صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۰:۳۴ - ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
جهانگیری:

دستگاه اداری دارای بهره‌وری نیستند/ نظام بانکی نشان داد برای تنش‌ها آماده است

معاون اول رئیس‌جمهور در نشست با مدیران ارشد سازمان اداری و استخدامی کشور با تأکید بر اینکه دستگاه اداری کشور باید از حالت فرسودگی و فرسایشی خارج شود، گفت: متأسفانه دستگاه اداری دارای بهره‌وری و بازدهی مطلوب نبوده و نتوانسته نقش خود را در توسعه کشور ایفا کند.
کد خبر : 494809

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور در نشست با مدیران ارشد سازمان اداری و استخدامی کشور با تأکید بر اینکه دستگاه اداری کشور باید از حالت فرسودگی و فرسایشی خارج شود، گفت: متأسفانه دستگاه اداری دارای بهره‌وری و بازدهی مطلوب نبوده و نتوانسته نقش خود را در توسعه کشور ایفا کند.


جهانگیری اظهار کرد: باید روح و جان تازه‌ای در نظام اداری و مدیریتی کشور دمیده شود و اگر راهکارهای لازم برای کارآمدی نظام اداری کشور به ویژه در حوزه منابع انسانی و مدیریتی که در حوزه عمل سازمان اداری و استخدامی کشور است تدبیر شود، می‌تواند یک گام ما را به حکمرانی خوب نزدیک کند.


معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر انجام اقدامات ضروری و اصلاحات در ساختارها، نگرش‌ها و روش‌ها، تصریح کرد: اگرچه بخش اصلی مسائل ناشی از محدودیت منابع است اما آنچه بیش از آن تأثیرگذار بوده ناکارآمدی دستگاه اداری کشور است که می‌توان با انجام اقدامات مؤثر از مشکلات کاست و رضایتمندی مردم را کسب کرد.


جهانگیری با بیان اینکه کارآمدی دستگاه دولت بسیار مهم است، گفت: وقتی‌که بسیاری از مسائل کشور حل‌نشده باقی می‌ماند، این موضوع بیش از محدودیت منابع نیازمند کارآمدی دستگاه‌هاست. ما نیازمند استفاده مطلوب از امکانات و منابع هستیم و سازمان اداری و استخدامی کشور باید در جهت کارآمدی نظام اداری به طور روشن برنامه‌ریزی کند و روی عملکرد و کارآمدی به‌طورجدی وقت بگذارد.


معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به موضوع تحریم‌های ظالمانه، غیرقانونی و غیرانسانی آمریکا که همه ابعاد اقتصادی و اجتماعی کشور را تحت تأثیر قرار داده است، اضافه شدن شرایط بحرانی ناشی از بروز کرونا در کشور را یادآور شد و گفت: در دوران کرونا برخی کارها که در حالت عادی اجرای آن ماه‌ها به طول می‌انجامید ظرف ۴۸ ساعت حل‌وفصل شد که این امر بیانگر این است که می‌توان با کارآمدی مسائل کشور را برطرف کرد.


جهانگیری تأکید کرد: باید با شناسایی فرصت‌ها و تهدیدها تصمیم‌گیری‌های به‌موقع و صحیح داشته باشیم تا بتوانیم از شرایط سخت، دشوار و پیچیده پیش رو عبور کنیم.


معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه پاسخگو کردن، دغدغه مند کردن و چابک سازی دستگاه‌ها از کارهای مهمی است که می‌تواند در کارآمدتر شدن دستگاه‌های اجرایی مؤثر باشد، گفت: وقتی دستگاهی احساس کند که نباید در برابر افکار عمومی و شهروندان پاسخگو باشد، اقدامی در جهت سرعت بخشیدن و اصلاح فرایندها انجام نخواهد داد.


جهانگیری یکی از نقدها و ایرادات به دولت را سنگین بودن و فربه بودن دولت عنوان کرد و افزود: وقتی دولت فربه باشد تحرک دولت کم می‌شود و بعضاً رئیس‌جمهور در جلسات دولت ضمن تأکید بر ضرورت کوچک کردن دولت، بر کاهش تعداد نیروی انسانی برای کارآمدتر شدن دستگاه‌ها نیز تأکید دارد.


معاون اول رئیس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه اتفاقاتی که در دوران شیوع کرونا رخ داد ازهرجهت دارای اهمیت است، اظهار کرد: شاید تا پیش از این شرایط کسی تصور نمی‌کرد که نظام بانکی بتواند این آمادگی را پیدا کند که ظرف مدتی کوتاه ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات را به ۲۰ میلیون خانوار بدون حتی یک بار مراجعه به بانک پرداخت کند.


جهانگیری افزود: در مقطع شیوع کرونا مشخص شد که وقتی اراده وجود داشته باشد و این ضرورت احساس شود که باید به همه خانوارها تسهیلات پرداخت کنیم و نباید افراد به اماکن پرازدحام و بانک‌ها مراجعه کنند، راهکارها و روش‌هایی طراحی شد و با استفاده از ابزارهایی نظیر فضای مجازی این کار به نتیجه رسید.


معاون اول رئیس‌جمهور همچنین با اشاره به صدور کد فعالیت در بورس برای تعداد زیادی از متقاضیان در ایام اخیر گفت: تا پیش از شرایط کرونایی، در طول یک سال صدور مجوز فعالیت در بورس شاید به چند صد هزار مورد می‌رسید اما در دوران شیوع کرونا همه روندها از جمله بررسی مدارک و احراز هویت افراد بدون حضور فیزیکی انجام شد و بر اساس گزارش‌ها در همین مدت به چند میلیون نفر کد بورسی ارائه شد.


جهانگیری با تأکید بر اینکه می‌توان با ارائه راهکارهایی، فرایندها را به‌گونه‌ای اصلاح کرد که منجر به سرعت بخشیدن کارها و چابک شدن دولت شود، تصریح کرد: شاید عده‌ای بگویند که این حرف‌ها برای سال پایانی دولت مناسب نیست اما اتفاقاً به دلیل شرایط فعلی کشور و به دلیل آنکه ایران امروز نیازمند مدیرانی است که پای‌کار باشند تا بتوانند کشور را از گردنه‌های سخت پیش رو عبور دهند، اتفاقاً سال پایانی دولت، سالی است که باید تصمیمات جدی اتخاذ شود.


معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: باید قدر تمام لحظات را بدانیم و در شرایطی که عده‌ای تلاش می‌کنند دولت را سرگرم حاشیه‌ها کنند تا دولت نتواند به وظیفه اصلی خود یعنی اداره کشور و حل مشکلات مردم برسد، باید اولویت اصلی خود را رسیدگی به مسائل کشور و مشکلات مردم قرار دهیم.


جهانگیری در ادامه با تأکید بر اینکه برای شناسایی مدیران موفق باید عملکرد آن‌ها در زمان وجود محدودیت‌ها مورد ارزیابی قرار گیرد، اظهار داشت: قطعاً در هیچ دوره‌ای منابع مالی، منابع انسانی و سایر منابع نامحدود نیست. حتی در مقطع درآمدهای سرشار نفتی که سالی ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد وجود داشته باشد، اگر از مدیران سؤال کنیم که آیا منابع مالی برای اجرای تصمیمات کافی است یا خیر، قطعاً می‌گویند این کافی نیست.


معاون اول رئیس‌جمهور افزود: در مقطع فعلی نیز که درآمدها و منابع دولت بسیار اندک است حتماً دستگاه‌ها و مدیران به لحاظ منابع مالی در محدودیت قرار دارند و معتقدند این محدودیت حتی از محدودیت‌های دوران جنگ نیز بیشتر است.


جهانگیری با تأکید بر اینکه هر محدودیت و تهدیدی می‌تواند فرصت‌هایی نیز به همراه داشته باشد، خاطرنشان کرد: مدیران از یک‌سو با محدودیت منابع و از طرف دیگر با فرصت‌هایی مواجه هستند که باید از این فرصت‌ها در جهت حل مشکلات استفاده کنند.


معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه مدیران باید بدانند فرصت‌ها زودگذر هستند و ماندگار نخواهند بود، گفت: مدیر موفق کسی است که با وجود محدودیت منابع، بهترین تصمیم‌ها را در جهت حل مشکلات کشور و رفع چالش‌های پیش روی مردم اتخاذ کند.


جهانگیری اضافه کرد: مدیران کشور باید مخاطرات و تهدیدات امروز کشور و مخاطرات آینده را مدنظر قرار دهند و با استفاده از فرصت‌ها تلاش کنند تا این تهدیدها به حداقل ممکن کاهش پیدا کند.
معاون اول رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با قدردانی از عملکرد مطلوب سازمان امور اداری و استخدامی، گفت: سازمان امور اداری و استخدامی در سال‌های اخیر خوب درخشیده و با کاهش شش‌ساله سن مدیریت و به‌کارگیری زنان در مسئولیت‌های مدیریتی در این سازمان توانسته اقدامات خوبی را به انجام برساند.


جهانگیری افزود: افزایش ۳۰ درصدی استفاده از زنان و جوانان در مناصب مدیریتی یکی از مصوبات شورای عالی اداری بوده است و سازمان امور اداری و استخدامی که باید در این زمینه از دستگاه‌های دیگر گزارش‌گیری کند، خود عملکرد مناسبی داشته و توانسته در این زمینه نتایج مثبتی را حاصل کند.


معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه باید تمرکز جدی نسبت به این مصوبه شورای عالی اداری معطوف شود و این برنامه با پیگیری جدی در همه دستگاه‌ها دنبال شود، از سازمان امور اداری و استخدامی خواست تمرکز جدی‌تری نسبت به مدیریت منابع انسانی دولت و اصلاح روندها و ساختارها معطوف کند.


جهانگیری با اشاره به اینکه سازمان امور اداری و استخدامی برنامه اصلاح نظام اداری کشور را در دستور کار خود دارد، از این سازمان خواست این موضوع را در سال جاری با جدیت پیگیری و برنامه‌های مرتبط با آن را عملیاتی کند.


معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: اطمینان دارم اگر برای اصلاح نظام اداری کشور وقت بگذاریم، رضایتمندی مردم ده‌ها و صدها برابر بیشتر از اجرای برخی پروژه‌ها است ضمن آنکه منابع مورد نیاز برای اصلاح نظام اداری شاید کمتر از یک درصد منابعی است که در پروژه‌ها هزینه می‌شود و این برنامه تنها نیازمند اراده و مدیران پا به کار است.


جهانگیری توسعه دولت الکترونیک را از دیگر برنامه‌های در دستور کار سازمان امور اداری و استخدامی برشمرد و با اشاره به گزارش‌های رئیس این سازمان در خصوص شناسایی خدماتی که می‌تواند در بستر الکترونیک به مردم ارائه شود، خاطرنشان کرد: در این گزارش اعلام شده است که پنج هزار خدمت شناسایی‌شده که سه هزار مورد آن می‌تواند در بستر الکترونیک انجام شود و تا کنون ۵۰ درصد از این برنامه محقق شده و بر اساس برنامه زمان‌بندی سازمان، تا شهریورماه سال جاری میزان تحقق این برنامه به ۷۵ درصد خواهد رسید و امیدوارم تا پایان سال ۹۹ شاهد آن باشیم که این برنامه و هدف‌گذاری‌ها به نقطه مطلوبی برسد به‌گونه‌ای که مردم برای انجام کارهای اداری نیازمند به مراجعات چندباره به ادارات مختلف نباشند.


معاون اول رئیس‌جمهور تفویض اختیارات به استانداران را از جمله اقدامات مؤثر در اصلاح فرایندها دانست و افزود: البته از نظر قانون اساسی دولت متمرکز دیده شده و وزیری که خود را در برابر رئیس‌جمهور و مجلس شورای اسلامی پاسخگو می‌بیند، تمایلی به تفویض اختیار به استان‌ها ندارد.


جهانگیری افزود: بسیاری از کارها و فرایندها که می‌تواند در استان‌ها انجام شود بی‌جهت در مرکز متمرکز شده است و تفویض اختیار به استان‌ها که مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور نیز نسبت به آن تأکید دارند باید به شکلی مناسب انجام شود چرا که بسیاری از استانداران معتقدند اگر اختیارات کافی به آن‌ها داده شود قادر هستند بسیاری از مشکلات را حل‌وفصل کنند.


معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه پاسخگویی، شفافیت و ارتقاء سلامت نظام اداری نیز باید در برنامه اصلاح نظام اداری کشور با جدیت دنبال شود گفت: ایجاد شفافیت و حذف گلوگاه‌های فسادخیز از نیازهای اصلی دستگاه‌های دولتی است که دولت در همین راستا سه لایحه شفافیت، تعارض منافع و ارتقاء سلامت نظام اداری برای مبارزه با مفاسد اقتصادی به مجلس شورای اسلامی فرستاده است که امیدوارم با پیگیری‌های سازمان امور اداری و استخدامی این لوایح، به زودی در مجلس جدید مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.


جهانگیری ایجاد میز خدمت در همه دستگاه‌های اجرایی را اقدامی مناسب در جهت افزایش رضایتمندی و اصلاح نظام اداری کشور برشمرد و گفت: اینکه در همه دستگاه‌ها میز خدمت مستقر باشد و مراجعان با راهنمایی مسئول میز خدمت در طبقات مختلف ادارات سرگردان نشوند اقدامی مناسب است که باید در همه دستگاه‌ها اجرایی شود.


معاون اول رئیس‌جمهور در ادامه پایین بودن بهره‌وری را یکی از اصلی‌ترین مسائل و مشکلات کشور دانست و گفت: با گذشت بیش از چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی میزان بهره‌وری در استفاده از نیروی انسانی و سرمایه‌های مادی کشور پایین است و این در حالی است که برنامه سوم توسعه قرار بوده ۳۳ درصد از رشد اقتصادی سالانه از افزایش بهره‌وری باشد اما تقریباً در اکثر برنامه ها این اتفاق محقق نشده است.


وی افزود: قطعاً سازمان ملی بهره‌وری نمی‌تواند به تنهایی در کسب این میزان از رشد اقتصادی تأثیرگذار باشد بلکه هر مجموعه‌ای که در تولید ناخالص داخلی کشور نقش دارد باید در ارتقای بهره‌وری تلاش کند. ما نیازمند جهت‌گیری‌های فرهنگی و اقتصادی مناسب هستیم تا بهترین بهره‌وری از سرمایه‌گذاری و بهره‌وری از نیروی انسانی در بنگاه‌های اقتصادی و سازمان‌های اداری ما ایجاد شود.


جهانگیری افزود: در موضوع بهره‌وری در مقایسه با قبل از انقلاب وضعیت خوبی نداریم و لازم است با بررسی تجربیات موفق برخی کشورها نظیر کشورهای شرق آسیا که در برخی از سال‌ها ۷۰ درصد رشد اقتصادی آن‌ها از محل افزایش بهره‌وری بوده، پایین بودن میزان بهره‌وری در کشور را اصلاح کنیم.


معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: میزان بهره‌وری حتی در خانوارها نیز پایین است و این حجم از تولید پسماند و زباله به معنای اتلاف منابع است که البته در برخی شهرهای شمالی کشور به یک مشکل و معضل تبدیل شده است.


جهانگیری با تأکید بر تعیین شاخص‌هایی برای اندازه‌گیری بهره‌وری دستگاه‌ها گفت: در چهل سال گذشته رشد بهره‌وری از نیروی انسانی و سرمایه در کشور چندان مطلوب نبوده است و با توجه به تأکیدات انجام شده در اقتصاد مقاومتی بر روی آن باید تلاش شود تا از تجارب موفق بنگاه‌ها استفاده کرد.


معاون اول رئیس‌جمهور در ادامه با اشاره به موضوع تاریخ شفاهی و ثبت تجارب مدیران ارشد دولت بر استفاده از تجربه‌ها و سیاست‌های دولت‌های گذشته در مواجهه با بحران‌های مشابهی نظیر تأمین ارز یا جبران کسری بودجه ضروری دانست و گفت: استفاده از این راهکار می‌تواند در حل مسائل کلیدی کشور کارگشا باشد و منجر به پرهیز از اتخاذ تصمیمات و تکرار روش‌های نادرست در حل مسائل یکنواخت شود.


جهانگیری همچنین با اشاره به گزارش‌های ارائه شده درباره آموزش الکترونیک مدیران دولت در دوران کرونا گفت: کرونا تجربه‌ای بزرگ به ما هدیه کرد به طوری که یک روز بردن گوشی همراه توسط دانش‌آموزان به مدارس مجاز نبود اما امروز آموزش‌وپرورش کشور افتخار می‌کند که توانسته از طریق فضای مجازی، آموزش ۱۳ تا ۱۴ میلیون دانش‌آموز را انجام دهد. اینکه کلاس‌های آموزش مدیران از سه هزار ساعت به پنج میلیون ساعت افزایش‌یافته نشان می‌دهد که چقدر می‌توانیم از فناوری در افزایش بهره‌وری استفاده کنیم.


انصاری، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور نیز در این جلسه با اشاره به اجرای برنامه جامع اصلاح نظام اداری با محورهای جدید و متنوعی نظیر صیانت از حقوق شهروندی و شفافیت نظام اداری گزارشی از موضوعاتی نظیر کوچک‌سازی دولت، افزایش کیفیت نظام اداری و ارتقای تحصیلی کارکنان، جذب ۳۲۷ هزار مستخدم جدید از طریق آزمون، حذف ۲۳ هزار پست سازمانی، واگذاری برخی واحدهای عملیاتی به بخش خصوصی و سمن‌ها، افزایش حقوق و مزایای کارمندان، افزایش تعداد کارکنان و مدیران زن، توسعه دولت الکترونیک، برگزاری جشنواره شهید رجایی، مقابله با فساد اداری و بخشنامه‌های صادرشده در دوران شیوع کرونا جذب پرستار و کادر درمانی و تهیه آیین‌نامه شهید خدمت ارائه کرد.


همچنین رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران گزارشی از رویکردها و عملکردها و استقرار نظام مدیریتی بهره‌وری در نظام اداری و اقتصادی کشور ارائه کرد و گفت: ایجاد باور در همه ابعاد برای افزایش بهره‌وری به ویژه در زمان تحریم ضرورت امروز ماست و در این خصوص نیازمند همکاری همه بخش‌های خصوصی و عمومی هستیم.


رئیس مرکز آموزش مدیریت دولتی نیز با ارائه گزارشی از مستندسازی تجارب در دولت‌های یازدهم و دوازدهم و آموزش الکترونیک مدیران گفت: بیش از ۵ میلیون ساعت در سه ماه گذشته آموزش مجازی برای مدیران کشور برگزار شده است تا دستگاه‌ها در حوزه‌های مختلف نظیر مقابله با کرونا و یا بهره‌مندی از دورکاری ظرفیت لازم را پیدا کنند.


 


انتهای پیام/

ارسال نظر