صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۲۴ - ۳۱ خرداد ۱۳۹۹
مدیر کل کتاب‌های خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی:

کامل‌ترین گنجینه کتاب‌های چاپ سنگی ایران در کتابخانه ملی نگهداری می‌شود

علی اوجبی گفت: نسخه‌های ارزشمند از کتاب‌های سنگی در کتابخانه ملی موجود است و معتقدم کامل‌ترین بانک کتاب‌های چاپ سنگی در این سازمان نگهداری می‌شود.
کد خبر : 496619

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا به نقل از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علی اوجبی با بیان این مطلب در توضیح تاریخچه چاپ سنگی بیان کرد: در گذشته اگر کتابی می‌خواست تکثیر شود، کسانی بودند که به‌عنوان کاتب از روی کتاب‌ها رونویسی می‌کردند و بعد یک خطاط روی سنگ را خطاطی و حکاکی می‌کرد و به‌صورت برجسته تراشیده و جوهری و درنهایت روی کاغذ چاپ می‌شد.


وی ادامه داد: صنعت چاپ از دوران قاجار در ایران شروع شد که کتاب‌های سنگی قبل از این دوران را می‌توان به‌عنوان نخستین نمونه‌های چاپی عنوان کرد. چراکه نسخه‌های ارزشمند از کتاب‌های سنگی در کتابخانه ملی موجود است و کامل‌ترین بانک کتاب سنگی در این سازمان وجود دارد.


مدیرکل کتاب‌های خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به نسخه‌های خطی موجود گفت: تنوع در نسخ خطی یکی از ویژگی‌های داشته‌های کتابخانه ملی است که توسط اداره کل کتاب‌های خطی و نادر سازمان حفظ و نگهداری می‌شود. درواقع برخی از کتابخانه‌ها مانند کتابخانه مرعشی نجفی و یا آستان قدس رضوی به شکل تخصصی روی کتب دینی متمرکز هستند اما کتابخانه ملی ایران، کتابخانه مجلس و یا کتابخانه دانشگاه تهران، از تنوع بسیاری در زمینه نسخ خطی برخوردار هستند.


وی تأکید کرد: در چهار سال گذشته برای دستیابی به نسخ خطی نادر فعالیت‌های بسیاری صورت گرفت و علاوه بر تهران، کارشناسان خود را نیز به شهرستان‌ها اعزام کردیم که در طول این مدت نسخه‌های بی‌نظیری خریداری شد. به‌عنوان‌مثال یک کتاب در حوزه داروشناسی از یک خانواده در تبریز خریداری شد.


اوجبی توضیح داد: این کتاب 5 جلد است که متعلق به یک پزشک و داروشناس اندلسی به نام ابن سمجون است. یکی از کارشناسان معروف در ترکیه اعلام کرده بود که چهار جلد از این کتاب در نقاط مختلف دنیا شناسایی شده و موفق نشده جلد اول این کتاب را پیدا کند؛ اما خوشبختانه در اداره کل کتاب‌های خطی و نادر کتابخانه ملی ایران توانستیم جلد اول این کتاب را که برای قرن 6 قمری است با نام «ادویه مفرده» پیدا و خریداری کنیم.


مدیرکل کتاب‌های خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پایان صحبت‌های خود درباره محتوای این کتاب گفت: کتاب «ادویه مفرده» دربرگیرنده دانش پزشکی قرون دور است و مانند یک دایرةالمعارف بوده و تا مدت‌ها به‌عنوان یک منبع مورد استفاده قرار می‌گرفته است.


انتهای پیام/4028/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر