انجام بیش از 160 طرح تحقیقاتی درون و بروندانشگاهی/ مرکز مشاوره سلامت پزشکی راهاندازی میشود
گروه استانهای خبرگزاری آنا- حسین عقابی؛ توسعه علمی، صنعتی و فرهنگی هر کشور بدون پرداختن به امر پژوهش با موفقیت چندانی همراه نخواهد بود. در واقع پژوهش موتور محرک پیشرفت و توسعه محسوب میشود. حتی اگر نشانههایی از توسعه بدون پرداختن به مبانی پژوهشی رخ دهد آن توسعه مستمر و پایدار نخواهد بود و نمیتواند مسیر مطمئنی را طی کند.
پژوهش بهعنوان یکی از قویترین ابزارهای پرورش استعدادهای بالقوه دانشجویان است و با نگاهی به کشورهای مختلف مشاهده میکنیم که این کشورها در حوزه پژوهش برای آینده سرمایهگذاری میکنند.
اکنون زمان آن رسیده که سهم پژوهش در تولید داخلی برابر با سیاستهای ابلاغی علم و فناوری در جمهوری اسلامی ایران افزایش یابد؛ زیرا پژوهش مبنای توسعه است و تضمینی برای استمرار توسعه به شمار میآید و باید در دانشگاهها به این موضوع بیشتر اهمیت داد تا کشور جایگاه اصلی و واقعی خود را در عرصه ملی و بینالمللی پیدا کند.
پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی نیز از اهمیت خاصی برخوردار و در واحدهای سراسر کشور این دانشگاه مورد توجه بوده است. خبرنگار آنا در همین زمینه با امید طبیعی معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان فعالیتها، دستاوردها، محصولات علمی و برنامههای این دانشگاه رد حوزه پژوهش را جویا شده است که در گفتگوی تفصیلی زیر میخوانیم.
آنا: فعالیت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان به چه صورت است و در تازهترین فعالیتها به چه دستاورد مهم و درخوری دست یافتهاید؟
طبیعی: با توجه به رویکرد جدید دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه پژوهش و توجه ویژه به توسعه فعالیتهای پژوهشی مسئلهمحور، بر اساس هدفگذاری که در برنامه راهبردی عملیاتی دانشگاه تدوین و ابلاغشده است، این واحد دانشگاهی تا قبل از آغاز بحران کرونا و در نیمسال اول 99-98 سعی کرد با تشکیل جلسات منظم هفتگی و با دعوت از همه استادان دانشکدههای مختلف و تشکیل کارگروههای تخصصی با همفکری و مشارکت آنان گامهای ابتدایی درباره پیشنهادها و راهکارهای پژوهشی و تعیین خطمشیهای منطبق با سیاستهای کلان و برنامه ارتقای نظام پژوهش دانشگاه با هدف کمک به تولید و نشر علم، توسعه زیرساختهای پژوهشی و ایجاد ارتباط مؤثر و همکاریهای پژوهشی با سازمانها و مراکز تحقیقاتی و صنعتی را دنبال کند.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان با دارابودن دانشکده پزشکی ظرفیت مناسبی در زمینه پژوهش دارد و یکی از دستاوردهای پژوهشی آن دریافت اعتبارنامه کمیته اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی (مهر1397) بوده که باعث شد این واحد دانشگاهی جزء انگشتشمار واحدهای دانشگاهی استان فارس باشد که در این زمینه فعالیت دارد.
واحد دانشگاهی ارسنجان در راستای حفظ، صیانت و رعایت اصل امانتداری و جلوگیری از بروز هرگونه سرقت علمی و ادبی در امر پایاننامههای مقطع کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری از اواخر سال 1397 درصدد ثبت همه پروپوزالهای تصویبشده در شورای پژوهش و فناوری و پایاننامههای دفاع شده در همه رشتههای مقطع تحصیلات تکمیلی برآمده است.
ثبت یک هزار و 830 پیشنهاد و پایاننامه در ایران داک
در همین راستا با همکاری و مساعدت پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایران داک) و مکاتبه صورت گرفته، مجوز ثبت پایاننامهها از سوی آن پژوهشگاه صادر شده و با تلاش سعید محتشمنیا مدیر حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان، اقدام به ثبت و تأیید یک هزار و 830 عنوان پیشنهاد و پایاننامه شامل یک هزار و 162 عنوان برای رشتههای علوم انسانی، 182 عنوان مربوط به رشتههای علوم پایه، 298 عنوان برای رشتههای کشاورزی و منابع طبیعی و 188 عنوان مربوط به رشتههای فنی و مهندسی این واحد دانشگاهی در سامانه ایران داک کردیم که این امر باعث شد این واحد دانشگاهی سال 1398 رتبه نخست ثبت پروپوزال و پایاننامهها در کشور را به خود اختصاص دهد.
برنامه آتی حوزه پژوهش طبق مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عملیاتی کردن سامانه همانندجو برای جلوگیری از سرقت علمی اصل پایاننامههای دانشجویی و پایان دادن به امر پایاننامه نویسی توسط افرادی غیر از دانشجو بوده که نتیجه این مهم افزایش کیفی محتوای پایاننامهها و اعتبار استادان راهنما و مشاور است.
با وجود اینکه سامانه پژوهشیار در دانشگاه آزاد اسلامی از ابتدای اردیبهشت 98 در واحدهای دانشگاهی راهاندازی شده است، روند کاغذی بودن پیشنهادها و کندی عمل تصویب آن در شوراهای آموزشی و پژوهشی واحدهای دانشگاهی به سمت الکترونیکی پیش رفته که این امر نیز به غنای پیشنهادها و در نتیجه پایاننامههای آتی کمک خوبی خواهد کرد.
آنا: دستور کارها و برنامه جدید دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان در حوزه پژوهش چیست؟
طبیعی: این واحد دانشگاهی ازجمله واحدهای پیشرو در رشتههای پیراپزشکی در استان فارس و با برخورداری از هیئت علمی توانمند از ظرفیت بسیار بالایی در ارائه آموزش و خدمات در رشتههای پرستاری و مامایی در منطقه برخوردار است. بر همین اساس با توجه به ظرفیتهای موجود، این واحد دانشگاهی تصمیم به راهاندازی مراکز مشاوره سلامت پزشکی داشته تا با راهاندازی و بهرهگیری از این مراکز علاوه بر افزایش سطح کیفیت آموزشی بتواند با ارائه خدمات به جامعه و افراد موردنیاز گام مؤثری را در تحقق اقتصاد دانشبنیان ایفا کند.
با توجه به تواناییهای هیئت علمی و امکانات این واحد دانشگاهی درخواست صدور مجوز برای راهاندازی مرکز مشاوره مامایی و مرکز مشاوره ارائه مراقبتهای پرستاری در منزل به استان ارسال شده و درخواست راهاندازی مرکز مشاوره آماری و مرکز مشاوره روانشناسی نیز در دستور کار این واحد دانشگاهی قرار دارد.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان در حوزه مجلات پژوهشی و تحقیقات علمی چه فعالیتی داشتهاید؟
طبیعی: این واحد دانشگاهی در حوزه مجلات دارای یک مجله علمی-پژوهشی با نام «اکوفیزیولوژی گیاهی» بوده که از سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرده و طبق گواهی تعیین اعتبار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و در جلسه کمسیون بررسی نشریات علمی آن وزارتخانه موفق به اخذ رتبه «علمی- پژوهشی» از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شده است.
مجله دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان از سال 1390 در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نمایه شده است. این مجله با توجه به همت و تلاش دستاندرکاران مجله ازجمله مدیرمسئول، سردبیر و مدیر داخلی با توجه به پاسخگویی سریع و مناسب از استقبال خوبی همراه بوده و بهدلیل حجم بالای مقالات ارسالی، اکنون آخرین شماره این مجله برای دوره 12 و شماره 42 مربوط به پاییز 1399 بوده که مقالات بهصورت آنلاین چاپ شده است.
آنا: آیا درباره راهاندازی مدارس مهارتی فعالیتی داشتهاید؟
طبیعی: با تأکید بر اینکه ارائه آموزشهای مهارتی و عملی همزمان با تحصیل به دانشجویان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، شیوهنامه نحوه راهاندازی مدارس عالی مهارتی که در بخشنامهای به واحدهای دانشگاهی ابلاغ شده را در اختیار اعضای هیئت علمی قرار دادیم و در سلسله جلساتی که قبل از پاندمی کرونا تشکیل شد، مواردی مطرح کردیم که بهدلیل شیوع بیماری و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی این جلسات ادامه پیدا نکرد و به همین دلیل اقدامی در این باره انجام نشده که با رفع بحران و فراهم شدن شرایط تشکیل جلسات موارد مجدداً در دستور کار قرار خواهد گرفت.
آنا: آیا در دوره شیوع کرونا موفق به تولید محصول شدهاید؟
طبیعی: با آغاز بحران کرونا بهدلیل اهمیت سلامت شهروندان و بهمنظور انجام خدمات مشاورهای در این باره و بهمنظور پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا و شناسایی افراد مشکوک به این بیماری و پاسخ مناسب به شهروندان، اعضای هیئت علمی دانشکده پزشکی این واحد دانشگاهی با سامانه 4030 وزارت بهداشت همکاری داشته و کماکان این همکاری ادامه دارد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان در دوره بحران کرونا با هدف کمک به پیشگیری از بیماری کرونا با دراختیار گذاشتن دستگاه اتوکلاو به گروههای مردمنهاد شهرستان ارسنجان در تولید و توزیع 36 هزار عدد ماسک مشارکت داشته است و این مشارکت همچنان ادامه دارد.
در اجرای طرح رزمایش مواسات که یکی از بزرگترین رزمایشهای اجتماعی و امدادی بوده و نشان از رفتار مؤمنانه و همدلانه مردم ایران در روزگار کرونا دارد با پیگیری بسیج دانشجویی و با همیاری و همدلی کارکنان و اعضای هیئت علمی با توزیع 300 بسته مواد غذایی هر کدام به ارزش 3 میلیون ریال، بین نیازمندان در شهرستان ارسنجان انجام شد.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان در سالهای گذشته چه دستاوردهای در حوزه پژوهش و فناوری داشته است؟
طبیعی: راهاندازی 10 انجمن علمی ازجمله فعالیتها بوده و اکنون که چهار انجمن روانشناسی، زیستشناسی، پرستاری و مامایی فعال هستند. چاپ و انتشار 19 جلد کتاب توسط اعضای هیئت علمی، پایان رساندن 160 طرح تحقیقاتی درون دانشگاهی و دو طرح برون دانشگاهی، اختراع پیمانه اندازهگیری هوشمند، ماشین ارهبرقی، دستگاه زبانهزن چارچوب فلزی و دستگاه اندازهگیری ذرات معلق هوا توسط حمیدرضا قضاوتی ازجمله دستاوردهای پژوهشی این واحد دانشگاهی است.
اختراع فیلتر الکترومغناطیسی و سوپر پتاسیم توسط دانشجو مریم عباسی و کسب مقام دوم مسابقات جهانی اختراعات در سال 2012 در کشور سوئیس و اختراع دستگاه تولید برق خانگی با ظرفیت یک هزار واتی توسط علیرضا نیاوند و کسب مقام سوم مسابقات جهانی اختراعات در سال 2011 در کشور کره جنوبی از دیگر دستاوردهای علمی پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان است.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/