طبیعی است که دشمنان علیه همکاریهای راهبردی ایران و چین فضاسازی کنند/ برنامه جمهوری اسلامی در مقابل تمدید تحریم تسلیحاتی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، سیدعباس موسوی امروز (دوشنبه) در نشست خبری به اقدامات ضد حقوق بشری رژیم آمریکا در سالهای گذشته و اکنون پرداخت و بخشی از جنایاتی که آمریکا به صورت مستقیم و غیرمستقیم علیه ملت ایران روا داشت، ازجمله ترور نافرجام مقام معظم رهبری، هفتم تیر ماه، هواپیمای مسافربری و ترور آیتالله صدوقی را برشمرد.
وی درباره سفر اتمر، سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان به ایران گفت: بزرگترین دستاورد این سفر نزدیک شدن به امضای سند جامع همکاریهای دو کشور بود. ظریف دو ویدئوکنفرانس با همتایان عمانی و چینی خود برگزار کرد. امروز به احتمال قوی مذاکره ویدئوکنفرانسی با همتای قطری خواهد داشت و عصر فردا در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که درباره گزارش دبیرخانه سازمان در اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ است، شرکت و سخنرانی میکند.
آمریکا در جایگاهی نیست که با استناد به قطعنامه، مفاد برجام را از بین ببرد
وی درباره اینکه آمریکا مدعی است اگر تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران عملیاتی نشود، مکانیسم ماشه را با همراهی اروپا فعال خواهد کرد، گفت: اعلام کردیم آمریکاییها حق و توان چنین کاری را ندارند. با بدعهدیهایشان و با اقدامات تخریبی علیه برجام و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ در جایگاهی نیستند که ادعا کنند و با استناد به این قطعنامه مفاد و دستاوردهای برجام را از بین ببرند. در جریان رایزنیهایی که با سایر اعضای شورای امنیت انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که همگی مخالف این رویه هستند و این کار را تقبیح کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما پیش بینی شکست دیگری برای آمریکا در این زمینه داریم. به آنها توصیه میکنیم آزموده را نیازمایند و راهی که به بنبست است، بار دیگر آزمایش نکنند.
لزوم شفافسازی دولت رومانی
موسوی درباره آخرین پیگیریهای علت فوت قاضی منصوری، متهم اقتصادی گفت: موضوع دارای ابهاماتی است. متأسفانه دولت رومانی با وجود درخواستهای ما هنوز در این زمینه شفافسازی نکرده است. وزارت امور خارجه، سفارت ایران، قوه قضائیه و پلیس اینترپل پیگیر موضوع هستند و درخواست داریم دولت رومانی هر آنچه اتفاق افتاده است را بهطور رسمی و کتبی به ایران اعلام کند. تاکنون جز اخبار رسانهای چیز جدیدی دریافت نکردهایم.
وی افزود: کماکان خواستار روشن شدن همه ابعاد موضوع هستیم. از دولت رومانی و مقامات ذیربط این کشور تقاضا دارم با توجه به پیچیدگی این پرونده در اسرع وقت ما را در جریان آخرین اطلاعات قرار دهند.
سند همکاری ایران و چین هیچ نکته ابهامآمیزی ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره پیشنویس برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین که بهتازگی در هیئت دولت تصویب و ظریف مأمور پیگیری آن شد و مطالبی که از سوی برخی از رسانهها مطرح شده است، گفت: این موضوع جدید نیست، در سفری که رئیسجمهور چین به ایران انجام داد، توافق و اعلام شد همکاریهای دو کشور جامع و راهبردی است و سندی هم امضا شد که یکی از بندهای سند اعلام میکرد باید دو کشور سند جامع راهبردی برای همکاریهای خودشان در همه زمینهها تهیه کنند.
وی افزود: در سفر سال گذشته ظریف به پکن پیش نویس این سند به اطلاع مقامات چینی رسید و بررسیها انجام و چند بار تبادل شد و بهتازگی هم در داخل کشور پیش نویس آن تصویب شد. ما همه گمانهزنیها را در این زمینه رد میکنیم. هیچ کدام از مفادی که در رسانهها و بهوسیله اشخاصی مطرح شده است، واقعیت ندارد. بر مبنای نگاه راهبردی با کشورهای دوست و نزدیک تلاش میکنیم رابطه را درازمدت تعریف کنیم و به همین خاطر سند تصویب شد و با بقیه کشورها که با ما دارای روابط دوستانه و حسنه هستند، بر مبنای احترام و منافع متقابل آمادهایم چنین سندهایی را با زمانبندیهای مختلف امضا کنیم و با برخی در حال مذاکره در این زمینه هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: همه گمانهزنیها اشتباه است. احساس میکنم سند به گونهای است که در آینده بشود آن را کامل منتشر کرد. ابعاد مختلف همکاریهای سیاسی و بهویژه اقتصادی در این سند است و اگر این سند در دولتهای دو کشور نهایی شود، میتوان آن را منتشر کرد و هیچ چیز ابهام آمیزی ندارد. طبیعی است همکاریهای نزدیک و راهبردی ایران و چین دشمنانی داشته باشد که دست به فضاسازی و تخریب روابط بزنند.
بنای مداخله در امور داخلی آمریکا را نداریم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره انتخابات آمریکا نیز گفت: ایران بنای مداخله در امور داخلی آمریکا و هیچ کشور دیگری را ندارد. برای ما اهمیت ندارد آنها درباره کشورشان چگونه تصمیم میگیرند؛ موضوع مهم نوع نگاه آنها به منطقه است.
موسوی در پاسخ به سؤالی درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران عنوان کرد: نوع تعامل اروپا و آمریکا به ما ارتباطی ندارد و حاضر نیستیم از حقوق خود بگذریم و آنها را وجهالمصالحه پیچیده و مناسبات ارباب و رعیتی آمریکا و اروپا قرار دهیم.
وی درباره روابط ایران با ونزوئلا عنوان کرد: این روابط رسمی و عادی است و ارتباطی با کشورها و منافع کشورهای دیگر ندارد. بهعنوان دو کشور مستقل که روابطی از گذشته داشتهایم به روابط عادی خود ادامه میدهیم و اقداماتی که بهتازگی انجام دادیم، از نظر ما چیز خارقالعادهای نبوده و تجارت عادی میان ایران و یک کشور در نقطهای دیگر از جهان بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: این روابط خوشایند برخی کشورها ازجمله آمریکا نیست که هر دو کشور را زیر فشار و تحریم قرار داده است. به آنها ربطی ندارد و اراده دو کشور بر این است که به روابط عادی در همه مقاطع ادامه دهیم، بهویژه در حوزه اقتصادی، گفتگوها و رایزنیها میان دو کشور ادامه دارد و سفری در پیش است که اگر نهایی شود، انجام خواهد شد و چیز ویژهای نیست که کسی را نگران کند. ایران با دوستان خود در حد اعلای تعامل رفتار میکند.
تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
موسوی درباره واکنش ایران به تمدید تحریم تسلیحاتی و استفاده از مکانیسم ماشه گفت: دو سه اقدام ویژه برنامهریزی شده که بر حسب شرایط تصمیم گیری خواهد شد. فکر میکنم کار به آنجا کشیده نشود و امیدوارم اینقدر عقل و درایت در آنها باشد که کار را به آنجا نکشانند. اقدام آمریکا در این مقطع به نتیجه نخواهد رسید.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره عملیات مشترک ترکیه و ایران در شمال عراق بیان کرد: مبارزه با تروریسم در دستورکار سه کشور قرار دارد و طبیعی است ایران از مرزهای خود دفاع کند و هر جا تروریستی لانه کرده است، پاکسازی کند. در این زمینه از نزدیک با مقامات عراقی در مشورت و تماس هستیم و آنها نیز از گذشته در جریان فعالیتهای ما و فعالیتهای برخی گروهکهای تروریستی شناسنامهدار در منطقه هستند. این همزمانی خیلی اتفاقی بوده است و بحث عملیات مشترک را نمیتوانم تأیید کنم، ولی این عزم در همه کشورهای منطقه ازجمله ترکیه و عراق وجود دارد که به تناسب شرایط و موقعیت با تروریستهای شناسنامهدار که دست به اقدامات تروریستی علیه بیگناهان میزنند مقابله کنند.
وی گفت: ما انتقادات بسیاری به کشورهای اروپایی وارد میکنیم و بارها آنها را از پناه دادن به تروریستهای خطرناکی که نهتنها علیه مردم ایران جنایت کردند، بلکه علیه کشورهای همسایه اقداماتی انجام دادند، برحذر داشتهایم. سلسله اقداماتی در سالهای گذشته در کشورهای اروپایی رخ داد و تسویه حسابهایی میان این گروهکها انجام شده است. ما درباره سوابق و خطرات آنها هشدار دادیم و کشورهای اروپایی را از کمک کردن و پناه دادن به آنها و خطراتی که حتی ممکن است متوجه شهروندان اروپایی شود بر حذر داشتیم.
احتمال سفر مصطفی الکاظمی به ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال سفر «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر عراق بیان کرد: از هرگونه سفر مقامات کشورهای دوست استقبال میکنیم. چندین پیشنهاد سفر از سوی کشورهای همسایه و دیگران مطرح شده که هنوز نهایی نشده است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره حمله به مواضع حشدالشعبی در عراق گفت: امور داخلی عراق به خود عراقیها مربوط است و ایران بنا نداشته و ندارد که در امور داخلی عراق دخالت و اظهارنظر کند. حشدالشعبی یک نیروی مردمی است که با نظر مقامات و مرجعیت عراقی شکل گرفته و به نیروی نظامی رسمی در آن کشور تبدیل شده است. اطمینان داریم دولت و ملت عراق به خوبی از پس موانع برخواهند آمد و موضوعات داخلی خود را به نحو احسن مدیریت و کشور را به سمت ثبات و آرامش و امنیت مطلوب پیش خواهند برد.
موسوی درباره پیگیریها برای رفع تحریم داروها گفت: یکی از بحثها ممنوعیت ورود دارو و کالاهای انساندوستانه به کشور بوده است. با وجود اینکه گفتند دارو تحریم نیست، ولی با اقداماتی که علیه مبادلات بانکی و تهدید علیه شرکتهای دارویی و ترانزیت انجام میدهند، در عمل راه ورود دارو و اقلام انساندوستانه به کشور را بستهاند. شکایت ما به مراجع بینالمللی احاله شد است و حتی رأی گرفتیم که نباید جزو تحریمها باشد، ولی متأسفانه با وجود پیگیریها این موانع ادامه دارد و جانبازان و بیماران خاص ما از دسترسی به داروهایی که برای حیات آنها ضروری است، محرومند.
وی افزود: پیگیریهای وزارت امور خارجه به صورت دوجانبه و در مراجع بینالمللی ادامه دارد. بهویژه روی سخن ما با کشورها و شرکتهای اروپایی است که به بهانه تحریمهای ظالمانه آمریکا اجازه نمیدهند این داروها وارد کشور شود.
موسوی درباره طرح مجلس برای اجرا نکردن پروتکل الحاقی گفت: وزارت امور خارجه هیچ مشکلی با طرحها و لوایحی که به قانون تبدیل شوند، ندارد و آنها را اجرا خواهد کرد. نظرات کارشناسی ما هم در این زمینه به دوستان منتقل شده است و چنانچه این طرح نهایی و به قانون تبدیل شود، حتماً وزارت امور خارجه استقبال و اجرا خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بیانیه سه کشور اروپایی بعد از قطعنامه شورای حکام که خواستار مذاکره با ایران شدند، گفت: مواضعی که بهتازگی اروپاییها در موارد مختلف میگیرند، نمیپسندیم. مواضع آنها مذبذبانه است. در حالی که عضو برجام هستند و ادعا میکنند میخواهند برجام را حفظ کنند، اقداماتی خلاف روح و متن برجام انجام میدهند و بانی قطعنامهای شدند که ایران واکنش شدیدی به آنها نشان داد. شاید در ذهنشان این است کاری کنند بینابین میان ایران و آمریکا تا اوضاع را کنترل و به قول خودشان برجام را نجات دهند.
وی توصیه کرد: راه نجات برجام بازگشت به تعهدات همه کشورهای عضو برجام است و این حرکات نمایشی و زیگزاگی و سیگنالهای غلط فرستادن به طرفها کار درستی نیست و قطعاً موجب حفظ برجام و روندی که در پیش گرفتند نیست. آنها آمریکاییها را میشناسند. برای همه کشورهای عضو برجام بهتر است آنچه در برجام بوده را حفظ و اجرا کنند و از آن کوتاه نیایند و از این مواضع زیگزاگی و غیرسازنده نیز دست بردارند.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/