شناسایی چالشها و اهمیت مناطق مرزی در کشور/ مبادلات مرزی منجر به بهبود زندگی مردم مرزنشین میشود
افشین اخشانی در گفتگو با خبرنگار حوزه پایش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا اظهار کرد: بدون شک اهمیت مناطق مرزی در کشور بر کسی پوشیده نیست، چراکه این مناطق نقش حساس و استراتژیکی در امنیت و استقلال کشور دارند. طبیعت منزوی و در برخی موارد غیر حاصلخیز مناطق مرزی، بهخصوص در عرصههای کوهستانی و بیابانی ایران، پیوسته به دلیل کمبود رفاه، زمینهساز مشکلات سیاسی، اقتصادی و امنیتی برای دولتهای وقت بوده است.
وی افزود: ناتوانی بالقوه در تولید، فقدان اشتغال کافی، درآمد پایین از عمدهترین مشخصههای اقتصادی -اجتماعی این مناطق است که زمینه را برای معضلات و نابسامانیهایی چون مهاجرت، قاچاق کالا و ناامنی و ... در این مناطق فراهم میآورد. وضعیت خاص جغرافیایی این استانها و برخی شرایط اجتماعی- سیاسی دیگر، حکایت از وجود شکاف میان این مناطق و دیگر مناطق کشور دارد.
مجری برنامه علمی اقتصاد مرزی نظام پایش آزاد عنوان کرد: مسائل مربوط به توزیع ثروت، قدرت و منزلت در این مناطق جدی است. روند مرکزگرایی، منجر به بروز نوعی عدم تعادل شده است، بهگونهای که شاهد ارتقای سطح استانداردهای زندگی در استانهای مرکزی و کاهش آن در مناطق مرزی هستیم.
اخشانی تصریح کرد: مبادلات تجاری مرزی یکی از شاخصهای اصلی در برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه و امرارمعاش مردم مرزنشین است. در مرزهای بسیاری از جوامع درحالتوسعه، سطح قابلتوجهی از نیاز مردم از طریق مبادلات مرزی آنان تأمین میشود با اینکه در برخی موارد اینگونه مبادلات بهصورت غیررسمی و محلی است اما نقش پراهمیتی در مبادلات میان این کشورها داشته و باعث بهبود زندگی ساکنین نقاط مرزی میشود.
وی ادامه داد: توجه به مبادلات، دادوستدهای مرزی در نوع خود، افزایش و توسعه همکاریهای متقابل اقتصادی، گسترش بازارهای محلی، ایجاد صلح و ثبات در مناطق مرزنشین و در بهبود امنیت در این مناطق، بهبود زیرساختها و خدمات موردنیاز منطقه و حتی کشور را به همراه دارد. در این برنامه علمی به چالشهای احصا شده در این حوزه طی جلسات خبرگانی پرداختهشده است. ذیل اهداف و راهبردها زمینههای پژوهشی متعددی از منظر و رشتههای مختلف تألیف شده است و در جلسه 29 تیرماه سال جاری در کمیته ارزیابی و نظارت پایش آزاد با حضور داوران تخصصی بررسی و ارزیابی خواهد شد.
گفتنی است برنامه علمی اقتصاد مرزی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه است. نمایندگان حوزههای دانشی در این برنامه قاسم سامعی، طاهره آخوندزاده، مجتبی حیدری، آرش محمدی فلاح و علی خادمی هستند.
انتهای پیام/4084/
انتهای پیام/