بررسی فرآیند شکلگیری «شخصیت سنتگرای بازتابی» در ارتباط با 3 گفتمان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از جهرم، مقاله «گفتمان ضد استعماری، ضد امپریالیستی و ضد استکباری و شخصیت سنتگرای بازتابی» نوشته کرامتالله راسخ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم در شماره اخیر «مجله جامعهشناسی ایران» به چاپ رسید.
این مقاله حاوی رویکردی جدید در باره تحولات ایران در یک قرن گذشته است. هدف مقاله توضیح فرآیند شکلگیری «شخصیت سنتگرای بازتابی» در ارتباط با سه گفتمان ضداستعماری، ضدامپریالیستی و ضداستکباری است.
این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی انجام گرفته و نماینده اجتماعی «شخصیت سنتگرای بازتابی» طبقه متوسط جدید است.
طبقه متوسط جدید گروه اجتماعی است که از اوایل قرن نوزدهم بهتدریج در بستر جامعه ایرانی با این هدف شکل گرفت که نماینده اجتماعی تغییرات جدید با الهام از جوامع غربی باشد.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد که این گروه برخلاف انتظار نماینده اجتماعی تحولات جدید نشد؛ بلکه با تغییر ذهنیت و پذیرش الگوی رفتار اجتماعی و سیاسی متمایز به شخصیت اجتماعی فرهنگی خاصی تحول یافت که در اینجا با عنوان «شخصیت سنتگرای بازتابی» معرفی میشود.
مبارزات ضداستعماری، ضدامپریالیستی و ضداستکباری در ارتباط با سه روند گفتمانسازی، ایدئولوژیک شدن تفکر سیاسی و استقرار نظام سرمایهداری در بخش عمدهای از جهان در محیط سیاسی «ملیگرایی»، «انقلابیگری چپ» و «اسلامگرایی سیاسی» بر پیدایش این شخصیت تأثیر بنیادی گذاشت.
نتیجه کلی حاصل از این پژوهشی بر فرض اصلی آن دلالت دارد: ساختار اجتماعی جوامع خاورمیانهای از آن میانه ایران در مسیر متمایز تغییر کرد و به پیدایش «جامعه سنتگرایی بازتابی» منجر شد.
انتهای پیام/4078/
انتهای پیام/