر از هدف سالیانه تثبیت‌شده در این کشور از سوی فدرال رزرو بوده است. این نهاد میزان رشد اقتصادی سالیانه ۲.۵ درصد را در نظر داشته است.


وی ادامه داد: اکنون این میزان ۱.۵ درصد و نرخ بهره در پایین‌ترین حد خود طی هفت سال گذشته است. سوالی که پیش می‌آید این است که اگر اقتصاد آمریکا قادر نیست با نرخ بهره پایین به هدف سالیانه تثبیت‌شده برسد، چه طور می‌تواند با نرخ بالای بهره به این هدف دست پیدا کند؟ همچنین اکنون هیچ نشانه‌ای از تورم در اقتصاد آمریکا دیده نمی‌شود در حالی که در اروپا، آسیا و آمریکا با نشانه‌هایی حاکی از کندی روند رشد اقتصادی روبروییم.


الحموری یادآوری کرد: ارزش سهام در بازارهای خاورمیانه و شمال آفریقا به دلیل ضعف کارکرد شرکت‌های تجاری و افت قیمت نفت پایین آمد. تاثیر منفی حملات پاریس بر این بازارها که نخستین بازارهایی بودند که پس از حوادث پاریس در آخر هفته گذشته باز شدند، به دلیل افزایش ترس سرمایه‌گذاران از دخالت‌های بعدی در منطقه است. این امر بر بازارهای جهانی نیز تاثیر خود را خواهد گذاشت. در چنین وضعی علاقه و توجه این بازارها به دلار آمریکا و ین ژاپن نیز تا مدتی ادامه خواهد داشت.


انتهای پیام/

ارسال نظر