پایانی بر خدمات هزینهبر برای مردم/ شیوه استفاده از خدمات ارزش افزوده تغییر میکند
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا ، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی طی حکمی به همه اپراتورهای فعال در کشور دستور داد تا روز دوشنبه(19 خرداد) به فعالیت تمامی سرویسهای ارزش افزوده پایان دهند و تا پیش از این تاریخ پیامکهای اطلاعرسانی را برای مردم ارسال کنند.
اقدامات وزارت ارتباطات برای پایان دادن به خدمات ارزش افزوده
پروژه پایان وس(خدمات ارزش افزوده) از اواسط سال گذشته آغاز شد. محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اولین بار در شهریور 1398 از تلاش برای پایان دادن به خدمات ارزش افزوده در اپراتورهای تلفن همراه گفت. او در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: شاید وقتش رسیده باشد که بهزودی «کل سرویسهای ارزش افزوده» را برای همیشه تعطیل کنیم. دوستان دیگر به یقین رسیدهاند که در مورد حقالناس هیچ خط قرمزی ندارم، مخصوصا اگر از جیب مردم دزدی شود!
پس مطرح شدن چنین صحبتهایی از سوی آذری جهرمی بیش از 75 شرکت خدمات ارزش افزوده طی نامهای به سران قوا خواستار بررسی و رفع مشکلات شرکتهای این حوزه شدند. در واقع فعالان این حوزه معتقد بودند در صورت قطع همه سرویسهای ارزش افزوده 30 هزار نفر از شاغلان شرکتهای تبلیغات آنلاین، صنعت تولید محتوا، تولید اپلیکیشن و توسعه پلتفرمهای توزیع و ارائه محتوا کار خود را به کلی از دست داده و کسبوکارهای آنها در خطر قرار میگیرد.
حساسیت این موضوع سبب شد دادستانی کل کشور وارد پرونده وس شده و از تلاشها برای پایان دادن به فعالیت خدمات ارزش افزوده در اپراتورهای مختلف حمایت کند. جواد جاویدنیا، معاون فضای مجازی دادستان کل کشور در مهر 1398 در جلسه مشترکی با یکی از اپراتورهای تلفن همراه بیان کرد: همه خدمات تلفن همراه تخلف نیست ولی دادستانی کل کشور از حقالناس دفاع کرده و همکاری لازم را با وزارت ارتباطات و سازمان تنظیم مقررات برای پایان دادن به کلاهبرداری از طریق خدمات ارزش افزوده را انجام میدهد.
البته در مراحل مختلف پایان دادن به وس مشکلاتی نیز بین وزارت ارتباطات و دستگاه قضایی کشور پیش آمد. به طوری که دادستانی کل کشور در نامهای از وزارت ارتباطات خواست اطلاعات تمامی شرکتهای ارائه دهنده خدمات ارزش افزوده را به معاونت فضای مجازی دادستانی تحویل دهد. بعد از مدتی اطلاعات لازم از نوع و حجم فعالیت شرکتهای ارائه دهنده وس به دستگاه قضا تحویل داده شد.
در این بحبوحه خبرهایی از نقش کلیدی تعدادی از مسئولان وزارت ارتباطات در قضیه وس و ادامه فعالیت خدمات ارزش افزوده منتشر شد ولی طبق معمول همیشه وزیر ارتباطات خود و معاونانش در تمامی سازمانهای زیر مجموعه این وزارتخانه را بیگناه دانست و با نشان دادن مدارک مختلف در فضای مجازی اعلام کرد: «قسم میخورم کوتاه نیایم».
با وجود جنجالهای به پا شده در قضیه وس و اعتراض تعدادی از فعالان استارتآپی کشور برای جلوگیری از ادامه این پروژه، تقریباً در فاصله آبان تا دی ماه سال گذشته خبری زیادی از این پرونده مطرح نشد تا اینکه در در تاریخ 12 دی ماه سید جمال هادیان، مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات از تدوین مصوبات قانونی برای پایان داد به کلاهبرداریهای ارزش افزوده خبر داد و در حساب توئیتری خود نوشت: «پایان وس به کجا رسید؟ تدوین مصوبات قانونی برای پایان دادن به کلاهبرداریهای ارزش افزوده به اتمام رسیده و در هفته آتی تصویب خواهد شد. اما خبر بد برای دزدان: آغاز هشدار سکوهای دانلود نرمافزارهای اندروید درباره وجود بدافزارهای ارزش افزودهای که جیب مردم را خالی میکنند.»
سرانجام وس
با انتشار توئیت حسین فلاح جوشقانی، رئیس سازمان تنظیم مقررات مبنی بر ابلاغ دستور تغییر در خدمات ارزش افزوده حالا این سؤال مطرح شده است که آیا از روز دوشنبه 19 خرداد ماه دیگر هیچ کاربر تلفن همراهی در کشور خدمات ارزش افزوده را دریافت نخواهد کرد؟
فلاح جوشقانی در حساب توئیتری خود نوشت: ۱۵خرداد، مهلت پایانی اپراتورها برای اجرا مصوبه موسوم به پایان وس است بنابر بررسیها، زیرساخت لازم برای اجرا مصوبه ۳۰۰کمیسیون تنظیم مقررات در همراه اول و ایرانسل آماده است و رایتل بنا دارد کل خدمات ارزش افزوده را متوقف کند این مصوبه از دوشنبه پیشرو، لازمالاجرا شده است.
در پیگیریهای انجام شده از سوی خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مسئولان سازمان تنظیم مقررات مشخص شد خدمات ارزش افزوده به طور کل در هیچ کدام از اپراتورهای تلفن همراه قطع نخواهد شد بلکه روش ارائه سرویسها تغییر میکند. یعنی از فردا اپراتورهای فعال در کشور موظف هستند تمامی خدمات ارزش افزوده را همانند بستههای اینترنت به مشترکان معرفی کرده و هرگونه ارائه خدمات و دریافت وجه با اطلاع و رضایت کامل مشترک صورت گیرد.
شرکت همراه اول پس از دریافت دستور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با ارسال پیامکهایی درخصوص تغییر در خدمات مبتنی محتوا اطلاعرسانی کرد. مسئولان شرکت ایرانسل نیز با بیان اینکه مصوبه مذکور را دریافت و مشاهده کردهاند، گفتند: بهزودی اطلاعات لازم را برای همه مشترکان ارسال و آنها را از تغییرات جدید خدمات ارزش افزوده آگاه میسازیم.
نکته جالب توجه در مورد روش اجرایی جدید سرویسهای خدمات ارزش افزوده این است که با وجود تصویب مصوبه قانون خدمات ارزش افزوده در کمیسیون تنظیم مقررات اما هنوز اپراتورهای تلفن همراه از جزئیات و سازوکار اجرایی این قانون خبر ندارند و در فاصله زمانی کمتر از 24 ساعت تا موعد اعلام شده از سوی رگولاتوری نمیدانند چگونه باشد خدمات جدید را ارائه دهند. از همین رو احتمالاً مشترکان تلفن همراه باید در انتظار اختلالهایی در سرویسهای عادی شبکه موبایل کشور نیز باشند.
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/