صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۴۳ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۹

بررسی جرقه انقلاب اسلامی در «اخگر انفجار»

کتاب «اخگر انفجار» پژوهشی است دربارۀ مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» که با نام مستعار احمد رشیدی مطلق نوشته و در روزنامه‌های سراسری منتشر شد.
کد خبر : 503933

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، کتاب «اخگر انفجار» از یک «مانور ناشیانه» می‌گوید که «آغاز شمارش معکوس» شماری قدرت‌مدار را رقم زد. کسانی که حرف روزنامه‌نگارها را برای عدم چاپ نوشته‌های هتاکانه نشنیدند و 400 روز بعد طومارشان در هم پیچیده شد.


«ایران و استعمار سرخ و سیاه» عنوان مقاله‌ای بود که در تاریخ ۱۷ دی ۱۳۵۶ (۷ ژانویه ۱۹۷۸م) در روزنامه «اطلاعات» با نام مستعار احمد رشیدی مطلق منتشر شد. محتوای این مقاله همکاری نیروهای مذهبی و چپ برای مقابله با اهداف انقلاب سفید و انتقاد به این مسئله بود. عده‌ای این مقاله را یکی از دلایل اصلی اوج گرفتن اعتراض‌هایی می‌دانند که در کمتر از ۴۰۰ روز بعد منجر به فروپاشی حکومت پهلوی در ایران شد. 


کتاب «اخگر انفجار» پژوهشی است درباره این مقاله و پاسخی است به پرسش‌های بسیاری که همواره مطرح می‌شود: از جمله اینکه نویسنده واقعی این مقاله که بود؟  آیا تنها یک مقاله با این مضمون در روزنامه «اطلاعات» منتشر شد یا چند مقاله مشابه در چند روزنامه؟ تصمیم‌گیرندگان پشت پرده و دستوردهنده اصلی چه کسانی بودند و چه هدفی را دنبال می‌کردند؟ از مجریان و عوامل اجرایی  این برنامه چه می‌دانیم؟ واکنش مدیران جراید و روزنامه‌نگاران در برابر این مطالب تحمیلی چه بود؟ و سؤال‌هایی از این دست. 


سید فرید قاسمی، روزنامه‌نگار‏، نویسنده و پژوهشگر که از او به‌عنوان «حافظه مطبوعات ایران» یاد می‌شود‏، در این کتاب از یک «مانور ناشیانه» می‌گوید که «آغاز شمارش معکوس» تعدادی قدرت‌مدار را رقم زد. کسانی که حرف روزنامه‌نگارها را برای عدم چاپ نوشته‌های هتاکانه نشنیدند و ۴۰۰ روز بعد طومارشان در هم پیچیده شد.


از مشهورترین مقاله‌های تحمیلی، مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» با عنوان‌های «مقاله انقلاب‌آفرین»، «آتش به انبار باروت»، «گافِ گُنده»، «ریسک بزرگ»، «انتحار سیاسی»، «حماقت باورناپذیر» و... یاد می‌کنند؛ اما پس از خواندن مجموعه حاضر در خواهید یافت که ماجرا به همان تک‌مقاله مشهور ختم نمی‌شود. در آن روزها زنجیره‌ای از چنین نگارش‌هایی را به روزنامه‌ها تحمیل کرده‌اند و با وجود ایستادگی شماری از مطبوعاتی‌ها، به چاپ سپردند. ازاین‌رو، این کتاب نقیض روایت‌هایی است که تاکنون انتشار یافته است.


«اخگر انفجار»‏، پیش‌زمینه و پی‌آمد مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» به‌تازگی توسط انتشارات جهان کتاب منتشر شده است.


انتهای پیام/4028/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر